ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aşkale'de Gastronomi Çalıştayı düzenlendi
Aşkale'de Gastronomi Çalıştayı düzenlendi
Taekwondo’da Oltu damgası
Taekwondo’da Oltu damgası
4 yılda 2 mahkemeden görevsizlik kararı
4 yılda 2 mahkemeden görevsizlik kararı
Çomaklı, ÜAK’da tespitlerini paylaştı
Çomaklı, ÜAK’da tespitlerini paylaştı
‘Kitap dünyasının kalbi Erzurum’da atacak’
‘Kitap dünyasının kalbi Erzurum’da atacak’
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
7 Temmuz 2009 Salı - 04:31

Tandıra geri dönüş

CİHAN/ERZURUM Küresel Ekonomik Kriz Nedeniyle Yoksullukları İyice Artan Şehirlerin Varoş Semtlerinde Oturan Dar Gelirli Vatandaşlar, Somun Ekmek Tüketmek Yerine Daha Ucuza Mal Olduğu İçin Ekmeğini Tandırda Pişiriyor.Küresel ekonomik kriz nedeniyle yoksullukları iyice artan şehirlerin varoş semtlerinde oturan dar gelirli vatandaşlar, somun ekmek tüketmek yerine daha ucuza mal olduğu için ekmeğini tandırda pişiriyor.

Tandıra geri dönüş

TANDIR GERİ GELDİ
Yoksul vatandaşlar somunu unutup tandır ekmeğini yeniden keşfetti. Erzurum'un varoş semtlerinden Maksut Efendi Mahallesi'nde yaşayan vatandaşların çoğu bakkaldan veya halk ekmekten ekmek satın almak yerine, evinin ya da komşusunun tandırında pişirdiği ekmeği tüketiyor. Mahalle Muhtarı Burhanettin Atmaca, semtlerinde oturanların çoğunun yoksul ve yardıma muhtaç vatandaşlardan oluştuğunu söyledi. Atmaca, somun ekmek alamayacak kadar fakir olanların tandırda tezek ateşinde ekmek pişirdiğini ve böylelikle aile bütçesine katkıda bulunduklarını ifade etti.
YOKSULUN BAŞKA ÇARESİ YOK
Cemile Sarıkaya (67) isimli dul kadın ise çocuklarının işsiz olması nedeniyle komşusuna ait tandırda ekmek pişirdiğini söyledi. Sarıkaya, ekmeğin tanesinin 70 krş olduğunu ve günde ortalama 15 ekmek tükettikleri için somun alamadıklarını ifade etti. 47 TL'ye satın aldığı 50 kilogram ağırlığındaki bir çuval buğday unundan ortalama 400 tane tandırda ekmek pişirdiğini dile getiren Sarıkaya, bu ekmeklerle bir ay rahatça karınlarını doyurduklarını anlattı. Tandır ekmeğinin ucuz olduğunu ve bu sayede aile bütçesine önemli ölçüde katkı sağladığına vurgu yapan Sarıkaya, "Somun ekmek pahalı. Bir çuval unla tezek ateşinde tandırda pişirdiğimiz ekmek somuna göre daha leziz ve bereketli. Komşumuzun tandırını ben ve diğer komşularımız sıra ile kullanıyoruz." diye konuştu.
TANDIR EKMEĞİ NASIL YAPILIR?
Tenekeye un koyulur, suyla yoğurulur. Ekşimeye bırakılır. Ekşidikten sonra, ufak yumaklarla temiz bir bezin üzerine dizilir. Tandır, tezek (kurutulmuş büyükbaş hayvan dışkısı) ve geven (yaban dikeni) yakılarak üzeri kapalı tutularak ısıtılır. Tandır kızdıktan sonra yumak hamurlar merdane ile açılır yufka haline getirilir. Açılan bu hamur rapatayla tandıra vurulur. Pişen ekmek eğiş (demir halka) ile alınarak yenilir.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Palandöken kavaklardan temizlenecek
GHA/Erzurum’un Palandöken ilçesinde yaşayan 30 ev hanımı, Kaymakamlık’a ...
Koç köyü, Erzurum’un yüz akı
Erzurum'un İspir ilçesine bağlı Koç köylüleri, köylerinin altından akan ...
Uzmanlardan sünnet uyarısı
Çocuk Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Cem Kara, uygun olmayan şart ve ortamlarda ...
 
Hekimlere Müjde
Bakan Akdağ, üniversite hekim maaşındaki üst sınırı ayda 17 bin lira olarak ...
Kelle koltukta ekmek kavgası
Erzurum İl Özel İdaresi’nin yol yapım ekipleri, ölümle adeta dans ediyorlar. ...
Macun ve beyazlatıcılara dikkat
Ağız Diş ve Çene Cerrahi Uzmanı Dr. Dt. Okhan Oral, pütürlü macunlar ...
 
Halkın yüzde 41'i hipertansiyon hastası
Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği'nin, Sağlık Bakanlığı'nın ...
Sağlıkta çağdaş atılım
GHA/Sağlık Bakanlığı tarafından Erzurum’da yaptırılan Acil Sağlık Hizmetleri ...
Ekmek derdi tehlike dinlemiyor
Erzurum'a getirilmesi planlanan elektrik hatları için direk diken işçiler, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva