ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’un 3 aylık şirketleşme seyri açıklandı
Erzurum’un 3 aylık şirketleşme seyri açıklandı
Erzurum 5’inci sıraya yükseldi
Erzurum 5’inci sıraya yükseldi
Humanis’ten Ankara’da dev Atatürk sergisi
Humanis’ten Ankara’da dev Atatürk sergisi
Şimşek iddialara cevap verdi
Şimşek iddialara cevap verdi
Özhaseki: 'Duruşumuz asla değişmeyecek'
Özhaseki: 'Duruşumuz asla değişmeyecek'
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
1 Kasım 2023 Çarşamba - 02:03

Turizm geliri 9 ayda 42 milyar dolara yükseldi

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2023 yılı ilk 9 aylık dönemde turizm gelirlerinin geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 20.1 artışla 42 milyar dolara, ziyaretçi sayılarının aynı dönemde yüzde 12.4 artışla 45.2 milyona ulaştığını açıkladı.

Turizm geliri 9 ayda 42 milyar dolara yükseldi

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2023 yılı ilk 9 aylık dönemde turizm gelirlerinin geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 20.1 artışla 42 milyar dolara, ziyaretçi sayılarının aynı dönemde yüzde 12.4 artışla 45.2 milyona ulaştığını açıkladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2023 yılı ilk 9 aylık turizm verilerini açıkladı. Buna göre 2023 yılı ilk 9 aylık dönemde turizm gelirleri geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 20.1 artışla 42 milyar dolara, ziyaretçi sayıları aynı dönemde yüzde 12.4 artışla 45.2 milyona ulaştı. Bakan Ersoy, turizm gelirlerinde OVP hedefi olan 55.6 milyar dolara doğru uygun şekilde ilerlediklerini kaydetti.

Bakan Ersoy, “Bu dönemde ortalama kalış süreleri ilk 9 ayda yüzde 6 azalarak 9,5 geceye geriledi. Kalış sürelerinin azalmasında ekonomik kriz ve pandemi sonrası yüksek enflasyonun tüm dünyada etkili olması sonucu turistlerin tatil sürelerinin kısalması, yurt dışı yerleşik Türk vatandaşlarının toplam ziyaretçi sayısındaki payının azalması, hafta sonu şehir kaçamakları, uluslararası etkinlikler ve sportif turnuvalar ve festivaller etkili oldu.

Ortalama kalış süreleri 2022’de ilk 9 ayda 10.1 geceleme vardı. Yıl ortalaması 10.3 olarak gerçekleşmişti. Bu, 2023’te 9.5 geceleme yıl ortalaması tahmini 9.8 geceleme olarak gerçekleşecek” dedi.

Ziyaretçi sayılarında önemli olan konu olarak aylık olarak düzenli şekilde bir önceki yılın aynı ayına göre artış sağlanmış olmasını işaret Bakan Ersoy, “2018 yılında yaptığımız strateji değişikliğiyle önceliğimiz ziyaretçi sayısı değil, kişi başı gelir ve toplam gelirdeki hedeflerimiz. Ancak burada sevindirici konuların başında 2023’ün başında karşılaşılan birçok bölgesel ve ülkemizdeki olumsuzluklara rağmen aylık bazda ziyaretçi sayısının her ay bir önceki yılın aynı ayına göre artarak devam etmiş olması geliyor” diye konuştu.

Kişi başı gecelik harcamada yıl ortalamasını 100 dolar olarak tahmin ettiklerini belirten Bakan Ersoy, “2022 yılında 89 dolar iken bu yıl ilk çeyrekte 85 dolar ikinci çeyrekte 112 dolar, üçüncü çeyrekte 103 dolar ve son çeyrekte tahmini 96 dolar olmasını bekliyoruz. Yıl ortalamasında 100 dolarla tamamlamayı düşünüyoruz. Geçen seneye göre yüzde 112.7’lik bir artış söz konusu. Aslında hedeflerimize uygun bir şekilde Türkiye turizminin şekillendiğini görüyoruz” diyen konuştu.

Kişi başı harcamanın da orantılı olarak arttığını vurgulayan Bakan Ersoy, “2022 yılında 905 dolar, 2023 yılında tahmini 988 dolar olarak gerçekleşeceğini görüyoruz. Kişi başı harcamadaki artış oranı, ortalama kalış süresinden dolayı kişi başı gecelik harcamanın altında. Bizim için önemli olan rakam kişi başı gecelik harcamadır” diye konuştu.

“2024 sonu itibariyle konaklama sektörünün tamamı bakanlık denetimine girmiş olacak”

Turizmde önce nicelik değil nitelik stratejisinin uyguladıklarını belirten Bakan Ersoy, “Niteliği artırmak için, kalıcı çalışmalar yapıyoruz. Eskiden bazı oteller belediye veya Turizm Bakanlığı belgeliydi. 2019 yılında kanunda yaptığımız değişiklikle bütün oteller belediye artı bakanlık belgeli olacak dedik. Bu otellerin geçiş süreçleri hızlı bir şekilde tamamlanıyor. Artık turizm konutları da bakanlıktan belgeli hale geliyor. 2024 sonu itibariyle konaklama sektörünün tamamı bakanlık denetimine girmiş olacak” diye konuştu.

Bakan Ersoy, “Turizm meslek liselerinin teknik lise seviyesine dönüştürülmesinde önemli gelişmeler yaşandı. Müfredatlarında değişiklik yapıldı, artık turizm meslek teknik liselerinde lisan ağırlıklı eğitim veriliyor. Öğrenciler Nisan ayında Ekim sonuna kadar stajlarını protokol dahilindeki otellerde görüyor. 3 lisan öğrenerek mezun oluyorlar. Turizm teknik lisesine dönüşümde 80’i geçtik 200’e kadar durmayacağız” diye konuştu.

Gastronomide Michelin Guide’a İstanbul’un dışında yeni şehirlerin ekleneceğini belirten Bakan Ersoy, “Michelin 9 kasımda tanıtım yapacak. Yeni eklenen şehirleri açıklayacaklar. İzmir, Çeşme, Urla ve bodrum Michelin Guide konseptine girecekler” şeklinde konuştu.

Konutların turizm amaçlı kiralanmasında birkaç hususun yanlış anlaşıldığını belirten Bakan Ersoy, “Turizm amaçlı kiralama konutların en fazla 100 gün süreyle her türlü amaçla kiralanması ifade eder maddesini açıklamak istiyorum; yani konutlar tek seferde 100 güne ve daha kısa kiralanıyorsa bakanlığımızdan belge almak kaydıyla kısa süreli olarak kiraya verilebiliyor. Tek seferde 100 gün ve daha kısanın anlamı, birkaç kere farklı insanlara 10 gün, 20 yıl sonunda 365 gün kiralayabiliyorsunuz, eğer tek seferde 100 gün ve altı kiralama yapıyorsanız turizm konutu kapsamına giriyorsunuz. Kiralamalar 100 günün üzerindeyse normal kiralama prosedürü uygulanıyor, bakanlığın turizm konutu kapsamına girmiyorsunuz. Yıl içinde kısa süreli 365 günün 365 günü kiralayabilirsiniz. Öte yandan halk rezidans olarak bilinen özel nitelikli konutların yönetim planında kısa süreli kiralama faaliyetlerine izin verildiğine dair hüküm bulunuyor ve bu plan tapuya şerh edilmişse bu konutlar istisna olarak kabul edildi” dedi.

“Ayasofya’da ziyaretçi yönetim planı uygulamasına geçiyoruz”

Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerifi’nde Unesco’nun tavsiyesi üzerine 15 Ocak 2024 tarihinden itibaren ziyaretçi yönetim planı uygulamasına geçileceğini açıklayan Bakan Ersoy, “Ziyaretçi yönetim planı uygulamasının amacı ziyaret kalitesi ve güvenliği artırılmış olacak, yoğunluk farklı güzergahlara dağıtılarak yönetilecek. Ayasofya koruma ve tanıtma odaklı ideal bir ekosisteme dahil edilmiş olacak. İbadet amaçlı gelen Türk vatandaşları ile turistik amaçlarla gelen yabancı ziyaretçilerinin çakışmasını engelleyerek yoğunluğu farklı katlara dağıtıyoruz. Ziyaret ile ibadet kalitesinin artırılması sağlanmış olacak. Ziyaretçilere girerken QR kod ile ibadet edenleri rahatsız etmeden Ayasofya Camimizle ilgili bütün detayları alarak gezebilecekler. QR kod uygulaması 16 farklı dilde hizmet verecek. Caminin tarihçesi ve detaylı bilgilendirmeye cep telefonları üzerinden ulaşabilecek” şeklinde konuştu.

Bakan Ersoy turistik amaçlı ziyaretlerin 15 Ocak’tan itibaren ücretlendirileceğini açıkladı. 15 Ocak’tan itibaren yabancı ziyaretlerin turistik amaçlı yapacağı ziyaretler ücretli olacak. İbadetlerini ifa etmek üzere gelen Türk vatandaşlarında ücret alınmayacak” dedi.

Bakan Ersoy, 1618 sayılı yasayla ilgili çalışma içerisinde olduklarını açıkladı. Ersoy, ilgili değişiklikleri Meclis’e gönderip sektörün yeni yasaya kavuşmasını sağlayacaklarını açıkladı.

Ayasofya’nın restorasyon süreciyle ilgili bilgi veren Bakan Ersoy, “Ayasfoya’nın dijital kopyası çıkarıldı. Çalışmalara başladık. İkinci Beyazıt minaresinde çalışma yapılacak. Gerekli iskele kurulumlarıyla birlikte başlıyoruz. Ne ziyarete ne ibadete kapatılmayacak” diye konuştu.

“KİŞİ BAŞI GECELİK GELİRDE 100 DOLARDA DURMAYACAĞIZ”

Toplantının soru cevap kısmında konuşan kişi başı gelir ve Uzakdoğu pazarıyla ilgili açıklamalar yaptı. Bakan Ersoy, “Pandemiyle birlikte olağandışı kalış sürelerinde artış olmuştu. Turistlerin seyahat alışkanlıkları değişmişti. Pandeminin etkilerinin geçmesiyle normale dönüyor. Sezonu uzatmak ve turizmi 81 ile yayma çalışmaları yaptık. Ortalama kalış süresinin azalması normal bir akış, daha azalabilir. Pazar çeşitlendirmesinde farklı uygulama yapıyoruz. Uzak destinasyondan gelen ziyaretçilerin sayılarını artırıyoruz. O ziyaretçiler uzun kalıyor, onların sayısını artırarak ortalama kalış sürelerini dengeleyeceğiz. Kişi başı gecelik gelirde 100 dolarda kalmayacağız öncelikli hedef 130 dolar. Kişi gelirin önemi yoktur kişi başı gecelik gelirin önemi vardır” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin coğrafi konumu itibariyle her zaman krize açık olduğunu belirten Bakan Ersoy, “Türkiye çok kişinin ilgisini çekiyor. Buna global krizler de eklenmeye başladı, pandemi gibi. Bu krizlerin kaçınılmaz olduğunu bildiğimiz için bizim tek stratejimiz var; Sektörümüzü bu krizlere bağışıklı hale getirmek. Sektör ve devlet birlikte hareket etme kararı aldı. TGA ile birlikte bunu sağlıyoruz. Birçok ülke bizi örnek alıyor. Avrupa’nın bir şehri bizi örnek alıyor. Yakın zamanda bunu zaten siz de göreceksiniz” diye konuştu.

Çin'in Türkiye'yi de kapsayan turist kararlarını değerlendiren Bakan Ersoy, “Çin, bu kararları kendi kendine almadı. Bunların altyapılarını biz oluşturuyoruz. Hedefimiz büyük, Asya pazarında hızlı bir büyüme bekliyoruz. Bu yıl 300 bin, gelecek yıl 500 bin ziyaretçi geleceğini tahmin ediyoruz. Önümüzdeki yıllarda aşamalı şekilde birkaç milyonluk sayılara gelmesini bekliyoruz. Hedef pazarları 4-5 yıl önceden belirleyip çalışmaya başlıyoruz. Hedef pazarlar arasında Hindistan da yerini aldı” ifadelerini kullandı.

 
Bahçeli: ‘Türk Tarihinin yeni bir eşiğindeyiz’
 
Erdoğan: 'İnsanlık görevimizi yerine getirdik'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’da Azerbaycan gündemi
Erzurum Çifte Minareli Medrese’de Azerbaycanlı ressamların resimleri sergilendi. ...
ERMED’den Nene Hatun’a vefa
Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıl dönümü nedeniyle Erzurum Yeni ...
Nenehatun Çocuk Evleri sergisi beğeni topladı
Aile ve Sosyal Hizmetler Erzurum İl Müdürlüğü’ne bağlı Nenehatun Çocuk ...
 
Kudüs ve Mescid-i Aksa’ya maketle gönül köprüsü
Erzurumlu Maket Ustası Doğan Hattatoğlu tarafından yapılan ve Ulu Cami'de ...
Başkent’te Erzurum gündemi
‘Cumhuriyet’in Erzurum’a kazandırdıkları’ konulu panelin ilkini 20 Ekim ...
Son tandır ustası zenaati yaşatmaya çalışıyor
Bayburt'ta yaşayan ve kentin son tandır ustası olan 55 yaşındaki Recai ...
 
Vali Çiftçi icazet törenine katıldı
Diyanet İşleri Başkanlığı Diyanet Akademisi tarafından organize edilen, Erzurum Ömer ...
Nefesler kesildi
Anıtkabir semalarında Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılına özel Türk Hava ...
Dadaşlardan 100. Yıl Barı
Erzurum’da yüzlerce vatandaş, Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılını Cumhuriyet ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva