ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Gazze’deki çığlığı tuvale yansıttılar
Gazze’deki çığlığı tuvale yansıttılar
Yaşlı Destek Programı  başvuruları başladı
Yaşlı Destek Programı başvuruları başladı
İYİ Parti GİK üyeleri belirlendi
İYİ Parti GİK üyeleri belirlendi
KKKA! Erzurum 8 il içinde
KKKA! Erzurum 8 il içinde
Erzurum’da terör operasyonu
Erzurum’da terör operasyonu
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
11 Temmuz 2009 Cumartesi - 02:27

Yaşlılık Geçim Endeksi'yle Ekonomik Boyut

Yapı Kredi Emeklilik'in Sosyal Sorumluluk Projesi Yaşlılık Araştırmaları Merkezi (65+), Türkiye'de 55 yaş üzeri nüfusun ekonomik boyutuna yönelik öncü bir çalışma olarak yaşlılık geçim endeksi'ni gerçekleştirdi. 55 yaş ve üstündeki 843 kişi ile yüz yüze anket tekniği kullanılarak gerçekleştirilen araştırma İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Denizli, Adana, Konya, Samsun, Erzurum ve Gaziantep’ten oluşan 10 ilde gerçekleştirildi.

Yaşlılık Geçim Endeksi yle Ekonomik Boyut

Yapı Kredi Emeklilik’in Yaşlılık Araştırmaları Merkezi (65+) sosyal sorumluluk projesi kapsamında gerçekleştirdiği “Yaşlılık Geçim Endeksi”nin sonuçları açıklandı. Araştırma sonuçlarına göre Türkiye’de emeklilerin yarısından fazlası emeklilik döneminde geçinmek için çalışmaya ihtiyacı olduğunu söylüyor. Yüzde 30’u çalışmaya devam ederken, yüzde 12’si iş arıyor, çalışmayan emekliliklerin bir kısmı da çocuklarından destek alıyor. 10 ilde, 55 yaş üstü, 843 kişiyle yüz yüze görüşülerek yapılan araştırma sonuçlarına göre Türkiye’de emekliler ortalama aylık 1.300 liraya yakın gelirle geçiniyor, ancak 2.100 liraya yakın gelire ihtiyaç duyuyor.
YAPI KREDİ ARAŞTIRMASI
Sonuçların açıklandığı toplantıda Yapı Kredi Emeklilik Genel Müdürü Taylan Türkölmez, araştırmanın 55 yaş üzeri nüfusun çalışma ve sosyal güvenlik durumlarını, harcama ve tasarruf davranışlarını, ileri yaş ve emeklilik dönemlerine ilişkin ekonomik hazırlık ve beklentileriyle kendileri ve Türkiye’yle ilgili ekonomik değerlendirmelerini incelemek amacıyla yapıldığını belirterek, şunları söyledi: “Genel olarak 55 yaş üstündekilerin ve özel olarak da emeklilerin gelir durumunun rahatça geçinebilecekleri düzeyde olmadığı görülmektedir. Emeklilerin bir bölümü emekli olduktan sonra da çalışmaya devam etmekte, diğer bir bölümü de iş aramaktadır. Yetişkin çocuklar ve ebeveynlerin aynı evde yaşamayı sürdürerek, kaynaklarını birleştirme stratejisini tercih ettiği görülmektedir. Günümüz işsizlik oranlarının yüzde 18’in üzerine çıktığı ve gençler arasındaki işsizliğin daha da yüksek rakamlara ulaştığı gerçeği göz önünde bulundurulduğunda, yakın zamanda ekonomik bir iyileşme olmadığı takdirde bu stratejinin daha da önem kazanması beklenebilir. Emekli harcamalarının büyük bölümünü temel gereksinimler oluşturmaktadır. Eğlence, seyahat gibi aslında emeklilikte yapılacağı varsayılan faaliyetlere son derece az bir kaynak ayrılabilmektedir. Bu duruma rağmen, emeklilerin ideal gelir olarak düşündükleri miktarın çok büyük olmadığı söylenebilir.”
YAŞLILIK DÖNEMİNE İLİŞKİN GEÇİM ENDEKSİ
Yapı Kredi Emeklilik Genel Müdür Yardımcısı Dr. Bülent Eriş ise Boğaziçi Üniversitesi ve TNS PİAR’ın işbirliğinde gerçekleştirilen araştırmayla amaçlarının yaşlılık dönemine ilişkin bir geçim endeksi oluşturulmasına katkı sağlamak, elde edilen kapsamlı verilerin değerini periyodik olarak tekrarlayarak artırmak olduğunu söyledi ve araştırmayla ilgili şu bilgileri verdi:
SOSYAL GÜVENCE...
55 yaş üstündeki erkeklerin yüzde 8,5’i, kadınların ise yüzde 61’i sigortalı değildir. Bu kadınların büyük bölümü eşleri ya da babaları dolayısıyla sosyal güvenlik haklarından yararlanabilmektedir. Doğrudan ya da dolaylı olarak sosyal güvencesi olmayan kadınların oranı yüzde 12’dir.
ÇALIŞMA HAYATI EMEKLİ OLUNCA BİTMİYOR...
Emekli olanların yarısından fazlası, emeklilikte geçinebilmek için çalışmaya ihtiyacı olduğunu söylüyor. Yüzde 30’u emekli olduktan sonra çalışmaya devam ediyor, yüzde 12’si ise iş arıyor. Emekli olduktan sonra çalışan ve çalışmayan kişiler arasında iki önemli fark göze çarpmaktadır. Çalışmayan emekliler arasında çocuklarından destek alanların sayısı çalışan emeklilere göre daha fazladır. Dolayısıyla bu gruptaki emeklilerin çalışmaması gereksinimleri olmamasından çok, gereksinimlerini başka kaynaklardan karşılamalarında yatmaktadır.
ÇALIŞMAYA ERKEN BAŞLIYOR, GEÇ BIRAKIYORLAR…
Görüşülen kişilerin 5’te 1’i çalışma hayatına 16 yaşından önce başladığını belirtiyor. Emekli olmak için ortalama 31 yıl sigorta primi ödeyerek çalıştıkları görülüyor. Erkekler 68, kadınlar 66 yaşında aktif çalışma hayatından tamamen ayrılmayı planlamaktadır. İdeal emeklilik yaşının kadınlar için 51, erkekler için ise 58 olduğunu düşünmektedirler.
EMEKLİLERİN AYLIK GELİRİ VE RAHAT GEÇİNEBİLMELERİ İÇİN İSTEDİKLERİ GELİR...
Emeklilerin aylık ortalama hane geliri 1.290 TL’dir. Aylık ortalama hane gelir A ve B SES gruplarında 2.400 TL, C1’de 1.350 TL ve C21’de 1.150 TL’dir. Aylık gelir için en önemli paya sahip gelir kalemleri, “kendi emekli maaşı”, “eşin emekli maaşı”, “çalışılan işten elde edilen maaş”, “çocuklarından gelen destek” ve “kira geliri”dir. Emekliler rahat geçinebilmek için ayda 2.054 TL’ye ihtiyaç duymaktadır. Rahat geçinmek için A, B ve C1 SES grubunda istenen ortalama aylık gelir 2.669 TL iken C2’de 1.885 TL’dir.
HARCAMALAR TEMEL İHTİYAÇ MALZEMELERİNE…
Emeklilerin aylık harcamalarının büyük bölümünü gıda, ısınma, elektrik, su gibi temel ihtiyaçlar oluşturmaktadır. Emeklilerin sadece yüzde 18’i tatil, yüzde 9’u da sinema, tiyatro gibi etkinlikler için harcama yapabilmektedir. Emeklilerin yüzde 28’inin borç/kredi ödemesi vardır. 55 yaş üstü kişilerce yapılan aylık ortalama harcama tutarı, 100 TL'si çocuklar tarafından yapılmak üzere, toplam yaklaşık 1.200 TL’dir.
İLERİ YAŞLILIK DÖNEMİNDE GEÇİM ZOR OLACAK...
Görüşülen kişilerin üçte ikisi (% 66) ileri yaşlılık döneminde elde ettikleri gelirin rahatça geçinebilmeleri için yeterli olmayacağını düşünüyor.
Yatırım: Başlarını sokacak bir ev...
En çok tercih edilen yatırım biçimi “ev almak”tır. Görüşülen kişilerin yüzde 82’si ev sahibidir. Yüzde 58’i tasarruf yapmaya 25-35 yaş arasında başlamıştır. Tasarruflarını yönlendirirken ağırlıklı olarak eş, akraba ve arkadaşlarına danışmışlardır.
TASARRUF YAPAMIYORLAR...
Görüşülen kişilerin yüzde 90’ı şu andaki gelirleri ile herhangi bir tasarruf yapamadığını ifade etmiştir. 55 yaş üstündekiler geleceğe karamsar bakıyor: Yüzde 70’i bir sonraki yılın ekonomik açıdan daha kötü olacağını düşünüyor. Aynı şekilde gelecek kuşakların ekonomik durumuna ilişkin de oldukça karamsar beklentiler içindeler. Ekonomik açıdan, kendilerinin ebeveynlerinden daha kötü durumda olduğunu, ancak çocuklarının kendilerinden daha da kötü durumda olacağını düşünüyorlar. Çocuklarının kuşağının kendilerinden “daha kötü” ya da “çok daha kötü” olacağını düşünenlerin oranı yüzde 54’tür.
YARISI HAYATINDAN MEMNUN...
55 yaş üstü kişilerin yarısı hayatından memnun; memnun olmayanların oranı yüzde 25, geri kalanlar ise kararsız. Memnuniyetlerinin en önemli sebepleri: “Sağlıklarının yerinde olması”, “aile ilişkilerinin iyi olması” ve “maddi güvencelerinin olması”. Memnun olmayanların üçte ikisinin temel sıkıntısı ise maddi durum yetersizliğidir.
 
 
ARAŞTIRMA KİMLERİ KAPSIYOR?
55 yaş ve üstündeki 843 kişi ile yüz yüze anket tekniği kullanılarak gerçekleştirilen araştırma İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Denizli, Adana, Konya, Samsun, Erzurum ve Gaziantep’ten oluşan 10 ilde gerçekleştirildi. Yüzde 54.3’ü erkek, yüzde 45.7’si kadın olan araştırmaya katılanlar, A, B, C1 ve C2 sosyoekonomik statüdeki kişilerden oluştu. Araştırmaya katılanların yüzde 99’u evli, yüzde 98’i çocuk sahibiydi.
YAŞLILIK ARAŞTIRMALARI MERKEZİ (65+) HAKKINDA:
“Yaşlılık-emeklilik" konularının sosyal boyutunu Türkiye kamuoyunun gündemine getirmeyi ve henüz ülke gündeminde öncelikli olmayan yaşlı ve yaşlanmakta olan nüfus konusunda bir bilgi paylaşımı platformu oluşturmayı amaçlayan Yaşlılık Araştırmaları Merkezi (65+) kurulduğu Şubat 2005 tarihinden itibaren şu çalışmaları gerçekleştirdi:
Türkiye’de ve Dünya’da yaşlılık üzerine yapılmış araştırmalardan bir veri tabanı oluşturuldu. Ülkemizde yaşlılığın algılanışı ve yaşlıların güncel sorunları üzerine kalitatif ve kantitatif “Yaşlıların Dünyası” araştırmasını gerçekleştirdi (Aralık 2006).
İnternet üzerinden herkesin ulaşabileceği ve ücretsiz üye olabileceği, yaşlılara yönelik araştırmaları ve konuları içeren yaşlılık portalı www.yaslilikrehberi.org.tr’yi kurdu (Mart 2007).
TEGV (Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı) ve YTÜ (Yıldız Teknik Üniversitesi) ile işbirliği içinde 94 kişiye Bilgisayar ve İnternet Kullanımı Eğitimi verildi (Mart 2007).
CEREPRI tarafından hazırlanmış olan “Ev Kazaları” broşürü Türkçe’ye tercüme edilerek, Yaşlı İstismarı Farkındalık Gününde Akşam gazetesi ile Türkiye çapında dağıtımı yapıldı (Haziran 2007).
18-24 Mart Yaşlılar Haftası dolayısıyla, 20 Mart-9 Nisan 2008 tarihleri arasında 3 bin 500 kişinin katıldığı “Gençlere Taş Çıkartanlar Anketi” düzenlendi (Mart 2008).
Portal ve Yapı Kredi Emeklilik satış ekipleri kanalıyla ufak anketler düzenlendi.
Proje IPRA’nın düzenlediği Golden World Awards 2008’de “mevcut hizmetlerin tüketici iletişimi” kategorisinde birincilik ödülü kazandı 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Gürhan Özorhan 15 Temmuz 2009 Çarşamba 14:37

Sayın Dikeç,İnançları sömürerek iktidarda kalanlar,Büyük agaları ABD de villada,kendileri şato gibi villalarda AB koruması ile yaşayıp,gemiçiklerle okyonusta gezinti yapıyorlar.Bunlardan emekli işçi köylü memur ve dar gelirlinin halini anlamalarını beklemek hayaldir.Bizler aydın fikirli olanlar,eleştirdiğimizde kızıyor ve kin besleyip,dindar olmamakla yafta yapıştırıyorlar.Asıl dindar benim bunlar sömürücü simsarlardır.Kızgınlığım yaşın yanında kuruyuda yakanlara,eleştiremeyecek kadar tapanlaradır.

Yorumu oyla      6      4  
ALİ DİKEÇ 15 Temmuz 2009 Çarşamba 11:04

BU ÜLKEDE EMEKLİ OLARAK YAŞAMAK ÇOK ZOR . YILLARCA GENÇLİĞİNİN EN VERİMLİ ÇAĞINDA DEVLETİNE HİZMET EDEREK SÜRDÜRÜYORSUN TABİKİ EMEĞİNİN HAKKINI ALIYORSUN AMA SENDEN YILLARCA KESİLEN SSK PRİMLERİ VAR, İŞSİZLİK ÖDENEĞİ VAR DİYORSUNKİ BENDE EMEKLİ OLAYIM İNSAN GİBİ YAŞAYAYIM MALESEF ÖYLE OLMUYOR . GEÇMİŞTEKİ PARTİLER HADİ DÜZEN PARTİSİ İDİ PEKİ BU İKİ DÖNEMDE SEÇİLEN AKP ALLAHTAN KORKAN İNSANLARDI NE OLDU . AKP GEÇMİŞİ ARATIR OLDU İŞÇİ EMEKLİSİ PERİŞAN BIRAK TATİLİ GEÇİMİNİ ZOR SÜRDÜRÜYOR .İSTEMEZMİ YABANCILAR GİBİ FERAH İÇİNDE SENEDE BİR KÖYÜNE GİDEBİLSİN YAŞAMININ SON DEMİNDE İNSAN OLDUĞUNU HİSSETSİN İŞTE OLMUYOR . BUGÜN CUMHURBAŞKANI ,BAŞBAKAN ,MİLLETVEKİLİ KENDİNE % 4.5 ZAM OLARAK 540 TL ALDI İŞÇİ EMEKLİSİ 11 TL BU NUN İZAHINI KİM VERECEK BUNA ALLAH RAZI GELMEZ AKP GELİR .İŞTE İNANÇLI İNSANLARIN İKTİDARI .YERİ GELİNCE DİYORUZYA BİZLERİ İNANÇLI İNSANLAR YÖNETSİN İŞTE YÖNETİYOR .BU ZULMU İNANÇSIZ İNSANLAR BİLE YAPMAZ .

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sağlıkta “gönüllü” uygulaması
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Gönüllü Sağlık Gözlemcisi uygulamasına ...
Yeşil kartlı sayısında düşüş
2009’un ilk altı ayında yeşil kartlı sayısı Erzurum’da 244 bin 821, Doğu ...
Türkiye’nin Hepatit B Haritası çıkarıldı
CİHAN/ Atatürk Üniversitesi (A.Ü) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim ...
 
“Bir Kap Su” projesi
GHA/ Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Erzurum Gönüllüsü Yasemin Kızılkaya, ...
‘Erzurum’un aşı sorunu yok’
Erzurum’da bazı toplum sağlığı merkezlerinde BCG aşısı bulunmadığı yönündeki ...
Tandıra geri dönüş
CİHAN/ERZURUM Küresel Ekonomik Kriz Nedeniyle Yoksullukları İyice Artan ...
 
Palandöken kavaklardan temizlenecek
GHA/Erzurum’un Palandöken ilçesinde yaşayan 30 ev hanımı, Kaymakamlık’a ...
Koç köyü, Erzurum’un yüz akı
Erzurum'un İspir ilçesine bağlı Koç köylüleri, köylerinin altından akan ...
Uzmanlardan sünnet uyarısı
Çocuk Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Cem Kara, uygun olmayan şart ve ortamlarda ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva