ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Koca’dan istihdam müjdesi
Koca’dan istihdam müjdesi
Gazze’de can kaybı 34 bin 356’ya yükseldi
Gazze’de can kaybı 34 bin 356’ya yükseldi
Kurtulmuş: 'Bundan sonra eylem zamanıdır'
Kurtulmuş: 'Bundan sonra eylem zamanıdır'
‘Filistin’in yanında olmaya devam edeceğiz’
‘Filistin’in yanında olmaya devam edeceğiz’
Judo’da ETÜ farkı
Judo’da ETÜ farkı
HABERLER>EKONOMİ
19 Ocak 2015 Pazartesi - 13:17

Erzurumlu hakkını nasıl alacak?

Kayıp kaçak ücretinin geri alım sürecinde ki gelinen son durumu değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu Üyesi ve Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay, vatandaşların bu süreçte ki izleyeceği yolu detayları ile anlattı.

Erzurumlu hakkını nasıl alacak?

Kayıp kaçak ücretinin geri alım sürecinde ki gelinen son durumu değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu Üyesi ve Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay, vatandaşların bu süreçte ki izleyeceği yolu detayları ile anlattı. 
ALTAY’IN AÇIKLAMASI

Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları kaydetti; “17 Aralık 2014 tarihinde YHGK, kayıp kaçak bedelinin “haksız kazanç olduğunu, dürüst vatandaştan alınamayacağını ve bu paranın tüketiciye iadesi gereklidir” yönünde karar verdi. Bu kesinleşen karardan sonra tüketici örgütleri ikiye ayrıldı. Bir kısım dernek yöneticileri “kayıp kaçak ücretinin Tüketici Hakem Heyetlerine müracaat edilerek alınabileceği” yönünde görüş bildirirken, bir kısım yöneticiler de “YHGK kararının bağlayıcı olmadığını, ve abone aleyhine pek çok mahkeme kararının da olduğunu” belirttiler.
YHGK kararından sonra tüm tüketici derneklerinin ortak düşünceleri ise 35 milyon abonenin olduğu düşünülürse, Tüketici Hakem Heyetleri ve mahkemelerin iş yükünü arttırarak tıkanmasına yol açacağı yönündeydi. Bu soruna her başkanın ayrı ayrı açıklaması yerine, 15 Ocakta tüketici örgütleri bir araya gelerek, kayıp kaçak elektrikten tüketicilerin sorumlu tutulamayacağı ve bunun bedelinin tüketicilere ödetilemeyeceği yönünde ortak bir bildiri yayınlandı. Yayınlanan bildiri de öncelik olarak bu soruna uzlaşma ile çözüm getirilmesi, elektrik faturasına yansıyan bedellerin artık alınmaması, kayıp-kaçak bedelinin makul bir süre içinde geri ödenmesi ya da, kullanılacak elektrik bedelinden düşülebilmesini sağlayacak şekilde bir çözüm yolu bulunması önerildi. Çözüm yolu bulunamaması taktirde vatandaşın hakkını sonuna kadar arayacağı şeklindeydi. Bu durumda vatandaşın hakkını nasıl arayacağı ve izleyeceği yol şu şekildedir.
Vatandaş önce elektrik dağıtım şirketine başvuru yaparak, geriye doğru 10 yıllık dönem içerisinde ödemiş olduğu kayıp kaçak bedelinin iadesini talep edecek. Bu talebe elektrik dağıtım şirketleri muhtemelen ret cevabı verecektir.
Bunun üzerine elektrik dağıtım şirketinden 10 yıl geriye dönük dökümleri istemeleri gerekmektedir. Bu kez de Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğine dayandırılarak muhtemelen 1 yıl geriye dönük dokümanlar verilecek ve 9 yılı verilmeyecektir. Dağıtım şirketinin 1 yıllık dökümleri vermesi Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri için yeterli olduğunu düşünüyoruz. Hakem Heyetleri 10 yıllık kayıp-kaçak dokümanını istediğinde dağıtım şirketleri mecburi vermek zorunda kalacaklardır.
Vatandaş elinde ki 1 yıllık dokümanla birlikte, 3 bin 300 TL'den az olan ödemeler için bulunduğu ilçenin kaymakamlığındaki Tüketici Sorunları Hakem heyetlerine başvuru yaparak 10 yıllık kayıp kaçak ücretinin tarafına iadesini talep etmesi gerekiyor. Vatandaş yazacağı dilekçede kurumun bir yıldan öncesine ait tüketim bilgilerini vermediğini belirtmesi gerekir. Dolandırıcı firmalara kesinlikle prim verilmemesi gerekir. Kayıp kaçak bedelini hiç kimse başkasının yerine alamaz. Kayıp kaçak bedelini geri almak için başvuru yapanlar kaybedebileceklerini de hesaba kadar müracaat etmelidirler.”

 
Ahmet Hulusi Seven’e vefa
 
Erzurumspor Denizli’yi 1-0 mağlup etti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Genç MÜSİAD seçime gitti
MÜSİAD Erzurum Şubesi Gençlik Kurulu 10. Olağan Genel Kurulu yapıldı. ...
KUDAKA bir ilke öncü oldu
KUDAKA'nın desteklediği proje kapsamında kurulan Süt Analiz Laboratuvarı ...
Erzurum 110 bin virajında
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum il trafiğine kasım ayında 451 araç, 181 otomobil ...
 
Erzurum’da 1 ayda bin 928 otomobil devredildi
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’da kasım 2014 döneminde bin 928 otomobil, 91 minibüs, ...
Erzurum 43’üncü sırada kaldı
Erzurum traktör varlığı bakımından ülke sıralamasında 43, bölge illeri ...
Önce NASA ekti, şimdi sıra Erzurum’da
Kerim BURUCU-Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ...
 
Erzurum'da bin 741 kişi işsizlik maaşı aldı
M.COŞKUN-2014 yılı içinde işsizlik maaşından yararlanan Bin 741 kişiye ...
Erzurum TKDK ‘dan ilçe ilçe tanıtım
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Erzurum İl Koordinatörlüğü, ...
Sekmen’den dev yatırım müjdesi
Sekmen,"Dünya'nın en büyük zenginleri arasında yer alan Suudi Arabistanlı ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva