ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Judo’da ETÜ farkı
Judo’da ETÜ farkı
Atatürk Üniversitesinde 2 yeni bölüm açılıyor
Atatürk Üniversitesinde 2 yeni bölüm açılıyor
Erzurum’da bağımsız denetim şirketi kuruldu
Erzurum’da bağımsız denetim şirketi kuruldu
ESKİ’den su israfına karşı seferberlik
ESKİ’den su israfına karşı seferberlik
Erzurum çiftçisine makine desteği
Erzurum çiftçisine makine desteği
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
4 Mart 2011 Cuma - 06:41

Köylerini yazlık turizmine açtılar

Erzurum'un İspir ilçesine bağlı Moryayla köyü, kış aylarında tamamen boşalırken, yazları ise büyük şehirlere göç eden vatandaşların yaz tatilini geçirdiği bir yerleşim yeri haline geldi. Doğal güzellikleriyle büyüleyen Kaçkar Dağları'nın eteklerindeki, İspir ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıkta bulunan Moryayla köyü, göç nedeniyle tamamen boşaldı.

Köylerini yazlık turizmine açtılar

ERZURUM gazetesi
Erzurum'un İspir ilçesine bağlı Moryayla köyü, kış aylarında tamamen boşalırken, yazları ise büyük şehirlere göç eden vatandaşların yaz tatilini geçirdiği bir yerleşim yeri haline geldi.
Doğal güzellikleriyle büyüleyen Kaçkar Dağları'nın eteklerindeki, İspir ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıkta bulunan Moryayla köyü, göç nedeniyle tamamen boşaldı.
GÖÇÜN ACI SONUCU
Daha önce 90 hane olan Moryayla köyünde kalan son 3 aile de artık kışları köyde yaşamıyor. Kışları köyde kimse kalmayınca Köy Muhtarı Hüseyin Çelik Haberleri'>Hüseyin Çelik de İspir ilçe merkezine taşındı. Köy Muhtarı Çelik, yaptığı açıklamada, köylülerin birçoğunun 20-30 sene önce iş için İstanbul, Bursa ve İzmir gibi büyük şehirlere göç ettiğini söyledi.
KÖY YAZLIK OLDU
Birkaç sene öncesine kadar da köyde sadece yaşlıların kaldığını ifade eden Çelik, "Bu aileler, kışları şehirlere gidiyorlar. Bu yüzden ben de kışları İspir ilçe merkezinde kalıyorum. Şu anda köy tamamen boş" dedi. Göç edenlerin köyleriyle bağlantılarını koparmadığını anlatan Çelik, "İş için büyük şehirlere göç eden köylülerimiz, oralarda güzel işler yaptılar ve maddi durumu düzenlen çok sayıda kişi köye yazlık ev yaptırdı. Çok katlı binalar, villa tarzı konutlar yapanlar oldu" diye konuştu.
YEDİ GÖLLERE YAKIN
Geçmiş yıllarda tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin ağırlıklı olarak yapıldığı köyün şimdi tatil köyü olarak değerlendirildiğini ifade eden Çelik, şunları kaydetti: "Yedi Göller'e sadece 4 kilometre uzaklıkta bulunan köyümüz, özellikle ilkbahar ve yazları muhteşem güzelliğe bürünüyor. Köyümüz yaz tatilinin değerlendirilebileceği bir yer. Yurdun diğer bölgeleri yazları sıcaktan kavrulurken köyümüzde ideal sıcaklıkta bir hava etkili oluyor. Bu nedenle, yazları köyümüze geri dönen çok sayıda aile oluyor. Bu ailelerin bazıları köyde 3-4 katlı bina yaptıran oldu. Bazı aileler de villa yaptırmak istedi ve onlar için köyün dışında bir bölgeyi imara açtırdık. Şu anda bu bölgede 5 tane villa yapıldı. Bu sene de villa yaptıracak köylülerimiz var."
YAZ HAREKETLİLİĞİ
Köylerinde yazın çok hareketli geçtiğini anlatan Çelik, "Yazları köye gelen aileler hem sıla hasretini gideriyorlar hem de güzel bir tatil yapıyorlar" dedi. Çelik, köyde kışları kalan aile olmadığı için 1999'dan beri kapalı olan köy okulunu da eski dönemlerde kullanılan tarım ve ev aletlerinin sergilendiği bir müzeye dönüştürdüklerini belirtti.
ÖZTÜRK’ÜN SÖYLEDİKLERİ
Erzurum Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Öztürk de Erzurum'un Osmanlı-Rus savaşının yaşandığı 1870'li yıllardan beri göç veren bir il olduğunu söyledi.
Özellikle dağlık bölgelerde bulunan köylerin çok fazla göç verdiğini dile getiren Öztürk, "Bu köylerimizin nüfusu kış döneminde azalırken, yazları artıyor. Moryayla köyü gibi kışın neredeyse tamamen boşalan köyler var. Bu köylerimizin çoğu, sıla hasreti gidermek ve yurdun diğer bölgelerindeki sıcak havadan kurtulup güzel bir tatil yapmak isteyenlerle yazı hareketli geçiriyor" diye konuştu.
Öztürk, yurdun diğer bölgelerinde yaşayan yaklaşık 3 milyon Erzurumlu bulunduğunu da belirterek, "İlimiz hemşehri turizmi açısından büyük potansiyele sahip. Eğer bu hemşehrilerimizle yeniden temasa geçersek bu potansiyeli değerlendirerek ilimize ekonomik anlamda büyük katkı sağlamış olacağız" görüşünü aktardı. KURBANİ GEYİK/AA

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sigara paketini at, şenlik bileti kap
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Ulusal Öğrenci Konseyi'nin ortaklaşa yürüttüğü ...
Sağsöz’den ‘Sonsöz’
Türkiye'nin kış sporlarındaki ilk uluslararası organizasyonu olan 25. ...
Aşkale’de milli coşku
Aşkale ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 93'üncü yıldönümü, coşkulu ...
 
‘Tarih, geçmiş değil gelecektir’
Önceki gün Bayburt ve Atatürk Üniversitelerinde konferans veren Gazi Üniversitesi ...
Halaçoğlu'ndan şok iddia
Gazi Üniversitesi Strateji Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, ...
Oltu HEM meslek edindiriyor
Oltu Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü'nün açtığı İş Makineleri Operatörleri ...
 
Aşıklar Üniversitede atıştı
Dumlupınar Üniversitesinde (DPÜ) geleneksel "Aşıklar Atışması" etkinliği düzenlendi.
‘Dadaş vefasız olmaz’
Körfez Erzurum Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nde vefa gecesi düzenlendi. ...
Çocuk Kulübü engellileri ağırladı
NT Mağazaları Erzurum Şubesi’ni bu kez sessiz çocuk çığlıkları sardı.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva