ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Dadaşlar 19 Mayıs coşkusunu paylaştı
Dadaşlar 19 Mayıs coşkusunu paylaştı
Allahuekber Dağı eteklerinde milli coşku
Allahuekber Dağı eteklerinde milli coşku
Çomaklı’dan 19 Mayıs mesajı
Çomaklı’dan 19 Mayıs mesajı
Doğu Anadolu’da Milli Coşku zirvede
Doğu Anadolu’da Milli Coşku zirvede
ESKİ 2024 bütçesi onaylandı
ESKİ 2024 bütçesi onaylandı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
4 Temmuz 2009 Cumartesi - 05:04

Tesbihin de borsası var

Çorum'un Alaca ilçesinde öyle bir çay ocağı kurulmuş ki buranın müdavimlerini ne mayınlı araziler üzerine yapılan hararetli tartışmalar, ne Anayasa değişikliği için yapılan girişimler ne de dış politika ilgilendiriyor.

Tesbihin de borsası var

TESPİH KÜLTÜRÜMÜZ
İnsanlık tarihinde ipe dizilmiş boncuklar, dua saymak amacıyla kullanılmaya başlanmadan önce avda şans getirmesi, savaşta düşmandan, barışta da hastalıklardan korunmak için muska, tılsım ya da nazarlık niyetine kullanılmıştı. Bugün ne amaçla kullanılırsa kullanılsın, tespih kültürümüzün vazgeçilmez bir parçası. Kimi Allah'ın adını anmak için, ibadet amacıyla taşıyor tespihini, kimi evinde dekoratif amaçla kullanmak için satın alıyor, kimi sigarayı bırakmak için elleri oyalansın diye parmaklardan
bırakmıyor. Bazıları yumurta topuklu ayakkabılarının arkasına beyaz çorapları görünecek biçimde basması yetmezmiş gibi, gücünün eziciliğini vurgulamak için sallıyor tespihini kimiyse altın saat yerine altın ya da değerli tespihini ziynet eşyası olarak taşıyor. Şoförlerin bazıları dikiz aynasında aksesuar, bazılarıysa sinyal koluna gerdanlık olsun diye asıyor tespihini.
TESPİHÇİLER ÇAYEVİ
Alaca'da siyasetin kapısından içeri adım dahi atamadığı Tespihçiler Çayevi'nde gündemi tespih oluşturuyor. Birçok ilden gelen tespih satıcısını misafir eden çay evinde tespihten başka hiçbir şey konuşulmuyor.
Satıcılar yanlarında getirdikleri birbirinden farklı tespihleri sehpalar üzerinde sergilerken, vatandaşlar da modelleri inceleyerek, bilgiler alıyor. Satıcılar ile uygun bir fiyatta karar kılmaya çalışan vatandaşlar muhakkak bir adet tespih ile çay evinden ayrılıyor.
Tespihçiler çayevi iç dekoru ve dizaynıyla da farklı hizmet veriyor. İki kattan oluşan çayevinde antika eşyalar, tespihler ve süs eşyalarıyla düzenlenen ikinci kat bölümü bir müzeyi andırıyor. Çay evinde ayrıca mini bir kütüphane bulunuyor. İlçede yaşayan gençler boş zamanlarında buraya gelerek ya kitap okuyor ya da sınavlara hazırlanıyor.
ERZURUMLU TESPİH KOLEKSİYONCULARI ALACA’YA GİDİYOR
İlçede 'Kalaycı Fahri' diye anılan ve çay evinde tespih uzmanı olarak gösterilen Fahri Mor ilerlemiş yaşına rağmen sabahın erken saatlerinden itibaren çayevine gelerek tezgahını açıyor.
77 yaşında olduğunu açıklayan Mor, çocuk yaşta başlayan tespih merakının hala devam ettiğini söyledi. Tespih sevdasını bir hastalık olarak değerlendiren Mor, tespihten ne zengin olan bulunduğunu ne de fakirleşip iflas edenin olduğunu kaydetti. Mor, Alaca'ya tespih satmak veya almak için Erzurum, Samsun, Trabzon, Adana, Malatya, Ankara, İstanbul ve Şanlıurfa'dan tespih meraklılarının geldiğini belirtti. Ekonomik krizin tespih satışlarını da vurduğunu dile getiren Mor, bir zamanlar 3 ila 4 bin TL'ye alıcısı
bulunan kehribar tespihlerinin 2 bin TL'ye zor satıldığını belirtti.
TESPİH EKSPERTİZLİĞİ
Tespihin iyi olup olmadığının da damarlarından anlaşıldığını anlatan Fahri Mor, "İyi tespih yaktı mı ateşi damarları görünür. Kehribar çam sakızından yapılır. Kehribar tespih sıfır zımparaya sarı çizgi bırakır diğeri ise siyah çizgi bırakır. Kehribar tespih yanmaz kömürü kalır. Diğeri mum gibi yanar" dedi.
Tespihçiler Çayevi müdavimlerinden Şakir Kıran İse, "Burada tespih alıp satan ağabeylerimiz, kardeşlerimiz, tüccarlarımız yokluktan değil keyfinden yapıyor bu işi. Usanmamak için 10 liraya tespih alıyor 12 liraya satıp gidiyor. Evine ekmek alıyor. Ekmek almazsa çay içiyor" diye konuştu.
Cevdet Balyaz isimli bir başka tespih meraklısı ise Tespihçiler Çayevi'nde siyasetin olmadığını bol bol tespih bulunduğunu söyledi. İlçeye dışardan gelen veya ilçe sakinlerinin burada buluşup birbirinden tespih alıp sattığını anlatan Cevdet Balyaz, "Bizim burada vay şöyle oldu vay böyle oldu öyle bir şey yok. Siyaset yok burada, burada tespih alımı satımı var" şeklinde açıklamada bulundu.
BAĞA TESPİH GELENEĞİ
Salih Demirhan isimi vatandaş ise en çok bagalit tipi tespihlerin rağbet gördüğünü belirterek, kehribar tespihlerine herkesin gücünün yetip alamadığını ifade etti.
İşyeri sahibi Olgun Erkek, iş yerini açarken çayevine 'Tespihçiler' ismi verilmesini düşünmediklerini söyledi. Müşterilerin genelde tespihle uğraşması sonucu işyerine 'Tespihçiler Çayevi' ismini koyduklarını dile getiren Erkek, daha sonra Türkiye'nin çeşitli illerinden bu işle uğraşanların tespih görmek için Alaca'ya geldiğini belirtti.
Tespih alıcı veya satıcılarının çoğunun emekli vatandaşlardan oluştuğunu anlatan Erkek, "Benden çok bu insanlarımız buraya gelir. Hiçbir şeyle uğraşmazlar. Siyaset dedikodu yoktur. Tek işleri tespih alıp satmaktır. Güzel bir ortam ve müşteri kitlemiz var'' ifadelerini kullandı.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Atatürk ve Erzurum” Gravür Resim Sergisi açıldı
Atatürk Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü Müdürlüğü ...
Milli mücadelede “Dadaş “ damgası
Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı Erzurum’da, cesaret, yiğitlik ...
Termal Turizm umut oldu
Erzurum iki belediye tarafından yürütülen ciddi projelerin sonuçlanmasıyla ...
 
Türk el sanatlarına kurs desteği
Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, bu yaz mevsimine “Geleneksel Türk El Sanatları”yla ...
TRT'nin 4 Yeni Radyosu Hizmete Girdi
TRT'nin yeni radyoları Ankara Radyosu, TRT Nağme, TRT Türkü ve TRT Avrupa ...
TRT, 4 yeni radyo kanalı daha açıyor
TRT tarafından 4 yeni radyo kanalı daha açılacak.
 
Hava kirliliği tarihi tahrip ediyor
Partiküler madde kirliliği Doğu Anadolu’da tarihi eserleri tahrip ediyor. ...
Kale, tarihi vizyonuna kavuşuyor
Erzurum Kalesi’ndeki 2006 yılında başlatılan bakım ve onarım çalışmaları ...
Tarihten başka, ‘imajımız yok’
GHA/Erzurum’un adeta sembolü haline gelen Çifte Minareli Medrese, yerli ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva