ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Ağırman’dan Oltulu sporculara destek
Ağırman’dan Oltulu sporculara destek
‘Erzurum doğalgazına kardeş geliyor’
‘Erzurum doğalgazına kardeş geliyor’
Çakmak: ‘Hemşirelik çok kutsal bir meslek’
Çakmak: ‘Hemşirelik çok kutsal bir meslek’
Yaz'ı beklerken, kış geldi, çattı
Yaz'ı beklerken, kış geldi, çattı
Kaçak sigara operasyonu: 10 gözaltı
Kaçak sigara operasyonu: 10 gözaltı
HABERLER>GUNCEL
24 Eylül 2008 Çarşamba - 22:19

Erzurum Değerlerini, Dualarla Yad Etttiler.

Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Enver Konukçu ve konuklar, TRT İzmir Televizyonu’nca düzenlenen “Bir Ramazan sabahı programı”na katıldıktan sonra Asri Mezarlıkta Erzurum’a mal olmuş isimleri mezarları başında yadettiler.

Erzurum Değerlerini, Dualarla Yad Etttiler.

Asri Mezarlık’ta mezarları bulunan Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün sınıf ve silah arkadaşı Gazi Ahmet Somunoğlu’nu ziyaret eden Konukçu ve diğer ziyaretçiler, daha sonra Kazım Yurdalan’ın kabrinde dua ettiler. Basının duayenlerinden ve Milletin Sesi Gazetesi kurucusu Kemal Alyanak’ın kabrini de ihmal etmeyen Konukçu ve heyet geçmişe intikal etmiş kişileri bir kez daha unutmadıklarını açıkça gösterdiler.

KONUKÇU: HER ZAMAN HATIRLAMALIYIZ

Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Enver Konukçu Erzurum’a hizmet etmiş ve isimleri tarihe geçmiş bu kişilerin her zaman hatırlanması gerektiğini vurguladı.

Fotoğraflarla bu kişilerin kabristanları ölümsüzleştirilip gelecek nesillere aktarılması gerektiğini dile getiren Konukçu, “Ziyaret ettiğimiz şahıslar Erzurum tarihine çok önemli eserler bırakmış ve Cumhuriyet’in kurulmasında birçoğu büyük görevler üstlenmiş kişilerdir. Ebediyete intikal etmiş büyüklerimizin mezarlarının bulunduğu alanlar fotoğraflandırılmalı ve çevre düzeni daha iyi yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

AHMET SOMUNOĞLU

Ahmet Somunoğlu, 1928’de Ermeni mezalimin de şehre giren ilk subaylardan biridir. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşıdır. Atatürk'ün Erzurum Lisesine tayin ettirdiği öğretmenler arasında Cevat Dursunoğlu, Ahmet Hamdi Tanpınar, Ziyaaddin Fahri Fındıkoğlu, Sıtkı Dursunoğlu, Ahmet Somunoğlu bulunuyor. Ahmet Somunoğlu, Erzurum Lisesi’nde uzun zaman coğrafya öğretmenliği yaptı. 

KAZIM YURDALAN KİMDİR?

1883 yılında Erzurum'da doğdu. 1900 tarihinde girdiği harp okulundan 1902'de Piyade Teğmen'i olarak mezun oldu ve 4. Ordu emrine atandı. 27 Şubat 1909 tarihinde Jandarma sınıfına nakledilerek Muş ili Jandarma bölük komutanlığına atandı. Yurdalan, 13 Nisan 1912 tarihinde Yüzbaşı rütbesine yükseltilerek Trabzon Jandarma alayı Hatina bölük komutanlığına 8 Agustos 1913 tarihinde de Erzurum Jandarma alayı merkez bölük komutanlığına atanmıştır.
1.Cihan savaşında Erzurum savunmasında Kargapazarı muharebesinde ve Erzurum'un düşman eline geçmesi sonucu Tercan Hebek dağı muhaberesindeki hizmet ve fedakarlığına karşı 25 Mayıs 1916 tarihinde Binbaşı rütbesine yükseltilmiş, ayrıca savaşta müttefikimiz olan Avusturya Macaristan İmparatorluğu tarafından da Askeri liyakat sahibi ile askeri harp nişanı verilmek suretiyle mükafatlandırılmıştır.
21 Aralık 1916 tarihinde 3.Ordu komutanlığınca Trabzon Jandarma alayı komutanlığına vekaleten atanmıştır. Bu görevi süresince Postoncu Rumlara karşı ciddi bir mücadele veren Yurdalan, Ferit Paşa hükümetince re'sen emekli edilmiştir. Bunun üzerine 1919 tarihinde Erzurum'a gelerek Süleyman Necati ve Hüseyin Avni Beyler ile Erzurum Müdafa-i Hukuk Cemiyetini kurmuştur.
Erzurum kongresine Mustafa Kemal Atatürk ve Rauf Orbay'ın üye olarak girmelerini sağlamak için Cevat Dursunoğlu ile beraber Erzurum üyeliğinden istifa etmiştir. Sonradan kongreye Tortum üyesi olarak katılmıştır. Erzurum Kongresinden sonra silahlı kuvvetlerde görev almış 29.Piyade Alay komutanı olarak Kars ilinin düşmandan kurtarılmasında gösterdiği başarıdan dolayı 1920 tarihinde Yarbay rütbesine yükseltilmiştir ve istiklal madalyası ile ödüllendirilmiştir.
1935 yılından 1945 yılına kadar değişik hizmetlerde bulunan Yurdalan, 1945 yılından 1950 yılına kadarda Erzurum belediye başkanlığı görevinde bulunmuştur.
13 Aralık 1962 yılında İstanbul deniz hastanesinde vefat eden Yurdalan’ın kabri vasiyetnamesindeki isteği üzerine bilahare Erzurum şehir mezarlığına nakledilmiştir.
Mezar taşında yazılı olan "İnkılapçının maddi varlığı içinde yaptığı toprak olmalıdır" Cümlesi yaşamının açık ve seçik aynasıdır.

KEMAL ALYANAK

Günümüz ulusal ve yerel basında başarılı birçok gazeteci yetiştiren Kemal Alyanak, 1920 yılında Erzurum'da doğdu.
Yüksek öğrenimini İstanbul'da yaptı. Yedek Subaylık sonrası Erzurum'a döndü ve bir süre ticaretle uğraştı. 1956 yılında Milletin Sesi Gazetesi'ni kurdu. 30 yıl Erzurum Verem Savaş Derneği Başkanlığı, 25 yıl Erzurum Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı, 15 yıl Erzurum Tarihi'ni Araştırma ve Tanıtma Derneği Başkanlığı görevinde bulundu. Zamanını, parasını ve emeğini gazetesi için harcayan Alyanak, kitap dünyasına: Bir Farizenin Anıları, Erzurum Belediye Başkanları, 106 Belge, Erzurum'da El Sanatları ve Erzurum'da Basın adlı değerli eserler kazandırdı. Onlarca ödül alan Alyanak, Basın Şeref Kartı sahibiydi.

 

 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İftar Sevincini, Yaşlılarla Paylaştılar
Dadaşkent Belediye Başkanı Vahdettin Yaylalı, AK Parti Belde teşkilatı ...
Hızlı Tren Projesi 2013’e Kaldı
Daha önce 2011 kış oyunlarına yetiştirilmesi için çalışmalar yapılan hızlı ...
Çaykara Caddesi’nde Zincirleme Kaza
Erzurum’da, Çaykara Caddesi’nde iftar saatlerinde meydana gelen zincirleme ...
 
Akdağ: Sağlıkta Reformlar Sürecek
Sağlık Bakanı Akdağ, Siyaseti, vatandaşın işlerini kolaylaştırma sanatı ...
“TRT”’e Erzurum’u Gündeme Taşıdı
TRT İzmir Televizyonu’nca düzenlenen “Bir Ramazan Sabahı” Erzurum’dan yayınlandı.
KKEM, Meslek Edindiriyor
Kazım Karabekir Endüstri Meslek Lisesi, Türkiye İş Kurumu ile ortaklaşa ...
 
Engellilere Eğitim Desteği
Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Erzurum Şubesi’nin aylardır üzerinde çalıştığı ...
Taksiciler’den Haksız Rekabet Tepkisi
Ekonomik durgunluk ve çeşitli nedenlerden ötürü sıkıntılı günler geçiren ...
Eğitimbir-sen Eğitimcileri Ağırladı
Memur-Sen'e bağlı Eğitim-Bir-Sen 1 Nolu Şubesi, üyelerini iftar yemeğinde ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva