ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kutlu: ‘İnanılmaz bir oyuncu grubumuz var’
Kutlu: ‘İnanılmaz bir oyuncu grubumuz var’
Ziya Akçeken: ‘Kazanmak için gelmiştik’
Ziya Akçeken: ‘Kazanmak için gelmiştik’
Göztepe, Süper Lig'e yükseldi
Göztepe, Süper Lig'e yükseldi
Kene can aldı
Kene can aldı
Son sözü Kaptan Yumlu söyledi: 2 -1
Son sözü Kaptan Yumlu söyledi: 2 -1
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
5 Nisan 2010 Pazartesi - 04:32

Kıtalar kansere karşı buluştu

81 ilde, ilköğretim öğrencilerine yönelik düzenlenen 'Kanserden Korunabiliriz' konulu resim yarışmasında Erzurum İspir Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'ndan (YİBO) Mücahit Aktaş jüri özel ödülüne layık görüldü.

Kıtalar kansere karşı buluştu

Türkiye ve dünyadan, kanser konusunda çalışmalarda bulunan yaklaşık 3 bin sağlık profesyonelini bir araya getiren 5. Asian Pacific Organization for Cancer Prevention-Asya Pasifik Kanser Önleme Organizasyonu (APOCP) Kongresi, dün düzenlenen törenle açıldı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül himayesinde gerçekleştirilen kongrenin açılışında Sağlık Bakanı Sayın Prof. Dr. Recep Akdağ, Kral Hussein Kanser Vakfı (KHCF) Yönetim Kurulu Başkanı Ürdün Prensesi Ghida Talal, APOCP Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer ve APOCP Genel Sekreteri Prof. Dr. Keun-Young Yoo birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından Türkiye Devlet Hastaneleri ve Hastalara Yardım Vakfı (HASVAK) ile Kansere Karşı El Ele Platformu tarafından Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a; Kök Hücre Nakilleri Öncü Koordinasyon
Derneği (KÖKDER) tarafından da Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'a kanser hakkındaki duyarlı çalışmalarından dolayı birer hediye verildi.
//JÜRİ ÖZEM ÖDÜLÜ ERZURUM’A
İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen kongre açılışında, Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile 81 ilde, ilköğretim öğrencilerine yönelik düzenlenen 'Kanserden Korunabiliriz' konulu resim yarışmasında dereceye giren çocuklara ödülleri verildi. Yarışmanın birincisi Bilecik Osmangazi İlköğretim Okulu 7B sınıfından Elif Yel, ikincisi Kayseri Mustafa Özdal İlköğretim Okulu'ndan Alihan Boz, üçüncüsü Aydın Aydınlık İlköğretim
Okulu'ndan Tuana Korkmaz oldu, jüri özel ödülüne ise Erzurum İspir Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'ndan (YİBO) Mücahit Aktaş layık görüldü. Ödül törenin ardından opera sanatçısı Zafer Mutlu konser verdi.
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ açılışta yaptığı konuşmada, "Her yıl Türkiye'de 150 bin kişiye kanser teşhisi konuyor. Bu rakamın 2011'de hızla artarak 155 bin olacağını öngörüyoruz. Kanserin tedavisi için yılda 2,5 milyar dolar harcanıyor, böyle devam ederse bu rakam 2030'da 10 milyar doları geçecek. Kanser hastalığı sadece Türkiye'de değil, dünyada da artış grafiği çiziyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, 2008 yılında tüm dünyada 12.4 milyon yeni kanser vakası, 25 milyon kanserle yaşayan
hasta sayısı ve 7,6 milyon kansere bağlı ölüm gerçekleşti, rakam önümüzdeki yıllarda daha da yükselecek. Bu sebeple ülkelerin kanser politikalarını belirleyerek bunları uygulamaya koyması son derece önemli. APOCP Kongresi kanser alanındaki son gelişmelerin paylaşıldığı, başta Asya Pasifik ülkeleri olmak üzere tüm katılımcı ülkelerin kanser programlarının görüşüldüğü, fikir alışverişinde bulunulduğu uluslararası bir platform. Böyle değerli bir uzman topluluğunun ülkemizde bir araya gelmesinden son derece
mutluluk ve gurur duyuyorum" dedi.
Kanseri yenmiş birinin eşi olarak bu hastalığın sadece hastaları değil sevdiklerini de etkilediğini gören ve ardından kanserle savaşmaya karar veren Kral Hussein Kanser Vakfı (KHCF) Yönetim Kurulu Başkanı Ürdün Prensesi Ghida Talal, "İster hasta siz olun, ister hastaya bakan kişi, ister hasta yakını. Kanser bir şekilde hayatımıza dokunuyor. Bu yüzden kanser hakkında bilinçlendirici ve önleyici çalışmalara katılmak bizim için çok önemli" diye konuştu.
//"HER ÜLKENİN KENDİNE ÖZEL KANSER PROGRAMI OLMALI"
Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı ve aynı zamanda APOCP Dünya Başkanı Prof. Dr. A. Murat Tuncer de açılış konuşmasında, "Bu yıl Türkiye'de kanser konusunda bilgilendirme çalışmalarını hızlandırdık. Kongreyle de tüm dünya ülkelerini 'kanser' başlığı altında İstanbul'da birleştiriyoruz. Bu organizasyon ülkemizde kanser farkındalığının artırılmasını sağlayacak." diyerek projeyi özetledi.
APOCP'nin ilk Türk başkanı olan Tuncer, "APOCP gibi çok geniş popülasyona sahip bir organizasyonun başkanlığını yürütmekten ülkemiz adına büyük onur duyuyorum. APOCP Kongresi gibi büyük çaplı sağlık organizasyonları, bilim adamları arasındaki bilimsel paylaşımı arttırıyor, bu ülke vatandaşlarının dikkatleri kansere yöneltilerek mücadele yöntemleri duyuruluyor. Kongrenin Türkiye'de yapılması dünya sağlık otoritelerinin de dikkatini çekmemizi sağlıyor. Bu kongreyle Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) kanser
korunma programına yeni bir bakış açısı kazandırmak arzusundayız. Dünyada her ülke için ortak bir korunma programı uygulanıyor ama her ülkenin kanser konusunda öncelikleri ve imkanları farklı oluyor. Ülkelerdeki sigara yasaklarından beslenme alışkanlıklarına kadar her şey, kanser görülme oranlarını etkiliyor. Bu sebeple kongrede her ülkenin kendine özgü kanser korunma programları olması gerektiğine dikkat çekeceğiz" ifadelerini kullandı.
Bugün Türkiye'de 350 bin kanserli hasta bulunduğunu ve her yıl 150 bin yeni kanser vakasına rastlandığını belirten Prof. Dr. Tuncer, kanserin önlenebilir bir sağlık sorunu olduğuna da dikkat çekerek şöyle devam etti:
//KANSER ÖNLENEBİLİR HASTALIKTIR
"Kanser önlenebilir, üstesinden gelinebilir bir hastalık. Sigara kullanmama, sağlıklı beslenme, fiziksel aktiviteyi artırma ve düzenli kontroller gibi basit kurallarla bu hastalık hayatımızdan uzak tutulabilir. Farkındayız, kanseri yeneceğiz."
7 Nisan'a kadar devam edecek olan APOCP Kongresi, kanser olgularının yüzde 70'ten fazlasının görüldüğü Asya Pasifik bölgesindeki kanser vakalarını kontrol altına alabilmek amacıyla gerçekleştiriliyor. 1956 yılında Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu'nun önerisi ile Nisan ayının ilk haftası, Türkiye'de Kanserle Savaş Haftası olarak kabul edildi. İstanbul, bu yıl Kanserle Savaş Haftası'nda APOCP Kongresi'ne f6nümüzdeki yıllarda daha ev sahipliği yaparak, kansere karşı kıtaları birleştiren bir köprü oluyor.
yaklaşık 50 ülkeden 3 bin uzmanın takip ettiği kongrede, katılımcı ülkelerin ulusal kanser programları görüşülüyor.
Kongrede Amerika, Fransa, Avustralya, İngiltere, Kanada, Japonya, Kore gibi ülkelerden, kanser konusunda dünyanın en önemli uzmanları bir araya geliyor. Uluslararası Kanser Savaş Örgütü UICC'nin Başkanı Prof. Dr. David Hill, Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) Direktörü Dr. Christopher P. Wild gibi isimlerin konuşmacı olduğu kongreye Kral Hussein Kanser Vakfı (KHCF) Yönetim Kurulu Başkanı Ürdün Prensesi Ghida Talal ile Kral Hussein Kanser Vakfı Direktörü Ürdün Prensesi Dina Mired de katılıyor.
//KANSER HASTALARI İÇİN HALK TOPLANTILARI YAPILIYOR
APOCP Kongresi'nde; 4 Nisan'da 'Kanserle Yaşamak' ve 5 Nisan'da 'Kansere Karşı El Ele' isimli oturumlar halka açık gerçekleştirilecek. Oturumda kanser hastaları ve yakınları bilgilendirilecek, soruları yanıtlanacak. Konuyla ilgili doktorların yapacağı bilgilendirmenin yanı sıra Okay Karacan, Nevval Sevindi, Ahmet Çakar, Ahmet Mete Işıkara gibi farklı sektörlerden tanımış isimler; kanser ve kanserle savaş hakkında deneyimlerini paylaşacak.
APOCP, Asya Pasifik ülkelerinin kanser konusunda çalışan üst düzey doktorlarının üye olduğu bir kuruluş. 2000 yılından beri faaliyetlerini sürdüren APOCP'nin, 70'a yakın ülkeden yaklaşık 1000 civarında üyesi bulunuyor. Kanserden korunma konusunda uzman araştırmacıları destekleme, uluslararası örgütler (IARC, UICC) ile işbirliği yapma ve ülke temsilcileri aracılığıyla, hazırlanan programların uygulanmasını sağlama misyonlarını üstleniyor. APOCP Kongreleri'nin ilki 2002 yılında Japonya, ardından her iki
yılda bir sırasıyla Kore, Tayland ve Çin'de düzenlendi. APOCP, gelecek yıllarda Asya Pasifik bölgesinde kanserin önlenmesi için uluslararası kuralları düzenlemeyi ve bölgenin kanserle savaş raporunu hazırlamayı hedefliyor.
Kongreyle ilgili bilgilerin www.apocp2010.net sitesinden takip edilebileceği bildirildi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Horasan’a hekim takviyesi
NECAT KARAKAŞ (İHA) - Horasan Devlet Hastanesi’nde Sağlık Bakanlığı tarafından ...
Memur ve hizmetliler dertli
Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Erzurum Yakutiye ilçe başkan yardımcısı ...
Aşkale’de hekim sevinci
İHA/ Aşkale İlçe Hastanesi’nde eksik bulunan kadın hastalıkları ve kadın ...
 
Sağlıkta yeni düzenleme
GHA/Kamu ve özel sektörde çalışanların, muayene olabilmeleri için hastanelere ...
Kanserin risk üçgeni belirlendi
Uluslararası Kanser Savaş Örgütü, önemli bir araştırmaya imza attı.
Pasinler’de halk sağlığı atılımı
MURAT ÇANKAYA(İHA) - Erzurum`un Pasinler ilçe Tarım Müdürlüğü’nce ekmek ...
 
Hava ambulansıyla kriz operasyonu
Erzurum'un Tekman ilçesinde yaşayan 53 yaşındaki Cemalettin Yılmaz isimli ...
Diyaliz hastası ortada kaldı
Ahmet AKBUĞA/İHA/Aşkale ilçesinde yaşayan diyaliz hastası SGK'nın ulaşım ...
Duman avcıları ceza yağdırdı
SAMET ÖZÜNAL/GHA/Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı sigara timleri, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva