ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kutlu: ‘İnanılmaz bir oyuncu grubumuz var’
Kutlu: ‘İnanılmaz bir oyuncu grubumuz var’
Ziya Akçeken: ‘Kazanmak için gelmiştik’
Ziya Akçeken: ‘Kazanmak için gelmiştik’
Göztepe, Süper Lig'e yükseldi
Göztepe, Süper Lig'e yükseldi
Kene can aldı
Kene can aldı
Son sözü Kaptan Yumlu söyledi: 2 -1
Son sözü Kaptan Yumlu söyledi: 2 -1
HABERLER>GUNCEL
24 Eylül 2008 Çarşamba - 23:05

Küçükler: "Tarihi Gün Yüzüne Çıkardık”"

Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin, tarihi Lala Paşa Camisi’nin etrafında yaptığı çevre düzenlemesi “Çevre katliamı” olarak gösterilmesinin abesle iştigal olduğunu ifade eden Başkan Ahmet Küçükler, “Biz, bir tarihi gün yüzüne çıkarmanın mücadelesini veriyoruz” dedi.

Küçükler:  Tarihi Gün Yüzüne Çıkardık”

 Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, tarihi Lala Paşa Camii önündeki ağaçların kesilerek yerine metal ağaçların dikilmesinin çevre katliamı değil, bir çevre düzenlemesi ve tarihin ortaya çıkarılması olduğunu söyledi.

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, tarihi Lalapaşa Camisi etrafındaki çok yüksek ve yaşlı 7 ağacı keserek camiyi ortaya çıkardıklarını belirterek, ''Bazı basın kuruluşlarınca iddia edildiği gibi cami etrafındaki bütün ağaçların kesildiği doğru değildir. Kesilen ağaçlar kestane türünde de değildir. Bunlar saptırılarak yapılan haberlerdir'' dedi.

     ÇEVRE DÜZENLEMESİ YAPILDI

Küçükler, yaptığı açıklamada, Lalapaşa Camisi etrafından yaptıkları çevre düzenleme çalışmaları kapsamında caminin Cumhuriyet ve Menderes caddelerine bakan tarafındaki 7 ağacın kesildiğini, bunun da bazı basın kuruluşlarınca kamuoyuna yanlış aktarıldığını söyledi.

     Camiyi kapatan ağaçların kesildiğini, caminin görüntüsünü bozmayan ağaçların hiçbirine karışmadıklarını anlatan Küçükler, şöyle konuştu: ''Kestiklerimizin arasında bir tane çam vardı, zaten onu ayırdık. Toplam 7 ağaç keserek Lalapaşa Camisi'nin ortaya çıkmasını sağladık. Kestiğimiz ağaçlar camiyi kapatan yaşlı ve çok yüksek kavak gibi türlerde ağaçlardır. Bazı basın kuruluşlarınca iddia edildiği gibi cami etrafındaki bütün ağaçların kesildiği doğru değildir. Kesilen ağaçlar kestane türünde de değildir. Bunlar saptırılarak yapılan haberlerdir. Bu işi insanlarımız takdir edecektir. Yoksa birilerinin bu güzel işi, hayırlı bir işi kötü göstermeye çalışanlara halk gerekli cevabı verecektir'' diye konuştu.

     Çevre düzenlemeleri sonunda söz konusu caddelerden caminin çok rahatlıkla görülebildiğini ifade eden Küçükler, konuşmasını şöyle sürdürdü:

     ''Kesilenlerin yerine daha bodur camiyi kapatmayan camiyle uyumlu ağaçlar dikeceğiz. Lalapaşa Camisi çevresinde modern düzenlemeler yaptık ve Menderes Caddesi'nde modern bir çarşı oluşturduk, Lalapaşa Camisi'ni ortaya çıkardık. Bundan sonra Lalapaşa Camisi'nin etrafına hem bodur ağaçlar dikeceğiz hem de ışıklandıracağız.''

     ''TARİHİ ORTAYA ÇIKARTIYORUZ''

      Küçükler, göreve geldiği günden itibaren tarihi eserlerin görüntüsünü bozan barakaları kaldırıp, ağaçları da kestirdiğini söyledi.

     Ağaç sevgisini bilerek, ağacın gerekli olduğuna inandığını ifade eden Küçükler, ''Biz ağaç katliamı yapan değil, ciddi yeşil alanlar oluşturan bir belediyeyiz. Bundan sonra bu doğrultuda çalışmalarımız sürecek. Lalapaşa'nın yanındaki Yakutiye Medresesi de çok tarihi bir yerdir ve bu eserin de etrafı çok yüksek ağaçlarla kapanmış durumdadır. Bunların hepsini de bir plan proje çerçevesinde açacağız. Tarihi ortaya çıkartıyoruz, tarihe saygının gereğini yerine getiriyoruz'' diye konuştu.

     Küçükler, İstanbul'daki Sultanahmet Camisi'nin etrafında caminin görüntüsünü bozan yüksek hiçbir ağacın bulunmadığını da sözlerine ekledi.

VANİEFENDİ ÇEVRE DÜZENLEMESİ

Erzurum’daki birçok tarihi eserin etrafının ya ağaçlarla ya da gecekondu benzeri işyeri ve evlerle sarıldığını hatırlatan Başkan Küçükler, Tarihi Kale, Çifte Minareli Medrese ve Vani Efendi Cami etrafında yaptıkları düzenlemeleri hatırlattı. Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin yeşil alanlar oluşturma adına arsa satın alarak Erzurum belediyecilik tarihinde bir ilki yaptıklarını kaydeden Başkan Küçükler, yine Yıldızkent - Yenişehir arasında Doğu’nun en büyük parkını kurduklarını hatırlattı. Başkan şunları söyledi:

“Tarihi eserlerimizin gün yüzüne çıkarılması konusunda yaptığımız çalışmamız ve hassasiyetimizi herkes biliyor. Siyasi çıkar uğruna tarihi kalenin etrafı açılamıyordu, biz açtık. Çifte Minareli Medrese etrafındaki mezbelelikleri yıktık. Yine tarihi Vani Efendi caminin etrafını gecekondulardan temizledik. Lala Paşa cami önemli bir eser ve bu eserin de gün yüzüne çıkması gerektiğine inanıyoruz. Biz caminin etrafını açmak için 6 ağaç kesimi yaptık. Yine aynı bölgede bulunan çam ağacına dokunmadık. Kestiğimiz ağaçların bir bölümü çürümeye yüz tutmuştu. Ayrıca orada kestiğimiz ağaçlar akasya,kayın, akça ve kavaktır. Burada kökü ile tarihi varlığımıza zarar vermeyen bodur ağaçlarla yeniden düzenleme yapacağız. Yeşil alan için arsa satın alan belediyenin çevre katliamı yaptığı şeklindeki iddialar abesle iştigaldir.”

UZMANLAR NE DİYOR?

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Muharrem Güleryüz, tarihi eserler etrafının ağaçlandırılmasında titiz davranılması gerektiğinin altını çizdi. Ağaçlandırma yapılması halinde ağaçların en az 10 metre mesafesine dikilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Güleryüz, şunları söyledi. “Ağaçların kökleri belli bir zaman sonra tarihi varlıklara zarar vermeye başlıyor. Bunun için tarihi eserlerin etrafına dikilecek ağaçların en az 10 metre mesafeden dikilmesi gerek. Bu açıdan Yakutiye Medresesi de ağaçların köklerinin tehlikesi altındadır”

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TURGUT AYDIN 25 Eylül 2008 Perşembe 10:31

Cenab-ı Peygamber (s.a.s) mealen "Yarın kıyametin kopacağını bilsen bile, bir fidan dik!" ,

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Solakzade Cami Bahçesinde Su Nöbeti
Son bir aydır yaşanan su kesintileri nedeniyle sinir küpüne dönen vatandaşlar, ...
Bakan Akdağ, Vatandaşlarla İftar Yaptı
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Erzurum'da iftar çadırında vatandaşlarla birlikte iftar yaptı.
Emniyet’ten Polis Muhabirlerine İftar Yemeği
Erzurum'da polis muhabirleri ile Emniyet Müdürlüğü Şube Müdürleri organize ...
 
Bölge Eğitim Hastanesi Yıldızkent’i Cazip Hale Getirdi
Yıldızkent semtinde yapılan Bölge Eğitim Hastanesinden sonra cazip hale ...
Işıklı Ağaçlara Vatandaş Tepkisi
Erzurum'da tarihi Lala Paşa Camisi'nin çevresindeki ağaçların kesilerek ...
Bayramda Yuvaları Yalnız Bırakmayalım
Erzurum Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Ramazan Bayramı’nda çocuk yuvaları ...
 
PTT Şubeleri Bayramda Açık Olacak
PTT Erzurum Baş Müdürü İbrahim Ethem Uzunoğlu, bayram süresince telgraf, ...
76. Türk Dil Bayramı Cuma Günü Kutlanacak
76. Türk Dil Bayramı, 26 Eylül Cuma günü düzenlenecek etkinliklerle kutlanacak.
Erzurum Değerlerini, Dualarla Yad Etttiler.
Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva