ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
14 Haziran 2016 Salı - 04:21

Tetik, Mahir İz’i anlattı

Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Necati Tetik de konuk olduğu Ramazan İkliminde Müzakereler programında, İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’nden hocası olan merhum Mahir İz Hoca’yı anlattı.

Tetik, Mahir İz’i anlattı

Büyükşehir Belediyesi’nin, Yakutiye Medresesi’nde teravih namazı sonrası düzenlediği Ramazan İkliminde Müzakereler programına Erzurum Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Küçükuğurlu ve Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Necati Tetik konuk oldu. Prof. Dr. Küçükuğurlu, “Erzurum’un iki incisi Çifte Minareli Medrese ve Yakutiye Medresesi”ni anlattı. İki medresenin tarihi hakkında önemli bilgiler veren Prof. Dr. Küçükuğurlu, medreselerin geçirdiği değişimleri, dönüşümleri ve bugüne kadar nasıl geldiğini görsel sunum eşliğinde aktardı. Küçükuğurlu, şunları söyledi: “Erzurum, kendine yazılmış kaderini insanlarıyla beraber yaşamış bir şehirdir. Bu kader de genellikle yokluk, kıtlık, savaş ve göç üzerine kurulu. Bizi bu şehre bağlayan, bu sıkıntılar olsa gerek. Erzurum’un tarihine baktığımız zaman şiddetli depremler yaşamış. Son iki yüz yıl içerisinde üç defa Rus işgaline uğramış. Ruslar Yakutiye Medresesini ve Çifte Minareli Medrese’yi bizim elimizden almışlar. Çifte Minareli Medrese’nin bazı eserlerini ve kısımlarını götürmüşler.” Erzurum’da, son Rus işgalinin hemen akabinde büyük bir Ermeni mezalimi yaşandığına vurgu yapan Küçükuğurlu, “En ağır Ermeni mezalimini Erzurum yaşamış. Yaklaşık iki ay içerisinde on binden fazla insanını Ermenilere şehit vermiş. Ermeniler, Müslümanları akla, hayale gelmeyecek şekilde katletmişler, şehit etmişler” dedi.

“ERZURUM’UN İKİ İNCİSİ ÇİFTE MİNARELİ MEDRESE VE YAKUTİYE MEDRESESİ”

Murat Küçükuğurlu, Erzurum’un tarih boyunca sınır şehri olduğunu ve kuruluşu milattan sonra 450’ye dayandığını söyledi. Erzurum’a, Doğu Roma İmparatorluğu’nun kale ve surlar yaptığını kaydeden Küçükuğurlu, tarih boyunca değişik milletlerin Erzurum’a yerleştiğini hatırlattı. Son dönem İran ve Rus harplerinin hep ağırlık merkezinin Erzurum olduğuna dikkat çeken Murat Küçükuğurlu, şöyle konuştu: “Erzurum, Osmanlı için bu anlamda doğunun merkezidir. Osmanlı, Erzurum’a en çok askeri açıdan önem vermiş. Bu da şehrin inşaatında etkili olmuştur. Böyle bir ortamda Erzurum, önemli bir kültür merkezi olmuştur. Kültür merkezi olduğunu şundan anlıyoruz; 1913 yılında çok önemli bir kitap yazan Erzurum Sağlık Müdürü Doktor Şerif Bey kitabında, ‘Erzurum’da irili ufaklı 130’dan fazla medrese var’ diyor. 1913 itibariyle bunu söylüyor. Bunların içerisinde özellikle Çifte Minareli Medrese’yi ve Yakutiye Medresesi’ni zikrediyor. Hem Çifte Minareli Medrese hem de Yakutiye Medresesi asırlar boyunca tophane, cephanelik, top döküm hanesi veyahut da askeri depo olarak kullanılmıştır. İçerisinde bulunduğumuz Yakutiye Medresesi 1970’lere kadar askeriye tarafından depo olarak kullanılmıştır” Çifte Minareli Medrese’nin ne zaman ve kimler tarafından yapıldığına dair halen farklı görüşler olduğunu ifade eden Küçükuğurlu, “Yakutiye Medresesi’nin ise ne zaman ve kim tarafından yapıldığı bellidir. Çünkü giriş kapısında kitabesi vardır. Fakat Çifte Minareli Medrese’nin kitabesi yok. Dolayısıyla çifte Minareli Medrese’nin ne zaman ve kim tarafından yapıldığını çok iyi bilemiyoruz. Çifte Minareli Medrese’nin genel olarak 1200’lü yıllarda yapıldığı kabul edilir” ifadelerini kullandı.

YRD. DOÇ. DR. TETİK, MAHİR İZ HOCA’YI ANLATTI

Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Necati Tetik de konuk olduğu Ramazan İkliminde Müzakereler programında, İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’nden hocası olan merhum Mahir İz Hoca’yı anlattı. Yrd. Doç. Dr. Tetik, şunları söyledi: “Allah Hazreti Ekrem’i (S.A.V.) Peygamber olarak seçtikten sonra insanlığa onun aracılığıyla bir kitap göndermiş. Buna Kur’an-ı Kerim diyoruz. Bugün söz konusu edeceğimiz merhum Mahir İz Hocamız bu kitabı, Din-i Mübin-i İslam’ın değişik vechesiyla bizlere anlatmıştır. Merhum Hocamız 1895 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiş, 1974 yılında yine İstanbul’da ahirete göç etmiştir. Allah rahmet eylesin. Rahmetliyi 1967 yılında İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’nde öğrenci olduğum zaman tanıdım ve dört yıl boyunca Tasavvuf derslerimize girdi.” Mahir İz Hoca’nın hayatından kesitler anlatan ve duygulu bir şekilde hatıratlarını nakleden Tetik, “Hocamız derdi ki şu düsturu hiç aklınızdan çıkarmayın: ‘Allah indinde en şerefliniz Allah’tan en çok korkanlarınızdır.’ Böyle güzel şeyleri de sık sık bizlere tavsiye ederlerdi. Rahmetlinin soyadı, sanki yaşantısını gösteriri gibi… Öyle bir ‘İz’ bıraktı ki, hep güzel şeyler gördük. O çok kibar bir İstanbul beyefendisiydi. Yüzlerce şiiri art arda hiç unutmadan okuyabiliyordu. ‘Bu kadar şeyi aklında nasıl tutuyorsun’ diye sorduklarında diyor ki: ‘Bize ilkokulda ‘Nazar ber kadem olmak’ yani gözlerin ayakların bastığı yere bakması öğretildi. Bu vesileyle zihin zinde olur.’ Biz hocamızdan hakkı ve hakikatleri araştırma usulünü öğrendik” şeklinde konuştu.

 
Koç Ailesi yasta
 
“Bizi Tüm İnsanlık İzliyor”
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hafızlık yarışmasında birincilik Erzincan’ın
Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği yarışmada yapılan değerlendirmenin ...
Erzurum’dan Bayburt’a ‘BAKSI’ köprüsü
DİLEK BAYRAK-Arkeoloji Bölümü 2’inci Sınıf örgün ve ikinci öğretim öğrencilerinin ...
Büyükşehir’den estetik hassasiyeti
Erzurum Büyükşehir Belediyesi, kent merkezindeki caddeleri kurumsal amblemli ...
 
Deligöz, Ramazan Söyleşileri’nin konuğuydu
Şehir ve Kültür Araştırmaları, düzenlediği” ŞEHİRDER Ramazan Söyleşileri” ...
Yalova’da Erzurum İftarı
Yalova'nın Altınova Belediyesi’nin geleneksel toplu iftarları Erzurum Mahallesi’nden start aldı.
EXPO 2016’da İspir gündemi
DİLEK BAYRAK-Atatürk Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı ...
 
Büyükşehir Kardeşlik Sofrasını Hınıs’ta açtı
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Ramazan ayı münasebetiyle ilçelerde düzenlediği ...
‘Erzurum en güçlü ürün’
Erzurum’un kış turizmi koridoru açısından en güçlü ürün olduğunu vurgulayan ...
GSF, Sanata açılan pencere
DİLEK BAYRAK-Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, farklı sanat ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva