ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Muş yolunda feci kaza: 3 ölü, 5 yaralı
Muş yolunda feci kaza: 3 ölü, 5 yaralı
Sözleşmeli öğretmen başvuruları 20 Mayıs'ta
Sözleşmeli öğretmen başvuruları 20 Mayıs'ta
AK Parti Kamp tarihi değişti
AK Parti Kamp tarihi değişti
Erzincan yolunda trafik kazası: 2 yaralı
Erzincan yolunda trafik kazası: 2 yaralı
Erzurum şehidini uğurladı
Erzurum şehidini uğurladı
HABERLER>EKONOMİ
20 Haziran 2011 Pazartesi - 00:01

Kalkınmada pozitif sinerji

İktidarın 2023 hedefinin, ülkenin gelişimi için bir yol haritasını olduğunu belirten Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, " Tarımda, GAP, DAP ve KOP gibi programların da tamamlanmasıyla ilk beş ülke arasına giren bir ülke olmak istiyoruz. “diye konuştu.

Kalkınmada pozitif sinerji

ERZURUM gazetesi
Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, "Mutlaka kurumsal yeniliklere ihtiyacımız var, Türkiye'nin bütün potansiyelini harekete geçirmeye ihtiyacımız var. İşte bu noktada kalkınma ajanslarımızın son derece stratejik bir rolü olduğuna inanıyorum" dedi. Yılmaz, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansının ev sahipliğinde Erzurum Polat Renaissance Otelde düzenlenen, 1. Kalkınma Ajansları Konferansı'nın kapanışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2023 hedefleri, kalkınma ajansları ve Kalkınma Bakanlığı ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Yılmaz, dünyada kartların yeniden karıldığı bir dönemde Türkiye'nin de 21'inci yüzyılda yeni bir atılım yapma süreci içinde olduğunu bildirdi. Bakan Yılmaz, ülkelerin, 21'inci yüzyıl şartlarında siyasette, ekonomi ve diğer alanlarda pozisyon almaya çalıştığını belirterek "Muhtemelen bu gün içinden geçtiğimiz ve 10-15 yıllık bir süreci kapsayan dönemde dünyadaki yeni yapı ve oluşumlar oturmuş, şekillenmiş olacak. Bu tür dönemler, ülkelerin kaderini çizmede çok daha
kritik dönemlerdir. Bu açıdan ülkemizin kaybedecek bir tek günü dahi yok" dedi.
YILMAZ KONFERANSA KATILDI
Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (KUDAKA) ev sahipliğinde DPT ile 26 Kalkınma Ajansı'nı buluşturan Birinci Kalkınma Ajansları Konferansı'nın kapanış törenine, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Vali Sebahattin Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, AK Parti Milletvekili Muhyettin Aksak, 26 Ajans genel sekreteri ve personeli katıldı.
KALKINMA AJANSLARININ YAPISI
Üç gün süren konferansın sonuç bildirgesinin okunmasının ardından konuşan Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Kalkınma Ajansları'nın birbirinden bağımsız izole yapılar olmadığını, tüm ülkeye yayılmış bir ağın parçası olduklarını belirtti. Ajansların kendi bölgelerine, illerine göre farklılaşmak durmunda olduğunu kaydeden Yılmaz, buna karşın tüm ajansların birbirleriyle etkileşim halinde olmak zorunda olduğunu söyledi. Ortak deneyimlerin ve iyi uygulama örneklerinin karşılıklık olarak paylaşılması gerektiğini ifade eden Yılmaz, bu tür konferans ve toplantılarla bu etkileşimin sağlanmasının çok anlamlı ve faydalı olacağını dile getirdi.
AK PARTİ İKTİDARI DÖNEMİNDEKİ ATILIMLAR
Türkiye'nin, 2002 yılından beri AK Parti Hükümeti döneminde her alanda geliştiğini ifade eden Yılmaz, "Türkiye, 2002 yılından bu yana bizim hükümetlerimiz döneminde çok hızlı bir gelişim seyri yakaladı. 230 milyar dolarlık bir ekonomiden, 2010 yılı verileriyle bakarsak, 740 milyar dolarlık bir ekonomi haline dönüştü. 8 yıl içerisinde üç kattan daha fazla büyüdü. Şimdi önümüzdeki döneme baktığımız zaman daha üst noktalara çıkmak istiyoruz" diye konuştu.
2023 HEDEFİ
İktidarın 2023 hedefinin, ülkenin gelişimi için bir yol haritasını olduğunu belirten Yılmaz, şunları kaydetti: "2023 dediğimiz vizyon, yol haritamızı şekillendiriyor. Bu 8 yılda üç kattan daha fazla büyüdüyse ekonomimiz, 'önümüzdeki 12 yılda da üç kat büyüyebiliriz' diye düşündük. Önümüzdeki dönem için 2 trilyon dolardan fazla bir ekonomik büyüklük hedefledik. 2002'lerde 3 bin 500 Dolar civarında olan kişi başına gelir, küresel krize rağmen 2010 yılında 10 bin doları aştı. 2023'lerde en az 25 bin Dolar kişi başına gelir hedefliyoruz. İhracat da 2010 yılında 114 milyar Dolar olmuştu, bu yıl 130 milyar dolarlara tekrar ulaşacağız. 2023'te 500 milyar Dolar bir ihracat hedefliyoruz. 50 milyar doları aşan bir turizm geliri hedefliyoruz. Tarımda, GAP, DAP ve KOP gibi programların da tamamlanmasıyla ilk beş ülke arasına giren bir ülke olmak istiyoruz. Enerjide, nükleer enerji santralları olan, hidroelektrik potansiyelini aşağı yukarı tamamını kullanan daha gelişmiş bir ülke olmak istiyoruz. "
SUKAP PROJESİ
Yılmaz, ülkedeki araştırma geliştirme (ARGE) harcamalarını 2023'te yüzde 3 seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini, yine savunma sanayinde de dünyada önde gelen ve ihracat potansiyeli olan bir ülke olmayı amaçladıklarını bildirdi. Cevdet Yılmaz, hükümetin yeni dönemde, demir, deniz ve karayolu çalışmalarında ciddi yatırımlar yapacağını, şehirlerin yaşam kalitesini yükseltme konusunda önemli hizmetlerde bulunacağını dile getirdi. Su, Kanalizasyon ve Altyapı Programı (SUKAP) hakkında da bilgi veren Yılmaz, Mali imkanları yetersiz belediyelere nüfusu 25 binin altındaysa yüzde 50 hibe, üstündeyse uzun vadeli kredi şeklinde Mali destek sağlanacağını vurguladı. Yılmaz, sağlık ve eğitim alanlarında da önümüzdeki süreçte çok önemli değişimlerin yaşanacağını ifade etti.
TÜRKİYE’NİN KALKINMADA EŞİK DEĞERLERİ
Dünyada kartların yeniden karıldığı bir dönemden geçildiğini, Türkiye'nin de 21'inci yüzyılda yeni bir atılım yapma süreci içinde olduğunu vurgulayan Yılmaz, soğuk savaş sonrası küreselleşme süreci içinde dünyanın yeniden şekillendiğini anımsattı. Ülkelerin sıkı bir yarış içinde olduğunu belirten Yılmaz, şöyle konuştu: "Ülkeler, 21'inci yüzyıl şartlarında siyasette, ekonomide ve diğer alanlarda pozisyon almaya çalışıyor. Muhtemelen bu gün içinden geçtiğimiz ve 10- 15 yıllık bir süreci kapsayan dönemde dünyadaki yeni yapı ve oluşumlar oturmuş, şekillenmiş olacak. Bu tür dönemler, ülkelerin kaderini çizmede çok daha kritik dönemlerdir. Bu açıdan ülkemizin kaybedecek bir tek günü dahi yok. Her alanda çok yoğun bir gayret sarfedip, 21'inci yüzyılda hakettiğimiz konumu almak durumundayız."
KALKINMA BAKANLIĞI
Hükümetin yaptığı yeni uygulamayla önümüzdeki dönemde bakanlıklarda bir dizi değişikliklerin yapıldığını anımsatan Yılmaz, "Önümüzdeki dönem kurumsal anlamda yeni bir dönem. Bakanlıklarımızın yapısında da bir değişim oldu. Artık Türkiye'de Devlet Bakanlığı müessesesi ortadan kalktı, ben de son devlet bakanlarından biriyim. Bundan sonraki dönemde sadece Başbakan, 4 Başbakan Yardımcısı, 20 İcracı Bakanlıktan oluşan yeni bir yönetim yapısı gündemimizde. Bu çerçevede Devlet Planlama Teşkilatımız (DPT) da Kalkınma Bakanlığına dönüştürülmüş durumda. Tabii fiilen uygulama henüz başlamadı. Oluşacak yeni kabineyle birlikte Kalkınma Bakanlığı da faaliyete başlamış olacak. Kalkınma Bakanlığı, bütün bu kalkınma ajanslarının bir anlamda şemsiye organizasyonudur" diye konuştu.
DPT'den Kalkınma Bakanlığına geçerken üç yeni unsur ilave edildiğini bildiren Yılmaz, kalkınma faaliyetlerini izleyecek Yatırımlar İzleme ve Değerlendirme Genel Müdürlüğü, uzun vadeli strateji geliştirecek Kalkınma Araştırmaları Merkezi ile DAP Bölge Kalkınma İdaresi ve KOP Bölge Kalkınma İdaresinin oluşturulduğunu anlattı. Yılmaz, Kalkınma Bakanlığının diğer misyonunun, ülkenin kalkınma tecrübesini komşu ve çevre ülkelerle paylaşmak ve diğer ülkelerdeki reform sürecine destek olmak şeklinde tarif edilebileceği ifade etti.
GENÇ NÜFUS AVANTAJI
Genç nüfusun Türkiye'nin önündeki en önemli artılardan biri olduğuna işaret eden Yılmaz, şunları söyledi: "Bu genç nüfus, maalesef ilelebet devam etmiyor. Bunu gelişmiş ülkelerden de biliyoruz. Şehirleşme, eğitim ve birçok farktöre parelel olarak nüfus artışında ciddi düşüş oluyor. Ülkenin demografik dinamiklerine baktığımız zaman nüfus artış hızının düştüğünü, ama genç nüfusun 15 - 20 yıl yine önemli bir paya sahip olacağını görüyoruz. Bu dönemler demografik fırsat penceresi olarak adlandırılan dönemlerdir. Ülkelerin en hızlı büyüdüğü, geliştiği dönemlerdir. Bir kere bu fırsatı kaçırdınız mı bir daha geriye dönüp kullanamıyorsunuz. Bu dönem çok özel bir dönem."
Önümüzdeki 15- 20 yıllık dönemin çok hızlı bir şekilde büyüyeceğimiz, hızlı bir şekilde basmakları tırmanabileceğimiz bir dönem olduğunu anlatan Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: "Bu dönem, her bakımdan istikrarlı ve hızlı bir şekilde kalkınmamızı yürütmemiz gereken bir dönem. Türkiye 2002'den bu yana bizim hükümetlerimiz döneminde çok hızlı bir büyüme yakaladı. 230 milyar dolarlık bir ekonomiden 2010 yılı verilerine bakarsak 740 milyar dolarlık bir ekonomi haline dönüştü. 8 yılda üç kattan daha fazla büyüdü. Önümüzdeki döneme bakarsak, 2023 vizyonu, yol haritamızı şekillendiriyor. 8 yılda üç kattan daha fazla büyüdüyse önümüzdeki 12 yılda aynı şeyi yapabilir, üç kattan daha fazla büyüyebiliriz. 2023 yılında 2 trilyon dolardan fazla bir ekonomi hedefliyoruz."
Kapanış töreninin son bölümünde Bakan Yılmaz, Birinci Kalkınma Ajansları Konferansı'na katılan personelin kendi aralarında yaptıkları müsabakalarda başarılı olanlara kupa ve madalyalarını verdi. Konferans sonrası Cazibe Merkezi projesi kapsamında kentsel dönüşüm yapılan Üç Kümbetler'i inceleyen Yılmaz ve beraberindekiler, burada Hilmi Akgül'ün sitemi üzerine bir taziye evini ziyaret etti. 83 yaşında hayatını kaybeden Paşa Akgül'ün yakınlarına başsağlığı dileğinde bulunan Yılmaz, aile üyeleriyle bir süre sohbet etti.
Tarihi Erzurum Kalesi çevresindeki kentsel dönüşümü de yerinde inceleyen Yılmaz, daha sonra Müceldili Konağı'nda çay içti, vatandaşlarla sohbet etti. Bakan Yılmaz, karayoluyla Bingöl'e hareket etti.
 
 
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kalkınmada yeni yol haritası
KUDAKA ev sahipliğinde DPT ile 26 Kalkınma Ajansı’nı buluşturan ‘Birinci ...
A.Ü. dondurmacılıkta bir ilki başardı
Türkiye’nin ilk “Organik Dondurma Üretimi” projesi, Erzurum’da yürütülüyor. ...
Organik balcılık teşvik edilecek
Erzurum Arı Yetiştiricileri Birliği ‘Organik Bal Üretimi’ eğitimlerine ...
 
Yağmurcuk’ta örnek tarım projesi
Palandöken Yağmurcuk Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Süt Sığırcılığı ...
“Söz bitti, artık iş yapma zamanı ”
Başkanlığını A.Ü. Rektörü Prof. Dr. Koçak’ın yapacağı ESRUC Konsorsiyumu, ...
Mükellef sayısında Oltu lider
Erzurum Vergi Dairesi Başkanlığı 2011 yılının ilk çeyreğine ait vergi ...
 
Tarım destek ödeneği artırıldı
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Makine Ekipman Alımlarının Desteklenmesi ...
Kalkınma Zirvesi başladı
Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal ...
Erzurum’a yatırım yapacaklar
Madencilik, taşocağı ve patlayıcı sektöründe Gümüşhane’de faaliyet gösteren ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva