AYHAN TÜRKEZ (İHA) - Türkiye Kamu-Sen Erzurum İl Temsilcisi Müfit Bayraktar, hükümetin ekonomik krizin faturasını dar ve sabit gelirlilere çıkarmaya çalıştığını söyledi.
Kamu-Sen Erzurum İl Temsilcisi Müfit Bayraktar, "Bu uygulamaların milletimize bir fayda getirmeyeceği ve kamu hizmetlerinin kalitesinin ve niteliğinin azalacağı aşikardır. Bu yolla milletimizden alınan vergiler, rant çevrelerine, hortumculara pay edilecek, sermaye üzerindeki vergi yükü azaltılırken, milletimizin üzerindeki yük artmaya devam edecektir. Bu şekilde ekonomik krizin faturası dar ve sabit gelirlilere çıkarılmaktadır" dedi.
//BÜTÇEYE TEPKİ
"Tek bacaklı hazırlanan bütçede sermaye sahipleri, vergiler, faizler düşünülmüş ancak yatırımlar, istihdam, ücret artışları, üretim ve gelişme düşünülmemiştir" diyen Bayraktar, "Bu bütçede sermaye sahipleri, Dünya Ticaret Örgütü ve IMF vardır ama memur, işçi, çiftçi, esnaf, emekli; kısacası dar ve sabit gelirliler yoktur. Yatırımlara ayrılan payın milli gelire oranı yüzde 1,9; işçi, memur, emekli dul ve yetime ayrılan pay yüzde 5,9'dur. Dolayısı ile 2010 yılı bütçesinin içinde millete ayrılan payyalnızca yüzde 7,8'dir. Bütçenin yüzde 92,2'si ise belli kesimlere aktarılmak üzere ayrılmıştır. Sosyal yönü olmadan yalnızca belli kesimleri gözeterek hazırlanan bütçeler sonucunda ücret seviyeleri düşmekte, gelirler yetersiz kalmakta, işsizlik, yoksulluk ve açlık baş göstermektedir. Ülkemizde yapılan toplam gıda harcamasının yüzde 62,5'i ekmeğe gitmektedir. Ekmek, vatandaşlarımızın temel besin maddesi haline gelmiştir" ifadelerini kullandı.
//TÜRKİYE'DE HER DÖRT KİŞİDEN BİRİ KAYITLI YOKSUL
Yatırımı, üretimi, istihdamı teşvik etmeyen, ücretleri artırmayan 2010 yılı bütçesinin de vatandaşları belediyelerin yaptığı yardımlara mahkum edecek ve yoksul vatandaşlarımız üzerinden siyasi istismarı alabildiğince artıracağını kaydeden Bayraktar, "2010 yılı için hazırlanan bütçede yatırımlara yine yeterli kaynak ayrılmamış, ekonomik krizden çıkış ve işsizliğin azaltılması için kullanılabilecek politikalar göz ardı edilmiştir. Bu durumda mevcut hükümetin ve hazırlanan bütçenin işsizliğe çözümgetirmeyeceği açıktır. Zaten hükümetin gündeminde işsizliğin azaltılması bulunmamakta, işsizlik tahmini 2009 için yüzde 14,8; 2010 yılı için ise yüzde 14,6 olarak kalmaktadır. 2010 yılında ülke ekonomisinin yeniden büyüme trendine gireceği iddia edilirken, işsizlikte herhangi bir iyileşmenin öngörülmemesi, hazırlanan ekonomik program ve bütçenin kimlere hizmet ettiğini ortaya koymaktadır.
2010 için hazırlanan bütçe daha öncekiler gibi dolaylı vergilere yüklenmekte; 2010 yılı enflasyon tahmini yüzde 5,3 olmasına rağmen vergilerin yüzde 20 dolayında artması beklenmektedir" diye konuştu.