ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
AİÇÜ’den Filistin’e destek yürüyüşü
AİÇÜ’den Filistin’e destek yürüyüşü
Maden işçileri gözyaşlarıyla uğurlandı
Maden işçileri gözyaşlarıyla uğurlandı
Akpunar: Hiçbir partiye geçmeyi düşünmüyorum
Akpunar: Hiçbir partiye geçmeyi düşünmüyorum
‘7 terörist etkisiz hale getirildi’
‘7 terörist etkisiz hale getirildi’
‘Türkiye’de alanında bir ilk’
‘Türkiye’de alanında bir ilk’
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
4 Aralık 2015 Cuma - 04:14

‘Haddi aşmamak lazım’

M.COŞKUN-Yakutiye Müftülüğü Uzman Vaiz Ahmet Ünal özel açıklamalarda bulundu. Ünal, Eğlencenin Ruhan bir ihtiyaç olduğuna dikkat çekerek, nefsi etkilemediği sürece müzik dinlemede bir sakınca olmadığını belirtti.

‘Haddi aşmamak lazım’

İnsanoğlunun maddi ve manevi ihtiyaçları olduğuna dikkat çeken Ünal, “İslam diniyle getirilen tüm ilkeler insanların dünyalarını ve ahiretlerini mutlu hale getirmek içindir. İslami olan insanidir, insani olanlar İslam dininde yer almıştır. İnsanoğlunun maddi ve manevi ihtiyaçları vardır. Maddi ihtiyaçların karşılanması noktasında insan için gerekli olan şeyler manevi ihtiyaçlarında karşılanması noktasında gereklidir. Yeme, içme, ailevi münasebet madden ne kadar gerekli ise, kalbin huzuru, insanın süruru içinde manevi destekte o kadar gereklidir. Bu itibarla haram olmayan şeyleri, helal yollara yeme, içme ve ailevi ilişki mubah hatta bazı durumlarda vacip ise, manevi ihtiyaçların giderilmesi noktasında da haram olmayan yollar kişi için öylece mubah kapsamındadır.” dedi.

‘KURANDA VE HADİSTE BİREBİR BİLGİ YOK’

Konu hakkında yeterli sonuca ulaşmak için fıkıh literatürüne bakılması gerektiğini söyleyen Ünal, “Arapça olarak ayette ve hadiste musiki kavramını bire bir ifade edecek bir kavram bulunmamaktadır. Fıkıh literatüründe gına, teganni (şarkı), melahi (çalgı aletleri) ile ilgili görüşler yer almaktadır. Fıkıh kitaplarını incelediğimiz zaman dört mezhebin (Hanefi, Şafii, Maliki ve Hanbeli) tamamında şarkı dinlemek ve müzik aleti çalmakla ilgili mekruh veya tahrimen mekruh hükümlerinin verildiğini mütalaa etmekteyiz. Bu hükümlerin verilmesinde delil olarak sunulan ayetler ve hadisler şöyledir. “Bazı insanlar Allah’ın yolunu (ayetlerini) alay konusu yaparak halkı sinsice Allah’ın yolundan saptırmak için ‘söz eğlencesini’ satın alırlar.” “Siz, ağlayacak yerde dudak bükerek ve istihza ile gülerek bu söze mi (Kur’an’a mı) hayret ediyorsunuz?” “Ümmetim içerisinde gayri meşru ilişkiyi, ipeği, şarap ve meafizi (eğlence aletlerini) helal sayan bir grup olacaktır.” Müzik dinlemenin ve söylemenin lehinde en önemli söylem Gazzali’ye aittir. O, İhyâü ulûmi’d-dîn isimli eserinde şöyle ifade etmiştir. “Müzik dinlemek haramdır demek, Allah müzik dinleyen kişileri cezalandıracaktır demektir. Bu ise, sırf akılla bilinebilecek bir husus değildir. Öyleyse, bu konuda naslara ve bu nasların ışığında yapılan kıyaslara başvurmak gereklidir. Eğer bu konuda nas ve nassa kıyas yoluyla ulaşılan doğru bir sonuçlanma yoksa müzik dinlemenin haramlığı iddiası boşa çıkmış olur”” diye konuştu.

İÇERİĞİ VE SÖYLEYENİ ÖNEMLİ

Dinlenen ve söylenen şarkının içeriğinin önemli olduğunu vurgulayan Ünal, “Yukarıda farklı görüşleri ifade ettikten sonra elbette şu hususu vurgulamadan geçemeyiz. İçinde isyan, küfür veya İslâm’ın hoş karşılamadığı sözler bulunan yahut cinsel tahrik, müstehcenlik gibi dinimizce hoş görülmeyen şeylere yol açan her türlü şey yasak kapsamındadır. Bunun görsel, işitsel veya yazılı olmasında herhangi bir farklılık yoktur. Bu sebeple böyle sonuçlar doğuracak her türlü müziğe veya daha umumi olarak ifade edilirse sanata helal dememiz mümkün değildir. Günümüzde bazı kardeşlerimizin takva boyutlarında her türlü müziğe karşı bir tavır takındıklarını müşahede etmekteyiz ki, elbette bizim de takva sahibi kardeşlerimize karşı saygılı olmamız ve onların bu hissiyatını hafife almamamız gerekmektedir. Sonuç itibariyle insanı haram olan şeylere götürmeyen, isyana sürüklemeyen, cinselliğe zemin hazırlamayan vs. müziği dinlemek veya icra etmek mubah (isteyenin dinleyebileceği, isteyeninde dinlemeyeceği) kapsamında değerlendirilmeli, müzik ve çalgı aletlerini de Müslüman veya gâvur olan şeklinde bir ayrıma tutmadan mahiyeti içerisinde tartışma konusu yapılmalıdır. Yoksa uzun yıllardan beri tartışılan ve uzun yıllarda tartışılabilecek olan bir konu hakkında birçok farklı veya yanlış cümleleri ifade etmiş oluruz.” şeklinde konuştu.

 
Gençoğlu, kıck boksta Erzurum’u gururlandırdı
 
Tarihi semaverler Erzurum’da onarılıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Görme engellilere çağdaş yaklaşım
Türk Telekom Grubu, Boğaziçi Üniversitesi GETEM işbirliği ile 2011 yılındaki ...
‘Türkmen Dağı 2’inci Çanakkale’dir’
M.COŞKUN-İpek, “Türkmenler bölgede topraklarını, kimliklerini, şereflerini, ...
Eğilmez kimyasal teröre dikkat çekti
Atatürk Üniversitesi, Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Savaş Eğilmez, Kimyasal ...
 
Türkiye’nin Çölleşme Risk Haritası çıkarıldı
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Birleşmiş Milletler (BM)’in çölleşme ...
DAP illerine kültürel yaklaşım
Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamında yer alan illerin taşınmaz kültür ...
Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiler
KUDAKA, Erzurum Valiliği ve Atatürk Üniversitesi iş birliği ile hazırlanan ...
 
Salimov’a TÜBİTAK ödülü
Salımov’un yürütücülüğünü yaptığı “Tensör Yapıları” başlıklı TÜBİTAK-MFAG-1001 ...
‘Vakit Ümmet İçin Tövbe Vaktidir’
Görmez, ‘Her şeye rağmen, her Müslüman umut dolu olmak zorundadır. Vakit ...
‘Türkiye hakkı olanı yapmıştır’
Eren, Rusya Hava Kuvvetleri’ne ait bir adet SU-24 tipi savaş jetinin Türk ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Güvenin Verilmeyeni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva