ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
19 terörist etkisiz hale getirildi
19 terörist etkisiz hale getirildi
Aras coştu
Aras coştu
Erzurum Tarih Derneği genel kurulunu tamamladı
Erzurum Tarih Derneği genel kurulunu tamamladı
Dezenformasyon Bülteni yayımlandı
Dezenformasyon Bülteni yayımlandı
'Kalkınma Yolu' mutabakat zaptı imzalandı
'Kalkınma Yolu' mutabakat zaptı imzalandı
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
3 Aralık 2015 Perşembe - 03:00

‘Türkmen Dağı 2’inci Çanakkale’dir’

M.COŞKUN-İpek, “Türkmenler bölgede topraklarını, kimliklerini, şereflerini, namuslarını koruyorlar. Bu kutlu bir mücadeledir. Türkmen komutanlar ve yetkililer bölgedeki mücadeleyi ‘İkinci Çanakkale’ olarak nitelendiriyor. ” dedi

‘Türkmen Dağı 2’inci Çanakkale’dir’

Türkiye ve Rusya arasında gerginlik sürüyor. 24 Kasım Suriye tarafından bir Rus savaş uçağı Türk hava sahasını ihlal etti ve angajman kuralları gereğince TSK’ya ait F-16 tarafından düşürüldü. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak görev yapan ve TRT’nin Fransızca yayınları için “Türkiye ve Ortadoğu” programını hazırlayan Cemil Doğaç İpek GÜNEBAKIŞ’a bir açıklamada bulunarak, Türkiye’nin haklı olduğunu anlattı.

‘SINIRIMIZ AÇIKCA İHLAL EDİLMİŞTİR’

Yaşanan olay hakkında hatırlatmada bulunan İpek, “24 Kasım sabahı Türk hava sahasında hareketli dakikalar yaşandı. Türk hava sahasını ihlal eden SU-24 tipi bir Rus savaş uçağı Türk F-16’ları tarafından angajman kuralları gereğince vuruldu. Genelkurmay tarafından yapılan açıklamaya baktığımızda Türkiye’nin tam on defa ihlali yapan uçağa yönelik uyarıda bulunduğunu ve herhangi bir yanıt alamadığını görüyoruz. Bu nedenle de haklı olarak Türk Hava Kuvvetleri tarafından angajman kuralları uygulanmış. Genelkurmay tarafından yayınlanan düşürülen uçağın iz analiz bilgilerinde de Rus uçağının Yayladağı bölgesinde Türkiye sınırını açıkça ihlal ettiği görülüyor. Uluslararası toplumun açıklamaları çoğunlukla Türkiye’nin tavrını destekler nitelikte. NATO, ellerindeki bilginin diğer müttefiklerle uyumlu olduğunu söyledi ve Türkiye'nin verdiği bilgilerin doğruluğunu teyit etti. ABD Başkanı Obama; Türkiye'nin her ülke gibi toprağını ve hava sahasını savunma hakkına sahip olduğunu vurguladı. Fransa, İngiltere, Almanya, İspanya ve Hollanda da üst düzey yöneticilerinin ağzından Türkiye’ye destek verdi.” dedi.

‘ÖZÜR DİLEMESİ GEREKEN RUSYA’

Suçlunun kesinlikle Rusya olduğunu vurgulayan İpek, “Bu olay Rusya’nın Türk hava sahasına yönelik ilk ihlali değil. Daha önce de hem Suriye tarafında hem de Karadeniz tarafında Rusya’nın çeşitli ihlalleri oldu ve Türkiye tarafından defalarca uyarıldı. Türkiye’nin radar istasyonlarında bütün veriler mevcut. Pilotlarla yapılan bütün konuşmalar ses kaydı olarak Türkiye ve Dünya medyasında yayınlandı. NATO ve ilgili diğer ülkelerin bu konuyla ilgili verileri, Türkiye’nin verilerini teyit ediyor. Rusya uluslararası hukuku ihlal etti. Dolayısıyla Türkiye’nin tavrı haklı ve meşrudur. Özür dilemesi gereken Rusya’dır.” şeklinde konuştu.

YALAN İDDİALAR

Türkiye üzerine atılan bazı iddialar üzerine değerlendirmelerde bulunan İpek, “Rusya’nın bu açıklamaları iddiadan öte bir iftiradır. Bugüne kadar Türkiye’nin DEAŞ’a yardım ettiğine ya da petrol satın aldığına dair en ufak bir somut belge ortaya çıkmadı. Ayrıca ABD Hazine Bakanlığı’nın DEAŞ’ın petrol satışı ile ilgili bir raporu var. Raporda, Rusya’ya ait firmalarla DEAŞ’ın ortak olarak petrol satışı yaptığı vurgulanıyor. Kaldı ki Türkiye’nin DEAŞ’ı desteklemesi şeklinde bir iddia rasyonel de değil. DEAŞ şu anda Suriye’de Türkiye’nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu ve Türkmen Gruplarla savaş halinde. DEAŞ diye bir örgüt olmasaydı belki de Türkiye, Fransa ve ABD gibi ülkelerin desteklediği Özgür Suriye Ordusu halkını katleden Esed Rejimini çoktan devirmiş olacaktı.” dedi.

RUSYA’YI ZOR GÜNLER BEKLİYOR

Rusya’nın her alanda zorlandığını belirten İpek, “Rusya’nın şu aşamada Türkiye ve NATO ile bir cephe savaşını göze alması mümkün değil. Rusya şu anda her alandaki sınırlarını zorlamış halde. Bu kriz sonrasında Rusya borsası ve para birimi ruble ciddi değer kaybetti. Ayrıca geçtiğimiz seneye oranla brent petrolün varil fiyatı neredeyse yüzde 50 düştü ve bu hızla 40 doların da altına inebilir. Tüm bunlar Rusya için tehlike çanlarının çalması demek. Putin İkinci Çeçen Savaşı’nı başlatarak Rusya’da iktidara geldi. Neo-Brejnev doktrini olarak da tanımlayabileceğimiz bu hareket tarzını şimdi de Ortadoğu’ya taşıdı. İkinci Çeçen Savaşı ile başlayan Putin iktidarı şimdi müdahil olduğu Suriye İç Savaşı ile birlikte ciddi bir krizle karşı karşıya. Putin’in Neo-Brejnev doktrini ve Suriye politikası nedeniyle hem Putin’i hem de Rusya Federasyonu’nu zor günler bekliyor diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

İKİNCİ ÇANAKKALE TÜRKMEN DAĞI

Türkmen Dağı’nda yaşanan savaşı anlatan İpek, “Türkmenler bölgede topraklarını, kimliklerini, şereflerini, namuslarını koruyorlar. Bu kutlu bir mücadeledir. Türkmen komutanlar ve yetkililer bölgedeki mücadeleyi ‘İkinci Çanakkale’ olarak nitelendiriyor. Türkmen Dağı sırtını Çanakkale’ye, Uhud Dağı’na dayıyor. Dolayısıyla düşmeyecektir inşallah. Ben Türkmen mücadelesinin başarıya ulaşacağına inanıyorum.” sözlerini kullandı.

 

 

 

 
Altınok'un yeni görev yeri belli oldu
 
Erzurum Ekonomisinde ABİGEM sinerjisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eğilmez kimyasal teröre dikkat çekti
Atatürk Üniversitesi, Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Savaş Eğilmez, Kimyasal ...
Türkiye’nin Çölleşme Risk Haritası çıkarıldı
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Birleşmiş Milletler (BM)’in çölleşme ...
DAP illerine kültürel yaklaşım
Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamında yer alan illerin taşınmaz kültür ...
 
Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiler
KUDAKA, Erzurum Valiliği ve Atatürk Üniversitesi iş birliği ile hazırlanan ...
Salimov’a TÜBİTAK ödülü
Salımov’un yürütücülüğünü yaptığı “Tensör Yapıları” başlıklı TÜBİTAK-MFAG-1001 ...
‘Vakit Ümmet İçin Tövbe Vaktidir’
Görmez, ‘Her şeye rağmen, her Müslüman umut dolu olmak zorundadır. Vakit ...
 
‘Türkiye hakkı olanı yapmıştır’
Eren, Rusya Hava Kuvvetleri’ne ait bir adet SU-24 tipi savaş jetinin Türk ...
ATAÜNİ’den İleri Teknoloji açılımı
Atatürk Üniversitesi Doğu Anadolu İleri Teknoloji Uygulama ve Araştırma ...
Palandöken tarımında vizyon değişimi
M.COŞKUN-Palandöken İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü hizmet binası ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva