ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Şehit Yaşar törenle memleketine uğurlandı
Şehit Yaşar törenle memleketine uğurlandı
'İsrail ile ihracat ve ithalat tamamen durduruldu'
'İsrail ile ihracat ve ithalat tamamen durduruldu'
542 düzensiz göçmen yakalandı
542 düzensiz göçmen yakalandı
Eğitimci Samancı: 'Aile herşeydir'
Eğitimci Samancı: 'Aile herşeydir'
Erzurum’da son 15 yılda 3 bin 382 şirket kuruldu
Erzurum’da son 15 yılda 3 bin 382 şirket kuruldu
HABERLER>EKONOMİ
24 Ağustos 2015 Pazartesi - 02:50

Karşılıksız çekte düşüş

MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’da karşılıksız çek sayısı haziran ayına göre yüzde 30, karşılıksız çek tutarı ise yüzde 36 oranında geriledi.

Karşılıksız çekte düşüş

Erzurum’da karşılıksız çek sayısı haziran ayına göre yüzde 30, karşılıksız çek tutarı ise yüzde 36 oranında geriledi. Erzurum’un ülke toplamında karşılıksız çek sayısı payı yüzde 3.7, karşılıksız çek tutarı ise yüzde 4.0’ a geriledi. İlin Doğu Anadolu Bölgesi toplamındaki karşılıksız çek sayısı payı yüzde 13.77 oldu.

RİSK MERKEZİ AÇIKLADI

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi Temmuz ayı karşılıksız çek verilerini paylaştı. Verilere göre Erzurum’da temmuz ayında karşılıksız çek sayısı 481, karşılıksız çek tutarı ise 10.2 milyon TL oldu. İlin ülke karşılıksız çek sayısı payı yüzde 3.7, çek tutarı payı yüzde 4.0 olarak kaydedildi. Erzurum Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde karşılıksız çek tutarı bakımından 3’üncü sırada yer aldı.

DOSİAD ANALİZLERİ

Risk Merkezi ve verileri üzerinden DOSİAD Araştırma Merkezi tarafından yapılan analize göre, Erzurum’da karşılıksız çek sayısı ocakta 213, şubatta 240, martta 514, nisanda 450, mayısta 259, haziranda 682, temmuzda 481 oldu. Karşılıksız çek tutarı ise ocakta 6.4, şubatta 5.6, martta 10.1, nisan ayında 10.3, mayısta 12.9, haziranda 16.0, temmuz ayında da 10.2 milyon TL olarak belirlendi.

7 AYLIK ÖLÇEKTE ERZURUM PAYI

7 aylık bazda Erzurum’un ülke karşılıksız çek sayısı toplamındaki payının en yüksek olduğu dönem yüzde 4 ile Mayıs ayında gerçekleşti. Erzurum’un karşılıksız çek sayısı ülke payı ocak ayında yüzde 2.3, şubat ayında yüzde 2.6, mart ayında yüzde 3, nisan ayında yüzde 3.7, mayıs ayında yüzde 4.0, haziran ayında yüzde 3.5 oldu.

İSTATİSTİKİ BÖLGELER DAĞILIMI

DOSİAD verilerine göre temmuz ayında KUDAKA istatistik Bölgesinde 12. 8 milyon tutarında 610, Kuzeydoğu Anadolu İstatistik Bölgesinde toplam tutarı 22.3 milyon TL olan bin 99, Doğu Anadolu Bölgesinde toplam tutarı 92.2 milyon TL olan 3 bin 491 çek karşılıksız çıktı. Bölgelerin ülke karşılıksız çek sayısı payı ise KUDAKA’da yüzde 2.8, Kuzeydoğu’da yüzde 3.1, Doğu Anadolu Bölgesinde ise yüzde 8.28 olduğu bildirildi. Bölgelerin karşılıksız çek tutarı ülke payı ise KUDAKA için yüzde 3.1, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi için yüzde 3.68, Doğu Anadolu Bölgesi için de yüzde 5.96 olarak hesaplandı.

BÖLGE İLLERİ KARŞILIKSIZ ÇEK SAYISI

Doğu Anadolu Bölgesinde temmuz ayı bazında karşılıksız çek sayısı ve tutarı bakımından ilk sırada yer alan il Van oldu. Dönemde Van’da 567, Malatya7da 446, Erzurum’da 481, Bitlis’te 259, Bingöl’de 256, Elazığ’da 458, Muş’ta 166, Hakkari’de 238, Ağrı’da 193, Iğdır’da 176, Erzincan’da 100, Kars’ta 79, Tunceli’de 31, Ardahan’da 41 çek karşılıksız çıktı.

KARŞILIKSIZ ÇEK TUTARI İLLER ADĞILIMI

Temmuz ayı bazında karşılıksız çek tutarı Van’da 21.0 milyon, Malatya’da 15.4 milyon, Erzurum’da 10.2 milyon, Bitlis’te 8.4 milyon, Bingöl’de 7.9 milyon, Elazığ’da 7.9 milyon, Muş’ta 4.4 milyon, Hakkari’de 4.1 milyon, Ağrı’da 3.8 milyon, Iğdır’da 3.2 milyon, Erzincan’da 2.2 milyon, Kars’ta 2.2 milyon, Tunceli’de 766 bin, Ardahan’da 279 bin TL olarak kaydedildi.

EN FAZLA KARŞILIKSIZ İŞLEM İSTANBUL'DA OLDU

TBB verilerine göre, Ocak-Temmuz 2015 dönemini kapsayan 7 aylık sürede, karşılıksız çek adedi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artarken, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarındaki artış ise yüzde 45 oranında gerçekleşti.

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi (TBB) Temmuz ayına ait çek bilgilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre; Ocak-Temmuz 2015 dönemini kapsayan 7 aylık sürede, karşılıksız çek adedi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artarken, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarındaki artış ise yüzde 45 oranında gerçekleşti. 2015’in ilk 7 ayında bankalara ibraz edilen çeklerin sayısı 13 milyon adede ulaşırken, bu çeklerin parasal tutarı da 371 milyar TL oldu. Bu dönemde ibraz edilen çek sayısı geçen yıla göre yüzde 1 azaldı.

Ocak-Temmuz 2015 döneminde parasal tutarı 15,4 milyar TL’yi bulan 424 bin adet çek için karşılıksız işlemi yapıldı. Bununla birlikte, aynı dönemde karşılıksız işlemi yapılan 2 milyar TL tutarındaki 78 bin adet çek daha sonra ödendi.

Temmuz ayında karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı, adet olarak yüzde 3,4 ve tutar olarak yüzde 3,8 oldu. Ocak-Temmuz 2015’i kapsayan 7 aylık dönemde ise karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı, adet bazında yüzde 3,3 ve tutar bazında yüzde 4,1 olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde bu oran, adet olarak yüzde 2,8 ve tutar olarak yüzde 3,2 idi.

Temmuz ayında, adet bazında en fazla karşılıksız işlemi yapılan 5 il sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa oldu. Tutar olarak en fazla karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bulunduğu illerde ise İstanbul yine ilk sırada yer alırken, İstanbul’u sırasıyla Ankara, Kocaeli, İzmir ve Gaziantep izledi.

Temmuz ayında, tutar olarak, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu il yüzde 12 oranla Bingöl oldu. Bingöl’ü sırasıyla, yüzde 11,7 ile Artvin, yüzde 11,7 ile Kırklareli, yüzde 11,1 ile Bitlis ve yüzde 10,4 oranla Kırşehir takip etti. Tutar olarak en düşük karşılıksız çek oranına sahip iller ise Denizli, Karabük ve Çankırı olarak sıralandı.

 

 
Yalçın sözleşmeyi değerlendirdi
 
ESKİ’den Yeni adım
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yalçın sözleşmeyi değerlendirdi
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, kamu görevlilerinin yüzünün güldüğünü belirtti
Aydemir, ‘Şorağı da, kurağı da biliriz’
AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, ‘Dirgeni eğişi bilen, mazıyla ...
Karaca’dan 28 Eylül tepkisi
Karaca, okulların 14 Eylül yerine, Kurban Bayramından sonraki pazartesi ...
 
Sertifikalı tohumda Erzurum farkı
Erzurum’da son dönemde hızla artış gösteren sertifikalı tohum kullanımının ...
Erzurum Çiftçisine tohum desteği uyarısı
Erzurum İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce yapılan yazılı açıklama ...
TANAP Projesi, Dünya Projesi
Erzurum’un güzergahında yer alan, yaklaşık 10 milyar dolarlık Trans Anadolu ...
 
Terör et fiyatlarını olumsuz etkiledi
Türkiye’de ve dolayısıyla bölgede son aylarda yaşanan olaylar, et fiyatlarına olumsuz yansıdı.
Uzundere Ormancılığına yeni vizyon
Uzundere Orman İşletme Şefliğimiz Yeni İdare Binasının temeli 2015 yılı ...
Şirketleşmede Temmuz Rekoru
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’da kurulan şirket sayısı bir önceki yılın aynı dönemine ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Güvenin Verilmeyeni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva