ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’un 3 aylık şirketleşme seyri açıklandı
Erzurum’un 3 aylık şirketleşme seyri açıklandı
Erzurum 5’inci sıraya yükseldi
Erzurum 5’inci sıraya yükseldi
Humanis’ten Ankara’da dev Atatürk sergisi
Humanis’ten Ankara’da dev Atatürk sergisi
Şimşek iddialara cevap verdi
Şimşek iddialara cevap verdi
Özhaseki: 'Duruşumuz asla değişmeyecek'
Özhaseki: 'Duruşumuz asla değişmeyecek'
HABERLER>EKONOMİ
3 Temmuz 2017 Pazartesi - 07:42

Erzurum’dan 6 ayda 11 milyonluk ihracat

MAHMUT AKDAĞ-Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Haziran ayı ihracat rakamlarını açıkladı.

Erzurum’dan 6 ayda 11 milyonluk ihracat

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Haziran ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Erzurum’da haziran ayında 2.2 milyon dolar, bu yılın ocak-haziran ayları kapsamında da 10.7 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiği kaydedildi. Bölge’de 7’inci sırada bulunan Erzurum’un Doğu Anadolu ihracat payı yüzde 2.09 oldu.

İLK 6 AYLIK SÜREÇ VE ERZURUM

Erzurum’da 2017’nin 6 aylık sürecinde en fazla değerde ihracatın gerçekleştiği dönem mayıs ayı oldu. TİM verilerine göre ilden ocak ayında 1.3 milyon, şubat ayında 1.3 milyon, mart ayında 1.8 milyon, nisan ayında 1.4 milyon, mayıs ayında 2.4 milyon, haziran ayında 2.2 milyon dolarlık ihracat yapıldı. İlin altı aylık ihracat değeri toplamı 10 milyon 759 bin dolar olarak bildirildi.

DOSİAD BÖLGESEL VERİLER ANALİZİ

TİM verileri üzerinden DOSİAD Araştırma Merkezince yapılan analizlere göre, haziran ayında Erzurum’dan 2.2, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinden 14.5, Doğu Anadolu Bölgesinden 71.6 milyon, yılın ilk yarısında ise Erzurum’dan 10,7, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinden 87,9, Doğu Anadolu Bölgesinden de 512.8 milyonluk ihracat kaydedildi.

İHRACATTA HAZİRAN RAKAMLARI

Türkiye İhracatçılar Meclisi, 2017 yılı Haziran ayı ihracat rakamları Gaziantep'te açıklandı. Haziran ihracat rakamı 12.1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi, 2017 yılı Haziran ayı ihracat rakamları Gaziantep'te açıklandı. TİM tarafından düzenlenen ve ihracatta ilk binde 30'uncu sırada yer alan Altunkaya Şirketler Grubu'nda düzenlenen toplantıda Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Haziran ayında 1.8 artışla 12.1 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.

HAZİRAN AYININ LİDERİ OTOMOTİV

Haziran ayının liderinin yine otomotiv olduğunu belirten Mehmet Büyükekşi, "Haziran'da miktar bazında ihracat yüzde 4.1, ilk 6 ayda ise yüzde 12.6 artış gösterdi. Haziran’da ihracatın lideri yüzde 2,5 milyar dolarla yine otomotiv oldu. Bu sektörümüzün ihracatı haziran ayında yüzde 16.4 artış kaydetti. Otomotivi sırasıyla 1.4 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon ile 1.3 miyar dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti. Haziran ayında en fazla ihracat artışını sanayi ürünlerinde; yüzde 178 ile gemi ve yat sektörü elde etti. Tarım ürünlerinde ise en fazla ihracat artışını yüzde 63 artış ile zeytin ve zeytinyağı sektörü yakaladı" dedi.

EN FAZLA İHRACAT ARTIŞI RUSYA’YA OLDU

Haziran ayında en fazla ihracat artışının yüzde 89.1 ile Rusya'da olduğunu belirten Büyükekşi, "Rusya'ya ihracatımızdaki bu artışta bu ülkeye yaptığımız yaş meyve ve sebze ihracatının 5 katına çıkması etkili oldu. Haziran ayında 122 ülkeye ihracatımız arttı, 109 ülkeye olan ihracatımız ise gerileme gösterdi. En fazla ihracat yaptığımız ilk 5 ülkeye bakacak olursak; Almanya'ya ihracatımız yüzde 4.4, İngiltere'ye ihracatımız yüzde 2.1, İtalya'ya ihracatımız yüzde 1.8, ABD'ye ihracatımız yüzde 14.1 ve Irak'a ihracatımız yüzde 4.4, artış gösterdi" şeklinde konuştu.

AB'YE İHRACAT 3 MİLYAR DOLAR ARTTI

AB ülkelerine 3 milyar dolar ihracat artışının olduğunun altını çizen Büyükekşi, "Haziran'da AB'nin ihracatımızdaki payı 50.5 oldu. İlk 6 ayda ise AB'ye ihracatımız 3 milyar dolar artış kaydetti. Haziran ayında Kuzey Amerika'ya ihracatın yüzde 17.8, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine yüzde 17, Uzakdoğu'ya ise yüzde 21.1 artış gösterdi. İlk 6 ayda AB'den sonra ihracata artışına en büyük katkıyı 936 milyon dolar artış ile Kuzey Amerika ülkeleri ve 659 milyon dolar artış ile Ortadoğu ülkeleri verdi" diye konuştu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi Ayrıca, başarılı ihracat rakamlarından dolayı Altunkaya Şirketler Gurubu Yönetim Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya’ya teşekkür etti.

HAZİRAN İHRACATI 12,1 MİLYAR DOLAR OLDU

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Haziran 2017 ihracatı yüzde 1,8 artışla 12,1 milyar dolar oldu. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Şunu gururla söyleyebiliriz ki, Kasım ayından bu yana yani tam 8 aydır ihracatta artış açıklıyoruz. Haziran ayında da Ramazan Bayramı sebebiyle 2 iş günü eksik olmasına rağmen ihracatımızı artırmayı başardık. Atılım Yılı ilan ettiğimiz 2017'nin başından beri istikrarlı bir artış elde etmemiz bizler için büyük bir mutluluk kaynağı” diye konuştu.

İhracat rakamları Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in katılımıyla Gaziantep'te, TİM 1000'de 30. sırada yer alan Altunkaya Şirketler Grubu tesislerinde açıklandı. TİM Başkanı Büyükekşi, “Dünya ticareti yeniden canlanırken, çevre ülkelerle aramızdaki sorunlar Hükümetimiz tarafından çözülürken, ihracatçılarımıza her koldan verilen teşviklere her gün bir yenisi eklenirken tabi ki 2017 Atılım Yılı'nın hakkını vereceğiz” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Haziran 2017 ihracat rakamlarını Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in katılımıyla Gaziantep'te, TİM 1000'de 30. sırada yer alan Altunkaya Şirketler Grubu'nun bebek bezi üretim tesislerinde açıkladı. TİM verilerine göre Haziran 2017 ihracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 1,8 artışla 12 milyar 70 milyon dolar şeklinde gerçekleşti.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Şunu gururla söyleyebiliriz ki, Kasım ayından bu yana yani tam 8 aydır ihracatta artış açıklıyoruz. Haziran ayında da Ramazan Bayramı sebebiyle 2 iş günü eksik olmasına rağmen ihracatımızı artırma başarasını gösterdik. Atılım Yılı ilan ettiğimiz 2017'nin başından beri istikrarlı bir artış elde etmemiz bizler için büyük bir mutluluk kaynağı” diye konuştu. Büyükekşi, yılın ilk 6 ayında ihracatın yüzde 8,2 artışla 76 milyar 383 milyon dolar ve son 12 aylık ihracatın yüzde 4,5 artışla 147 milyar 329 milyon dolar olduğuna dikkat çekti.

ATILIM YILI'NIN HAKKINI VERECEĞİZ

TİM olarak ihracatı ivmeli bir performansla artırma gayreti içinde olduklarını söyleyen Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çünkü 2017, İhracatta Atılım Yılı. Dünya ticareti yeniden canlanırken, çevre ülkelerle aramızdaki sorunlar Hükümetimiz tarafından tek tek çözülürken, ihracatçılarımıza her koldan verilen teşviklere her gün bir yenisi eklenirken tabi ki bu yılın hakkını vereceğiz.”

ŞU ANA KADAR 3 BÜYÜK REKOR KIRDIK

TÜİK'e göre yılın ilk 5 ayında ihracatın yüzde 9.5 gibi çok güçlü bir artış gerçekleştirdiğini hatırlatan Büyükekşi, yılın ilk 4 ayı için geçerli küresel verilere işaret ederek “Şu ana kadar 3 büyük rekor kırdık. Dünya ticaretinden aldığımız payı binde 8.9'dan binde 9'a çıkardık. ABD'nin ithalatındaki payımız binde 3'ten binde 3.1'e yükseldi. AB'nin ithalatındaki payımız ise yüzde 1,28'den yüzde 1,29'a çıktı. İnşallah önümüzdeki dönemde rekorlarımıza yenilerini ekleyeceğiz” dedi.

Büyümeye daha yüksek katkı vereceğimize inancımız tam

İhracat camiası olarak net ihracatın büyümeye yarı yarıya destek vermesinin kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Büyükekşi, “Önümüzdeki dönemde ise ihracatın katkısıyla daha da yüksek büyüme rakamları yakalayacağımıza olan inancımız tam” şeklinde konuştu.

MİKTAR BAZINDA ARTIŞ YÜZDE 4,1

Haziran'da miktar bazında ihracat yüzde 4,1, ilk 6 ayda ise yüzde 12,6 artış gösterdi. Haziranda ihracatın lideri yüzde 2,5 milyar dolarla yine otomotiv oldu. Bu sektörümüzün ihracatı haziran ayında yüzde 16,4 artış kaydetti. Otomotivi sırasıyla 1,4 milyar dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon ile 1,3 miyar dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti.  Haziran ayında en fazla ihracat artışını sanayi ürünlerinde; yüzde 178 ile Gemi ve Yat sektörü elde etti. Tarım ürünlerinde ise en fazla ihracat artışını yüzde 63 artış ile Zeytin ve Zeytinyağı sektörü yakaladı.

MEYVE SEBZEDE 5 KAT ARTIŞ RUSYA'YA ARTIŞ REKORU GETİRDİ

En fazla ihracat yapılan ilk 20 ülke arasında Haziran'da en fazla ihracat artışının yüzde 89,1 ile Rusya'da olduğunu söyleyen Büyükekşi, “Rusya'ya ihracatımızdaki bu artışta bu ülkeye yaptığımız yaş meyve ve sebze ihracatının 5 katına çıkması etkili oldu” dedi. Haziran ayında 122 ülkeye ihracatın arttığını, 109 ülkeye olan ihracatın gerilediğini belirten Büyükekşi, “En fazla ihracat yaptığımız ilk 5 ülkeye bakacak olursak; Almanya'ya ihracatımız yüzde 4,4, İngiltere'ye ihracatımız yüzde 2,1, İtalya'ya ihracatımız yüzde 1,8, ABD'ye ihracatımız yüzde 14,1 ve Irak'a ihracatımız yüzde 4,4, ve artış gösterdi” diye konuştu.

AB'NİN PAYI YÜZDE 50,5'E YÜKSELDİ

Haziran ayında AB'ye ihracatın yüzde 2,8 arttığını ifade eden Büyükekşi, “Böylelikle Haziran'da AB'nin ihracatımızdaki payı 50,5 oldu. İlk 6 ayda ise AB'ye ihracatımız 3 milyar dolar artış kaydetti” dedi. Haziran ayında Kuzey Amerika'ya ihracatın yüzde 17,8, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine yüzde 17, Uzakdoğu'ya ise yüzde 21,1 artış gösterdiğini söyleyen Büyükekşi, ilk 6 ayda AB'den sonra ihracata artışına en büyük katkıyı 936 milyon dolar artış ile Kuzey Amerika ülkeleri ve 659 milyon dolar artış ile Ortadoğu ülkelerinin verdiğini kaydetti.

ANTEP SAYESİNDE TÜRKİYE HALI İHRACATINDA DÜNYA İKİNCİSİ

İhracat rakamlarının açıklandığı Gaziantep'in toplam ihracattan aldığı payın 2016'da yüzde 4.5 olduğunu belirten Büyükekşi, “Bu başarıda halı ihracatımızın artışının büyük etkisi oldu. Antep sayesinde Türkiye, dünyanın en fazla halı ihraç eden ikinci ülkesi oldu” dedi. İller bazında ihracatı da değerlendiren Büyükekşi, “İlk 10 ilin 6'sı Haziran'da ihracat artışı gerçekleştirdi. En yüksek artışı ise otomotiv sektöründe yeni yatırımın etkisiyle yüzde 267 ile Sakarya'da görüldü” dedi.

AR-GE VE İNOVASYON ÖNDE GELEN İHRACATÇI YAPTI

Rakamların açıklandığı Altunkaya Şirketler Grubu'nun Ar-Ge ve inovasyona dayalı üretim yapısı ile Türkiye'nin önde gelen ihracatçıları arasında yer aldığını söyleyen Büyükekşi, şöyle konuştu: “Özellikle gıda sektöründen içecek sektörüne, tarım ve hayvancılığa kadar birçok alanda Türkiye'yi dış pazarlarda başarı ile temsil ediyor. 50'den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Son 10 yılda ihracatını 3 katına çıkardı. 2016 yılında 284 milyon dolarlık ihracatıyla liderler arasındaki yerini aldı.”

 
ŞEHİRDER’de eğitim gündemi
 
Curling Gelişim Kampı başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarımda arı otu yoğunlaşması
NESRİN ÇETİNKAYA-İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar, geçen ...
24. Sultan Sekisi Hınıs'ta gerçekleşecek
Erzurum Kalkınma Vakfı tarafından her yıl geleneksel olarak yapılan Sultan ...
AK Parti'de Ovit gündemi
AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir ile birlikte açıklama yapan ...
 
Erzurum’a 16 yılda 2.6 milyarlık yatırım
MAHMUT AKDAĞ-Ekonomi Bakanlığı 2017 mayıs dönemi teşvik belgeli yatırım ...
Bakan Özlü'den yerli otomobil değerlendirmesi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, TGRT Haber ekranlarında ...
Dadaşlar devlete duacı
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’da beş ayda gerçekleştirilen kamu harcaması tutarı ...
 
Erzurum ekonomisinde istikrarlı seyir
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’da bu yılın ilk beş ayında il gelirinin gideri karşılama ...
Erzurum’da 5 ayda 91 şirket kuruldu
MAHMUT AKDAĞ-TOBB Mayıs ayı kurulan ve kapanan şirket verilerini paylaştı
Erzurum Vergi verileri açıklandı
MAHMUT AKDAĞ-Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü Mayıs ayı vergi ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva