Daha önceden ‘Gözlerinde Gördüğüm’, ‘Hasret Öteki Adındır Senin’ ve ‘Kalbimde Unuttum Ellerimi’ eserleri ile Erzurum’un şair dünyasına büyük katkılar sağlayan Mehmet Yaşar Genç, şimdide yeni eseri ‘Yusuf Hüznü’ ile adını yeniden duyurdu. 2 Bin adet basılan ‘Yusuf Hüznü’ adlı şiir kitabının dört bölümden oluştuğunu ifade eden Genç, telmih sanatını kullandıklarını şiir kitabını bir düşünce konumuna getirdiklerini söyledi.
Yeni eseri hakkında bilgi veren Genç, “ ‘Yusuf Hüznü’ adlı şiir kitabım çıktı. Bu benim 4. Kitabım. 2 bin adet basıldı dört bölümden oluşuyor. Telmih sanatını kullandık. Şiir kitabını bir düşünce konumuna getirdik. Şiir olmasaydı, belki kıyamet kopmazdı ama yaşama dediğimiz oluşun çarklarından biri eksilirdi de denebilir ya da en azından, yazıyla ilgilenen ve yazmayı iş edinenlerin çoğu, sıkıştıkları yerde yardımlarına koşacak bir dosttan yani şiirden mahrum kalmış olurlardı. Böylece yazmanın zorluğu daha da artardı herhalde. Çünkü sözün daraldığı, ifade kudretinin zayıfladığı, cümlelerin kifayetsiz kaldığı anlarda, hem ifadeyi renklendirmek ve hem de ortamı zenginleştirmek için, şiire sığınılır, mısralardan yardım istenir. Uzayıp giden dağılan söze son nokta, şiirle veya şiiriyet taşıyan bir deyimle, bir ibareyle konur. Ayrıca, sayfalar dolusu tutacak düşünceyi kısaltıp, sonunda da, iki mısra ile özetlemek her zaman cazip gelir yazana. Sanat felsefecisi Irwin Edman'ın; “Kabiliyetinin müsaade ettiği bütün müzik imkânlarını kullanarak, bunları kendisine has yaratıcı vergiyle 'mutlu bir tesadüfün sonucu olan' ani ilhamlarla ifade eden” kişi olarak tarif ettiği şair, bazen de toplumların düşüncelerine tercümanlık eder ve o düşüncenin bayraklaşmasını sağlar. Gönüllerde yer eden mısralar, dillerde de dolaşmaya başlar böylece... Bir başka açıdan baktığımızda, düz yazıyı ezberleyip, okumak zordur. Ve dinlenildiğinde ağızda bıraktığı tat, hiç bir zaman şiirinkine denk olamaz. Şiir öyle mi ya! Dinleyenini coşturur, okuyanına hareket kazandırır ve asıl önemlisi ‘sözün özü’ dür. Bu eserimizde bizi destekleyen Bekir Genç, Ergün Engin, Recep Garip Ünal Kar, Ömer Ekinci Micingirt, Eyüp Azlal, Yasin Mortaş, Abdurrahman Zeynal, Hasan Cengiz ve Kapak resimlerinden dolayı Zülküf Sümbül teşekkür ediyorum.” dedi
MEHMET YAŞAR GENÇ KİMDİR?
1971 Erzurum Horasan doğumlu olan şair halen Atatürk Üniversitesi’nde memur olarak görev yapmaktadır. 1989-1994 yılları arasında Timaş Yayınlarında görev aldı. 1994 yılından sonra birçok yerel radyo ve televizyonda programlar yaptı ve programlara konuk oldu. (Doğu TV, Kanal 25, Kardelen TV, Er FM, Radyo Dadaş, TRT Erzurum Radyosu, Radyo iletişim, Radyo Eksen, Yıldız FM, Radyo Dinamik) vs. Birçok dergi ve gazetelerde de şiirlerini yayınladı.(Çizgi, Yakutiye, Gülzar-i Hacegan, Işık, Erzurum sevdası, Elbistan Kaynarca, Kümbet, Beyaz Şehir Palandöken, Şehr-i Kadim Aziziye) vs. “Çanakkale Ruhuyla Yeniden Dirilmek” adıyla yazdığı şiirsel drama 2015 yılı Şubat ayında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ülkemizin tüm okullarına tavsiye edilmiş olup, 18 Mart Çanakkale Zaferi kutlamaları münasebetiyle birçok okulumuzda sahnelenmiş ve onlarca il ve ilçede protokole hazırlanmıştır. “Sarıkamış’ı Anlat Bana “ve “Sabah Ezanıyla Yükselen Şehir: Erzurum “ adlı yeni dramalar sahneye hazırlamaktadır. 2006 yılından itibaren Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi yönetim kuruluna seçilmiş olan şair bu görevini halen devam ettirmektedir. Türkiye Yazarlar Birliği ve diğer kurumlarca düzenlenen şiir etkinliklerine, şölenlere katılmakta ve kendi yönetiminde de programlar gerçekleştirmektedir. Evli ve üç çocuk babasıdır.