ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
AİÇÜ’den Filistin’e destek yürüyüşü
AİÇÜ’den Filistin’e destek yürüyüşü
Maden işçileri gözyaşlarıyla uğurlandı
Maden işçileri gözyaşlarıyla uğurlandı
Akpunar: Hiçbir partiye geçmeyi düşünmüyorum
Akpunar: Hiçbir partiye geçmeyi düşünmüyorum
‘7 terörist etkisiz hale getirildi’
‘7 terörist etkisiz hale getirildi’
‘Türkiye’de alanında bir ilk’
‘Türkiye’de alanında bir ilk’
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
19 Şubat 2016 Cuma - 12:02

Tandır geleneği zamana direniyor

M.COŞKUN-Saman ve toprak karışımıyla yapılan ve bir dönem Erzurum’un vazgeçilmezi olan tandır fırınlar, bir bir yok oldu.

Tandır geleneği zamana direniyor

Saman ve toprak karışımıyla yapılan ve bir dönem Erzurum’un vazgeçilmezi olan tandır fırınlar, bir bir yok oldu. Ancak günümüzde tandır lavaşına  ilgi giderek büyüyor. Erzurum Merkez’de sadece bir fırında yaşatılmaya çalışılan tandır fırınında üretilen lavaş ekmek, yoğun ilgi görüyor.

Bir fırında tandır ile ekmek üreten Filiz Altun, tandır ekmeğinin diğer ekmeklere göre daha lezzetli ve bereketli olduğunu belirterek, “Tandırdan vazgeçmiyoruz. Bu kültürü yaşatmaya devam edeceğiz. Çünkü tandır ekmeğinin bir eşi daha yok. Ben yıllardır da tandır fırınını işletiyorum. Ekmeği de çok lezzetli oluyor. Hem tandır hem de lezzetli olunca müşterisi de haliyle fazla oluyor. Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin bunun yeri hep ayrı kalacak ve ben bu kültürü devam ettireceğim.” dedi.

VAZGEÇİLEMEZ KÜLTÜR; TANDIR

Tandırın geçmişten gelen bir kültürün parçası olduğunu ve fırında bu kültürü yaşatmaya çalıştıklarını anlatan Altun, “Babalarımız tandır fırınını, genel olarak topraktan 100 cm derinliğinde 120 cm olarak yaparlar. Tandır kuyusunun içeresinde ateş yakıyor ve kuyunun iyice ısınmasını bekliyoruz. Tandır ısındıktan sonra yoğurduğumuz hamurları tandırın içinde pişiriyoruz. Bu yıllardır böyle. Yıllardır değişmiyor ve değişmeyecek. Tandır ekmeğinin yapılışı ise, büyükçe bir kabın içine yarım torba un döküyoruz, bir avuç tuz, bir yemek kaşığı da maya ilave ediyoruz. Daha sonra yavaş yavaş ılık su ve gerek duyulursa tekrar un döküp yoğurmaya başlıyoruz.” diye konuştu.

TANDIR EKMEĞİ DAHA BEREKETLİ VE LEZZETLİ OLUYOR

Tandır ekmeğinin diğer ekmeklere göre daha lezzetli ve bereketli olduğuna dikkat çeken Altun, ekmeğin hazırlanışının da büyük önem taşıdığını ifade etti. Müşterilerin sürekli tandır ekmeği istediklerini belirten Altun, “Tandır ekmeği hem bereketli hem de sağlıklı. Tadı daha lezzetli oluyor. Yüzyıllardır bu gelenek devam ediyor. Biz de büyüklerimizden aldığımız bu geleneği devam ettiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

 
Marangozlardan Erzurum fiyatlandırması
 
Demir, terörü lanetledi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EŞT, Ayyar Hamza’ ile perde diyecek
Erzurum’un sanat hayatına yön veren Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, ...
Kış Turizmi Platformu’nda tanıtım gündemi
Türkiye’nin en gözde kış turizm merkezlerine yönelik yürütülen planlama, ...
Şeyh Şamil’e vefa
“Çağımızı Aydınlatan Değerlerimiz” projesi kapsamında bu defa Keçiörenli ...
 
Değerler Kısa Film Yarışması 12 Mayıs’ta
Atatürk Üniversitesi İnsani Değerler Eğitimi ve Uygulama Merkezi tarafından ...
Yaylalı Çocukların coşkusunu paylaştı
Beyoğlu’nda düzenlenen Spor Mevsimi Geleneksel Çocuk Oyunları ödül törenine ...
Güzel: ‘Erzurum, Anadolu’nun kilididir’
ERVAK Başkanı Güzel, “Cumhuriyeti kuran Erzurum, coğrafi ve stratejik ...
 
Bakan Sarı’dan atlı kızak turu
Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Erzurum’da ilk kez atlı ...
‘Erzurum Kültür Sokağı’ ziyarete açıldı
Buz ve Kardan Geleneksel Erzurum Sokağı’nın, Şubat ayı boyunca ziyarete açık olacağı belirtildi.
Genç Memur Sen’den değerler yaklaşımı
Genç Memur-Sen Erzurum İl Temsilciliği, Çanakkale Zaferi ile ilgili Türkiye ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Güvenin Verilmeyeni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva