ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Yaşlı Destek Programı  başvuruları başladı
Yaşlı Destek Programı başvuruları başladı
İYİ Parti GİK üyeleri belirlendi
İYİ Parti GİK üyeleri belirlendi
KKKA! Erzurum 8 il içinde
KKKA! Erzurum 8 il içinde
Erzurum’da terör operasyonu
Erzurum’da terör operasyonu
Palandöken’de Kaf Laleleri açtı
Palandöken’de Kaf Laleleri açtı
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
22 Eylül 2016 Perşembe - 16:02

Yıldız’dan Göç gerçeğine bilimsel yaklaşım

Yıldız, “Göçlerin engellenmesi için öncelikle çiftçilerin mevcut yerleşim alanlarında kalmalarına destek olması beklenen tüm sosyal ekolojik, ekonomik vb. imkanlar ve bizler gibi evlerinde her tür refahın sağlanmasıyla mümkündür'dedi

Yıldız’dan Göç gerçeğine bilimsel yaklaşım

Gelişmekte olan ülkelerdeki nüfusun yaklaşık yüzde 75'inden fazlası kırsal alanlarda, yoksul ve gıda güvenliği olmadan yaşamakta olduğunu belirten Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme bölümü Öğretim üyesi Prof.Dr. Nesrin Astam Yıldız, “Söz konusu bu insanlar yaşam standartları ortalamanın çok çok altında, birbiriyle çatışma halinde, zulüm, yoksulluk, istihdam eksikliği, eşitsizlik, çevresel bozulma ve iklim değişikliği vb. faktörler arasında üstelik son derece savunmasız olarak yaşamları sürdürmektedirler. Bu durum onları çare arayışı ile göçe zorlamaktadır” dedi.

 Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme bölümü Öğretim üyesi Prof.Dr. Nesrin Astam Yıldız, “Göçlerin engellenmesi için öncelikle çiftçilerin mevcut yerleşim alanlarında kalmalarına destek olması beklenen tüm sosyal ekolojik, ekonomik vb. imkanlar ve bizler gibi evlerinde her tür refahın sağlanmasıyla mümkündür. Örneğin su almak için çeşmeye gitmemeleri gibi en basit sorundan, internet erişimine kadar bütün ihtiyaçlarının belli oranda sağlanması ile mümkündür. FAO Genel Direktörü José Graziano da Silva BM Zirvesi'nde Mülteciler ve Göçmenler konusunda; göçe yol açan faktörleri ilk olarak ele almak gerektiğini dile getirerek, biz özellikle gelişmekte olan ülkelerde, göçmenlerin yerleşim yerinde, evlerinde kalmaları için, söz konusu kırsal insanlar için fırsatlar yaratmanın zorunlu olduğu düşüncesindeyiz demiş. Bu çözüm arayışlarının, kolektif bir çaba ile mümkün olacağını da dile getirerek, sürdürülebilir tarım ve kırsal kalkınma yatırımlarının vazgeçilmezliğini de vurgulamış. Göç edenlerin yerleşim yerini, evlerini terk etmelerinin akabinde gittikleri yerlerde çözüm arayışlarına çare olmanın çok daha fazla sosyal ve mali sorunlara yol açtığını da sözlerine eklemiş. Diğer bir ifade ile göç ettikleri yerleri alternatif yaşam alanı kullanmalarını desteklemek çok daha büyük yük getirmektedir demiş. FAO, Kırsal Kalkınmalarını teşvik amaçlı tedbirleri kapsayan projeler başlatmıştır. Karada ve suda erişimin sağlanması, kadınların güçlendirilmesi, özellikle kırsal gençliğin ihtiyaçları ve umutları dikkate alınarak her türlü erişimin sağlanması, aile çiftçiliğinin artırılması ve güçlendirilmesi için mali destekler sağlamak teşvik etmek ve her türlü darbelere karşı tampon olarak hizmet edilmesi adına sosyal koruma düzenlemelerini güçlendirilmek vb hizmet projeleri FAO'nun temel öncelikleri arasında yer almaktadır” diye konuştu.

 “2015 YILINDA 244 MİLYON GÖÇMEN”

 Kesin verilere göre 2015 yılında, Dünyada tahminen 244 milyon uluslararası göçmen mevcut olduğunu ifade eden Prof.Dr. Nesrin Astam Yıldız, “2000 yılından bu yana iç göç akımların yüzde 40 oranında artış gösterdiği belirlenmiştir. 2013 yılında 740 milyon kişiyi kapsayan göçün yaklaşık 65 milyonu mülteci veya sığınmacı olup bunların 1/3 ünden fazlası zorla yerinden yurdundan edilenleri kapsamaktadır. Afrika ülkesinde tüm kırsal hanelerin yarısından fazlası uzaklara göç etmiş durumdadır. Göç eden kesimler arasında mülteciler daha çok göze çarpsa da, çatışma bölgelerindeki halkın yüzde 87'si şiddetli gıda güvensizliği ile karşı karşıya kalmayı göze alarak, buna rağmen evlerini terk etmemişlerdir. Ve bu mültecilerin hemen hemen tamamına, özellikle İslam Cumhuriyeti ülkeler (Türkiye, Pakistan, Lübnan, İran, Etiyopya ve Ürdün gibi) ev sahipliği yapmaktadır” dedi.

 “GÖÇ HER ZAMAN İNSAN TARİHİNİN BİR PARÇASI OLMUŞTUR”

 Göç ve uzamış krizler, esnek tarımsal kaynaklı geçimdeki krizler uzayan krizler haline geldikçe, göçlerin devam edeceğine dikkat çeken Prof.Dr. Nesrin Astam Yıldız, “İlk adım tarımsal anlamda köklü çözüm arayışları olmalıdır. Göç veya deplasmana sebep olan 3 ana faktör; 1. fikir ayrılıkları, 2. kötü yönetim 3.çevresel faktörler ve doğal kaynak kısıtlamaları olarak sıralanır. Bu karmaşık sorunlara acil ve kalıcı çözümler sunmak zorunludur. Unutmamalıdır ki iç dünyasında göç etme kararı noktasına gelmiş olan ancak, kendi toprağında kalmak düşüncesiyle kıvranan çok sayıda çiftçi vardır. Bunlara kırsal destekle kaynak sağlamak, gerginliği gidermek ve sürdürülebilir gelir sağlayarak istihdam yaratmak kısacası rehabilite etmek gerekmektedir. Mülteciler ve göçmenlerin entegrasyonu sağlanarak yerlerinde kalmaları sağlanmalıdır. Dahası insanları yerlerinden göçe zorlayacak doğal afetler ve/veya çatışmalarla bağlantılı faktörlerin dahi kırsal alanlarda doğal kaynaklar, çevre ve geçim zincirinin sürdürülebilir bir şekilde güçlenmesi ile sağlanmasına çabalanmalıdır. Tarım Hayvancılık ülkesi olmamız önce kırsal kalkınmayla, kırsalda ise yerinde eğitim amaçlı tarım okulları açarak, ilk okuldan itibaren öncelikle toprak-bitki-su-doğa-ekoloji vs. derken tarıma dair bakış açısını güçlendirerek cazip hale getirmekle göçleri frenlemek mümkün olabilecektir. Ancak bir gerçek var ki; göç her zaman insan tarihinin bir parçası olmuştur. Göçlerden ne gibi dersler alındı? Ona bakmak lazım. Şartların iyileştiği zamanlarda da ters ve olumlu göç akımı olmayacağı ne malum” şeklinde konuştu.

 
Dadaş karateciler madalya için tatamiye çıkıyor
 
Ilıcalı'dan ilköğretim nostaljisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İstanbul Kapı güçlendirildi
Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut'un Erzurum'un tarihi değerlerini ...
Ilıcalı, teşvik paketini anlattı
Ak Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Erzurum basınına ...
Erzurum ortalamaları altüst etti
M.AKDAĞ-Erzurum ağustos ayı şirketleşme performansı yüksekliği bakımından ...
 
Ovit Tüneli, Kalkınma Tüneli
Türkiye Turizm Derneği Yöneticisi Kasım Ekşi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ...
Eğilmez, Yeni bir Kobani hayaline dikkat çekti
Atatürk Üniversitesi, Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Savaş Eğilmez, içerideki ...
Maliye Bakanlığı Erzurum verilerini paylaştı
M.AKDAĞ-Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Erzurum Faal Vergi mükellefi verilerini paylaştı.
 
Dericilik Sektörüne Büyükşehir desteği
Büyükşehir Belediyesi kent genelindeki işsizlik problemine çare olmak ...
Fetö’nün bin yıllık hocaları
Atatürk Üniversitesi, Tarih Bölümü öğretim üyesi Dr. Savaş Eğilmez, Selçuklu ...
Erzurum birinci sırada
M.AKDAĞ-ÖZEL-Erzurum Bölgesi Aylık fiyat artışı düşüklüğü bakımından, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva