ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik 
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik 
Hainlere ait EYP ve çok sayıda mühimmat ele geçirildi
Hainlere ait EYP ve çok sayıda mühimmat ele geçirildi
Erzurum’un şirketleşme performansı düşüşte
Erzurum’un şirketleşme performansı düşüşte
MEB’den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli
MEB’den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli
Hainler Avrupa’nın başına bela oldu
Hainler Avrupa’nın başına bela oldu
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
19 Şubat 2014 Çarşamba - 07:38

Efe’den siyasilere çağrı

İ.KUMRU-Türkiye Sakatlar Derneği Erzurum Şube Başkanı Sadullah Efe, yaklaşan yerel seçimler ile birlikte açıklanan projelerde engelli vatandaşlar için hayatı kolaylaştırmak adına hiçbir çalışmanın olmamasından şikâyetçi olduğunu söyledi.

Efe’den siyasilere çağrı

Türkiye Sakatlar Derneği Erzurum Şube Başkanı Sadullah Efe, yaklaşan yerel seçimler ile birlikte açıklanan projelerde engelli vatandaşlar için hayatı kolaylaştırmak adına hiçbir çalışmanın olmamasından şikâyetçi olduğunu söyledi.
Erzurum’un engelliler için yaşanabilir bir il olup olmadığını yetkililerin kendilerine sorması gerektiğini belirten Türkiye Sakatlar Derneği Erzurum Şube Başkanı Sadullah Efe, “Sağlıklı insanlar için dikkate alınmayan şeyler engelli bireyler için milimetrik hesaplardır” dedi.
Engellilerin ya bir seçim öncesinde ya da Engelliler Günü arifesinde hatırlandığını ifade eden  Türkiye Sakatlar Derneği Erzurum Şube Başkanı Sadullah Efe,  engelli vatandaşların bu durumdan oldukça şikâyetçi  olduğunu söyledi. Efe, “ Türkiye’de engellilerin gereksinimlerine göre düzenlemeler çok fazla yapılmıyor. Bu düzenlemeler yapılmadığı için de toplumun içerisinde istediklerini yapamayan engelli vatandaşlarımız kendilerini ve yaşantılarını sınırlamak zorunda kalıyorlar. Özel gereksinimli bireylerin sadece seçim dönemlerinde vatandaş olarak hatırlanmasını, seçim dönemi sonrasında da unutulmasını samimi bulmuyoruz. Yaklaşan mali değerler seçiminde engelli bireylerin sorunlarının gündemden kalkması noktasında bu güne kadar çeşitli siyasi partiler birçok projelerini açıkladılar. Engelliler için Erzurum’un yaşanılabilir bir il olup olmadığını öncelikle kendilerine sormalarını isterim. Özel gereksinimli bireylerin sadece seçim dönemlerinde vatandaş olarak hatırlanması, seçim dönemi sonrasında da unutulmasını samimi bulmuyorum. Bizim gözlemlerimiz göre özellikle kaldırım yükseklikleri engelli vatandaşlar için sorun oluyor. Bunlar belki sağlıklı insanlar için dikkate alınmayan şeylerdir ama engelli bireyler için milimetrik hesaplardır. Toplu taşıma araçları olsun kamuya açık sosyal alanlar olsun engellilere uygun olup olmadığını görüyoruz. Biz belediyelerde özellikle yönetimde icrada söz sahibi olma noktasında bütün siyasi partilerden en azından meclis üyeliği noktasında temsil edilmelerini bekliyorduk. Ama görünen o ki bütün siyasi partilerde böyle bir şey yok. Engelli insanların orda olması sorunların çözüm noktasında acaba bir katkı sağlar mı? Ama biz bunun olumlu sonuçlarını meclis çalışmalarında görmüştük. Lokman Ayva vardı 2002-2007 yılları arasında engelliler daha çok gündemdeydi ama o gittikten sonra engelliler bu anlamda biraz daha yalnız kaldı diyebiliriz. Ben bu noktada özellikle 2014 mali değerler seçiminden 2019 sürecine geçerken 2019 yılında engellilerin günlük yaşamda sıkıntılarının olmaması dileğiyle yerel yönetim çalışmasını bekliyoruz. Bizim beklentimiz sadece engelliler için değil bütün sağlıklı insanlar içindir. Engelliler için yapılan çalışmalar aslında tüm insanların daha rahat yaşamasına katkı sağlayan çalışmalardır. Yani biz kaldırım yüksekliğinden şikâyet ediyorsak bu bizim için değil yaşlılar için bayanlar için hamileler için çocuklar için de gerekli olan bir düzenlemedir. Ama başlangıçta biz sanki öncelik alıyoruz gibi. Bununla birlikte toplu taşıma araçları Avrupa’da bunu kabul etmiş durumda. Nüfus gittikçe yaşlanıyor. Nüfusun %30’u direk engellilerin sorunlarıyla birebir etkilenen toplum oluyoruz. Toplu taşıma araçlarının artık bir şekilde engellilere uygun hale getirilmesi çok önemli zaten bu bir yasal zorunluluk. Bir an önce hayata geçirilerek bizlerin hayatını kolaylaştırmasını bekliyoruz” dedi.
 Erzurum’da yapılan çalışmaların olduğunu fakat yetersiz kaldığını dile getiren Efe, sağlıklı insanlar gibi hayatın her anında bulunduklarını ve hayatı kolaylaştıracak çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi. Belediye Başkan adayları veya Milletvekillerinin Seçim zamanında gelip kendilerine  yanındayız, kalbimizdesiniz gibi sözleri söylediklerini seçim sonrası ise unutulduklarını kaydeden  Türkiye Sakatlar Derneği Erzurum Şube Başkanı Sadullah Efe,birilerine konu mankeni olmak istemediklerini söyledi.
Efe, “Belediye Başkan adayları veya Milletvekillerinin Seçim zamanında gelip kendilerine  yanındayız, kalbimizdesiniz gibi sözleri söylüyorlar. Ancak seçim sonrası kimse bizi aklına bile getirmiyor. Bizler birilerine konu mankeni olmak istemiyoruz. Türkiye genelinde birçok ile göre belki Erzurum’da da bazı çalışmalar oluyor. Engelsiz yaşam merkezi palandöken bölgesinde yapıldı. Belediye’nin şu anda toplu taşıma araçlarında engellilere uygun otobüslerimiz söz konusu ancak bu otobüsleri kullanabilecekleri ne bir kaldırım ne de otobüs durağı mevcut. O yüzden tek başına yapılmış olması yeterli değil. Bizler de sağlıklı insanlar gibi hayatın her anında olan insanlarız. O yüzden yapılacak düzenlemelerin hayatın her anında olacak şekilde yapılamasını bekliyorum. Engellileri seçim zamanında ya da seçim dışında yanınızdayız, sorunlarınıza vakıfız, sizler bizim kalbimizdesiniz noktasında ki iyi niyet temellerini bir kenara bırakmalarını istiyoruz. Biz ne kimsenin kalbinde nede vicdanında yer almak istemiyoruz. Biz hayatın içinde yer almak istiyoruz. Biz birilerine konu mankeni olmak istemiyoruz. Sorunlarımızın bireysel anlamda bir insan hakkı olduğu gerçeğinden yola çıkarak çözülmesini bekliyoruz. Yani sağlıklı bir insanın yaşamaya hakkı varsa sosyal hayatın nimetlerinden yararlanma hakkı varsa engelli bireylerinde bütün bu nimetlerden yararlanma hakkı vardır. Bunu da ilgililerin yerine getirmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

 
OBM’de Çoruh Havzası gündemi
 
Muhtar adayından seçim otobüslü propaganda
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Dadaş İsmet 19 Şubat 2014 Çarşamba 12:29

Sayın, Efe'ye değerli açıklamalarından dolayı teşekkür ediyorum. Bu durum belediyelerin en öncelikli sorumlulukları arasındayken; nedense arka plana itiliyor veya göz ardı ediliyor. Bu konuya toplum olarak sahip çıkmalıyız.

Yorumu oyla      7      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kardelenler erken açtı
Oltu ilçesinde dağ eteklerinde baharın müjdecisi olan kardelenler bu sene erken açtı.
‘Torunun olabilir miyim?’
Erzurum’da Sağlık Kulübü Proje Faaliyet Yarışması kapsamında İbrahim Hakkı ...
Yalova'da Dadaşlar ilk sırada
Başka illerden gelerek Yalova'ya yerleşen vatandaşlar arasında ilk sırayı ...
 
Çınar’dan umre açıklaması
Erzurum Müftüsü Hasan Çınar, umre kayıtlarının devam ettiğini açıkladı.
Alcan: ‘Mobbing kader değildir’
Mobbing ile Mücadele Derneği Erzurum Temsilcisi Jale Hülya Alcan, “Mobbing ...
Erzurum’da sıradışı şubat..!
DİLEK BAYRAK-Erzurum son yılların en sıcak ve en yağışsız şubat ayını ...
 
ATAÜNİ’den engelli sorunlarına bilimsel yaklaşım
DİLEK BAYRAK-Atatürk Üniversitesi 8’inci Engelsiz Üniversiteler Çalıştayı’na ...
‘Hayvan Cinayetlerine Dur’ dediler..
Eskişehir’de bir kafeden sahiplendiği kediyi işkence ederek öldürdüğü ...
Bakan annesinden geleneksel uğurlama
İçişleri Bakanı olduktan sonra ilk kez Erzurum’un Oltu ilçesindeki baba ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva