ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da 'Narkoçelik-14' operasyonu
Erzurum’da 'Narkoçelik-14' operasyonu
Aranan 2 hükümlü yakalandı
Aranan 2 hükümlü yakalandı
Kaymakam Taşkın muhtarları dinledi
Kaymakam Taşkın muhtarları dinledi
Short Track Türkiye şampiyonası başladı
Short Track Türkiye şampiyonası başladı
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik 
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik 
HABERLER>EKONOMİ
30 Eylül 2011 Cuma - 08:50

Yem pahalandı, yumurta zamlandı

Yem ürünlerinin pahalı olması ve ihracat nedeniyle, iç piyasada yumurta fiyatlarının arttığı bildirildi. Erzurum'un tek yumurta üretim merkezi olan Atatürk Üniversitesi Ziraat İşletme Müdürü Mevlüt Karaoğlu da yaptığı açıklamada, yumurta fiyatlarındaki artışın, altında farklı bir nedenin daha yattığını söyledi.

Yem pahalandı, yumurta zamlandı

ERZURUM
Yem ürünlerinin pahalı olması ve ihracat nedeniyle, iç piyasada yumurta fiyatlarının arttığı bildirildi.
Erzurum'un tek yumurta üretim merkezi olan Atatürk Üniversitesi Ziraat İşletme Müdürü Mevlüt Karaoğlu da yaptığı açıklamada, yumurta fiyatlarındaki artışın, altında farklı bir nedenin daha yattığını söyledi.
Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü öğretim görevlisi Doç. Dr. Karaoğlu, "Yapılan zamlar ve ihracat nedeniyle fiyat artışları oluyor. Fakat fiyat artışının en büyük faktörü, halkımız artık yumurtanın ne kadar faydalı bir besin değerine sahip olduğunu kavradı. Bu nedenle tüketim arttı ve iç piyasadaki talebin fazla olması, fiyatları yükselten en büyük etken oldu" dedi.
Karaoğlu, Türkiye ve dünya genelinde yumurtaya yönelik yanlış bilgilendirmelerin, son yıllarda ortadan kalktığını, insanların gerçekleri öğrendikten sonra sofralarında yumurtaya yer vermeye başladıklarını kaydetti.
"YILLARCA, HASTALIKLARIN TEK MÜSEBBİBİ OLARAK YUMURTA GÖSTERİLDİ"
Bir dönemler, kalp ve damar hastalıklarının bir numaralı müsebbibi olarak yumurtanın gösterildiğini ifade eden Karaoğlu, şöyle konuştu: "Yıllarca, hastalıkların tek müsebbibi olarak yumurta gösterildi. Bunun yanlış olduğunu, ve yumurtanın tüketilmemesi halinde insanın ciddi sağlık problemleri ile karşı karşıya kalabileceği, düzenlenen etkinliklerde, toplantılarda anlatılmaya başlandı. Sürekli olarak yumurtanın faydalarının anlatılması, bugüne kadar yumurtanın neden olduğu ileri sürülen olumsuzlukların, gerçekleri yansıtmadığı ortaya çıkınca, insanlar kahvaltı sofralarından, yumurtayı eksik etmemeye başladı. Üretilen yumurta miktarı, talebin fazla olması nedeniyle tüketimi karşılayamaz hale geldi. Tüketim arttı, üretim yetersiz kaldı. Bu nedenle yumurta fiyatları da önemli bir ölçüde arttı."
BÖLGE İLLERİNDEKU DURUM
Muş'ta, 21 yıldır yumurta üretimi yapan Tanpa Tavukçuluk Üretim Çiftliği işletmecisi Aydın Çelik, daha önce 40 kuruşa alınan mısırın kilo fiyatının, 75 kuruşa çıktığını kaydetti.
Soyayı Dolar bazında aldıklarını ifade eden Çelik, "Doların yükselmesi, akaryakıta yapılan zamlar ve yem fiyatlarının neredeyse iki katına çıkması, direk üreticiyi etkiliyor. Bunların hepsi maliyeti arttıran konular. Böyle olunca da bir yumurtanın fiyatı 15 kuruştan, 25 kuruşa çıktı. Şuanda bir koli yumurtanın toptan fiyatı 6, 5 lira" dedi.
Çelik, son 2 - 3 yıldır yumurta üreticilerinin sürekli zarar ettiğini, bu nedenle ufak çaplı işletmelerin kapandığına vurgu yaparak, bazı işletmelerin ise kıt imkanlarla günlük kapasitesini ihtiyaca cevap vermek için 20 binden, 90 bine çıkarmaya çalıştığını dile getirdi.
TUNCELİ
Tunceli'nin tek yumurta üreticisi Hüseyin Metin (42), son aylarda yumurta fiyatlarında ki artışın, bölge ülkelerinden gelen talebin fazla olmasından kaynaklandığını söyledi.Mazgirt ilçesi Göktepe Köyü yakınlarında kurduğu tavuk çiftliğinde 10 bin tavukla yumurta üreticiliği yaptığını belirten Metin, Tunceli'nin tek yumurta üretim merkezi olduğunu ve günlük 9 bine yakın yumurta üreterek iç piyasaya satış yaptıklarını kaydetti.Başta, İran olmak üzere komşu ülkelere yumurta ihracatının olduğunu ifade eden Metin, şöyle konuştu: "Son iki ayda İran'dan gelen taleplerin fazla olması nedeniyle 15 kuruştan satılan tek yumurtanın fiyatı, 25 kuruşa kadar yükseldi. İhracat nedeniyle iç piyasada yumurta sıkıntısı yaşandı ve fiyatlarda arttı. İç piyasanın yumurta talebini karşılamak için kapasiteyi 20 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Kapasite arttırımı olursa iç piyasa rahatlar."
ERZİNCAN
Yumurta fiyatlarında yaşanan fiyat artışı nedeniyle Erzincan'da, bir hafta öncesine kadar 23 kuruşa satılan duble yumurtanın fiyatı, 25 kuruşa çıktı.
Erzincan'da 25 yıldır yumurta üreticiliği yapan Kayaoğlu Yumurta Üretim ve Pazarlama Şirketi işletmecisi Metin Kayaoğlu (50), yaşanan fiyat artışındaki nedenin, girdilerde sürekli değişen fiyatlara bağladı.Bölgede yumurta üretimi yapan üreticilerin sayısının az olduğunu kaydeden Kayaoğlu, bu üreticilerin de yumurta piyasasını baz alarak fiyat belirlediklerini, düşük fiyattan satış yapılması halinde zarar edileceğini belirtti. Yumurtanın fiyat artışının bölgede bulunan yumurta üreticilerinden kaynaklanmadığının altını çizen Kayaoğlu, şöyle konuştu: "Yumurtanın 30 adetlik, koli fiyatı 4 liraydı. Bu fiyattan satış yapan üreticiler, sürekli zarar ediyordu. Zarar etmeden dolayı üreticiler çiftliklerden tavukları çıkardılar ve üretimde düşüş yaşandı. Yumurta yurt dışına ihraç edildiği için talep karşılanamadı ve buna bağlı olarak arz talep nedeniyle, fiyatlar yükseldi. Şu anda 30 adetlik koli bazındaki fiyatlarımız 7, 5 lira."Kayaoğlu, ayrıca gelecek günlerde yumurta fiyatlarına, yeni bir zammın daha yapılabileceğini de sözlerine ekledi.ERZURUM/AA
 

 
Bomba sanığı, hapis cezasına çarptırıldı
 
Sancar Burdur'a atandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Oltu’da konut sevinci
Erzurum’un Oltu İlçesi’nde 120 Aile Kooperatif usulü yaptırdıkları evlerin ...
Kaliteli bankacılığa Mavi Yıldız ödülü
Halk Bankası Erzurum şubesi mavi yıldız aldı. Halk Bankası Şube Operasyonları ...
Yerli tohuma ödül var
Organik Gıda Üreticileri Federasyonu Türkiye'deki yerli tohumları toplamak ...
 
Organik tarımda farkındalık atılımı
Erzurum’un Köse Mehmet köyünde düzenlenen bir program ile hayvan pancarında ...
Yatırımcıya bürokrasi engeli
Erzurum Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ne 7 ...
Ekmekteki kayıp ekonomi
Yılda yaklaşık 7 milyar dolar para ödeyen Türk halkının israf ettiği ekmeğin ...
 
Oltu’da bankacılık başarısı
Halk Bankası Oltu Şubesi 'Mavi Yıldız' Kalite Ödülü Aldı. Halk Bankası ...
MÜSİAD Gümrük Gerçeği’ni paylaştı
MÜSİAD Erzurum Şube Başkanlığınca gümrüklerle ilgili bir rapor hazırlanarak ...
KUDAKA’nın kredisi yüksek
Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerinin yer aldığı KUDAKA Bölgesinde bu ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva