ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Hasta yakınları polise saldırdı: 3 gözaltı
Hasta yakınları polise saldırdı: 3 gözaltı
‘Sibergöz-36’ operasyonunda 19 tutuklama
‘Sibergöz-36’ operasyonunda 19 tutuklama
Aynalı: 'Erzurum yeşil bir şehre dönüştü'
Aynalı: 'Erzurum yeşil bir şehre dönüştü'
Erzurum’dan 4 ayda 11.6 milyon dolarlık ihracat
Erzurum’dan 4 ayda 11.6 milyon dolarlık ihracat
Erzurumspor deplasmanda galibiyet arayacak
Erzurumspor deplasmanda galibiyet arayacak
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
24 Şubat 2016 Çarşamba - 14:53

Palandöken Belediyesi’nden kültürel yatırım

Palandöken Belediyesi, Erzurum kültür mirasını korumak adına bir ilke daha imza attı.

Palandöken Belediyesi’nden kültürel yatırım

Yunusemre Mahallesi’nde bulunan Recep Tayyip Erdoğan Kültür Merkezi’nde oluşturulan Geleneksek Giysiler Sanat Atölyesi ile Erzurum’un geleneksel kültürel eserleri, yok olmaya yüz tutmuş aba ve yöresel halk oyunları giysi üretilerek gelecek nesillere aktarılıyor.

Palandöken Belediyesi, Erzurum kültürünü korumak amacıyla Recep Tayyip Erdoğan Kültür Merkezi’nde sanat atölyesi açtı. İçerisinde kaybolmayı yüz tutmuş mesleklerden biri olan aba ve geleneksel halk oyunları kostümünü diken son usta ve 15 kursiyeriyle yok olan mesleği canlandırılmayı amaçlıyor. Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar, Erzurum’un kültür mirasını ayakta tutmak, yok olan eserleri tekrar gün yüzüne çıkarmak için Yunusemre Mahallesi’nde bulunan Recep Tayyip Erdoğan Kültür Merkezi’nde bir sanat atölyesi açtıklarını dile getirdi. Bu atölyede dikilen kostümlerin tamamına yakının Erzurum’un geçmiş kültürünü yansıttığını aktaran Bulutlar, Bu sayede Erzurum’un son ustasına sahip çıkarak gelecek nesillere geçmişin izlerini canlı olarak aktarma imkanı yakalayacaklarını kaydetti. Erzurum’un sahip olduğu bu kültür mirasını daha iyi değerlendirmek için her türlü imkanı ve çalışmayı gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Başkan Bulutlar, “Erzurum’un kaybolmaya yüz tutmuş kültür mirasını hayatta tutmak, gelecek nesillere aktarmak ve bu eserlerin tanıtımı amacıyla Recep Tayyip Erdoğan Kültür Merkezi’nde bir sanat atölyesi açtık. Bu atölye içerisindeki tüm eserlerle Erzurum’a hitap ediyor. Kaybolmaya yüz tutmuş aba ve yöresel halk oyunları giysiler Sanat Atölyemiz ’de dikilerek ham satışını yapıyoruz hem de bir mesleği yok olmaktan kurtarıyoruz” dedi.

ATÖLYEDE KURSLAR VERİLİYOR

Geleneksek Giysiler Sanat Atölyesi’nde sanata dair kursların verildiğine dikkat çeken Bulutlar, “Geleneksel Giysiler Atölyesi adı altında maddi ve manevi tüm destekleri esirgemeden bir atölye açtık. Daha çok yeni olmasına rağmen gayet ilgi ve takdir toplayan atölyemizde yeni nesille bu işi bu sevdayı aktarmaya çalışıyoruz. Düzenlenen kurslar ve sipariş alarak atölyeyi dinamik tutup geleneksel giysilerimizi layığı ile bir sonraki nesillere aktaracağız. Bu atölyede başta Erzurum halk oyunları olmak üzere diğer yörelerinden Bayburt, Gümüşhane, Ağrı ve Erzincan halk oyunları giysilerini yapma yolunda projelerimiz bulunmaktadır. Folklorik bebek yapımı, masa üstü biblolar gibi daha birçok projemiz bulunmaktadır. Burada verilecek olan kurslarda gençlere tarihimizi tanıma ve anlama fırsatı sağlayacağız” dedi.

SANAT ATÖLYESİNDE BİR USTA

Öte yandan Geleneksek Giysiler Sanat Atölyesi’nde Aba ve halk oyunları giysileri diken 56 yaşındaki aba ustası Yusuf Yurttaş eğitim verecek. Bir ömrü geleneksel giysi dikimine harcayan Aba Ustası Yurttaş, kendisine burada verilen destekten dolayı Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar’a teşekkür ettiğini belirtti. Aba ve geleneksel halk oyunları kostümü dikme ustalığının kaybolmaya yüz tuttuğuna dikkat çeken Yurttaş, açılan atölye sayesinde bu mesleğin tekrar canlanacağına vurgu yaptı. Gençlere burada meslek hakkında eğitimler vereceğini anlatan Yurttaş, “Yöresel giysilerin çeşit çeşit motifleri var. O motifleri yerine oturtacaksın, beğeniye sunacaksın. Eğer tutarsa, beğenirlerse devam edersin, yoksa bir daha değiştirmeye kalkarsın, çünkü bunların çoğu Selçuklu, Osmanlı esintileri barındıran başka bir deyişle motifleri işlemek zorundasınız. Diktiğimiz bu kıyafetlerle bir kültürü yaşatmaya çalışıyoruz. Allah'a şükür, ince eleyip sık dokuya dokuya bölgede kısa sürede kendimizi tanıttık. Kültürün ve bu sanatın ölmemesi için Palandöken Belediye Başkanımız Sayın Orhan Bulutlar harekete geçti ve himayelerinde sanat atölyesi kuruldu. Bu atölye ile inşallah mesleğimiz ve aynı zamanda hem kültürel, hem de sanat sal değerimiz tekrar canlanacak” diye konuştu.

 
Terör operasyonunda 4 gözaltı
 
Pasinler’de öksüz ve yetimlere eğitim desteği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Sarı Gelin’ dizi oluyor
Kat, “Sarı Gelin”e dizi çekmek için harekete geçti. Dizinin tamamı Erzurum’da ...
Osmanlı Padişahlarının Kabe aşkı
Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, YYÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Tarihi Anabilim ...
Büyükşehir’den kültür açılımı
Büyükşehir Belediyesi’nin Mehter Takımı, her hafta cuma günü kentin muhtelif ...
 
Erzurum finali için yarıştılar
Gençlik ve Spor Bakanlığı, Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından ...
Tandır geleneği zamana direniyor
M.COŞKUN-Saman ve toprak karışımıyla yapılan ve bir dönem Erzurum’un vazgeçilmezi ...
EŞT, Ayyar Hamza’ ile perde diyecek
Erzurum’un sanat hayatına yön veren Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, ...
 
Kış Turizmi Platformu’nda tanıtım gündemi
Türkiye’nin en gözde kış turizm merkezlerine yönelik yürütülen planlama, ...
Şeyh Şamil’e vefa
“Çağımızı Aydınlatan Değerlerimiz” projesi kapsamında bu defa Keçiörenli ...
Değerler Kısa Film Yarışması 12 Mayıs’ta
Atatürk Üniversitesi İnsani Değerler Eğitimi ve Uygulama Merkezi tarafından ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Güvenin Verilmeyeni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva