ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Doğu Anadolu için sıcak hava uyarısı
Doğu Anadolu için sıcak hava uyarısı
ÜNİLİG futsal şampiyonası başladı
ÜNİLİG futsal şampiyonası başladı
YSK'dan İspir kararı
YSK'dan İspir kararı
TEMA’dan Vali Çiftçi’ye ziyaret
TEMA’dan Vali Çiftçi’ye ziyaret
DAP’tan tarım liselerine destek
DAP’tan tarım liselerine destek
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
4 Mart 2011 Cuma - 05:10

‘Tarih, geçmiş değil gelecektir’

Önceki gün Bayburt ve Atatürk Üniversitelerinde konferans veren Gazi Üniversitesi Strateji Araştırmalar Merkezi Müdürü ve TTK eski Başkanı Prof. Dr. Halaçoğlu Erzincan Üniversitesi’nde “Ortadoğu ve Kafkaslardaki son gelişmeler” konulu konferans verdi.

‘Tarih, geçmiş değil gelecektir’

ERZURUM gazetesi
Önceki gün Bayburt ve erzurum Atatürk Üniversitelerinde konferans veren Gazi Üniversitesi Strateji Araştırmalar Merkezi Müdürü ve Türk Tarih Kurumu eski Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu Erzincan Üniversitesi’nin davetlisi olarak Erzincan’a geldi. Halaçoğlu Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Başöğretmen Salonunda öğrencilere “Ortadoğu ve Kafkaslardaki son gelişmeler” konulu konferans verdi.
KONFERANS BÜYÜK YANKI BULDU
Konferansa, Erzincan Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Fahri Taş, Prof. Dr. Adnan Özel, Prof. Dr. Fehmi Çelebi, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Koca, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nihan Bulut, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sayın Dalkıran, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Çelik, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Yıldırım, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı. Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu konferansta, “Tarih dediğimiz zaman hemen herkesin aklına geçmiş dönemlerini araştıran bir bilim dalı olarak düşünülür ve öyle gelir. Aslında gerçekte tarih bunun ötesinde bütün geçmiş dönemdeki olayları somut bir biçimde, objektif bir biçimde tetkik eden orda elde ettiği bilgi ve tecrübeleri gelecekte kullanan bir bilim dalıdır. Tarihi geçmiş olarak nitelendirmek yerine gelecek olarak nitelendirmek son derece önemlidir.” dedi.
ORTADOĞU VE KAFKASYA
Türkiye Cumhuriyeti’nin içinde bulunduğu coğrafyada birçok olayların meydana geldiğini ve bu olayların sadece Türkiye’yi değil, tüm dünyayı da ilgilendirdiğini söyleyen Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, “Bunu başında hepimizin bildiği gibi Ortadoğu ve Kafkasya’da son zamanlarda meydana gelen olaylar, sadece siyasi değil ekonomik olarak ta dünyayı aşağı yukarı meşgul etmekte. Dünya ekonomisini doğrudan etkilemektedir. İşte petrol fiyatlarının yükselmesi, hepimizi bilgilendirmektedir. Her şey onlara bağlı olarak fiyatlar artmakta. Bizim için önemli olan şey Türkiye Cumhuriyeti’nin bekasıdır. Devamıdır. Onun en iyi şekilde hayatta kalmasıdır, ayakta kalmasıdır. Onun için olayları değerlendirirken kendi merkezimizden değerlendirmek ihtiyacını hissediyoruz. Bu sebeple günümüz olaylarını incelerken muhakkak ki tarihi geçmişi de ele almamız gerekiyor. Tarihi geçmişte neler varsa bu konularla ilgili bu coğrafyada, onları objektif bir biçimde ele aldığımızda günümüzdeki olayları daha iyi tahlil edebiliyoruz.
ORTADOĞU HARİTASI
Bu geçen yüzyılın başlarında dünyada çok önemli bir hadise olan Birinci Dünya Savaşı’nın meydana geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, “Birinci Dünya Savaşı Ortadoğu’da, Ortadoğu haritasının çizildiği bir savaştır. Adeta cetvelle çizilmiş gibi batı dünyası planladığı bir Ortadoğu’yu ortaya koymuştur. Emperyal güçlerin, ekonomisi güçlü devletlerin dünya ya yeni şekil verdiklerini görüyoruz. Nitekim 1991 yılından itibaren ABD Ortadoğu’da yeni bir şekilde verme peşine düşmüştür. Bunun için ilk yürüttüğü harekat Irak üzerinde olmuştur. Irak’ta b ir iç savaş başlatmıştır. 2000 yılından itibaren yeniden bu bölgelerde hareketlenmeler söz konusudur. Günümüzde de Ortadoğu’da yeni hareketlenmeler olmuştur. Tabi buna bağlı olarak Kafkasya’da da meydana gelen olaylar var. Türkiye’yi doğrudan ilgilendiren konular olduğunu gibi Türkiye dışında Rusya ve İran’ı ilgilendiren konular vardır. Türk dünyasını ortaya çıkması Türkiye’yi yakından ilgilendiren bir hadise olduğu gibi Dünya’yı da doğrudan ilgilendiriyor.” dedi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Halaçoğlu'ndan şok iddia
Gazi Üniversitesi Strateji Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, ...
Oltu HEM meslek edindiriyor
Oltu Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü'nün açtığı İş Makineleri Operatörleri ...
Aşıklar Üniversitede atıştı
Dumlupınar Üniversitesinde (DPÜ) geleneksel "Aşıklar Atışması" etkinliği düzenlendi.
 
‘Dadaş vefasız olmaz’
Körfez Erzurum Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nde vefa gecesi düzenlendi. ...
Çocuk Kulübü engellileri ağırladı
NT Mağazaları Erzurum Şubesi’ni bu kez sessiz çocuk çığlıkları sardı.
GSF, Doğunun Sanat ufku
Kuruluşunun üzerinden tam 19 yıl geçmiş olan Güzel Sanatlar Fakültesi, ...
 
Kar altında cirit keyfi
Kars'ın Sarıkamış ilçesine bağlı Aşağı Sallıpınar köyünde kat yağışı altında ...
Öğrenciler Halk Oyunlarında yarıştı
Erzurum’da Halk oyunları il birinciliği yarışmaları Cemal Gürsel Kapalı spor salonunda yapıldı
Erzurumlu sanatçının fotoğraf merakı
Bağlama ustası Arif Sağ, fotoğraf sanatına merakının küçük yaşta başladığını ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva