ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’dan İran’a arama kurtarma desteği
Erzurum’dan İran’a arama kurtarma desteği
Genç Dadaşlardan milli görkemde fener alayı
Genç Dadaşlardan milli görkemde fener alayı
Oltulu Dadaşlar milli coşku yaşadı
Oltulu Dadaşlar milli coşku yaşadı
Mehmetçik barış ve huzurun teminatı
Mehmetçik barış ve huzurun teminatı
Tekin ‘Orijinal Atatürk Portresi Sergisi’ni açtı
Tekin ‘Orijinal Atatürk Portresi Sergisi’ni açtı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
3 Temmuz 2009 Cuma - 06:25

Milli mücadelede “Dadaş “ damgası

Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı Erzurum’da, cesaret, yiğitlik ve vatanseverliğin adeta sembolü olmuştu Mezararkalı Mevlüt Ağa. Şubat 1916’daki Rus işgali nedeniyle, binlerce Erzurumlu gibi, Mevlüt Ağa da, ailesiyle göçe zorlanmıştı. Erzurum’dan gözyaşlarıyla göç ederken, kim bilir, belki de Milli Mücadele ateşinin yakılacağı ‘3 Temmuz’ günü için hazırlıyordu kendisini…

Milli mücadelede “Dadaş “ damgası

Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı Erzurum’da, cesaret, yiğitlik ve vatanseverliğin adeta sembolü olmuştu Mezararkalı Mevlüt Ağa… Şubat 1916’daki Rus işgali nedeniyle, binlerce Erzurumlu gibi, Mevlüt Ağa da, ailesiyle göçe zorlanmıştı… İstikamet, Çukurova’nın kalbi Adana’nın, Karataş isimli beldesiydi… Ceyhan Nehri’nin denize döküldüğü yerin batısında kalan Karataş, sadece Mevlüt Ağa’yı değil, Erzurum’dan göç eden yüzlerce Dadaşa açmıştı bağrını… Rus zulmünden kaçan Mevlüt Ağa, II. Abdulhamid döneminde de, ağır vergiler nedeniyle başkaldırmıştı millet adına… “Bir canımız var, o da Allah’a olan borcumuz. Yarıyorsa işinize, gelin onu da alın.” demişti, vergi memurlarına… Yıllar sonra memleketi Erzurum’dan gözyaşlarıyla göç ederken, kim bilir, belki de Milli Mücadele ateşinin yakılacağı ‘3 Temmuz’ günü için hazırlıyordu kendisini…  
MONDOROS MÜTAREKESİ, VATANSEVERLERİ HUZURSUZ ETTİ
Mondoros Mütarekesi’ni, Osmanlı Devleti’ne kabul ettiren İtilaf Devletleri, yurdun dört bir yanına dağılmış olan Erzurumlular gibi, Adana’nın Karataş beldesindeki Dadaşları da huzursuz etti.  Erzurum’un, tekrar Ermenilere bırakılmasını öngören Mondoros Mütarekesi’nin hemen ardından harekete geçen Mevlüt Ağa, ilerlemiş yaşına rağmen kırık-dökük bir kağnıyla yola çıktığı Çukurova’dan yönünü Erzurum istikametine çevirdi. Kayseri, Sivas ve Erzincan derken, bayramı da yolda geçirdi Mevlüt Ağa.
Önce Daphan Ovası’na, ardından Alaca’ya ulaştı Mevlüt Ağa; akşam saatlerinde ise, ufukta görünen Erzurum’a varmayı planlıyordu. Kağnısıyla, Ilıca önlerindeydi nihayet ve kaplıcalara yöneldi ağır ağır… Gözüne, söğütlerin altında toplanmış bir kalabalık ilişti sonra; usul usul o yöne doğru yürümeye başladı.
MİLLİ MÜCADELE VE MEZARARKALI MEVLÜT AĞA
Kalabalığın arasında, sonradan Erzurum’u milletvekili olarak temsil edecek olan Cevat Dursunoğlu da vardı. Tanıdı Mevlüt Ağa’yı ve hemen ayağa kalkarak, buyur etti bulundukları sohbet ortamına… Mevlüt Ağa’yı M. Kemal ve oradakilerle tanıştıran Cevat Dursunoğlu, burada konuşulanları ise, şöyle aktardı 1946 yılından sonra:
Mustafa Kemal Paşa, ihtiyara hal-hatır sordu:
“Ağa, böyle nereden geliyorsun?” dedi, cevap verdi ihtiyar: “Çukurova’daydım Paşam, Muhacirdim, şimdi geriye dönüyorum.” Paşa şaşırdı. Tekrar sordu: “Hayırdır, niye döndün peki! Geçinemedin mi Çukurova’da ki, yeniden geriye döndün?” Mevlüt ağa, sakin bir ses tonuyla cevapladı bu soruyu: “Hayır Paşam. Çukurova cennet gibi bir yerdi. Bir ekiyorsun, yüz alıyorsun. Hamdolsun, bizim çocuklar da, çok çalışkandırlar. Geçimimiz Padişah’ta bile yoktu.” Bu cevap, Paşa’nın merakını iyice artırdı. Bir kere daha sordu: “İyi de ağa, madem geçimin iyiydi, o halde niye düştün yollara?” Mevlüt Ağa’nın bu soruya vereceği cevap, öylesine bir cevap değil, aynı zamanda Milli Mücadele ateşini yakan ilk kıvılcım da olacaktı.
BUNLAR KİMİN MALINI KİME VERİYORLAR, GÖRMEYE GELDİM
Mevlüt Ağa, yaşlı ve yorgun gözleriyle önce süzdü karşısındaki kalabalığı ve tekrar Paşa’ya döndü: “Son günlerde işittim ki, İstanbul’daki bazı ırzı kırıklar, bizim Erzurum’u Ermenilere vereceklermiş. Geldim ki bir göreyim bakayım, bunlar kimin malını kime veriyorlar?”
1934 yılındaki kanunla Mezararkalı soyadını alan Mevlüt Mezararkalı, kabalalık içerisindeki uğultuyu adeta bıçak gibi kesti. M. Kemal Paşa, oturduğu yerden kalktı ve Mevlüt Ağa’yı işaret ederek, “İşte bu ihtiyar Türk Milleti’ni temsil ediyor. Ve bu milletle neler yapılmaz ki!” diyerek, tamamladı konuşmasını.
KURTULUŞUN İLK KIVILCIMLARI
M. Kemal’in gözleri önünde, kurtuluşun ilk kıvılcımları Mevlüt Ağa’nın şahsında anıtlaştı. Cevat Dursunoğlu, 14 Nisan 1960 yılında, seçkin davetlilerden oluşan bir topluluğa yaptığı konuşmada, Ilıca ilçesinde Mevlüt Ağa’nın kıvılcım çaktığı Milli Mücadele için şu ifadeleri kullandı: “Yurt ve ülkü hizmetlerine karşılık beklemeyen halk adamlarından birisi olan Mevlüt Ağa’nın, o günlerde Türk Milleti’nin azmini en kesin şekli ile anlatan bu güzel sözlerini, ömrüm vefa ettikçe unutmayacağım.”
Mezararkalı Mevlüt Ağa, vatanın düşman işgalinden kurtarılışını gördü, Cumhuriyet’in ilanına şahit oldu ve 1932’de de, Erzurum’da yaşama veda etti.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
furkan mezararkalı 23 Ekim 2009 Cuma 11:49

benim dedemin bu sözleri söylediği için kıvanç duyuyorum...

Yorumu oyla      8      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Termal Turizm umut oldu
Erzurum iki belediye tarafından yürütülen ciddi projelerin sonuçlanmasıyla ...
Türk el sanatlarına kurs desteği
Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, bu yaz mevsimine “Geleneksel Türk El Sanatları”yla ...
TRT'nin 4 Yeni Radyosu Hizmete Girdi
TRT'nin yeni radyoları Ankara Radyosu, TRT Nağme, TRT Türkü ve TRT Avrupa ...
 
TRT, 4 yeni radyo kanalı daha açıyor
TRT tarafından 4 yeni radyo kanalı daha açılacak.
Hava kirliliği tarihi tahrip ediyor
Partiküler madde kirliliği Doğu Anadolu’da tarihi eserleri tahrip ediyor. ...
Kale, tarihi vizyonuna kavuşuyor
Erzurum Kalesi’ndeki 2006 yılında başlatılan bakım ve onarım çalışmaları ...
 
Tarihten başka, ‘imajımız yok’
GHA/Erzurum’un adeta sembolü haline gelen Çifte Minareli Medrese, yerli ...
Erzurumlu Türkçeye aşık
Açılmaya başladığı ilk yıllarda pek fazla rağbet görmeyen diksiyon kursları, ...
Erzurum kültürüne hizmet
Girişimci Kadınlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, Yazar Çomaklı’nın, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva