ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
HABERLER>EKONOMİ
8 Mart 2019 Cuma - 07:31

Erzurum dış ticaretinde yüzde 81’lik artış

MAHMUT AKDAĞ - ÖZEL - Ticaret Bakanlığı Ocak ayı Erzurum dış ticaret verilerini açıkladı.

Erzurum dış ticaretinde yüzde 81’lik artış

Ticaret Bakanlığı Ocak ayı Erzurum dış ticaret verilerini açıkladı. Erzurum’da yılın ilk ayında 1.0 milyon dolarlık ihracat, 2.0 milyon dolarlık ithalat olarak toplam 3.0 milyon dolarlık dış ticaret gerçekleştirildiği bildirildi. Bu yılın ilk ayında ilden gerçekleştirilen dış ticaret 2018 yılının aynı dönemine göre yüzde 81.47 oranında arttı.

OCAK 2019 ERZURUM İHRACAT

Ticaret Bakanlığı verilerine göre Erzurum’da ocak2019 döneminde 15 firma tarafından 1.0 milyon dolar tutarında ihracat yapıldı. Bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracat yapan firma sayısı yüzde 6.3 oranında düşüş gösterirken, kaydedilen ihracat değeri ise yüzde 9.1 oranında arttı. İlde 2018 yılı ocak döneminde 16 firma 966 bin dolarlık ihracat yapmıştı.

OCAK 2019 ERZURUM İTHALAT

İlde bu yılın ocak döneminde 9 firma tarafından 2.0  milyon dolar tutarında ithalat kaydedildi. 2018 yılının aynı dönemine göre ithalat yapan firma sayısı aynı kalırken, kaydedilen ithalat değeri yüzde 176.6 oranında artış gösterdi. İlde 2018 yılı ocak döneminde 9 firma 734 bin dolarlık ithalat gerçekleşmişti.

OCAK 2019 ERZURUM DIŞ TİCARET

İlde yılın ilk ayında 15 ihracat, 9 ithalat olmak üzere 24 firma tarafından 3 milyon 85 bin dolarlık dış ticaret gerçekleştirildi. İlde dış ticaret yapan firma sayısı yüzde 4 oranında gerilerken, kaydedilen dış ticaret değeri ise yüzde 81.47 oranında artış gösterdi. Erzurum’da geçen yıl 25 firma 1.7 milyon dolarlık dış ticaret yapmıştı.

OCAK 2019 BÖLGE DIŞ TİCARET

Ocak ayında Doğu Anadolu Bölgesinde 27.4 milyon dolarlık ihracat, 33,0 milyonluk ithalat olmak üzere toplam 60,5 milyon dolarlık dış ticaret gerçekleştirildi. Dış ticaret yapan firma sayısının 536 olduğu bölgede bir önceki yıla oranla firma sayısında yüzde 7,8’lik artış, dış ticaret değerinde ise yüzde 51,2 oranında düşüş oldu. 2018 yılında bölgeden 497 firma 124,3 milyon dolarlık dış ticaret gerçekleştirmişti.

OCAK 2019 BÖLGE İHRACAT

Ticaret Bakanlığı verilerine göre bölgede 266 firma tarafından 27,4 milyon dolar tutarında ihracat yapıldı.  İhracatçı firma sayısı yüzde 8,3, kaydedilen ihracat değeri ise yüzde 61,1 oranında düştü. 2018 yılının ocak ayında bölgeden 290 ihracatçı firma tarafından 70,6 milyon dolar tutarında ihracat yapılmıştı.

OCAK 2019 BÖLGE İTHALAT

Doğu Anadolu Bölge illerinden bu yılın ilk ayında 270 firma tarafından 33,0 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirildi. 2018 yılının aynı dönemine göre, ithalatçı firma sayısı yüzde 30,4 oranında artarken, kaydedilen ithalat değeri yüzde 38,4 oranında geriledi. Bölgeden geçen yıl 207 firma 53,7 milyon dolarlık ithalat yapmıştı.

DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ, OCAK 2019

İhracat yüzde 5,9 arttı, ithalat yüzde 27,2 azaldı. Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2019 yılı Ocak ayında, 2018 yılının aynı ayına göre yüzde 5,9 artarak 13 milyar 170 milyon dolar, ithalat yüzde 27,2 azalarak 15 milyar 673 milyon dolar olarak gerçekleşti.

 DIŞ TİCARET AÇIĞI AZALDI

Dış ticaret açığı yüzde 72,5 azaldı. Ocak ayında dış ticaret açığı yüzde 72,5 azalarak 2 milyar 503 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2018 Ocak ayında yüzde 57,8 iken, 2019 Ocak ayında yüzde 84'e yükseldi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat yüzde 5,4 arttı

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2019 Ocak ayında bir önceki aya göre ihracat yüzde 5,4, ithalat yüzde 4,9 arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise; 2019 yılı Ocak ayında önceki yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 6 arttı, ithalat yüzde 27,1 azaldı.

İHRACATTA ALMANYA, İTHALATTA RUSYA İLK SIRAYI ALDI

 Almanya'ya  yapılan ihracat 2019 Ocak ayında 1 milyar 289 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla 937 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 783 milyon dolar ile İtalya takip etti. İthalatta ise Rusya 1 milyar 709 milyon dolar ile ilk sırada yer aldı. Bu ülkeyi sırasıyla; 1 milyar 462 milyon dolar ile Çin, 1 milyar 199 milyon dolar ile Almanya takip etti.

YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÜRÜNLERİ

Yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ihracatı içindeki payı yüzde 3 oldu. Teknoloji yoğunluğuna göre dış ticaret verileri, ISIC Rev.3 sınıflaması içinde yer alan imalat sanayi ürünlerini kapsamaktadır. Ocak ayında ISIC Rev.3'e göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı yüzde 93,4'tür. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı yüzde 3, orta yüksek teknolojili ürünlerin payı ise yüzde 35,1'dir. İmalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı yüzde 72,7'dir. Ocak ayında yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı yüzde 15,2, orta yüksek teknolojili ürünlerin payı ise yüzde 40,8'dir.

GENEL TİCARET SİSTEMİ

Genel ticaret sistemine göre ihracat 13 milyar 906 milyon dolar oldu. Genel ticaret sistemine göre ihracat 2019 yılı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,3 artarak 13 milyar 906 milyon dolar oldu. Ocak ayında ithalat ise yüzde 27,1 azalarak 16 milyar 166 milyon dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu ayda ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 86 olarak gerçekleşti.

AÇIKLAMA

Dış ticaret istatistikleri özel ticaret sistemi ve genel ticaret sistemi olmak üzere iki farklı ticaret sistemi kullanılarak hesaplanmaktadır. Türkiye ve Avrupa Birliği üyeleri dış ticaret istatistiklerini özel ticaret sistemine göre yayımlamaktadır.

Özel ticaret sisteminde, gümrük antrepoları ve serbest bölgeler istatistiklerde yer almamakta, sadece ülkenin serbest dolaşım alanına giren ve bu alandan çıkan mallar kapsanmaktadır. Özel ticaret sisteminde serbest bölgeler ve gümrük antrepoları o ülkenin istatistik bölgesi içinde yer almamaktadır. Bu nedenle, antrepolar ile serbest bölgelerden ülkeye gelen ve ülkeden serbest bölgelere ve gümrük antrepolarına gönderilen mallar hesaplamalara katılırken, söz konusu bölgelerle 3. ülkeler arasındaki ticaret hesaplamalara katılmamaktadır. Genel ticaret sisteminde ise, bir ülkenin ekonomik alanına giren ve ekonomik alanından çıkan mallar kapsanmaktadır. Genel ticaret sisteminde ülkenin ekonomik alanını oluşturan serbest bölgeler, gümrük antrepoları ve serbest dolaşım alanına giren veya bu alanlardan çıkan mallar hesaplamalara katılmaktadır.

 Bu kapsamda, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından dış ticaret istatistiklerinin detaylı olarak özel ticaret sistemine göre yayımlanmasına devam edilecektir. Bunun yanı sıra, 2019 Ocak ayından itibaren genel ticaret sistemine göre yıllık ve aylık toplam dış ticaret istatistikleri, 2013-2019 dönemini içerecek şekilde bülten ekinde ve istatistiksel tablolar kısmında verilecektir.

 

 
Erzurum’da bin kişiye 77 otomobil düşüyor
 
PFDK’dan Erzurumspor’a 40 bin TL ceza
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’da bin kişiye 77 otomobil düşüyor
MAHMUT AKDAĞ - ÖZEL - Erzurum’da trafiğe kayıtlı motorlu kara taşıtı sayısı ...
Erzurum ticaret sektöründe istikrar
MAHMUT AKDAĞ- ÖZEL- Erzurum zamanında ödenen çek sayısı ve çek tutarı ...
Erzurum DHMİ verileri açıklandı
MAHMUT AKDAĞ- ÖZEL-Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, ...
 
Girişimciler sandığa gitti
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) İl Genç Girişimciler Kurulu (GGK) ...
2. OSB doğalgaz altyapısına kavuşuyor
‘Erzurum 2. OSB Doğalgaz Altyapısının Kurulması Projesi’nde yetkili firma ...
Erzurum’dan ihracatta şubat rekoru
MAHMUT AKDAĞ - ÖZEL - Erzurum’da şubat ayında 1.9 milyon, yılın ilk 2 ...
 
Erzurum’dan 18 ülkeye ihracat
MAHMUT AKDAĞ - ÖZEL - Erzurum’dan şubat ayında 15, 2019 yılının ilk iki ...
Erzurum’un sektörel verileri açıklandı
MAHMUT AKDAĞ- ÖZEL -Erzurum’dan bu yılın şubat ayında 12, ocak-şubat ayları ...
Erzurum ülke ortalamalarını geçti
MAHMUT AKDAĞ - ÖZEL - Erzurum toplam nüfus içinde kadın sayısı oranı bakımından ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva