ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’un 3 aylık şirketleşme seyri açıklandı
Erzurum’un 3 aylık şirketleşme seyri açıklandı
Erzurum 5’inci sıraya yükseldi
Erzurum 5’inci sıraya yükseldi
Humanis’ten Ankara’da dev Atatürk sergisi
Humanis’ten Ankara’da dev Atatürk sergisi
Şimşek iddialara cevap verdi
Şimşek iddialara cevap verdi
Özhaseki: 'Duruşumuz asla değişmeyecek'
Özhaseki: 'Duruşumuz asla değişmeyecek'
HABERLER>EKONOMİ
15 Şubat 2015 Pazar - 11:05

Erzurum için ‘ballı’ süreç..

Erzurum yıllık bal üretimi bakımından Türkiye iller sıralamasında Muğla, Ordu, Adana, Aydın, Sivas, Mersin, İzmir, Antalya, Balıkesir, Siirt, Van, Diyarbakır, Bitlis, Şanlıurfa, Bingöl, Denizli, Kars ve Giresun’un ardından 19’uncu oldu.

Erzurum için ‘ballı’ süreç..

Erzurum bal üretim performansı yüksekliği bakımından Türkiye’nin ilk 20 ili içine girdi. Erzurum yıllık bal üretimi bakımından Türkiye iller sıralamasında Muğla, Ordu, Adana, Aydın, Sivas, Mersin,  İzmir, Antalya, Balıkesir, Siirt, Van, Diyarbakır, Bitlis, Şanlıurfa, Bingöl, Denizli, Kars ve Giresun’un ardından 19’uncu oldu.
TZOB VERİLERİ
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’nin bal üretiminde sınır tanımadığını belirterek, “Bal üretimi, 2014 yılında yüzde 8,2 artışla ilk kez 100 bin ton sınırını geçerek 102 bin 486 tona ulaştı. 2013 yılında üretim 94 bin 694 tondu” dedi.
 Bayraktar, yaptığı açıklamada, arıcılığa çok uygun floralara sahip olan Türkiye’de bal üretimin hızla arttığını, bir bir eşikleri geçtiğine dikkati çekti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 1994 yılında 54 bin 908 ton olan bal üretiminin, 2014 yılına kadar yüzde 86,7 artışla 102 bin 486 tona yükseldiğini belirten Bayraktar, 1994-2014 döneminde kovan sayısının da yüzde 86,5 artışla 3 milyon 786 bin 588 kovandan 7 milyon 60 bin 973 kovana çıktığını vurguladı. 2014’de kovanların yüzde 97,3’nün yeni, yüzde 2,7’sinin eski tip olduğunu bildiren Bayraktar, eski tip kovan sayısının 193 bin 442, yeni tip kovan sayısının 6 milyon 867 bin 531’e ulaştığını belirtti.
İLK 5, MUĞLA, ORDU, ADANA, AYDIN VE SİVAS’TAN OLUŞTU
 Bayraktar, şunları kaydetti:
“Muğla bal üretimini 15 bin 282 tona çıkararak birinci oldu. 2013 yılının birincisi Ordu, 15 bin 39 ton bal üretimiyle ikinci sırada yer aldı. Adana, 9 bin 715 tonla üçüncü oldu. Muğla ve Ordu toplam bal üretiminin yüzde 29,6’sını karşıladı. Bu illere Adana’nın da eklenmesiyle üç ilin payı yüzde 39,1’i buluyor. Bal üretiminde Muğla, Ordu, Adana’yı 3 bin 447 tonla Aydın, 3 bin 39 tonla Sivas, 2 bin 884 tonla Mersin, 2 bin 877 tonla İzmir, 2 bin 711 tonla Antalya, 2 bin 638 tonla Balıkesir, 2 bin 26 tonla Siirt izledi.
 Bal üretimi, Van’da 1982, Diyarbakır’da 1619, Bitlis’te 1429, Şanlıurfa’da 1400, Bingöl’de 1288, Denizli’de 1264, Kars’ta 1260, Giresun’da 1253, Erzurum’da 1244, Çanakkale’de 1240, Hakkari’de 1132, Trabzon’da 1007, Erzincan’da 1007 ton.
 2014’de Samsun’da 975, Gümüşhane’de 954, Konya’da 921, Osmaniye’de 916, Manisa’da 910, Artvin’de 850, Hatay’da 836, Afyonkarahisar’da 813, Çankırı’da 799, Malatya’da 795, Bursa’da 748, İstanbul’da 722, Kahramanmaraş’ta 719, Rize’de 692, Edirne’de 687, Sakarya’da 663, Ankara’da 654, Tunceli’de 641, Muş’ta 638, Kırklareli’de 632, Burdur’da 600, Tekirdağ’da 572, Elazığ’da 519, Kocaeli’nde 503,Tokat’ta 502 ton bal üretildi.
 SON İKİ KIRŞEHİR VE KİLİS
 Üretim, Kayseri’de 491, Niğde’de 488, Adıyaman’da 473, Düzce’de 470, Kastamonu’da 450, Yalova’da 361, Karaman’da 351, Çorum’da 341, Bayburt’ta 319, Isparta’da 288, Batman’da 262, Sinop’ta 256, Aksaray’da 254, Yozgat’ta 240, Karabük’te 239, Iğdır’da 225, Bolu’da 221, Kütahya’da 215, Amasya’da 209, Ardahan’da 203, Mardin’de 182, Şırnak’ta 181, Bilecik’te 179, Zonguldak’ta 172, Gaziantep’te 160, Bartın’da 159, Kırıkkale’de 138, Uşak’ta 122, Nevşehir’de 116, Ağrı’da 114, Eskişehir’de 113 tonda kaldı. Bal üretiminde son iki sırayı ise 85 tonla Kırşehir ve 14 tonla Kilis aldı.”
 “TÜRKİYE ARICILIĞA ÇOK UYGUN”
Özellikle Türkiye’nin bol çiçekli geniş mera alanları ve akasya, kestane, ıhlamur gibi nektarlı çiçek açan ormanlarının arıcılığa çok uygun olduğunu vurgulayan Bayraktar, şu bilgileri verdi:
“Arıcılık çok fazla sermayeye, tarım arazisine gerek duymadan yapılabilecek, genç çiftçilerle kadın çiftçilerimizin uğraşı alanı olabilecek, istihdam oluşturacak, kırsal kalkınmaya destek olacak bir sektör. Ülkemizde kıyılardan iç bölgelere doğru farklı yükseltilerin olması, bitkilerin farklı tarihlerde çiçeklenmesine neden olmakta, bu durum bitkilerin farklı bölgelerde yılın değişik dönemlerinde arılar için her an nektar kaynağının bulunabilirliğini sağlamaktadır.
 Aslında ülkemizde arıcılık; topoğrafik yapısı, farklı iklimler ve tarım bölgelerine sahip olunması, sanayi ve yerleşim yerlerinden uzak büyük alanların varlığı, kimyasal ilaç ve gübre kullanımının olmadığı işlenmeyen tarım alanlarının, mera ve çayırlıkların fazla, sabit ve gezginci arıcılığa elverişli olması nedeniyle tarım arazisi olmayanların hatta kadın çiftçilerimizin de rahatlıkla yapabileceği tarımsal faaliyettir. Bu özellikleri ile ülkemiz, kendi coğrafyasındaki diğer ülkelere göre arıcılıkta avantajlı ülkelerden biridir. Ülkemizde çoğunlukla gezginci olarak yapılan arıcılıkta, arıcılarımızın büyük bir kısmı arılarını Akdeniz ve Ege bölgelerinde kışlatmakta, ilkbaharda Mayıs ayında İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya götürmektedirler. Arıcılarımızın bir kısım çiçek balı için Sivas, Erzurum, Muş, Bingöl ve Bitlis’e, ayçiçeği balı için Trakya ve Ege bölgelerine gitmektedirler. Ülkemizde çiçek balının yanı sıra, büyük miktarlarda çam balı üretimi de yapılmaktadır.”
YAPILMASI GEREKENLER
 Üreticilerin arıcılıktaki girdi maliyetleri ve pazarlamadaki zorluklar yüzünden ürettikleri balı değeri fiyattan satamadıklarının altını çizen Bayraktar, şunları kaydetti:
“Polen, arı sütü, arı zehiri gibi diğer arıcılık ürünleri ise talep olmadığı için arıcılarımız tarafından yeterince üretilmemektedir. Bu nedenle diğer ürünler için pazarlar araştırmalı, sadece bal üretimiyle sınırlı kalınmamalıdır. Baldaki kaçakçılık önlenmelidir. Yine bal üreticilerimizin sahte bal üreticilerine karşı korunması şarttır. Sektörün daha fazla desteklenmesi gerekir.
 Arıcılıkta ihracatın artırılması için, girdi maliyetleri azaltılmalı, standart üretim yapılmalı, üretim kontrol edilmeli, yapılan üretimin ne olduğu, içeriği, kalıntı maddelerin olmadığı belirtilmeli, standartlara uygun ambalajlama yapılmalıdır.”
 

 
Keleş AK Parti’den milletvekili aday adayı oldu
 
Kürtün Barajı can aldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Otogaz dönüşümü yapan firmalara denetim
Erzurum Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, otomobillere otogaz dönüşümü ...
1 yılda kişi başına 4.1 bin TL harcama
M.AKDAĞ-Erzurum’da personel giderleri dışında en çok kamu harcamasının ...
İŞKUR dua aldı
M.COŞKUN-İŞKUR’un düzenlediği ‘Engellilere yönelik Çağrı Merkezi Elemanı ...
 
Kuyumculardan 2015 serzenişi
M.COŞKUN-Altın fiyatlarının artması ile satışlarda büyük bir düşüş yaşandığını ...
2014 Erzurum için kredili yıl oldu..!
TBB Risk Merkezi Aralık 2014 dönemi nakdi kredi iller dağılım sonuçlarını paylaştı.
Erzurum’da 1 ayda 4 bin araç el değiştirdi
TÜİK Aralık 2014 dönemi araç devir verilerini paylaştı. Erzurum’da 2 bin ...
 
Erzurum, Türkiye’de 28, bölgede 2’inci oldu
Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan 14 il içinde Erzurum kamu bankalarından ...
Akasya Vadisi Projesi yenilendi
Pasinler ilçesinde Çağ Grup tarafından yapılan Akasya Vadisi Hasankale ...
Küçük çocuklardan, büyük hayat mücadelesi
Sibirya soğuklarının hüküm sürdüğü Erzurum’da yaşayan üç çocuk, okuldan ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva