ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Bahçeli: ‘Her anne övünç kaynağıdır’
Bahçeli: ‘Her anne övünç kaynağıdır’
Meteorolojiden  yağmur ve kar uyarısı
Meteorolojiden  yağmur ve kar uyarısı
Erzurum Söğütlü’de hortum
Erzurum Söğütlü’de hortum
Varto yolunda feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı
Varto yolunda feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı
Erdoğan’dan Anneler Günü mesajı
Erdoğan’dan Anneler Günü mesajı
HABERLER>EĞİTİM
8 Kasım 2012 Perşembe - 15:16

Oltu AİHL’den Prag çıkarması

Oltu Anadolu İmam Hatip Lisesi Proje Ekibi, Avrupa Birliği (AB) projesi kapsamında Avrupa’ya gitti.

Oltu AİHL’den Prag çıkarması

ERZURUM (İHA) - Oltu Anadolu İmam Hatip Lisesi Proje Ekibi, Avrupa Birliği (AB) projesi kapsamında Avrupa’ya gitti.
Oltu Anadolu İmam Hatip Lisesi proje ekibi “AB Ülkelerinde Din Öğretimi Uygulamalarının Yerinde İncelenmesi ve Medeniyetler İttifakı” konulu AB projesi kapsamında incelemelerde bulunmak üzere 6-14 Kasım tarihleri arasında ilk çalışma gezisi için Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag’a gitti.
Oltu Anadolu İmam Hatip Lisesi, Oltu İlçe Müftülüğü ve Oltu Gözlem Gazetesi'nden toplam 16 katılımcısı olan proje birer haftalık 2 ayrı hareketlilikten oluşurken projenin ilk ayağı olan Çek Cumhuriyeti ziyaretini gerçekleştirmek üzere başkent Prag’a hareket etti.
Proje ile ilgili Başkent Prag’da çeşitli temaslarda bulunacak olan ilk 8 kişilik heyet, daha sonra Türkiye’ye dönüşte bir değerlendirme toplantısı düzenleyecek.
LEONARDO DA VİNCİ HAREKETLİLİK PROJELERİ
Avrupa Birliği Bakanlığı, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı 2012 Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Hareketlilik Projeleri kapsamında Oltu Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin hazırladığı projenin uygulanması sürüyor. Haziran 2012 itibariyle yürütülmeye başlanan proje kapsamında ilk çalışma ziyaretini gerçekleştirecek olan İmam Hatip Lisesi proje ekibi 6 Kasımda Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'a gitmek üzere yola çıktı. Avrupa'da, eğitim kurumları, sivil toplum kuruluşları ve dini mekânların ziyaret edileceği gezi öncesinde Okul Müdürü Önser Yeğin açıklamalarda bulundu. Yeğin konuyla ilgili olarak şunları kaydetti: "Hayatboyu Öğrenme Programı (LLP) Leonardo da Vinci Hareketlilik projeleri 2012 yılı Teklif Çağrısı döneminde Ulusal Ajans'a 2261 proje teklifi başvurusu yapılmıştır. Yapılan içerik değerlendirmeleri sonucu 320 projenin desteklenmesi uygun bulunmuştur. Okulumuz proje koordinatörü Temel Vural ve proje ekibimiz tarafından hazırlanan "AB Ülkelerinde Din Öğretimi Uygulamalarının Yerinde İncelenmesi ve Medeniyetler İttifakı" konulu projemiz de yeterli puanı alarak 234. sırada kabul edilmiştir. Haziran ayı itibariyle uygulamaya başladığımız proje faaliyetlerimiz 2013'ün Ağustos ayında sona erecek şekilde planlanmıştır.
PROJE İÇERİĞİ
Proje kapsamında 6-14 Kasım tarihleri arasında yapacağımız Çek Cumhuriyeti gezisi sırasında Almanya ve Avusturya'da da bazı etkinliklere katılacağız. Proje ekibimiz bu ülkelerde eğitim, öğretim faaliyetlerinin işleyişi hakkında incelemelerde bulunacak. Bir meslek lisesi olmamız sebebiyle, özellikle din eğitiminde uygulanan metotlarının incelenmesine ağırlık vereceğiz. Demokrasi ve insan hakları konularındaki uygulamaları yerinde görme fırsatımız olacak. Çalışmalarımız sırasında Türk Kültür ve medeniyetini, İslam dininin sevgi ve hoşgörüyü esas alan yaklaşımını, geçmişte ve günümüzdeki somut örneklerle anlatmamız mümkün olacaktır. Okulumuzun başarı hanesine kaydedilen uluslararası bir projenin AB sürecinde farklı kültürlerin birbirlerini doğru anlamalarına, önyargıların ortadan kaldırılmasına, dünya barışına ve eğitim faaliyetlerine olumlu katkı sağlayacağını ümit ediyorum."
VURAL’UN DEĞERLENDİRMESİ
Proje ve Program koordinatörü Temel Vural ise projeyle ilgili olarak şu hususları dile getirdi: "Projemizi, Çek Cumhuriyeti ve İtalya'daki sivil toplum kuruluşları, yerel ortak olarak Oltu İlçe Müftülüğü ve Oltu Gözlem Gazetesi ortaklığı ile hazırladık. Avrupa Birliği Bakanlığı, Ulusal Ajans tarafından kabul edilen projemizde özetle şu hususlar ön plana çıkmaktadır:
Proje, AB ülkelerinde, din eğitimi, dini kuralları öğrenme ve yaşama hakkı, inançlara saygı, dinler arası hoşgörü konularındaki örnek uygulamaları görme, yerinde inceleme ve tespit edilen olumlu, uygulanabilir örneklerin Türkiye'de de yaygınlaştırılması imkânlarını araştırmaya yönelik olarak tasarlanmıştır. Ayrıca Türkiye'deki uygulamaların da anlatılması mümkün olacaktır. Proje, son zamanlarda ulusal ve uluslararası medyada da yer bulan dini önyargı ve bağnazlık olarak ifade edilebilen bir kısım algı ve yargıların toplumsal huzur ve güven açısından doğurduğu tehlikenin farkındalığından hareketle ortaya çıkmıştır.
Türkiye nüfusunun çoğunluğu Müslüman olmakla beraber, ülkemizde farklı din ve inanç mensupları da bulunmaktadır. Anadolu'da asırlarca birlikte yaşama konusunda dünyaya model olabilecek bir birliktelik sergilenmiştir. Anadolu coğrafyasında Müslüman çoğunluk tarafından başka din mensuplarına dini tercihleri konusunda bir baskı yapılmamıştır. Ancak bugün hem AB ülkelerinde hem de ülkemizde, zaman zaman din eğitimi, din ve vicdan hürriyetleri konusunda karşılıklı olarak birtakım önyargılar ve bu önyargıların beslediği bazı olumsuzluklar gözlenmektedir.
Türkiye olarak, AB'nin bir üyesi olma yolunda ilerlerken geçmişteki tecrübelerin günümüze taşınmasının gerçekleşecek bir AB üyeliğinde birlikte yaşama kültürümüze ve yanlış anlaşılmaların karşılıklı olarak ortadan kaldırılmasına ciddi katkılar sağlayacağı gözden uzak tutulmamalıdır. Ülkemizde geçmişte yaşanmış tecrübelerin ve bugünkü uygulamaların AB'li müstakbel ortaklarımıza doğru anlatılması ile önyargıların ortadan kaldırılmasında önemli mesafeler alınacağını kabul etmek gerekir. Bu noktadan bakıldığında, bir ortaklığın tarafları olarak Türkiye, İtalya ve Çek Cumhuriyeti toplumlarının birbirlerini doğru anlamalarının önemli olduğu kadar, hem din öğretimi hem de din ve vicdan hürriyeti konularında karşılıklı olarak birikimlerden faydalanılmasının da bir gereklilik olduğunu düşünüyoruz.
Okulumuz idareci ve öğretmenleri, Oltu İlçe Müftülüğü ve Oltu Gözlem Gazetesi'nden katılımcıların inceleme ve gözlemler neticesinde elde edilecek iyi örneklerden oluşan somut sonuçlar okullarda öğrencilerimize; yerel ortaklarımız Oltu İlçe Müftülüğü ve Oltu Gözlem Gazetesi vasıtasıyla da toplumun değişik kesimlerine yaygınlaştırılacaktır. Böylece, çağdaş ve pedagojik esaslara dayalı ve daha mükemmel bir din eğitimine katkıda bulunulması hedeflenmiştir. Din mensupları arasında karşılıklı hoşgörü ve birbirini anlama kültürünün yaygınlaştırılması, AB ile daha sağlam, iyi niyetli, önyargılardan arınmış inançlara saygılı bir işbirliğine ve AB'ye uyum sürecine katkıda bulunmak da yine hedeflerimiz arasındadır.
İmam Hatip Lisesi, Oltu Müftülüğü ve Gözlem Gazetesi'nden toplam 16 katılımcısı olan projemiz birer haftalık 2 ayrı hareketlilikten oluşmaktadır. Avrupa'daki ilk hareketlilik 6 Kasım 2012 Salı günü Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag’ta başlayıp, Almanya ve Avusturya'da devam eden etkinliklerle 13 Kasım 2012 Salı günü yine Prag'ta sona erecektir. Daha sonra yurda dönülecektir. Bu hareketlilikte okulumuz öğretmen ve idarecilerinden 5 katılımcı, Oltu Müftülüğü ve Oltu Gözlem Gazetesi’nden 3 kişi olmak üzere toplam 8 katılımcı olacak. İkinci hareketlilik 7 Mayıs 2013 Salı günü İtalya'nın Basilicata bölgesinin Potenza şehrinde başlayarak Roma, Potenza ve Rimini'de devam edip 14 Mayıs 2013'de sona erecek; proje etkinlikleri 2013 Ağustos ayında tamamlanacaktır." dedi.
 

 
Oltu’da Pazar düzenlemesi
 
Meralar ağaçlandırılıyor
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Almanya dan 11 Kasım 2012 Pazar 15:42

Benim anlamadigim Prag ve Cek cumhuriyetinin %70 i ateist.Cek Cumhuriyeti Estonya dan sonra en fazla ateist nufusa sahip ulke.Orda neyi ogrenecekler mis din adina anlamadim ki

Yorumu oyla      6      4  
rehber 9 Kasım 2012 Cuma 00:36

İHL yide avrupa birliğine karıştırdınızya helal olsun size.medeniyetler ittifakıymış.ne zaman görülmüş ittifak.hep arkadan vurulmuşuz adamalr şimdi her taraftan vuruyor gidip onu örnek almaya çalışacakmışız.birileri rant elde edecek.gelsin paraalr gitsin değerlerimiz değilmi hocalarım.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Horasan’da MYO sevinci
Atatürk üniversitesi tarafından ilk etapta 5 bölüm üzerine Eğitim Öğretime ...
ETÜ Kariyer Fuarı’nda
Her seviyeden eğitim ve kariyer imkanı arayan öğrenci, mezun ve velileri ...
Kış spor eğitiminde yeni dönem
Erzurum Valiliği öncülüğünde Erzurum Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ...
 
Eğitime projeli destek
Pazaryolu İlçesi 75. Yıl Yatılı Bölge Ortaokulu’nda “Güzel Evim Okulum” ...
Okullar 21 dalda yarışacak
Erzurum’da 21 spor branşında Okullar arası Spor Karşılaşmaları İl Birinciliği yapılacak.
İnternet kullanım haritası hazırlandı
Türk Telekom, Türkiye’nin İnternet Kullanım Haritasını Çıkardı Türk Telekom ...
 
ATAÜNİ seri yakaladı
Atatürk Üniversitesi Hentbol Takımı, galibiyet serisini sürdürüyor.
ATAÜNİ’de Ring Seferler başladı
Atatürk Üniversitesi içerisinde öğrencilerin ulaşımına katkıda bulunmak ...
Eğitimcilerden ETÜ’ye destek
Eğitim-Bir-Sen Erzurum 1 nolu Şube yönetimi Erzurum Teknik Üniversitesi ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva