TANDIR GERİ GELDİ
Yoksul vatandaşlar somunu unutup tandır ekmeğini yeniden keşfetti. Erzurum'un varoş semtlerinden Maksut Efendi Mahallesi'nde yaşayan vatandaşların çoğu bakkaldan veya halk ekmekten ekmek satın almak yerine, evinin ya da komşusunun tandırında pişirdiği ekmeği tüketiyor. Mahalle Muhtarı Burhanettin Atmaca, semtlerinde oturanların çoğunun yoksul ve yardıma muhtaç vatandaşlardan oluştuğunu söyledi. Atmaca, somun ekmek alamayacak kadar fakir olanların tandırda tezek ateşinde ekmek pişirdiğini ve böylelikle aile bütçesine katkıda bulunduklarını ifade etti.
YOKSULUN BAŞKA ÇARESİ YOK
Cemile Sarıkaya (67) isimli dul kadın ise çocuklarının işsiz olması nedeniyle komşusuna ait tandırda ekmek pişirdiğini söyledi. Sarıkaya, ekmeğin tanesinin 70 krş olduğunu ve günde ortalama 15 ekmek tükettikleri için somun alamadıklarını ifade etti. 47 TL'ye satın aldığı 50 kilogram ağırlığındaki bir çuval buğday unundan ortalama 400 tane tandırda ekmek pişirdiğini dile getiren Sarıkaya, bu ekmeklerle bir ay rahatça karınlarını doyurduklarını anlattı. Tandır ekmeğinin ucuz olduğunu ve bu sayede aile bütçesine önemli ölçüde katkı sağladığına vurgu yapan Sarıkaya, "Somun ekmek pahalı. Bir çuval unla tezek ateşinde tandırda pişirdiğimiz ekmek somuna göre daha leziz ve bereketli. Komşumuzun tandırını ben ve diğer komşularımız sıra ile kullanıyoruz." diye konuştu.
TANDIR EKMEĞİ NASIL YAPILIR?
Tenekeye un koyulur, suyla yoğurulur. Ekşimeye bırakılır. Ekşidikten sonra, ufak yumaklarla temiz bir bezin üzerine dizilir. Tandır, tezek (kurutulmuş büyükbaş hayvan dışkısı) ve geven (yaban dikeni) yakılarak üzeri kapalı tutularak ısıtılır. Tandır kızdıktan sonra yumak hamurlar merdane ile açılır yufka haline getirilir. Açılan bu hamur rapatayla tandıra vurulur. Pişen ekmek eğiş (demir halka) ile alınarak yenilir.