ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Göztepe, Süper Lig'e yükseldi
Göztepe, Süper Lig'e yükseldi
Kene can aldı
Kene can aldı
Son sözü Kaptan Yumlu söyledi: 2 -1
Son sözü Kaptan Yumlu söyledi: 2 -1
Gazze’deki çığlığı tuvale yansıttılar
Gazze’deki çığlığı tuvale yansıttılar
Yaşlı Destek Programı  başvuruları başladı
Yaşlı Destek Programı başvuruları başladı
HABERLER>EKONOMİ
26 Nisan 2016 Salı - 04:37

Erzurum’dan Urumiye’ye ekonomi köprüsü

Erzurum Valisi başkanlığındaki bir heyetle Tebriz ve Urumiye’ye çalışma ziyareti gerçekleştirildi.

Erzurum’dan Urumiye’ye ekonomi köprüsü

Erzurum ve İran arasında işbirliklerinin geliştirilmesi, iki bölge arasındaki ticaret hacminin artırılması amacıyla İran'daki ilgili kurum ve kuruluşlarla karşılıklı görüşmeler yapmak üzere Erzurum Valisi başkanlığındaki bir heyetle Tebriz ve Urumiye’ye çalışma ziyareti gerçekleştirildi.

Söz konusu heyette Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak’a; Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mehmet Emin Öz, Erzurum Büyükşehir Belediyesi ESKER A.Ş. Genel Müdürü Baran Zahit Türk, KUDAKA Genel Sekreter Vekili Dr. Mehmet Ali Çakal, KUDAKA Erzurum Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ozan Gündüz ve turizm yatırımcısı Denizhan Yılmazer eşlik etti.

Gerçekleştirilen çalışma ziyaretinin iki günlük Tebriz ayağında Doğu Azerbaycan Genel Valisi, Tebriz Belediye Başkanı, Doğu Azerbaycan Sanayi Maden ve Ticaret Kurumu Başkanı, Tebriz Ticaret Odası Başkanı, Yabancı Yatırım Hizmetleri Müdürü, Aras (Culfa) Serbest Bölge Müdürü ile resmi görüşmeler yapıldı.

ÇALIŞMA ZİYARETİ

Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak yapılan resmi görüşmelerde, Tebriz ve Erzurum’un birbirine yakın mesafede ve ortak kültürün olduğu bir alanda daha sık görüşmesi gerektiğini bildirdi. Erzurum’un bölgesinde 4,5-5 milyona hitap eden önemli bir şehir olduğunu belirten Vali Altıparmak; Tebriz’den önemli sayıda öğrencinin Atatürk Üniversitesi’nde yüksek lisans ve doktora seviyesinde eğitim aldığını, Erzurum’un İran’dan önemli sayıda turist tarafından tercih edildiğini, Erzurum-Tebriz ilişkilerinin gelişebilmesi için iki il arasındaki ulaşım imkânlarının geliştirilmesinin önemine değinerek Erzurum-Tebriz direkt otobüs ve uçak seferlerinin yakın zamanda başlatılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, yapılacak otobüs ve uçak seferlerine başta Trabzon ve Iğdır olmak üzere komşu illerden de talep olacağına vurgu yaptı.

EKONOMİK VE SOSYAL İŞBİRLİĞİ

Erzurum-Tebriz ticari işbirliklerinin geliştirilmesi için iki ülke iş adamlarının ortaklık kültürünü geliştirerek birlikte yatırım yapması gerektiği, Erzurum’da yapımı devam eden fuar ve kongre merkezinin tamamlanması ile birlikte karşılıklı fuar organizasyonlarının düzenlenebileceğini kaydeden Vali Altıparmak, Tebriz’in şairler şehri olduğunu Erzurum’daki gençlerin de şiiri sevmeleri için bu ilişkinin gelişmesi gerektiğine değindi.

Karşılıklı düzenlenecek otobüs seferleri için Erzurum ve Tebriz Belediye Başkanları belli bir süre boyunca biletlerin bir bölümünü satın almak suretiyle seferlere sponsor olabileceklerini bildirdiler. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum-Tebriz direkt uçak seferleri için İranlı bir işadamı ile görüşmelerin son aşamaya geldiğini, İran ve Türkiye tarafından gerekli resmi izinlerin alındığını ve uçuşların yakın zamanda başlamasını beklediklerini belirtti.

Türkiye ve İran’ın köklü tarihi ilişkilerinin olduğuna değinen İran tarafı ise, Türk iş adamlarını İran’a yatırım yapmaya beklediklerini bildirdi. Tebriz’in 2018 yılı İslam Dünyası Turizm Başkenti seçildiğini vurgulayan yetkililer, bu çerçevede Tebriz’e önemli sayıda otel yatırımı yapıldığını ve Türkiye’nin turizm sektöründeki bilgi ve birikiminden faydalanmak istediklerini belirttiler.

Öte yandan karşılıklı işbirliklerini ve ortaklıkları artırmak üzere düzenlenecek fuar organizasyonlarına karşı taraftan iş adamlarının davet edilmesi ve resmi açılışlara iki tarafın da davet edilmesi, tecrübe aktarımı konusunda başta hizmetler sektörü ve yerel yönetimler olmak üzere karşılıklı personel değişimi yapılması konularında iki taraf da mutabık kaldı.

Vali Altıparmak başkanlığındaki heyet, Tebriz’deki temasları kapsamında ayrıca Aras (Culfa) Serbest Bölgesine bir ziyaret gerçekleştirerek farklı bir model ile yapılmış olan serbest bölgede incelemelerde bulundu.

Tarım, ağır sanayi, hafif sanayi, turizme yönelik ihtisaslaşmış yatırım bölgeleri ve alışveriş merkezleri ile farklı bir konseptte planlanmış olan Aras (Culfa) Serbest Bölgesi, potansiyel yatırımcılarına uzun vadeli geri ödeme seçenekleri ile yer tahsisi, yabancı yatırımcılara sermaye garantisi, 20 yıl vergi muafiyeti ve yüz yüz hisseli yabancı yatırımlara imkân tanınması gibi fırsatlar sunmaktadır. Serbest Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Aras Serbest Bölgesi’nde toplam 36 adet yabancı yatırım bulunduğu bunların 13’ünün Türk yatırımcı olduğu ve yeni yatırımcıları beklediklerini bildirdiler.

Çalışma ziyaretinin son gününde Urumiye’ye geçen heyet; burada Batı Azerbaycan Genel Valisi, Urumiye Belediye Başkanı, Batı Azerbaycan Eyaleti İktisadi İşler ve Kaynakların Geliştirilmesinden Sorumlu Vali Yardımcısı ve eyaletteki kamu ve özel sektör yetkilileri ile görüşmeler yaptı.

Görüşmelerde Erzurum-Tebriz arası yapılması planlanan uçak ve otobüs seferlerine Urumiye’nin de entegre olmasının beklendiği, bu şekilde Urumiye ve Erzurum’un ticari işbirliklerinin gelişeceği, Erzurum-Urumiye arasında karşılıklı ticari heyet (eşleştirme) organizasyonlarının yapılabileceği bildirildi.

 
‘Milletle Devlet el ele mücadele etmeli’
 
Erzurum’da “Aydınlık Geleceğin Melekleri”
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Oyuncak Sanayisinde ilk büyük adım
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, kurum olarak şehirde kurulacak ...
3 ayda bin 424 konut satıldı
M.AKDAĞ-Erzurum’da Mart ayında 617, ocak-mart ayları toplamında ise bin ...
Erzurum’da 20 lider çiftçi belirlenecek
yürüttüğü “Organik Et ve Süt Üretimi Projesi” kapsamında Erzurum’da 20 lider çiftçi seçilecek.
 
Pasinler’de Sanayi Sitesi’ne kavuşuyor
Pasinler ilçesinde yapılması planlanan Küçük Sanayi Sitesinde sona gelindi.
Erzurum Coğrafi işarette lider il
MAHMUT AKDAĞ-14 ilin yer aldığı Doğu Anadolu Bölgesinde tescilli coğrafi ...
Erzurum’dan 3 ayda 46 başvuru
M.AKDAĞ-Erzurum’da 21 yıllık süreçte gerçekleştirilen marka başvurusu sayısı bin 193’e ulaştı.
 
Erzurum Patent’te 19’uncu sırada
Erzurum’dan bu yılın mart ayında 1, ocak-mart ayları toplamında ise 5 ...
Erzurum Hizmet sektöründe yeni konsept
İşadamı İlker Özkara tarafından hizmete sunulan Ayaküstü Kahve kafenin ...
Haksız rekabet son buldu
M.COŞKUN-Doğu Anadolu Sürücü Kursları ve Eğitim Federasyonu Başkanı Alparslan ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva