ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum 19 Mayıs coşkusuna hazırlanıyor
Erzurum 19 Mayıs coşkusuna hazırlanıyor
Erzurum’da kaçakçılık operasyonu
Erzurum’da kaçakçılık operasyonu
ETÜ’de Sosyal Bilimler sempozyumu gerçekleştirildi
ETÜ’de Sosyal Bilimler sempozyumu gerçekleştirildi
Erzurum’da da test uçuşu yapılmıştı
Erzurum’da da test uçuşu yapılmıştı
Uçar: ‘Durmak yok yola devam’
Uçar: ‘Durmak yok yola devam’
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
5 Mart 2020 Perşembe - 05:19

Pekcan açıkladı

Ticaret Bakanı Pekcan, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında korona virüsten korunma yollarından biri olan maskeler hakkında açıklamalarda bulundu

Pekcan açıkladı

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, tıbbi maskede fahiş fiyat artışıyla ilgili, “13 firmayı inceleme altına aldık. 3 Mart itibarıyla da Reklam Kurulumuz toplandı, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Kanunu ve ilgili yönetmelikler çerçevesinde de 13 firmadan 9’u haksız fiyat artışı nedeniyle idari para cezasına çarptırıldı. Firma başına 104 bin 781 lira, toplam 943 bin lira para cezası uyguladık” dedi.

Ticaret Bakanı Pekcan, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında korona virüsten korunma yollarından biri olan maskeler hakkında açıklamalarda bulundu. Gürbulak Gümrük Müdürlüğü personelini taşıyan servis aracına yapılan saldırıya ilişkin de bilgi veren Bakan Pekcan, “Ağır yaralılarımızdan bir personelimizi daha kaybettik. Öncelikle onlara Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Yaralılara da acil şifalar diliyorum. Maalesef bugünlerde her sabah üzüntülü bir haberle uyanıyoruz” diye konuştu.

“13 FİRMADAN 9’U İDARİ PARA CEZASINA ÇARPTIRILDI”

Korona virüs salgınının başlamasıyla birlikte maske ve tıbbi cihaz fiyatlarında yaşanan artışa dikkat çeken Pekcan, 9 firmaya idari para cezası uygulandığının altını çizdi. Bakan Pekcan, ilgili firmaların faaliyetlerine aynı şekilde devam etmesi halinde Ticaret Bakanlığının alacağı önlemleri de açıkladı. Pekcan, “Bakanlığımızın Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü bünyesinde hem iç ticaretin halk sağlığının ve güvenliğinin dengeli yapılması, bir taraftan da tüketicinin ekonomik çıkarlarının gözetilmesi yönünde denetimlerimiz devam ediyor. Bu doğrultuda özellikle korona virüs salgınının başlamasından sonra maske ve bazı tıbbi cihaz ve ekipmanların fiyatlarında artış olduğu yönünde şikayetler gelmeye başladı. Esasında resmi şikayet bize ilaç ve tıbbi cihaz kurumundan bir adet, Fethiye Devlet Hastanesinden de üç adet geldi. 9 tane de kendimizin yaptığı işlemlerle toplam 13 firmayı inceleme altına aldık. Kendilerinden savunmalarını aldık. 3 Mart itibarıyla da Reklam Kurulumuz toplandı, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Kanunu ve ilgili yönetmelikler çerçevesinde de 13 firmadan 9’u haksız fiyat artışı nedeniyle idari para cezasına çarptırıldı. Firma başına 104 bin 781 lira, toplam 943 bin lira para cezası uyguladık. Bu incelemeler bundan böyle de devam edecek. Aynı firma bu uygulamasına devam ederse cezaları 10 katına kadar çıkarma yetkimiz var” ifadelerini kullandı.

“Tüketicinin mücbir sebeplerle paket turlarını iptal hakkı var”

Vatandaşın haksız fiyat artışına ilişkin sosyal medya üzerinden haber verdiğini söyleyen Pekcan, Bakanlığın devreye girerek soruşturma başlatması için ALO 175 hattına ya da mobil uygulama üzerinden şikayet oluşturulması gerektiğini söyledi. Paket turlarla ilgili de tur operatörleri ve tüketicilere uyarılarda bulunan Pekcan, “Paket turlarla ilgili de şikayetler geliyor. Bu konuda da soruşturmalarımızı başlattık. Yine aynı kanun çerçevesinde mücbir sebepler dolayısıyla tüketicinin paket turları iptal etme hakkı vardır. Bunu da tüketicilerimize bir kez daha hatırlatmış olalım ve ilgili tur operatörlerine de mesajımızı iletmiş olalım” dedi.

“Amacımız, üreticimiz ve ihracatçımızın ticaretine engel olmak değil”

Korona virüsün giderek daha yaygın hale geldiğinin altını çizen Pekcan, iç piyasadaki tüketicinin ihtiyacını karşılamanın önemine vurgu yaptı. 2020 yılı içerisinde Ocak ve Şubat ayı maske satışında yaşanan artıştan da bahseden Pekcan, “Artık korona virüsü çok yaygın hale geldi. Her gün bir iki ülkede daha duyuyoruz. Çok şükür Türkiye’de gözükmedi. Ancak gözükmesi büyük bir olasılık. Çünkü yakın çevremizde de bulunmakta. Bu konuda tedbir almak üzere başta maske olmak üzere bazı sağlık ekipmanlarının ihracatını Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumunun ön iznine bağladık. Buradaki amacımız, herhangi bir salgın riskine karşı halkımızın, milletimizin iç talebini karşılayabilmek ve bu talebin en iyi şekilde yönetilmesi için ihracatı ön izne bağladık. Aslında Ocak ayında maske satışları yüzde 45, Şubat ayında da yüzde 70 artış oldu. Bu da bir hareketlenmenin olduğunu gösteriyor. Türkiye’deki maske üretimi aslında bizim yerel ihtiyaçlarımızı fazlasıyla karşılayacak durumda. Ancak küresel taleplerde çok büyük rakamlarda son dönemlerde artmış durumda. Bizim amacımız, üreticimiz ve ihracatçımızın ticaretine engel olmak değil. Öncelikle iç talebin karşılanmasını sağlamak ve fazlasının ihracatının önünü açmak” şeklinde konuştu.

“Türkiye taahhütlerini yerine getirecek”

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov’un Türkiye’den alacağını açıkladığı maskelerle ilgili gelen soruya ise Pekcan, “Piyasada maske bulunmadığına dair duyumlar alıyoruz. Biz bunun önlenmesini istedik. Tabii ki Türkiye taahhütlerini yerine getirecektir.

Zaten üretim kapasitemiz gerçekten çok fazla. 1 milyar 300 milyon gibi üretim kapasitemiz var. Önce milletimizin iç talebini yerine getirmemiz lazım. Küresel taleplerin gittikçe artacağını da göz önünde bulundurarak önlem aldık” yanıtını verdi.

 
Erzurum’dan 2 ayda 4.5 milyonluk ihracat
 
Türkiye Şubat ayında şehitlerini konuştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AÇSH’den Corona virüsü bilgilendirme etkinliği
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler (AÇSH) İl Müdürlüğü personeli ve devlet ...
‘Erzurum’da takip edilen vaka yok’
Erzurum’da faaliyet gösteren tüm hastanelerin (Mareşal Çakmak Hastanesi ...
Doğu Anadolu Bölgesi için çığ uyarısı
Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezince Erzurum, ...
 
Bahar Kalkanı’na ABB desteği
Anadolu Basın Birliği (ABB) Erzurum Şube Başkanı Mehmet Musa Çakır, Türk ...
“Devletimizin tüm imkânları seferber edilmiştir”
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesindeki roketli saldırıda yaralanan 2 sivil personel ...
Transplantasyon kongresi tamamlandı
Atatürk Üniversitesi Transplantasyon Öğrenci Kulübü (ATATX) tarafında ...
 
AÇSH’de ‘Adolesan ile İletişim’ semineri düzenlendi
İlbaş, seminerin açılışında yaptığı konuşmada, kurumdaki eğitimlerin devam ...
Alkan KADEM vizyonunu paylaştı
KADEM olarak çok sayıda kadına aile içi iletişim, kişisel gelişim seminerleri, ...
81 ilde coronavirüs bilgilendirmesi
Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan yeni tip korona ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva