ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’un 3 aylık şirketleşme seyri açıklandı
Erzurum’un 3 aylık şirketleşme seyri açıklandı
Erzurum 5’inci sıraya yükseldi
Erzurum 5’inci sıraya yükseldi
Humanis’ten Ankara’da dev Atatürk sergisi
Humanis’ten Ankara’da dev Atatürk sergisi
Şimşek iddialara cevap verdi
Şimşek iddialara cevap verdi
Özhaseki: 'Duruşumuz asla değişmeyecek'
Özhaseki: 'Duruşumuz asla değişmeyecek'
HABERLER>SİYASET
16 Haziran 2014 Pazartesi - 17:15

Yavilioğlu’dan kapalı toplum eleştirisi

AK Parti Erzurum Milletvekili Dr. Cengiz Yavilioğlu, hükümetin, hak ve hürriyetleri genişletmek suretiyle Kürt sorununda önemli mesafeler kat ettiğini belirterek, “Benzer çaba, Alevi meselesinde de gösterilmelidir” dedi.

Yavilioğlu’dan kapalı toplum eleştirisi

ERZURUM (İHA) - AK Parti Erzurum Milletvekili Dr. Cengiz Yavilioğlu, hükümetin, hak ve hürriyetleri genişletmek suretiyle Kürt sorununda önemli mesafeler kat ettiğini belirterek, “Benzer çaba, Alevi meselesinde de gösterilmelidir” dedi.

Kürt ve Alevi sorununa geleneksel Devlet yaklaşımını analiz eden Dr.Yavilioğlu; sorunun kökenleri ve çözüm önerileri üzerinde görüşlerini dile getirdi. Dr.Yavilioğlu; geçmişte yaşadığımız hak ve özgürlükleri sınırlandıran baskıcı/totaliter uygulamaların temelinde geçmişte 'kapalı toplum' olmanın gerçekleri olduğunu söyledi. Kapalı toplumların kapalı cezaevlerinden farksız olduğunu kaydeden Dr.Yavilioğlu, “Seçkinci ve tekçi sistem, dönem dönem toplumun bir kesimini mahkum yaparak, diğer kesimini gardiyan olarak kullandı. Fakat kapalı toplumda mahkum da olsan gardiyan da olsan kaderin aynıdır: cezaevinde yaşamaya mecbur olmak. Bugün 'açılıma/açık toplum olmaya' karşı çıkanlar, eski korkularla devleti cezaevine dönüştürerek toplumu yönetmeye devam etmek istiyorlar. Fakat bu ülke, kapalı toplum olmanın bedelini istikrarsız dönemlerle yeterince ödedi. 1960-1980 arası hükümetlerin ömrü ortalama bir yıl oldu. 12 Mart Muhtırası ile 12 Eylül Darbesi arasında hükümetlerin ortalama görev süreleri 9 aya kadar düştü. 1989 ile 2002 arasında geçen 13 yıllık sürede 11 farklı hükümet kuruldu. Bu dönemlerin ekonomik, siyasal ve sosyal maliyetleri ağır yaşandı. Her şeyden çok daha önemlisi; Türkiye hem ekonomik hem de siyasal (alan) olarak küçüldü. Fakat yine de bu halk, darbe ve müdahalelerin yapıldığı her dönemden sonra tercihini demokrasiden ve istikrardan yana kullandı” dedi.

Bir devletin büyüklüğü ve gücünün sorun çözme kabiliyeti ile doğru orantılı olduğunu kaydeden Dr.Yavilioğlu, “Türkiye'nin artık sorun çözebilme potansiyeli, isteği, gerçekliği ve gücü vardır. Ama maalesef buna engel olmak isteyen vesayetçi yapılar da her aşamada direnç gösteriyorlar. Özgürlüğün tadına varan 'ötekiler' ise, kendisine bu imkanı hazırlayan partileri güçlendiriyor ve taleplerini daha da genişletiyorlar. Adil, eşit vatandaşlık haklarının ve evrensel insan hak ve özgürlüklerinin olduğu, refah seviyesi yüksek ve adil gelir dağılımının sağlandığı, şeffaf ve hesap verebilen bir devlet, 'ötekilerin' temel arzusu. Ötekiler tarafından tartışmasız kabul edilen gerçeklik 'Türkiye'nin tek güvencesinin Demokrasi olduğu' gerçeğidir. Türkiye, seçkinci-elit yönetici sınıfın ürettiği korkuların tamamından arınıp demokrasinin güvenli limanlarına sığınmaya ve demokratik bir toplum olabilmenin önünde engel teşkil eden 'üretilmiş korkulardan' kurtulmaya mecburdur” dedi.

KORKUYU AŞABİLMEK

Hükümetin demokratik açılımlar yaparak hak ve hürriyetleri genişletmek suretiyle önemli mesafeler kat ettiğini ifade eden Yavilioğlu, "Benzer çaba, yine bir tehdit ve korku kaynağı olarak kullanılan Alevi meselesinde de gösterilmelidir. Türkiye, devlet aklının genetik kodlarına sinmiş olan bu meseledeki çözümsüzlüğü ve korkuyu aşabilmelidir. Devlet her inanç türüne eşit mesafede kalmalıdır. Alevilerin nasıl inanacakları, nerede veya nasıl ibadet edecekleri devletin ilgilenmesi gereken bir konu olmamalıdır. Cumhuriyet tarihinde hükümetlerin Kürt ve Alevi sorununu çözmedeki kabiliyeti hiç bu kadar yüksek olmamışken ve tarih, toplum ve devletin ortak çözüm iradesinin birleştiği böyle bir kavşakta buluşulmamışken, bu kabiliyet ve fırsatları iyi değerlendirmek gerekir.”

 
DAP’tan tarım sektörüne kurumsal kapasite desteği yaklaşımı
 
DAPGENÇFEST 2014 başlıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kentsel dönüşüme veritabanı katkısı
Yakutiye Belediyesi, Erzurum merkezini oluşturan bölgelerde kentsel dönüşüm ...
Kara adaylığını açıkladı
Adalet ve Kalkınma Partisi Erzurum İl Başkanı Murat Kılıç’ın iki yıla ...
AK Parti il Başkanlığı için ilk aday
AK Parti İl Başkanlığı’na AK Parti Gençlik Kollarında, Yakutiye İlçe Teşkilatında ...
 
Büyükşehir Belediyesi lokma dağıttı
Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından Berat Kandili dolayısıyla Solakzade ...
Yavilioğlu siyaset gündemini yorumladı
Yavilioğlu, muhalefet partilerinin geliştirdikleri Cumhurbaşkanlığı seçimi ...
Bulutlar, Berat Kandili kutladı
Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar, Berat Kandili münasebetiyle yazılı bir mesaj yayınladı.
 
Öztürk, Ayvalı Barajını sordu
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk, Ayvalı ...
Sekmen’den Berat Kandili Mesajı
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Berat Kandili nedeniyle ...
Yavilioğlu TBMM gündemini değerlendirdi
Erzurum Milletvekili, Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi ve Ak Parti Ekonomi ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva