ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Sivas Valiliği uyardı: ‘Keneyi hafife almayın’
Sivas Valiliği uyardı: ‘Keneyi hafife almayın’
Göçmen kaçakçısı tutuklandı
Göçmen kaçakçısı tutuklandı
Kût’ül Amâre Zaferi 108’inci yılında
Kût’ül Amâre Zaferi 108’inci yılında
Silah ticareti yapan 4 kişi yakalandı
Silah ticareti yapan 4 kişi yakalandı
Tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı
Tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
20 Şubat 2011 Pazar - 07:31

Okay Hoca’ya Vefa…

Yeni Türk edebiyatının yaşayan en büyük otoritesi Prof. Dr. Orhan Okay için Saygı gecesi düzenlendi.

Okay Hoca’ya Vefa…

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Sakarya Valiliği ve Sakarya Üniversitesi, 80. yaşını kutlayan ünlü edebiyatçı Prof. Dr. Orhan Okay için saygı gecesi düzenledi.
ÖĞRENCİLERİ OKAY İÇİN TOPLANDI
Öğrencileri olan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, Prof. Dr. Nazan Bekiroğlu, Prof. Dr. Turan Karataş, Doç. Dr. Erdoğan Erbay ve Doç. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu, Orhan Okay'ı tüm yönleriyle anlattılar. Geceye onur konuğu olarak Orhan Okay da katıldı.
AKM Tiyatro Salonu'nda gerçekleştirilen programa Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Osman Aydın, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, kaymakamlar, belediye başkanları, Sakaryalılar ve öğrenciler katıldı. Salon tıklım tıklım dolarken, bazı katılımcılar paneli merdivenlere oturarak takip etti.
ŞEHİRLİ ENTELLEKTÜEL
Programda ilk konuşmayı Mustafa İsen, Orhan Okay için "Tam bir şehirli entelektüeldir" dedi. Okay'ın Erzurum'dan öğrencisi olduğunu belirten Mustafa İsen, Orhan Okay'ın kendisine çok şey kazandırdığını söyledi. İsen, böyle bir panele başkanlık yapmaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Bu sefer konuşmama konu olan şey, hayatım boyunca öğrendiğim her şeyde emeği olan hocamız... Platon, hocası Sokrates için 'Benim hocam boğa bakışlıdır' demiş. Boğadan kasıt bilgelik, bilgeliğin gücüdür. Benim hocam için ise herhalde onun şehirli birisi olmasıdır. Şehirli derken, şehirler, medeniyetin merkezidir, İstanbul gibi... Hocamız ilk derslerimize girdiğinde bizlere İstanbul'dan esintiler getirmişti. Bizlere hocalık yaptığı dönemlerde bizim için İstanbul'dan Erzurum'a düşen bir kıvılcım gibiydi. O kıvılcım bizleri şekillendirdi ve bugünlere getirdi. Hocamızın yaşamının her aşaması bizler için modeldir."
Prof. Dr. Nazan Bekiroğlu ise, Orhan Okay'ın hayata bakışını ve edebiyattaki derinliğini anlattı. Okay'ın kendisi için önemine de vurgu yapan Bekiroğlu, "Orhan Okay'da doktora yapmak benim hayatımın miladıdır" diye konuştu.
YENİDEN ÖĞRENCİNİZ OLMAK İSTERDİM
Hocasına yazdığı mektubu okuyan Prof. Dr. Turan Karataş ise, Okay'ın yeniden öğrencisi olmak istediğini söyledi. Turan Karataş, "Orhan Okay gibi olmak gerçekten kolay değil. Ben çok denedim ama onun gibi olamadım. Ilımlılık sıfatı en fazla Orhan Okay'a yakışıyor. Orhan Okay uçlara tevessül etmeyen, günün adamı olmayı reddeden bir şahsiyettir" dedi.
Prof. Dr. Turan Karataş da Okay ile 30 sene önce tanıştığını belirterek, "Bazen 'keşke o günlere geri dönsem de hocamı daha iyi dinleyebilmek için daha fazla uğraşsaydım' diyorum. Hocamızın dersleri bizim için edebiyat dersleri değil, birer hayat dersiydi. 4 yıllık üniversite hayatım boyunca aklımda oluşturduğum hoca imajına uyan tek kişi Orhan hocamızdı. Kitaplarımız çıktığı zaman kendi kitapları çıkmış gibi sevindi. Kariyerim boyunca çok uğraştım fakat onun gibi bir hoca olamadım" görüşünü dile getirdi.
ERBAY’IN KONUŞMASI
Karataş'tan sonra söz alan Doç. Dr. Erdoğan Erbay ise, "Orhan Okay teferruatın insanıdır. Kendisi bir mekan kaşifidir" diye konuştu. Doç. Dr. Erdoğan Erbay Okay'ın bir vasıtayla bin vasıtayı öğrenmeye çalışan büyük bir araştırmacı olduğunu anlatarak, "Eğer medeniyetler teferruatta saklıysa onu hocamızdan daha iyi bilecek başkası yoktur. Yaşadığı yeri tüm unsuruyla kabul eden ve bir bütün olarak seven, dışlayıcı değil, tam aksine kucaklayıcı bir hocadır. Onun gibi insanlara göre yaşamak, bilmekle mümkündür ve hocamız bu doğrultuda yaşamı boyunca daha çok bilmeyi hedefledi" dedi.
 
 
 
Doç. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu ise, "Orhan Okay dindar bir adamın bilim adamı olamayacağı tezini çürütmüş bir kişidir. Okay zarafet sahibi bir insandır. Zarafet nedir diye sorulsa, rahatlıkla Orhan Okay denilebilir. Okay'da görkemli bir sadelik ve tevazu vardır. Ayrıca müthiş sabırlı bir insandır" dedi.
Türkiye'de modern anlamda edebiyat dilini İstanbul Türkoloji akımının başlattığını ifade eden Daşçıoğlu, şöyle konuştu: "Hocamız, Türkoloji çığırının odağında yer almış birisidir. Onun diğer odak Türkoloji temsilcilerinden farkı, 'Dindar adam bilim adamı olamaz' görüşünü çürütmüş olmasıdır. Yazılarında kesin yargılardan kaçınır ve sözcüklerin coşkusuna asla kapılmaz. Bu, onu diğerlerinden ayıran özelliğidir."
OKAY HOCA’DAN TEŞEKKÜR
Programın bitiminde sahneye davet edilen Orhan Okay da duygulu bir konuşma yaparak, kendisi için düzenlenen program için teşekkür etti. Okay, "Bu güzel konuşmaları dinledikten sonra yine dünyaya gelsem yine öğretmen olmak isterdim" dedi. Okay, katılan herkese de teşekkür etti.
Vali Büyük, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Osman Aydın ve SAÜ Rektörü Muzaffer Elmas, katılımcılara çiçek takdim etti. Vali Büyük, Orhan Okay'a bir tablo hediye etti. Orhan Okay, panel sonunda kitaplarını imzaladı.
 
 
 
 
 
 
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Herhangi birisi 20 Şubat 2011 Pazar 20:24

Hocamız yıllarca Erzurum'da yasamis üniversitede çalışmış ama giderken acaba üniversite kutuphanesine bir çöp bağışlamis mı bir entellektüel gibi değilde diğer memurlar gibi davranmış Erzurum'a bir ahde vefa gosterbilmis mıdır saygilar

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Palandöken’de kar şöleni
Son günlerde etkili olan yağışla kar kalınlığı 90 santimetreye ulaşan ...
Erzurum Fermanı müzayedeye çıktı
Asar-ı Atika Sanat Eserleri Müzayedesi'nde Kanuni Sultan Süleyman'ın Erzurum ...
TEPAV’dan Erzurum açılımı
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Erzurum’un sosyo-ekonomik ...
 
‘Gürcistan Camiyi, biz manastırı onaracağız’
Erzurum’un Uzundere ilçesine bağlı Çamlıyamaç Köyü’ndeki tarihi Öşvank ...
TDK’dan büyük hizmet
Malatya İnönü Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Göknur ...
Palandöken’e yabancı turist ilgisi
Kar kalınlıkları Erzurum Palandöken'de 70, Bayraktepe Kayak Merkezi'nde ...
 
EDT’den ‘Fermanlı Deli Hazretleri’
Erzurum Devlet Tiyatrosu "Fermanlı Deli Hazretleri" ile "Benim Güzel Pabuçlarım" ...
Yenilmez Doğu Turnesinde
Erzincan Belediyesi’nin kurtuluş haftası etkinlikleri kapsamında Hizmet ...
Geride sadece tebessüm bıraktı
Teyo Pehlivan lakaplı Erzurum Hasankaleli Şeyh İde'nin nüfus kayıtlarına ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva