ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Sivas Valiliği uyardı: ‘Keneyi hafife almayın’
Sivas Valiliği uyardı: ‘Keneyi hafife almayın’
Göçmen kaçakçısı tutuklandı
Göçmen kaçakçısı tutuklandı
Kût’ül Amâre Zaferi 108’inci yılında
Kût’ül Amâre Zaferi 108’inci yılında
Silah ticareti yapan 4 kişi yakalandı
Silah ticareti yapan 4 kişi yakalandı
Tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı
Tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı
HABERLER>GUNCEL
12 Şubat 2010 Cuma - 06:56

Ruhları şad olsun..

GHA/Erzurum’da, 9 Kasım 1877’de kazanılan ‘Aziziye Zaferi’, askeri birlikler kadar, sivil halkın kahramanlık öyküleriyle de süslendi. Tarihe ‘Aziziye Kahramanı’ olarak geçen Nene Hatun gibi daha birçok sivil kahramanın, cansiperane direndiği Rus işgali, Erzurumlu birçok vatanperveri de, tarihin satır aralıklarına kaydetti.

Ruhları şad  olsun..

 Erzurum’da, 9 Kasım 1877’de kazanılan ‘Aziziye Zaferi’, askeri birlikler kadar, sivil halkın kahramanlık öyküleriyle de süslendi. Tarihe ‘Aziziye Kahramanı’ olarak geçen Nene Hatun gibi daha birçok sivil kahramanın, cansiperane direndiği Rus işgali, Erzurumlu birçok vatanperveri de, tarihin satır aralıklarına kaydetti. Abdurrahim Şerif Beygu, Prof. Dr. Enver Konukçu ve Araştırmacı Ertan Ünal’ın tespitleri doğrultusunda, Aziziye Zaferi’nin kazanılmasında en az Nene Hatun kadar kahramanlık örneği sergilemiş yerel halktan birçok isme rastlanıyor.
//SERGÜZEŞT-İ HAYATIM
Gazi Ahmet Muhtar Paşa’nın kaleme aldığı “Sergüzeşt-i Hayatım” ile onun sekreteri olan Mehmet Arif Bey’in; “Başımıza Gelenler” adlı hatıratında adı geçen kahramanların izini süren Tarih Araştırmacısı Abdurrahim Şerif Beygu, kahraman vatan evlatlarından bazılarını tanıma imkanı da buldu. Beygu’nun araştırmalarında, Aziziye Zaferi’nin kazanılmasında büyük rol oynayan kahramanlar, At Ayşe, Kartal Piro, Uzun Sultan, Kısa Hatice, Kör Adile, Sağır Mavi, Uzun Pumpul, Yaşar Emmi, Kıranların Mail Ağa, Kasap Mavi Ağa, Saraç İbrahim, Mustafa Efendi, Hafız Mehmed, Deli Ömer, Tebrizkapı’da bakkal Şehid Ali ve Fabrikacı İbrahim şeklinde sıralanıyor. Her bir kahramanın cesareti, adeta birer vatanperverlik örneği olarak nitelendirilirken, söz konusu isimlere, günümüzde de, bir takım eklemeler yapıldığı görülüyor.
//ADSIZ KAHRAMANLAR
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu’nun araştırmaları doğrultusunda, Aziziye Zaferi ile adeta destanlaşan isimlerin, Tarih Araştırmacısı Beygu’nun aktardıklarıyla sınırlı olmadığı anlaşılırken, onun tespitlerinde ise, diğerler kahramanlara ek olarak şu isimler aktarılıyor: Mehdi Efendi Mahallesi’nden
Dedeoğlu Tosun Ağa, Mehmet Ağa, Deli Ömeroğlu Ağa Mehmed Ali, Memi Hoca, Tebrizkapılı Atar Necip Efendi, Kayınpederi Dikici Mamuç, Binbaşı Zühdi, Eski Müftü Ali Efendi’nin torunu Ali Efendi, Arapzade Ali Efendi ve Ayazpaşa Müezzini Abdullah Paşa. 
//YAŞAR EMMİ: BAŞI SIKIŞAN URUS ESKERLERİ ‘TESLİM’ DİYORDU
Tarih Araştırmacısı ve Gazeteci Ertan Ünal da, Aziziye kahramanlarından Yaşar Emmi’yi, yaptığı bir söyleşiyi, “Aziziye Zaferi” isimli bir yazısında aktarıyor. İşte Kahraman Yaşar Emmi’nin dilinden, 9 Kasım 1877’de kazanılan Aziziye Zaferi: “…Urus eskerlerinin hepsi, sadece “teslim” demeyi öğrenmişler. Başları dara gelince, onu söyleyip, canlarını kurtaracaklar. Kışlanın içerisinde tüfenklerimizin dipçiğini kime kaldırdı isek, “Osman, teslim!” diyorlar. Başka zaman olsa, haydi dinleyelim dediklerini. Fakat bizimkilerden kadın, erkek kanlar içinde bir sürü insan yere serilmiş. Ne Osman dinledik, ne de teslim…”
Aziziye Kahramanı Yaşar Emmi’nin, anlattıklarının sadece bununla sınırlı kalmadığı Ünal’ın söz konusu yazısında, Erzurumlu kadınların cesurluklarına da atıfta bulunuluyor. Yaşar Emmi, bu konuda şahitlik ettiği bir olayı ise, şöyle anlatıyor: “…Kadınlardan yararlılık gösterenler pek çoktu. Yanıma rastladığı için gözümle gördüm. Bir Gülizar kadın vardı. Bulgur değirmeni sahanlığı gibi iri bir taşı, çatal sakallı Moskof paşasının başına öyle bir indirdi ki, adam soluğunu bile çıkaramadan cansız devrildi…”  
//VATAN İÇİN CAN VERME YARIŞI
Ruslar, İzmir Hacıbey adında Türk asıllı hain bir kumandan yönetimindeki 153. ve 156. alaylarla Aziziye Tabyası'na gece baskını yapmayı kararlaştırdılar. Baskın tarihi olarak 8 Kasım’ı, 9 Kasım’a bağlayan gece seçilmişti. Aynı gece, 2 alayla ahali ve diğer 2 alayla da Kiremitlik Tabyası’nın ele geçirilmesi planlanmıştı. Plan gece saat 2 sularında tatbik mevkiine kondu. Ruslar baskında kılavuz olarak Ermeniler'i kullandılar. Bunlar Müdürge, Tasmahur köylerinin Ermenileri ve Vank Kilisesi papalarıydı. Türkçe konuşan bu kişilerin yardımı ile Vankderesi'ndeki nöbetçileri öldüren Türk askeri kılıklı Ruslar, daha sonra siperlere girdiler. Uykusuzluk ve soğuk yüzünden üzerlerine uyuşukluk çöken askerleri şehid ettikten sonra, beraberlerindeki merdivenlerle Aziziye Tabyası'na girdiler. Bütün bu işler tam bir sessizlik içinde ve çok kısa bir sürede yapılmıştı. Burada katliam büyük oldu. Tabyanın 2. ve 3. kesimlerini ele geçiren Ruslar, koğuşlarda uyumakta olan ve bu baskın karşısında gafil avlanan yüzlerce Türk askerini şehid ettiler.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yaşlanıyoruz..
SAMET ÖZÜNAL/GHA/Nüfusunun yarısından fazlasını gençlerin oluşturduğu ...
PMYO’dan proje başarısı
AHMET AKBUĞA/İHA/Erzurum Polis Meslek Yüksek Okulu öğrencileri proje yarışmasında ...
TDH'de teşkilatlanma yoğunluğu
NECAT KARAKAŞ/İHA/Ülke genelinde bir yapılanma çalışması içerisine giren ...
 
Gençliğin nabzı Erzurum’da atacak
GHA/2010 Orta Doğu ve Kafkasya Gençlik Kongresi "Gönüllülük" temasında gerçekleşecek.
Yakutiye binası tarihine kavuşuyor
Orhan YILDIRIM(CİHAN)- Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde Müstahkem ...
Kimsesizlere ağız tatlılığı
AK Parti Yakutiye İlçe Kadın Kolları üyeleri Büyükşehir Belediyesi Bakım ...
 
İçme suyuna yüzde 40'lık çözüm
Rıdvan ÖLMEZ(CİHAN)- ESKİ Genel Müdürü Ertek, ozonlama ünitesinin 5 Şubat'ta ...
Denizli Tabipler Odası'na tepki
Orhan Yıldırım (CİHAN)- Denizli Tabipler Odası tarafından düzenlenen bir ...
Halk pazarı esnafının soğuk çilesi
İHA/Erzurum Ömer Nasuhi Bilmen iş merkezinin üzerinde bulunan Yakutiye ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva