ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da 'Narkoçelik-14' operasyonu
Erzurum’da 'Narkoçelik-14' operasyonu
Aranan 2 hükümlü yakalandı
Aranan 2 hükümlü yakalandı
Kaymakam Taşkın muhtarları dinledi
Kaymakam Taşkın muhtarları dinledi
Short Track Türkiye şampiyonası başladı
Short Track Türkiye şampiyonası başladı
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik 
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik 
HABERLER>GUNCEL
26 Aralık 2009 Cumartesi - 07:09

Teşvik sorunu TBMM’de

2010 Yılı Bütçesinin yürürlük maddeleri üzerinde TBMM Genel Kurulunda bir konuşma yapan MHP Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Zeki Ertugay 5084 sayılı yatırım ve istihdamı teşvik yasası uygulama süresinin uzatılması ile yeni teşvik düzenlemesindeki bölge ayırımının ortaya çıkardığı sorunları dile getirdi.

Teşvik sorunu TBMM’de

SÜRE UZATILMAYACAK MI?
Ertugay, 5084 sayılı Yasa'nın 2010 yılını da kapsayacak şekilde uzatılmasının ne kadar büyük bir ehemmiyet arz ettiğini Maliye Bakanı Şimşek’e yönelttiğini, ve cevabını almak için gayret sarfettiğini kaydederek,” 5084 sayılı Yasa'nın uzatılması konusunda Sayın Bakanın kaynak yetersizliğini gerekçe göstererek adeta 2010 yılında bunun uzatılamayacağı şeklinde bir kararlarının, kanaatlerinin olduğu izlenimi edindik. “dedi.
YENİ DÜZENLEMEYE İTİRAZ
2009 yılı içerisinde Bakanlar Kurulu’nun bir teşvik kararnamesi çıkardığını ve kararnamede Türkiye’nin teşvike uygun görülen iller bakımından dört bölgeye ayrıldığını hatırlatan Ertugay bölgesel ayırımın illerin rekabet gücü ve ekonomik potansiyeline göre ifade bulmadığını, iller ve bölgeler arası kalkınmışlık farkını daha da artırıcı olduğunu belirtti.
ERZURUM’UN DURUMU
Ertugay, “Erzurum, özellikle Türkiye'nin gelir dağılımı bakımından en geri illeri arasında yer alan Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi illeri de dördüncü grupta değerlendirildi ve bu grupta, mesela, bir liman kenti olan Trabzon ile Kars, Erzurum, Ardahan, bunlar aynı grupta değerlendirildi ve buralarda, yeni yatırımların gelebilmesi için öngörülen teşviklerde çıta son derece yüksek tutuldu.” hatırlatmasını yaptı.
YATIRIMCI GELİR Mİ?
Yeni düzenleme kapsamında 50 milyon civarında bir yatırım ve en az 50 işçi çalıştırma mecburiyeti getirildiğini ve enerji desteği verilmediğini vurgulayan Ertugay, “ Bunun anlamı şu: Yeni getirilen bu teşvik kararnamesinden başta Erzurum olmak üzere kuzeydoğu Anadolu bölgesindeki bu illerimizin hiçbirisinin istifade etme şansı görülmüyor. Verilen teşviklerde bölgeler arasındaki gelir farkını azaltacak ve aradaki cazibeyi kapatacak, bir cazibe oluşturacak teşvik mekanizması öngörülmediği için kimseye cazip gelmiyor, yeni yatırımcı gelmiyor. “ diye konuştu.
İŞSİZLİK VURGUSU
Doğu Anadolu Bölgesi illerinin şu anda en önemli sorunlarından birini işsizliğin oluşturduğuna dikkat çeken Ertugay, “Türkiye'mizin de genel bir sorunudur artan işsizliktir. O halde, mevcut yatırımların, mevcut küçük ve orta ölçekli işletmelerin ayakta tutulması lazım. Ama bu teşvik kararnamesi asla KOBİ’ler için derde derman bir teşvik kararnamesi değil. Halihazırdaki işsizliğe ilaveten, KOBİ’ler de, 5084 sayılı Yasa eğer uzatılmazsa, önümüzdeki yıl işçi çıkarmak zorunda kalacaklar.” dedi.
ERZURUM NE YAPACAK?
Ertugay, “Erzurum için ifade ediyorum, 2 bin metrede sekiz ay kış şartları altında ve iyi bir, önemli bir yatırım ikliminin olmadığı Erzurum ilinde mevcut işsizliğe ilaveten yeni işsizler ordusu meydana gelecektir. Bu bakımdan, bu 5084 sayılı Yasa'nın mutlak surette süresinin uzatılması hatta şartlarının enerji desteğinin artırılması, vergi indirimlerinin devam ettirilmesi ve işveren primlerinin hazinece karşılanması gibi tedbirlerin iyileştirilerek devam etmesi ve uzatılması çok büyük bir önem arz etmektedir.”ifadelerini kullandı.
ERZURUM VE İLLERARASI REKABET
Teşvik kararnamelerinde illerin özel durum ve performanslarının dikkate alınması gerektiğini söyleyen Ertugay, ““Eğer siz bu çıkardığınız teşvik kararnamelerinde 3.500 dolar gayrisafi yurt içi hasılayı esas olarak alır ve buna göre bir düzenleme yaparsanız yani kişi başına geliri bin dolar civarında olan Erzurum'la, 600 dolar civarında olan Hakkari'yle, 3.500 dolar civarında olan bir Orta Anadolu ilimizi ve bir Karadeniz ilimizi aynı teşvik kararnamesinde, aynı ölçülerde ele alırsanız, doğru yapma ihtimaliniz yoktur. “kaydını düştü.
ERZURUM YATIRIM ALAMADI
“2009 yılında Bakanlar Kurulu teşvik kararnamesini yayınladıktan sonra Erzurum'da bir tek işveren bu kararname gereğince cazip görüp, gelip, bir tek kuruşluk yatırım yapmadı. Niçin yapmadı? Çünkü cazip değil.”diyen Ertugay, “ Mevcut işletmeler küçük ve orta boy işletmeler. Bunlar 3,5, 10'ar kişi çalıştıran işletmeler. Uyguladığınız teşvik kararnamesi bu işletmeleri ilgilendirmiyorsa, onlara bir katkı sağlamıyorsa bu kararnamenin hiçbir anlamı yok. Bu bakımdan, KOBİ’leri ayağa kaldırabilmek için mutlak suretle 5084 sayılı Yasa'nın daha da iyileştirilerek yeniden düzenlenmesi ve süresinin uzatılması lazım.” dedi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Öztürk’e termal brifingi
İHA/Aziziye Belediye Başkanı Cengiz’den termal yatırımlar hakkında brifing ...
ETB’den işsizlik uyarısı
İHA/Erzurum’da yatırımsızlık ve özel sektörün güçsüzlüğü sebebiyle işsizlik ...
Sansa Deresi duble yola kavuşuyor
COŞKUN MENEK (İHA) - Erzincan Valisi Abdülkadir Demir, Erzincan-Erzurum ...
 
Kayıt Dışılıkla Mücadele Komisyonu toplandı
Erzurum Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Komisyonu,toplandı.
TRT’den, şehitler için belgesel
Birinci Dünya Savaşı'nda Sarıkamış Harekâtı'nda çoğu donarak yaşamını ...
Bingöl'de Termal rezervi bulundu
İHA/Bingöl Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Bingöl-Erzurum karayolu Karlıova ...
 
Alipaşa’ya otantik görünüm
İHA/Erzurum’un tarihi mahallelerinden olan Alipaşa’da ara sokaklar taş ...
Doğu bir ilke kavuşacak
İHA/Türkiye’nin iki katlı en uzun köprüsü Doğu Anadolu Bölgesinde inşa edilecek.
Şehitlerimize minnettarız
Ahmet AKBUĞA/İHA/Sarıkamış Harekatı sırasında 3'ncü Ordu Komutanı Enver ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva