ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’un araç varlığı 150 bin eşiğinde
Erzurum’un araç varlığı 150 bin eşiğinde
Erzurum Mart ayı 2. El Taşıt verileri açıklandı
Erzurum Mart ayı 2. El Taşıt verileri açıklandı
TCMB faizi sabit tuttu
TCMB faizi sabit tuttu
Gazze’de can kaybı 34 bin 305’e yükseldi
Gazze’de can kaybı 34 bin 305’e yükseldi
‘Kadına şiddeti normalleştirmeyeceğiz’
‘Kadına şiddeti normalleştirmeyeceğiz’
HABERLER>TÜRKİYE
26 Kasım 2015 Perşembe - 15:22

‘İnsanlığın Merhamet Sözleşmesi’ne ihtiyacı var’

Görmez, ‘Bugün, bütün insanlığın bir merhamet sözleşmesine ihtiyacı var. Merhamet sözleşmesinin imzalanacağı yer Kudüs’tür. Bütün dünya dinlerinin temsilcilerini Kudüs’te toplayalım. Bir merhamet sözleşmesi metni üzerinde çalışalım. “dedi

‘İnsanlığın Merhamet Sözleşmesi’ne ihtiyacı var’

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik, Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi’nin (SESRIC) düzenlediği ‘Kudüs'ün Turizm Potansiyeli Çalıştayı’nın açılış programına katıldı.

İstanbul’da iki gün boyunca Kudüs’ün çeşitli boyutlarıyla ele alınacağı ve İslam ülkelerinin temsilcilerinin katıldığı çalıştayın açış konuşmasını yapan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Müslümanların kalben ve ruhen Kudüs’e bağlı olduklarını vurgulayarak, “Modern zamanlarda mana ve muhtevası değişen ‘turizm’ kavramının, Kudüs ziyaretini ifade edemeyecek kadar anlam çerçevesi küçülmüştür. Kudüs ziyareti sıradan bir turistik seyahat değildir. Kudüs ziyareti, iki milyarı bulan Müslümanın inanç özgürlüğüyle, ibadet özgürlüğüyle ilgili bir konudur. Kudüs ziyareti, çok daha büyük anlamları olan dini bir vazifedir.” diye konuştu.

Konusu Kudüs olan her toplantının hayırlı ve bereketli olduğunu belirten Başkan Görmez, işgalden sonra Kudüs ziyaretinin İslam alimleri tarafından tartışıldığını hatırlatarak şunları söyledi;

“KUDÜS, İŞGALCİLERE TERK EDİLEMEZ…”

İşgal ve ihtilalden sonra Kudüs ziyaretinin İslâm âlimlerinin ihtilafına konu olduğunu ifade etmek istiyorum. Bildiğiniz gibi âlimlerin büyük bir kısmı ihtilali ve ihtilalcileri meşrulaştırma endişesiyle Kudüs ziyaretini caiz olmayacağını ifade etmişlerdir. Bazı âlimler ise ziyareti terk etmenin, kendi haline bırakmanın, murabıtları, Kudüs ve Beyt-i Makdisi yalnız bırakmak anlamına geleceğinden Kudüs’e, Kudüslülere ve Filistinlilere daha fazla zarar vereceği kanaatine varmışlardır. Şüphesiz her iki görüş de gaye bakımından değerlidir. Kanaatim odur ki, Müslümanların Kudüs’ü işgalcilere tamamen terk etmesi, Kudüs ziyaretinin caiz olmadığı söylemlerinin bugün fazla bir fayda getirmediği anlaşılmaktadır. Bilakis ümmetin çocukları nezdinde Kudüs bilincinin zayıflamasına, Kudüs’ü, Kudüslüleri ve Kudüs murabıtlarını yalnızlaştırdığı çok açık bir şekilde ortadadır.

“KUDÜS’Ü ZİYARET ETMEMEK, SADECE KUDÜS’Ü DEĞİL, FİLİSTİNLİLERİ DE CEZALANDIRMAKTIR…”

Her şeyden önce işgalcilerin meşruiyetinin tanınmış olacağı endişesiyle Kudüs ziyaretini reddedenler, bugün ziyaret etmenin caiz olmadığını söyleyen alimler var. Biz de diyoruz ki, ‘Hayır, bu bilakis Kudüs’ü işgalcilere terk etmek olur. Bu, sadece Kudüs’ü değil Kudüs’ün murabıtlarını, Filistinlileri de cezalandırmak, onları yalnızlığa terk etmek olur’ diyoruz. Maksat ve neticeyi birlikte ele aldığımızda bu fetvanın Filistin’e ve Filistinlilere zarar vermeye başladığını görüyoruz.

“KUDÜS’Ü ZİYARET ETMEYEREK İSRAİL’İ BOYKOT ETMENİN DİNİ BİR TEMELİ YOKTUR…”

Kudüs’ü ziyaret etmeyerek boykot yapılıyor. Boykot edilecek o kadar çok şey varken Kudüs-ü Şerifi neden boykot ediyorsunuz? Çocuklarınızı İsrail’e en büyük desteği veren ülkelerde okutuyorsunuz. Oralarda malikaneler alıyorsunuz. Ekonomik güçlerinizle oralara destek veriyorsunuz. Buralarla ilgili bir boykot yok ama sadece Kudüs ziyaretiyle tepki veriyorsunuz. Buna saygı duyarım ancak bunun dini bir temele dayandığını iddia etmek, ziyaret etmenin caiz olmadığını ifade etmek doğru değildir. Bizatihi bunun acısını çeken Filistinli dostlarımızı dinlemek gerekiyor. Hayatını oraya vakfetmiş hanımefendiler, işgalci askerlere karşı mücadele verirken ‘Lütfen bizi yalnız bırakmayın, buraya gelin’ diyorlar.

“KUDÜS ZİYARETİ MÜSLÜMAN GENÇLERDE KUDÜS BİLİNCİNİ AYAKTA TUTUYOR…”

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Kudüs ziyaretini umrenin bir parçası haline getirmemiz milletimiz tarafından çok büyük bir teveccüh ile karşılandı. Osmanlı döneminde Kudüs ziyaretini haccın ve umrenin ayrılmaz bir parçası olarak kabul etmişiz. Kudüs ziyareti mi Kudüs bilincini ayakta tutar? Yoksa Kudüs ziyaretini boykot mu Kudüs bilincini İslam ümmetinin çocuklarının zihninde diri tutar? Biz yaşadık ve gördük ki; bizatihi Kudüs ziyareti, Müslüman gençlerde Kudüs bilincini ayakta tutuyor.

“KUDÜS, ORTA DOĞU VE İSLAM DÜNYASININ YENİDEN DİRİLİŞ MEKANIDIR…”

Bugün, Beyt-i Makdis küresel güçlerin çatışma alanına dönüştürdüğü, Orta Doğu ve İslam dünyasının yeniden diriliş mekanıdır. Bugün bütün Müslümanların yapacağı en önemli şey sadece Kudüs’ü ziyaret değil, oraya ışık taşımaktır. İnsanlığa yeniden nur taşımak, insanlığa yeniden ışık taşımaktır. Bütün İslami naslar dini ve fikri bakımdan Mekke-i Mükerreme ile Mescid-i Haramı, Medine-i Münevvere ile

Mescid-i Nebeviyi daima yan yana zikretmiştir. Efendimiz, ‘Üç mescitte namaz kılmak için yola çıkılır. Mescidi Haram, Mescidi Aksa ve Mescidi Nebevi’ buyurmuştur.

“KUDÜS, MÜSLÜMANLAR TARAFINDAN İDARE EDİLİRKEN, EMNİYETİN, HİKMETİN, SULHÜN VE MERHAMETİN EN GÜZEL ÖRNEKLERİNİ YAŞADI…”

Kudüs, Müslümanlar tarafından idare edilirken, emniyetin, hikmetin, sulhün ve merhametin en güzel örneklerini yaşadı. Farklı dinler, diller, ırklar birlikte ahlak, hukuk ve barış içerisinde yaşadılar. Ama 1. Dünya savaşının ardından bunlar kayboldu. Filistin işgalinden sonra Müslümanlar her türlü baskıya, zulme, işkenceye, katliama maruz kaldılar. Bunların hepsini görüyoruz.

“BUGÜN BÜTÜN İNSANLIĞIN BİR MERHAMET SÖZLEŞMESİNE İHTİYACI VAR…”

Bugün, bütün insanlığın bir merhamet sözleşmesine ihtiyacı var. Merhamet sözleşmesinin imzalanacağı yer Kudüs’tür. Bütün dünya dinlerinin temsilcilerini Kudüs’te toplayalım. Bir merhamet sözleşmesi metni üzerinde çalışalım. Bu merhamet sözleşmesi, birlikte yaşama ahlakı ve hukukunun kriterlerini ortaya koysun. Bu kriterlere de biz ‘Kudüs Kriterleri’ adını verelim.

“ORTA DOĞU’NUN KÜRESEL GÜÇLERİN ÇATIŞMA ALANI OLMAKTAN ÇIKMASI GEREKİYOR…”

Orta Doğu’da yaşadığımız büyük acılar sadece birkaç gün önce ortaya çıkan cinayet şebekelerinden kaynaklanmıyor. Bu coğrafyanın küresel güçlerin çatışma alanı olmaktan çıkması gerekiyor. Bu coğrafyayı küresel güçlerin çatışma alanı ilan ettikten sonra İsrail’i bu çatışmanın bekçisi olarak bu topraklara dikmekten küresel güçlerin vazgeçmesi gerekiyor. Allah bütün insanlığa yeniden barışı ve hikmeti bulmayı nasip etsin. Allah Kudüs’te ‘Kudüs Kriterleri’ni içeren, ilhamını Hz. İbrahim ve Efendimizden, Hz. Ömer ve Selahaddin Eyyübi’den alan, birlikte yaşama ahlakını ve hukukunu insanlığa ilan etmeyi bizlere nasip etsin.

 
Erzurum’da Kardeş Okul Projesi devam ediyor
 
Ala’dan milli irade ve feraset vurgusu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘O hendekler kapatılacak’
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, terörle mücadeleye ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘İslam, barış dinidir’
Cumhurbaşkanı, “Barış dini İslam’ı kendi kirli emelleri için araç olarak ...
"Allah Bu Milletin Bahtını Açık Etsin"
Davutoğlu, ‘Allah bizi milletimizden, milletimizi bizden ayrı düşürmesin. ...
 
Davutoğlu: 'Göz yummayız'
Başbakan Davutoğlu, "Bayır Bucak bölgesinde tek bir DAEŞ unsuru yoktur, ...
Suriye’deki teröre bilimsel teşhis
Eğilmez, Suriye’de uyuşturucu lortlarıyla Beşar Esed’in askerleri arasında ...
Bakan Altınok’tan tevazu örneği
Kızılırmak Caddesi ve Hatay Sokak üzerinden Meşrutiyet Caddesi'ne oradan ...
 
Davutoğlu'ndan "Bayırbucak" açıklaması
Davutoğlu,"Suriye'deki her gelişmeyi yakından takip ediyoruz. Özellikle ...
Türkiye’den Türkmen ailelere yardım
Suriye'de Türkmen köylerine yönelik kara harekatı sürerken bombalardan ...
Yalçın lanetledi..!
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Bayırbucak Türkmen bölgesine yönelik ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva