ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
KKKA! Erzurum 8 il içinde
KKKA! Erzurum 8 il içinde
Erzurum’da terör operasyonu
Erzurum’da terör operasyonu
Palandöken’de Kaf Laleleri açtı
Palandöken’de Kaf Laleleri açtı
Emniyette terfi heyecanı
Emniyette terfi heyecanı
Yurtsever: “Ermeniler tarihi çarpıtıyorlar’
Yurtsever: “Ermeniler tarihi çarpıtıyorlar’
HABERLER>EKONOMİ
3 Ekim 2011 Pazartesi - 01:13

Van Erzurum’la yarışıyor

- Van Valisi Münir Karaloğlu, tesisleri gezmek ve sektör temsilcileriyle fikir alışverişinde bulunmak üzere Van'a gelen İranlı turizmcilerle yemekte buluştu.

Van Erzurum’la yarışıyor

(İHA) - Van Valisi Münir Karaloğlu, tesisleri gezmek ve sektör temsilcileriyle fikir alışverişinde bulunmak üzere Van'a gelen İranlı turizmcilerle yemekte buluştu. İranlıların Van'da banka şubesi ve konsolosluk açmalarını da istediklerini kaydeden Vali Karaloğlu, "Bizim seyahat acente temsilcilerimizden biri banka meselesini dile getirmişti. Bu gerçekten çok ciddi bir sorundur. Biz 1 yıldır Bank Mellat'ın Türkiye müdürü ve Erzurum Başkonsolosu ile konuşuyoruz. İki kez kendileri Van'a geldiler. Van'da bir şube açmak istediklerini, hatta yer baktıklarını biliyoruz. Ama ondan sonra somut bir adım gelmedi. Bu konuyu mutlaka çözmemiz lazım. Burada bir İran banka şubesinin açılması işleri daha da kolaylaştıracaktır. Bu gelişen ticaret karşısında bir banka şubesi ve bunun ötesinde bizim bir de konsolosluk talebimiz var. Erzurum'da İran konsolosluğu var. Erzurum Van'a 450 kilometre uzaklıkta. Urumiye'de Türk konsolosluğu var, Urumiye'nin karşılığında Van'da da bir İran Konsolosluğu'nun olmasını arzu ediyoruz. Bunu talep ettik. Büyükelçilikle ve İranlı muhataplarımızla görüştük. Bunu turizmcilerimizde dile getirirse, zannediyorum işimiz kolaylaşmış olur" dedi.
TURİZM AÇILIMI
Ayanis Turizm Seyahat Acentesi Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir'in organizasyonuyla 3 günlük gezi için Van'a gelen İranlı turizmciler Vali Karaloğlu'nun verdiği yemeğe katıldı. Vanlı sektör temsilcilerin de katıldığı yemeğe Vali Karaloğlu'nun yanı sıra Yardımcısı Atay Uslu, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAK) Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (VATSO) Mirza Nadiroğlu ve Vanlı turizm sektör temsilcileri katıldı. Sıcak bir ortamda yenilen yemek sonrası Türk heyetine başkanlık yapan Van Valisi Münir Karaloğlu, İran heyetine başkanlık yapan Tahran Turizm Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Mohammad Hossein Kirmani ve beraberindeki turizmcilerle iki ülke arasındaki turizm, sosyal ve kültürel ilişkilerini masaya yatırdı. Toplantı Vali Yardımcısı Atay Uslu'nun, Van'ın turizm ve kültürel değerlerinin tanıtıldığı slayt sunumuyla başladı. Daha sonra iki ülke heyetleri Kapıköy-Razi Sınır Kapısı'nın açılmasıyla başlayan turizmin canlandırılması noktasındaki istek ve taleplerini dile getirdi. Vali Karaloğlu, her iki taraftan da söz hakkı isteyenleri dinledikten sonra bir değerlendirme yaptı.
Türkiye ile İran İslam Cumhuriyeti'nin bölgesinin iki güçlü ülkesi, iki dost ve kardeş ülkesi olduğunu hatırlatan Karaloğlu, Türkiye ile İran arasındaki en son sınırın ise 1637 Kasr-i Şirin Antlaşması'yla belirlenmiş ve ondan sonra da hiç değişmediğini kaydetti. Bu kadar uzun bir barış süresine karşın iki ülkenin ilişkilerini geliştirme noktasında tam olarak kullanamadığını ifade eden Karaloğlu, " Sadece Van ilinin İran'la kara sınırı yaklaşık 320 kilometredir. 320 kilometrede nisan ayına kadar hiçbir kapımız yoktu. Biz Hoy'a gitmek için 'Kulağı tersten tutar' gibi ya Urumiye veya Bazergan üzerinden gitmek zorundaydık. Ama şimdi Van ve Hoy çok yaklaştı. Yollarımız tamamlandığında Van'dan çıkan birisi 1,5 saatte Hoy'a, Hoy'dan çıkan birisi yine 1,5 saatte Van'da oluyor. Bize en yakın Türk şehri Bitlis'tir. Biz de oraya 1,5 saatte gidiyoruz. Bu yakınlığı biz ilişkilerimize yansıtabilirsek hem iki ülke hem de iki şehir de kazanacaktır" dedi.
"TÜRKİYE'DE BİRÇOK İNSAN ŞEMS-İ TEBRİZİ'NİN KABRİNİN HOY'DA OLDUĞUNU BİLMİYOR"
İran ile Türkiye'de yaşayan halkların çok ortak paydası olduğunu anımsatan Karaloğlu, bu ortak değerlerin başında ise Mevlana Hazretleri ve Şems-i Tebriz geldiğini kaydetti. Ancak Türkiye'de çok az insanın Şems-i Tebrizi'nin kabrinin Hoy'da olduğunu bildiğini, kendisinin bile Van Valisi olarak Hoy'a geldiğinde öğrendiğini bildiren Karaloğlu, toplantıda gündeme getirilen talep ve önerileri cevapladı. Karaloğlu, "Şimdi İranlı dostlarımız 'Şems-i Tebrizi'nin mezarı Van'dan sadece 1,5 saat mesafede' diye Türkiye'nin herhangi bir yerinde bunun tanıtımını yaparlarsa bunun karşılığını mutlaka bulacaklardır. Bunu kesinlikle ciddiye almanız lazım. Bu Hoy için çok büyük bir avantajdır. Bu Hoy'un avantajını da Van için de bir avantaj olarak görüyoruz. Ama bunu yapabilmek için Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde, başta Van'da olmak üzere tanıtım yapmakta sanırım İranlı dostlarımıza düşer" dedi.
Kapıköy-Razi Sınır Kapısı'nın yarım açıldığını da ifade eden Karaloğlu, "Biz bu kapının hem kamyonlara hem de otobüslere açılmasını istiyoruz ve bekliyoruz. Aslında bizim İran'la yapmış olduğumuz protokollerde 11 Eylül 2011'e kadar İran tarafı yolu bitirecekti. Kamyon ve otobüs geçişlerine bu kapıyı açacaktık. Ama maalesef İran tarafındaki yol bitirilemedi ve protokolde ön gördüğümüz kamyona ve otobüse açamadık. Ben yine İranlı dostlarımızdan kendi ülkelerinde, kendi hükümetlerine, kendi bölge valiliklerine, özellikle Urumiye Valiliği bunu yavaştan alıyor. Bizim de kanaatimiz budur. Kapıköy Sınır Kapısı ne Sero'nun alternatifidir, ne de Bazergan'ın alternatifidir. Kapıköy-Razi Kapısı kendi potansiyelini ortaya çıkaracak bir kapıdır. Bunu özellikle Urumiye'ye bölge valiliğine iyi anlatmanız lazım ki, bu yol biran önce bitsin" diye konuştu.
Kapıköy'deki minibüs sorununu da çözeceklerini ifade eden Karaloğlu, "Dostlarımızın dile getirdiği Kapıköy'deki minibüs konusu bir sorun. Bu sorunu çözmek için üzerinde çalışıyoruz. İnşallah en kısa zaman da yolcu minibüsü meselesini çözmüş olacağız. Biz turizm derken sadece İran'dan Türkiye'ye gelecek turistlerden bahsetmiyoruz, Türkiye'den de İran'a turistlerin gitmesini arzu ediyoruz. Onun için sizin orada yapacağınız tesis bakımından hem de Türkiye'de yapacağınız tanıtımlar çok önemli. Tabi bu gidiş-gelişi artırabilmek için mutlaka Van ile Tebriz-Tahran ve Urumiye arasında, bizim ilk önceliğimiz belki Tahran'dan önce Tebriz olabilir. Mutlaka hava yolu köprüsünü oluşturmamız lazım" ifadelerini kullandı.
"İRAN'DAN BANKA ŞUBESİ VE VAN'A KONSOLOSLUK AÇMALARINI İSTİYORUZ"
İranlıların Van'da banka şubesi ve konsolosluk açmalarını da istediklerini kaydeden Vali KAraloğlu, "Bizim seyahat acente temsilcilerimizden biri banka meselesini dile getirmişti. Bu gerçekten çok ciddi bir sorundur. Biz 1 yıldır Bank Mellat'ın Türkiye müdürü ve Erzurum Başkonsolosu ile konuşuyoruz. İki kez kendileri Van'a geldiler. Van'da bir şube açmak istediklerini, hatta yer baktıklarını biliyoruz. Ama ondan sonra somut bir adım gelmedi. Bu konuyu mutlaka çözmemiz lazım. Burada bir İran banka şubesinin açılması işleri daha da kolaylaştıracaktır. Bu gelişen ticaret karşısında bir banka şubesi ve bunun ötesinde bizim bir de konsolosluk talebimiz var. Erzurum'da İran konsolosluğu var. Erzurum Van'a 450 kilometre uzaklıkta. Urumiye'de Türk konsolosluğu var, Urumiye'nin karşılığında Van'da da bir İran Konsolosluğu'nun olmasını arzu ediyoruz. Bunu talep ettik. Büyükelçilikle ve İranlı muhataplarımızla görüştük. Bunu turizmcilerimizde dile getirirse, zannediyorum işimiz kolaylaşmış olur" dedi.
"VAN YYÜ'DE FARS DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ AÇILACAK"
Dil konusunu da çözmeleri gerektiğini ifade eden Karaloğlu, "Bir arkadaşımız Van'da niye üniversitemizde Fars Dili ve Edebiyatı yok diye haklı bir soru sordu. Bunu bizde rektörümüzle ve arkadaşlarımızla tartışmıştık. Onu rektörümüz sözünü verdi. İnşallah Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde (YYÜ) Fars Dili ve Edebiyatı Bölümü açılacak. Ama karşı tarafta Hoy'da da bir Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü açılırsa iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde katkı sağlarız diye düşünüyorum" dedi.
Turizmcilerin Van Gölü kenarına bir halk plajı talebini de cevaplayan Vali Karaloğlu, "Van'da son zamanlarda turizme yönelik tesislerin hem sayısı hem de kalitesi her geçen gün artıyor. Mevcut otellerimiz kendilerini yeniliyor. Yeni otellerimiz yapılıyor. Yeni 5 yıldızlı otelimiz açıldı. İkincisi 2012'nin Şubat ayında açılacak. Yeni projeler yolda. Yeni 5 yıldızlı otellerimizin projeleri bitmek üzere. Van'da yeni yeni restoranlar, yeni yeni eğlence merkezleri açılıyor. Denizi kullanma, denizin kenarını kullanma noktasında da güzel gelişmeler var. Merit Şahmaran Otelin yanında 35 bin metrekare alan üzerine yeni yapılan park bitti. İçerisinde çok güzel kafe ve restoranlar olacak. Plaj konusunda da çalışmalarımız var. İnşallah gelecek sezona yetiştirirsek, gelecek sezonda da İranlı dostlarımızın istediği, arzuladığı bir halk plajına da kavuşmuş oluruz" dedi.
BATTAL’IN SUNUMU
Van'da gelişen kış turizmine de dikkat çeken Vali Karaloğlu, daha sonra sözü YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal'a bıraktı. İranlı öğrencilerin Van'da okuması için ilk etapta Fars Dili ve Edebiyatı Bölümü açacaklarını belirten Prof. Dr. Battal, üniversiteye daha fazla öğrenci alabilmek için mevzuatları da zorlayacakları sözünü verdi. Turizm ve otelcilik bölümüne 30 öğrencinin üzerinde öğrenci alabileceklerini de ifade eden Battal, Hoy ve Van üniversiteleri arasında kültürel ilişkilerin devam edeceğini bildirdi. Battal, "Biz yabancı uyruklu öğrencilerle ilgili mevzuattaki bazı sorunları zorlayarak özel yabancı uyruklu şubeleri açmayı planlıyoruz. Bu da tıp, diş hekimliği, matematik, iktisat ve turizm otelcilik gibi bölümlerde yabancı uyruklu öğrenciler için özel şubeler açacağız. Şems-i Tebrizi, Mevlana Hz.'lerini anlatan sempozyumlar yapmak istiyoruz. Nitekim biz geçen yıl bunun ilk adımını attık. Urumiye kentinde Mevlana Sempozyumu yaptık. Bu sempozyuma Mevlana'nın torunlarından Esin Çelebi hanımefendi de katılmıştı. Bunun devam olan karşı sempozyum bu yıl mayıs ayı içerisinde üniversitemizde olacak. Şems-i Tebrizi, Hz. Mevlana, Şirazi gibi şairler artık dünyanın ortak değerleridir. Hepimizin sahip çıkması gerekiyor. Bunun farkındayız. Üniversite olarak biz bu tür kültürel, bilimsel adımları atmaya hazırız ve atmaya da devam edeceğiz" dedi.
Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (VATSO) Mirza Nadiroğlu ise, dost ve kardeş ülke İran ile Türkiye'nin ekonomik yönden ilişkilerini geliştirmesi gerektiğini dile getirerek, "İki dost ülke ve iki kardeş ilin burada buluşması bizim için çok önemlidir. Kapıköy-Razi Sınır Kapısı'nın açılmasıyla birlikte ilimizde İranlı turistleri görmek bizim için önemli ve sevindirici bir olay. Bizlerin amacı Van ve Hoy illerinde tüccar ve tacirlerin ekonomik durumlarının iyileşmesi ve ilişkilerin iyi hale gelmesidir. Kapıköy kapısının açılması ile birlikte iki il ve iki ülke için bir hazine ortada görülüyor. Biz de öyle görüyoruz. Bundan da mutluyuz. Bu kapının özellikle Hoy kenti için dünyaya açılan kapı olduğuna inanıyoruz. Ben özellikle İranlı turizmci dostlarımızdan rica ediyorum. Sizler İran'a döndüğünüzde bu yolun açılmasını gündeme getirin. Bu yolun bitmesi gerekiyor. Kotur Deresi çok uzun bir mesafe değil. 5 kilometrelik bir mesafedir. İran İslam Cumhuriyeti gibi büyük bir devlet için bu yolun bitirilmesi çok önemli değil. Siyasilerin etkisinden dolayı bu yolun yapılması ağır gidiyor. Sizleri Van'da ağırlamaktan mutluyuz" dedi.
İRAN HEYETİ’NİN DEĞERLENDİRMESİ
Tahran Turizm Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Mohammad Hossein Kirmani de, İran ile Türkiye arasında başlayan dostluk ilişkilerinin turizm, sportif, kültürel ve ekonomik ilişkilere de yansımasını arzu ettiğini bildirdi. Kapıköy-Razi Sınır Kapısı'nın açılmasının bu ilişkilerin gelişmesinde önemli payı olacağına inandığını dile getiren Kirmani, "Biz şu anda burada bulunan özel teşebbüsler olarak Kapıköy-Razi Hudut Kapısı'nın biran önce bitirilmesi konusunda gerekli gayreti göstereceğiz ve girişimlerde bulunacağız. Tabi ki bu bizim girişimimiz 5 yıl öncesine kadar dayanıyor ve takip ediyoruz. Van'da İran bankası şubesinin açılması hususunu takip edeceğiz ve İran'daki özel bankalarla görüşerek konuyu dile getireceğiz. Aynı şekilde Van'da bir İran Konsolosluğu'nun açılması konusunu da burada değerlendirebiliriz. Bizim isteğimiz olan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde (YYÜ) bir Fars Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün açılması bizleri fazlasıyla mutlu edecek bir konu. Kapıköy-Razi Sınır Kapısı'nda mesai saatlerinin artırılması hususunun biz İran'da takipçisi olacağız. İlişkileri geliştirmek için Hoy ve Van arasında bir kültür haftası etkinliği düzenlemeyi öneriyorum. Tabi ki böyle bir hafta böyle bir etkinlikte her iki tarafın sahip olduğu potansiyel ortaya konulur. Bu kültürel ilişkiler sonrasında turistlerin gelip gitmesinde de bir ivme kazanacaktır. Biz İran tarafı olarak Hoy'daki Şems-i Tebrizi Külliyesi'nin yetkilileri bir araya gelip böyle bir noktayı Türk meslektaşlarıyla konuşmaları noktasında bir düşüncemiz var. Tabi Fars dilinin eğitim öğretime bırakılması, Fars dilini bilenlerin artması, çoğalması bizi memnun edecektir. Van'da bulunduğumuz süre içinde gösterilen yakın ilgiden dolayı başta Van Valisi olmak üzere turizm sektör temsilcilerine teşekkür ediyoruz" dedi.
Yaklaşık 3,5 saat süren toplantı sonrası Tahran Turizm Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Mohammad Hossein Kirmani tarafından ziyaret anısına Vali Münir Karaloğlu'na dokuma bir manzara tablosu hediye ederken, Karaloğlu da İranlı misafirleri kentin tanıtan materyallerin içinde yer aldığı çanta hediye etti. Toplu olarak çekilen hatıra fotoğrafının ardından program sona erdi.
İranlı turizmciler bugün son olarak Abalı Kayak Merkezi'ni gezdikten sonra akşam saatlerinde Van'dan ayrılacaklar.

 
KUDAKA Bölgesinde ‘Bayproje’ atılımı
 
Palandöken beyaz örtüsüne kavuştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KUDAKA Bölgesinde ‘Bayproje’ atılımı
Bayburt Bilgi Paylaşım ve Proje Üretim Derneği (BAYPROJE) tarafından düzenlenen ...
TOKİ’den köy açılımı
Şehir merkezlerine yaptığı konutlar, hastaneler, okullar, stadyumlar gibi ...
Erzurum en dengeli il…
Erzurum Mahalli İdareler bütçesi gelirleri içinde gelirler yüzde 71’lik ...
 
TKDK’dan süt üreticilerine destek
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Kars İl Koordinatörü ...
Doğalgaz fiyatlarına zam
BOTAŞ, konutlarda kullanılan doğalgaz fiyatlarına yüzde 12.28 ila yüzde ...
Organik Tarım Projesi’nde başarı
Erzurum Organik Tahıl Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi ...
 
MÜSİAD Zirvesi Erzurum’da toplandı
Müstakil İş Adamları Derneği 74. genel kurul toplantısını Erzurum'da gerçekleştirdi. ...
Yem pahalandı, yumurta zamlandı
Yem ürünlerinin pahalı olması ve ihracat nedeniyle, iç piyasada yumurta ...
Oltu’da konut sevinci
Erzurum’un Oltu İlçesi’nde 120 Aile Kooperatif usulü yaptırdıkları evlerin ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva