ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Doğu Anadolu için sıcak hava uyarısı
Doğu Anadolu için sıcak hava uyarısı
ÜNİLİG futsal şampiyonası başladı
ÜNİLİG futsal şampiyonası başladı
YSK'dan İspir kararı
YSK'dan İspir kararı
TEMA’dan Vali Çiftçi’ye ziyaret
TEMA’dan Vali Çiftçi’ye ziyaret
DAP’tan tarım liselerine destek
DAP’tan tarım liselerine destek
HABERLER>BÖLGEDEN
29 Mayıs 2013 Çarşamba - 16:59

KÜNİB, dünya’da yankı buldu

Türkiye, Gürcistan, Kırgızistan, Moldova, Azerbaycan, Kazakistan, Ukrayna, ABD ve Kıbrıs başta olmak üzere birçok ülkeden üye üniversiteler, devlet adamları, rektörler, akademisyenler ve bürokratların katıldığı toplantı Bakü’de gündem olurken, dünya basınında da büyük yankı buldu.

KÜNİB, dünya’da yankı buldu

ARDAHAN (İHA) – Atatürk Üniversitesi’nin de kurucu üye olarak yer aldığı Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) III. Olağan Kongresi, Azerbaycan'ın Başkenti Bakü'de Sheraton Oteli’nde gerçekleştirildi. Türkiye, Gürcistan, Kırgızistan, Moldova, Azerbaycan, Kazakistan, Ukrayna, ABD ve Kıbrıs başta olmak üzere birçok ülkeden üye üniversiteler, devlet adamları, rektörler, akademisyenler ve bürokratların katıldığı toplantı Bakü’de gündem olurken, dünya basınında da büyük yankı buldu.
Toplantıda KÜNİB’e yeni katılan üniversitelerin protokol imza töreni yapıldı. Kongrede yeni üye üniversiteler ile birlikte Birliğin üye sayısı 58’e ulaştı. Ayrıca tarihi programda “Kafkasya Üniversiteler Birliği 2013 Yılı Bilim Ödülü” Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan’a layık görüldü. Öte yandan Kongre’ye katılan üst düzey isimlerden Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, “Kafkasya Üniversiteler Birliği”nin ortak bir geleceğin inşa edilmesine hizmet edeceğini vurguladı. Azerbaycan Milli Eğitim Bakanı Mikail Cabbarov ise, kongrenin ülkesinde yapılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirirken; YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya da, Mevlana Değişim Programının hayata geçirileceği müjdesini verdi.
BAKÜ’DE BÜYÜK BULUŞMA
Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de yapılan kongreye; Azerbaycan Respublikası Tahsil Naziri Mikail Cabbarov, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Gürcistan Eğitim ve Bilim Bakan Yardımcısı Davit Zurabişvili, Türkiye Yükseköğretim Kurulu Başkanı (YÖK) Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Kafkasya Üniversiteler Birliği Başkanı (KÜNİB) ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçisi Alper Coşkun, YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban H. Çalış, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Yusuf Ziya Yediyıldız, Türkiye Cumhuriyeti Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Dr. Serdar Çam, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkan Vekili Mehmet Köse, Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) Genel Sekreteri Haldun Yavaş ve Türkiye başta olmak üzere birçok ülkeden üniversite rektörleri, devlet adamları, akademisyenler ve çok sayıda basın mensubu katıldı.
Kongrenin ilk açış konuşmasını Azerbaycan Respublikası Tahsil Nazırı Mikail Cabbarov yaptı. KÜNİB III. Olağan Kongresi’ne teşrif edenleri selamlayarak sözlerine başlayan Bakan Cabbarov, Kafkasya Bölgesinin jeostratejik önemi ve üniversitelerarasındaki işbirliğinin büyümesi üzerinde durdu. Toplantıda KÜNİB’e üye üniversite sayısının 50’nin üzerine çıkmasının önemli olduğunu da kaydeden Bakan Cabbarov, üniversiteler arasındaki karşılıklı mübadelelerin söz konusu işbirliğini daha güçlü kılacağını ifade etti.
BAKAN AVCI’DAN KÜNİB’E ÖVGÜ
Kafkasya Üniversiteler Birliği III. Olağan Kongresi’ni onurlandıran ve kongre açış konuşması yapan Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, KÜNİB’i “Kafkasya coğrafyasının geleceğini, ilmin ışığında düşünme ve kurma endişesiyle bir araya gelmiş bir organizasyon” şeklinde tanımlayarak, yaklaşık 10 ülkeden 60’a yakın üniversitenin bir araya gelmesinin, gelecek açısından ümit verici bir gelişme olduğunu söyledi. Kafkas Üniversiteleri Birliği'nin bölgede güvenlik ve istikrar için büyük öneme sahip olduğunu da vurgulayan Bakan Avcı, Birliğin diğer dünya üniversite birlikleriyle ağlarını genişleterek küresel barışa önemli katkılar sağlayacağını belirtti. Kongrede “KÜNİB, bölgesel işbirliklerini somut olarak geliştirerek, ortak bir geleceğin inşa edilmesine hizmet edecektir” diyen Bakan Avcı, bu bağlamda geleceğin kurulmasında rol oynayacak gençlerin ortak programlarla yetiştirilmesinin stratejik bir önem taşıdığını bildirdi.
Gürcistan Eğitim ve Bilim Bakan Yardımcısı David Zurabişvili ise, KÜNİB III. Olağan Kongresi’nde bulunduğu için çok memnun olduğunu ve KÜNİB kongrelerinin kurumsallaştığını aktararak, “Çok ciddi bir ortak projeler geliştirilmektedir. Hem akademik personel hem de öğrenci açısından önemli projeler yapılmaktadır.” diyerek, KÜNİB III. Olağan Kongresi’nin söz konusu projelerin devamını ve gelişimini sağlayacak bir değerde olduğunu açıkladı.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya da küresel dünyada yüksek öğretimin hızlı bir şekilde uluslar arası bir konuma geldiğini bildirerek, “Bizler 21’inci yüzyılın dinamiklerine ayak uyduracaksak mutlaka üniversite anlamında yüksek öğretim anlamında uluslararasılaşmalıyız.’’ şeklinde konuştu. Kongrede YÖK Başkanı Prof. Dr. Çetinsaya birliktelikleri gerçekleştirmek adına sadece öğrenci değişiminin yeterli olamayacağını akademik değimlerin de yapılması gerektiğinin altını çizdi.
KÜNİB BAŞKANI PROF. DR. KORKMAZ: “YAŞADIĞIMIZ YERLERİN RUHU BİZE SİNER”
YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya’nın ardından açış konuşması yapan KÜNİB Başkanı ve ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Yazar Victor Hugo’nun “Yeryüzünün ruhu insana geçer.” sözünü hatırlatarak, “Yani yaşadığımız yerlerin kuşları gibi uçarız, çiçekleri gibi kokarız, dağları gibi hayata karşı rehavetle bakarız. Yaşadığımız yerlerin ruhu bize geçer.” tespitinde bulundu.
KÜNİB’i “Kendi kaderimiz üzerinde, düşünmek, ışığa karışan bir dünyada tartışmak, ortak kaderimizi belirleyecek gençleri yetiştirmek projesi” olarak özetleyen KÜNİB Başkanı ve Rektör Korkmaz, “Kendi kaderimiz üzerinde birlikte düşünmek ve bu bölgenin kartalları gibi yüksekten o dağlarda güvenle uçmak… Ancak bilgiye sahip olan insanlar güvenle uçabilirler. Bilgi kendisine değer verenleri, kendisine sahip olanları yüceltir. Hangi toplum bilgiye değer vermişse tarihin her döneminde düzelmiş ileri gitmiş ve hakim ülke olarak ortaya çıkmıştır. Gelecek ancak gençleri yetiştirerek kurulabilir. Dünyayı değiştirenler onları seyredenler değildir, dünyayı seyrederek değiştiremeyiz, kaderimize küserek, kaderimize lanet ederek dünyayı değiştiremeyiz. Onunla barışarak, bu toprakların ruhunu okuyarak onu değiştirebiliriz. Gençleri değiştirerek geleceğimizi koruyabiliriz.” diyerek, üniversitelerin Birlik çatısı altında toplanmasının önemli olduğunu ifade etti.
“KÜNİB’İN PROJELERİ KAĞIT ÜZERİNDE KALMIYOR”
Öte yandan KÜNİB’in temel amaçlarını “Bölgede üniversitelerarası öğrenci ve öğretim üyesi akışkanlığını sağlamak, bu coğrafyanın dillerini, kültürlerini, sosyoekonomik yer altı ve yerüstü kaynaklarını inceleyerek ortak projelerle huzura, refaha ve barışa dönüştürmek.” şeklinde sıralayan KÜNİB Başkanı ve ARÜ Rektörü Prof. Dr. Korkmaz, daha sonra dünya çapında ses getiren “Mevlana Değişim Programı”yla ilgili şu bilgileri verdi: “YÖK Başkanımızın da müsaadesiyle Mevlana Programı’nı uyguladık. Azerbaycan, Kırgızistan, Gürcistan, Nahçivan gibi ülkelerle gerçekleştirdik. Hala bizim öğrencilerimiz ordalar, onların öğrencileri de bizde var. Mevlana programı iki yıldır pilot olarak uygulanıyor ve onunla ilgili aksaklıkları veya sorunları aşağı yukarı tespit ettik. Yani sadece kağıt üzerinde Kafkasya Üniversiteler birliği değil, hayatın içinde hayata katkı sağlayan ve şu anda geleceğimiz olan gençleri ortak zeminlerde buluşturma faaliyetiyle de hayata katkı sağlayan bir projedir.”
KÜNİB’TEN İKİ YENİ PROJE DAHA
Kongrede KÜNİB’in 2014 yılında gerçekleştireceği “Tehlike Altındaki Diller Sempozyumu” ve “Kafkasya’nın Yüzleri” adlı iki önemli projesine de değinen KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, “Dünyada şuan yedi bin tane dil, şive ve lehçe konuşulmaktadır; ancak iki bin yüz yılında yedi bin dil, şive ve lehçenin yüzde sekseni kaybolacaktır. Bu diller kaybolmakta, bu kültürler kaybolmakta. Çünkü her dil tanrının bir ayeti gibidir ve onlara sahip olmamız gerekir. Bazı dilleri yaşatmak mümkün değildir, ama o dilleri toplayıp insanlık hafızasına kaydetmek bir insanlık borcudur. İnsanlığa karşı bir saygı duruşu niteliği taşıyacak olan bu çalışmamızı Amerika’dan Avrupa’dan, Türkiye’den ve Kafkasya coğrafyasından ve Orta Asya’dan çok değerli Üniversite Rektörleri desteklemektedir. Ayrıca önümüzdeki yıl “Kafkasya’nın Yüzleri”, yani Kafkasya’da 100 yaşını geçmiş 100 yaşını devirmiş asırlık çınarların öykülerini derleyeceğiz. Bu coğrafyada onların geçen öyküleri sosyogenetik kodları beslenme alışkanlıkları, yaşam olan inançları, umutları derlenerek yine insanlarımıza bir hizmet olarak sunulacaktır.” sözleriyle, KÜNİB’in söz konusu iki yeni projesi ile ilişkili hedeflerini paylaştı.

 
ETB’de bir ilk
 
KÜNİB’ten 2 büyük proje
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum 3’üncü oldu
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bu yıl 10. kez düzenlediği ‘Kadın ...
‘Göğsümüzü kabarttılar’
İl Milli Eğitim Müdürü Abdullah Bilge, TÜBİTAK 44. Ortaöğretim Öğrencileri ...
Öğrenciler Bediüzzaman’ı andı
Bitlis'in Ahlat ilçesindeki İmam Hatip Lisesi tarafından Bediüzzaman Said ...
 
Anadolu Mutfağında Erzurum farkı
Doğu Anadolu Bölgesi Kültür ve Sanat Festivali’nin finalinde Yöresel Yemek ...
Çelebispor’da bayram havası var
Kulüplerarası 1. Lig Curling Şampiyonası’nın yankıları sürüyor. 10 bayan ...
Gümüşhane-Kelkit yolu trafiğe kapandı
Gümüşhane-Kelkit karayolunda yapılan temel çalışmaları nedeniyle yol trafiğe ...
 
Canikli çocuklar Erzurum’daydı
Canik Belediyesi ve Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen ...
Yılmaz tarım gerçeğine dikkat çekti
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 21. yüzyılın stratejik sektörünün tarım ...
Arıcılara kovan altlığı dağıtıldı
Oltu Bal Üreticileri Birliği üyelerine polen tuzaklı kovan altlığı dağıtımına başladı.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva