ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kutlu: ‘İnanılmaz bir oyuncu grubumuz var’
Kutlu: ‘İnanılmaz bir oyuncu grubumuz var’
Ziya Akçeken: ‘Kazanmak için gelmiştik’
Ziya Akçeken: ‘Kazanmak için gelmiştik’
Göztepe, Süper Lig'e yükseldi
Göztepe, Süper Lig'e yükseldi
Kene can aldı
Kene can aldı
Son sözü Kaptan Yumlu söyledi: 2 -1
Son sözü Kaptan Yumlu söyledi: 2 -1
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
17 Haziran 2016 Cuma - 03:42

Özden Erzurum Ramazanlarını anlattı

Büyükşehir Belediyesi’nin, Yakutiye Medresesi’nde teravih namazı sonrası düzenlediği Ramazan İkliminde Müzakereler programı her akşam farklı bir konuk ve konuyla devam ediyor.

Özden Erzurum Ramazanlarını anlattı

Büyükşehir Belediyesi’nin, Yakutiye Medresesi’nde teravih namazı sonrası düzenlediği Ramazan İkliminde Müzakereler programı her akşam farklı bir konuk ve konuyla devam ediyor. Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özden, Erzurum’da Ramazan’ı ve Yahya Kemal’in Ramazanla ilgili değerlendirmelerini anlattı. Prof. Dr. Ömer Özden, “Erzurum’da Ramazan konusunda biraz geçmişe doğru yolculuk yapacağız. Edebiyatımızda Ramazan konusu çokça işlenmiş. Çok sayıda yazarımız ve şairimiz konuyla ilgili yazılar yazmış, şiirler irşat etmiş. Ben bir Yahya Kemal çalışanı olduğum için istedim ki evvela ‘Yahya Kemal Ramazan’ı nasıl değerlendirmiş, Yahya Kemal’in Ramazan’la ilgili neleri var’ kısaca ondan söz edeyim. Yahya Kemal’in Ramazan’la ilgili üç tane yazısı var. Bu üç yazı da Milli Mücadelenin hemen öncesi yani Mütareke yıllarında yazılmış. Mütareke yıllarında İstanbul’da nasıl bir durum söz konusuydu, cephede durum neydi, cephedeki askerin ve cephe gerisindeki şehirlerde yaşayanların duyguları nelerdi? Yahya Kemal yazılarında bunları anlatıyor” diyerek bu yazılardan örnekler aktardı.

“RAMAZAN’IN ASIL GÜZEL TARAFI ÇOCUKLAR İÇİNDİR”

Prof. Dr. Özden, Ramazan ayının çocuklara da manevi duygular yaşattığını bildirdi. Prof. Dr. Özden, şöyle dedi: “Çocuklara tam oruç tutturmazlar. Onlara tekne orucu tutturulur. Buna acaba şehrimizde niye tekne orucu denilmiş? Malum eskiden ekmekler tandırda pişirilirdi. Ekmek pişirilirken bir hamurun konulduğu tekne bir de pişirilen ekmeklerin konulduğu boş tekne olur. Tandırda pişen ekmek alınıp boş tekneye konulur. Malum sıcak ekmeğin kokusu, tadı çok lezzetlidir. Çocuklar taze pişmiş ekmeklerin konulduğu teknenin başında bekliyorlar. Annesi taze pişen sıcak ekmeği bölüp, ‘Al yavrum bunu ye’ diyor. Çocuk, ‘Anne ben orucum’ diyor, fakat annesi , ‘Al bu sıcacık ekmeği ye. Sen tekne orucu tuttun’ diyor. Yani çocuklar o gün tandırda ekmek pişip tekneye konulana kadar oruç tutmuş oluyor. Tekne orucu işte buradan geliyor. Çocuklar iftarı beklerken gün boyu yaptıkları birtakım işler vardı. Babaları otobüslerle veya başka vasıtalarla şehri gezdirir, tarihi camilere götürülerek mukabele veya önemli hoca efendilerin vaazları dinletilir, çocukların hoşça vakit geçirmesi sağlanırdı. İlk defa orucunu tutmuşsa büyükleri ona iftarlıklar alır. Diğer oruç tutuğu zamanlarda da cebinde iftariyelik haçlığı vardır. İftardan önce bir bakarsınız ki mahalleye, sokağa bir satıcı gelmiş. Satıcı, ‘İftariye horoz şekeri’ diye bir bağırır ve bütün çocuklar onun başına toplanır ve iftariyelik horoz şekerlerini alırlardı.”

BÜYÜKŞEHİR’İN KARDEŞLİK SOFRASI PASİNLER’DE

Erzurum Büyükşehir Belediyesi ilçelerde kurduğu Kardeşlik Sofrasını bu kez Pasinler’de kurdu. İlçe sakinleri iftarlarını Büyükşehir’in gerçekleştirdiği birlik ve beraberlik temalı kardeşlik sofrasında açtı. Pasinler Belediye Başkanı Ünsal Sertoğlu, Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Tuncay Atasever, ilçe protokolü, belediye meclis üyeleri ve muhtarların katıldığı iftar programına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Pasinlerli Teyo Pehlivan tiplemesiyle tanınan tiyatrocu Cumhur Seval’in gerçekleştirdiği birbirinden güzel gösteriler Pasinler halkının büyük beğenisini kazandı. Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncuları da, sahneledikleri Meddah, Pişekâr, Kavuklu, Hacivat ve Karagöz gibi Geleneksel Türk Tiyatrosu oyunlarıyla ilçe halkına, özellikle de çocuklara unutulmaz bir Ramazan akşamı yaşattı.

 
‘Masa başında oturmayacağım’
 
DAP İdaresi’nden Rekreasyon Projesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Oltu Çarşıbaşı'nda Ramazan Coşkusu
Ramazan ayıyla birlikte Çarşıbaşı semtinde caddelerde kurulan ocaklarda ...
3 Boyutlu Resim Sergisi büyük ilgi gördü
DİLEK BAYRAK-Hınıs Kültür Merkezi'nde İlçe Kaymakamı Bülent Ay tarafından ...
Güzel’den Erzurum Ramazanları nostaljisi
Büyükşehir Belediyesi ilçelerde iftar programı düzenlemeye devam ediyor.
 
Erzurum Kongre Turizmine hazırlanıyor
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, kurum tarafından il genelinde ...
‘Çivilerin Dansı’ sergiye çıktı
Sema-yı Aşk ‘Çivilerin Dansı’ isimli 50 parçalık Filografi sergisi açıldı.
Geleneksel el sanatlarında Palandöken sinerjisi
DİLEK BAYRAK-Palandöken Belediyesi Recep Tayyip Erdoğan Kültür Merkezi’nde ...
 
Altun, İslam Dininde Aile Kavramı’nı anlattı
Büyükşehir Belediyesi’nin Yakutiye Medresesi’nde teravih namazı sonrası ...
El Sanatlarında ATAÜNİ farkı
DİLEK BAYRAK-60×60 kalitede Hereke halı dokuması yapılan merkezde, sürdürülen ...
Tetik, Mahir İz’i anlattı
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Necati ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva