ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurumspor Ümraniye’den puansız ayrıldı
Erzurumspor Ümraniye’den puansız ayrıldı
Kop Geçidi beyaza büründü
Kop Geçidi beyaza büründü
Yeşilay bisiklet turu etkinliği yoğun ilgi buldu
Yeşilay bisiklet turu etkinliği yoğun ilgi buldu
Trendyol 1. Lig: Eyüpspor: 0 - Göztepe: 3
Trendyol 1. Lig: Eyüpspor: 0 - Göztepe: 3
Ardahan yolunda feci kaza: 1 ölü, 13 yaralı
Ardahan yolunda feci kaza: 1 ölü, 13 yaralı
HABERLER>EĞİTİM
11 Kasım 2013 Pazartesi - 00:26

Seyhan reklam gerçeğine dikkat çekti

İHSAN KUMRU-Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Salih Seyhan, yapılan anket çalışmaları sonucunda 10 reklamdan 7’sinin cinsellik içerdiğini söyledi.

Seyhan reklam gerçeğine dikkat çekti

Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen Medya ve Mahremiyetin Sınırları adlı ulusal sempozyumunun son gününde konuşan Yrd. Doç. Dr. Salih Seyhan, reklamlarda kullanılan cinselliğin markalaşma ile de bağlantılı olduğunu ifade etti. Seyhan, “Öğrencilerimizin yaptığı anket çalışması sonucu 10 reklamdan 7’sinin cinsellik içerdiği sonucuna ulaştık.” dedi.

‘REKLAMLARDA KADINLARA YOĞUNLAŞILIYOR’

“Reklamlarda kullanılan cinselliğin markalaşma ile ilgisi daha çok giysiler üzerinde mevcut.” diyen Seyhan şunları dile getirdi: “İletişim çalışmalarının temelinde de reklam ortaya çıkıyor. Tüketici algıların değerlendirmesine yönelik katkılar. Markada cinselliğin önemli bir etkisi var. Bu reklamlarda genelde kadınlara yoğunlaşılmıştır. Bu reklamlardan elde edilen gelirde ilgi alanına göre bölgeden bölgeye değişiklik gösterir. Yerel medyada cinselliğe olan etkiniz nedir? Sorusuna yerel televizyonlarda yüzde 40 katılıyorum yüzde 7 kesinlikle katılmıyorum sonucu elde edildi. Küçük şehirlerde bölge bazında cinsel içerikli reklamlardan ürün alma elde edilmemiştir. Tanınmış kişilerin reklamlarda rol alması ulusal bazda önemli rol oynarken aynı kişiler kendi bölgelerinde baskıya mağruz kalabiliyor.”

‘HABERDE YANILTICI YÖNTEMLER KULLANILMAMALI’

Özel yaşamın ihlalleri üzerine bir sunum gerçekleştiren İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Başak Şişman özel alanın habercilikte tartışılacak bir konu olduğunu söyledi. Şişman, “Çalışmada gizli kamera, meslek etiği, özel yaşama ilişkin kurallar koruma alanlarının hangi durumlarda geçerli olduğu tartışılarak devam edecektir. Bireylerin haber alma hakkı ise anayasamızda korunma altındadır. Gazetecinin amacı halka haber ulaştırmaktır. Kamu görevlilerine hakaret eden haberler kamu yararı ile örtüşmemektedir. Gazetecinin temel ilkeleri doğrultusunda özel yaşamın gizliliği ihlal edilemez. Haberde yanıltıcı yöntemlerin kullanılmaması da bunlar arasındadır.” diye konuştu.

‘KARİKATÜRLERLER CİNSELLİK TAŞIYOR’

AÜ İletişim Fakültesi Arş. Gör. Tahsin Emre Fırat, karikatürlerin abartma içerdiğini aktardı. Fırat, “Karikatür bir yönüyle mizahi unsurların kağıda izdüşümüdür. Karikatürün tarihsel kökeninde antik Yunan kültüründe gülen ve ağlayan surat sıfatlarına rastlanıyor. Karikatür okurun kültürel düzeyi ile ilişki içerisindedir. Karikatür kültürel bir nesnedir. Pazar sevişgenleri köşesi mahremiyet algısın son noktasına yani yatak odasına işaret eder. İnsanlar bu köşede birbirine o kadar benzemişler ki sigara içişleri bile aynılaşmıştır. Tüm karikatürler aslında yatak odasında geçiyor diyaloglar. Mahremiyet boyutuna indirgersek bunlar bir şekilde karikatüre yansıtılıyor. 2012 karikatürlerine baktığımızda birçoğu cinsel içerik taşıyor.” şeklindekonuştu.

‘GÖRÜNME TUZAĞA DÖNÜŞTÜ’

AÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Köse, günümüzde görünürlüğün bir tuzağa dönüştüğünü kaydetti. Köse şöyle dedi: “Tek açıdan kuşatılmış dünyada insanlar yalnızlığını yitirdi. Dışa kapalı bireysellik kitleselliği ortaya koyuyor. İnziva ve yalnızlık arayışı mahremiyetin en temel konularıdır. Görünmenin tuzağa düştüğü o yerde insan sadece yalnızlığını yitirmiyor. Cep telefonu ve internet ile insanlar toprağa bağlı bir sisteme kalmaktan uzaklaştırıyor. İnsanların tüm bedensel mahrem alanları tehdit ve gasp ediliyor. Sürekli göz önünde olma isteği insanların kendi oluşturdukları inzivaya müdahale ediyor. Gözetim sistemi insanların yalnız bırakılma durumu değil ruhsal özgürlüğüne son veriliyor. Hayatımız bu kadar göz önünde ise bunu gerçekten yöneten birileri, vardır. Gözden kaybolmak dediğimiz şey insanın biricikliğinin ve tek olmasının ortadan kaldırılması değil sadece. Gözden kaybolmak politik sonuçları da olan meselelerdir. Düşünmek için biz kitle iletişime ihtiyaç duymayız. Hayatın yüzeyselliğini ortaya koyan yayıncılıktan bir şey bekleyemeyiz. Düşünmek için buna ihtiyaç yok.”

 

 

 
Çocuklarla mutluluğun resmini çizdiler
 
Köse’den çarpıcı tespit
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Atatürk Üniversitesi'nde 10 Kasım Töreni
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, vefatının ...
ETÜ tabyalardaydı
Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, yapılan ...
ETÜ'de genetik atılım
Erzurum Teknik Üniversitesi’nde (ETÜ), son modern teknolojilerle donatılan ...
 
En İyi Gençlik Muhabiri Ödülü Bülbül’ün
Atatürk Üniversitesi (AÜ) İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 2. Sınıf ...
ETÜ’de Oryantasyon gündemi
ETÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından organize edilen Akademik ...
ESRUC Hindistan Zirvesi tamamlandı
Programın başarıyla sonuçlanmasında Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. ...
 
Erzurum’dan Urumiye’ye eğitim köprüsü
Atatürk Üniversitesi, İran’ın önde gelen eğitim merkezlerinden biri olan ...
ETÜ’den Urumiye açılımı
İran Urmiye Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Sedghi ve beraberindeki ...
Erzurum’a yeni yurt
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Erzurum'da bin 500 kişilik öğrenci yurdu ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Güvenin Verilmeyeni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva