ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kutlu: ‘İnanılmaz bir oyuncu grubumuz var’
Kutlu: ‘İnanılmaz bir oyuncu grubumuz var’
Ziya Akçeken: ‘Kazanmak için gelmiştik’
Ziya Akçeken: ‘Kazanmak için gelmiştik’
Göztepe, Süper Lig'e yükseldi
Göztepe, Süper Lig'e yükseldi
Kene can aldı
Kene can aldı
Son sözü Kaptan Yumlu söyledi: 2 -1
Son sözü Kaptan Yumlu söyledi: 2 -1
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
29 Kasım 2008 Cumartesi - 02:00

Erzurum, Doğa Harikaları Merkezi

Sahip olduğu 25 bin 66 kilometrekare yüzölçümüyle Türkiye topraklarının yüzde 3.2’sini oluşturan Erzurum, coğrafi yapısı itibariyle çok sayıda vadi ve ovayı da bünyesinde barındırıyor.

Erzurum, Doğa Harikaları Merkezi

Yüzölçümünün büyüklüğü nedeniyle dağınık bir yerleşimin söz konusu olduğu Erzurum, vadi ve ovalarının büyüklüğü ile Türkiye’nin sayılı illeri arasında yer alıyor.

5 YEMYEŞİL VADİ, 6 BEREKETLİ OVA

Birbirinden farklı özelliklere sahip 5 vadi ve 6 da ova bulunan ilde, her ovanın ise, iklim ve yetiştirilen ürün açısından birbirinden farklı özellikleri bulunuyor. Çoruh, Karasu, Aras, Oltu ve Tortum vadileri, yükseltisi çok fazla olan Erzurum’un, adeta nefes borusu olma özelliği taşırken, Erzurum, Gez, Ilıca, Daphan, Pasinler ve Hınıs ovaları da, ilin, birbirinden farklı iklimlerin yaşandığı fiziki zenginlikleri arasında bulunuyor.

Vadi ve ovalarıyla doğa turizminin en can alıcı örneklerine sahip olan Erzurum, topraklarının yüzde 61.8’nin meralardan oluşması sebebiyle de, hayvancılık sektörü için çok cazip imkanlar oluşturuyor.

ERZURUM’UN DOĞAL ZİYNETLERİ

Ortalama yüksekliği bin 612 metre olan Erzurum, rakımı itibariyle Türkiye’nin önde gelen şehirleri arasında bulunurken, büyüklük ve sayı bakımından da, yine ülkenin vadi zengini illeri arasında yer alıyor. Çoruh, Karasu, Aras, Oltu ve Tortum vadileri, yükseltileri çok fazla olan Erzurum’un akciğerleri olarak değerlendirilirken, uzunlukları, dar ve derin oluşları ise, görsel açıdan doğal ziyafet olarak ifade ediliyor. Karasu Vadisi, Aşkale’den sonra 60 kilometre uzunluğunda dar ve uzun bir boğaza dönüşürken, Tortum Gölü’nün oluşmasına da, Tortum Vadisi’nin bir toprak kayması sonucu kapanmasının neden olduğu biliniyor. Çoruh Vadisi, zik-zak şeklindeki yapısıyla, Erzurum’un tek vadisi olma özelliğini taşırken, Oltu Vadisi ise, farkını, dar ve genişliği bir arada bulunduruyor olmasıyla ortaya koyuyor. Doğal güzellikler arasındaki yerini genişliğiyle alan Aras Vadisi de, Aras ırmağının aktığı yatağı oluşturuyor.

TÜRKİYE’NİN EN SOĞUK OVASI, ERZURUM’DA

Sahip olduğu fiziki yapısıyla doğal için bir ‘sanat şaheseri’ olan Erzurum, vadileri gibi, ovalarıyla da, tabii güzelliklerin buluşma adresi konumunda… İklim ve yetiştirilen ürün çeşitliliği açısından birbirinden farklı ovaların bulunduğu Erzurum’da, kimi noktalarda sert, kimi noktalarda da ılıman iklim hüküm sürüyor.  

Erzurum’da ovalık alanlar daha çok Karasu ve Aras çöküntüleri arasında yer alırken, bunların dışındaki düzlükler ise, genellikle yayla olarak nitelendiriliyor. Karasu ırmağının kaynak bölgelerinde, Erzurum kentinin kurulduğu ovaya Erzurum Ovası adı verilirken, bu ovanın Pulur Çayı yakınlarına kadar olan kesimine de, Gez Ovası deniliyor. Ilıca (Aziziye) ilçesinin bulunduğu çok verimli olan bölge, Ilıca Ovası adıyla bilinirken, Karasu ırmağının güneyinde uzanan ve engebeli olmasına karşın verimli olan düzlükler ise, Daphan Ovası diye anılıyor. Erzurum Ovası’nın, Türkiye’nin en soğuk ovası olma özelliğine sahip olduğu öğrenilirken, söz konusu ovada, yaz sebzelerinden hiçbirisi yetiştirilemiyor.

Verim açısından Erzurum’un yüz güldüren ovaları arasında Daphan, Pasinler ve Hınıs ovaları geliyor. Aras havzasında, üzerinde Pasinler ilçesinin bulunduğu ovaya Pasinler Ovası adı verilirken, bu ovada kış mevsimleri, Erzurum Ovası’na oranla daha yumuşak geçiyor. Hınıs Ovası ise, Erzurum’un verim açısından en bereketli ovası şeklinde tarif ediliyor.

 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EDT, Çocukları Sevindiriyor
Erzurum Devlet Tiyatrosu ''İki Efendinin Uşağı'' ve ''Kırmızı Şapkalı ...
EDT, Diyarbakır Turnesinde
Erzurum Devlet Tiyatrosu (EDT) ''Tehlikeli Saplantı'' adlı oyunu, Diyarbakırlı ...
Erzurum 1926’yı Arıyor..
Erzurum’un, sosyal, ekonomik, kültürel ve spor alanında yaşadığı gerilemeyi, ...
 
3. Dadaş Film Festivali Başlıyor
Kültür Bakanlığı, Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi, Atatürk Üniversitesi ...
Özerbaş Erzurum’un Kültür Elçisi
İzmir Altın Saat Kulesi Ödülleri Festivali’ne, Erzurum damgası vurmak ...
Öğretmenlik Sevgisini Tuvale Döktü
Erzurum Anadolu Lisesi’nde Resim Öğretmenliği yapan Esin Karabulut, 24 ...
 
Milli Mücadele’de “Dadaş” Damgası
Erzurum’a 1919 yılında Dahiliye Nezareti (İçişleri Bakanlığı) tarafından ...
Türk Halk Kültürüne Destek
Digor ilçesinde Kaymakam Serkan Şeker öncülüğünde kurulan Digor THM Gönül ...
Piyanist Onay'dan Chopin Ziyafeti
Dünyada Chopin'i en iyi yorumlayan sanatçılar arasında yer alan devlet ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva