ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’un araç varlığı 150 bin eşiğinde
Erzurum’un araç varlığı 150 bin eşiğinde
Erzurum Mart ayı 2. El Taşıt verileri açıklandı
Erzurum Mart ayı 2. El Taşıt verileri açıklandı
TCMB faizi sabit tuttu
TCMB faizi sabit tuttu
Gazze’de can kaybı 34 bin 305’e yükseldi
Gazze’de can kaybı 34 bin 305’e yükseldi
‘Kadına şiddeti normalleştirmeyeceğiz’
‘Kadına şiddeti normalleştirmeyeceğiz’
HABERLER>EKONOMİ
16 Ekim 2014 Perşembe - 14:23

ESTP Vergi indirimi istedi

ESTP Başkanı Güvenli, “Vergilendirme açısından Türkiye’nin doğusu ile batısı arasında herhangi bir farkın bulunmayışı, yatırım teşviklerinin bile ruhuna aykırılık teşkil ediyor” dedi.

ESTP Vergi indirimi istedi

Erzurum Sivil Toplum Platformu (ESTP) Başkanı A. Mustafa Güvenli, “Vergilendirme açısından Türkiye’nin doğusu ile batısı arasında herhangi bir farkın bulunmayışı, yatırım teşviklerinin bile ruhuna aykırılık teşkil ediyor” dedi.
 ESTP Başkanı A. Mustafa Güvenli, Osmanlı döneminden örnekler verdi, Erzurum ve bölge için vergi indirimi talebinde bulundu. Türkiye’de uzun yıllardan beridir çeşitli teşvik politikalarının uygulandığını ve bu yönde atılan hemen her adımda bölge gerçeklerinin dikkatlerden kaçtığını kaydeden Güvenli, “Bölgelerarası gelişmişlik farkını ortadan kaldırmaya yönelik olarak atılan adımlar, maalesef masa başında yazılan reçetelerden farksız bir nitelik taşıyor. Bu durum bugün uygulanan teşvikler için bile söz konusu iken, atılan bir diğer yanlış adım ise, vergilendirmelerde oluyor” diye konuştu.
 ERZURUM’DA ÜRETİM EKONOMİSİ
Güvenli, teşvik ve vergi ikilisini ele alırken, Erzurum ve bölge özelinde dikkate alınması gereken hususun öncelikle üretim ve imalat olduğunu belirterek, “Halen uygulanan teşvikler, bilindiği üzere üretim esasına dayanıyor. Erzurum ve bölgenin diğer illerindeki üretim kabiliyeti göz önünde bulundurulursa, zaten bu teşviklerden bile tam olarak istifade edemediğimiz ortaya çıkıyor. Çünkü, bölge şehirlerinde üretime dayalı ekonomi maalesef yok denecek kadar az bir düzeyde bulunuyor” dedi.
 VERGİ İNDİRİMLERİ TEŞVİKLERİ GÜÇLENDİRECEK
 Bölge ekonomisi açısından teşvikleri çok daha isabet kılacak en önemli faktörün vergi indirimleri olduğunu vurgulayan A.Mustafa Güvenli, Erzurum ve bölgenin kalkınması için hayati önem taşıyacak olan bu adımın bugüne kadar bir türlü atılamadığından yakındı. Erzurum’da ve bölgenin diğer illerinde kazancın zaten sınırlı olduğunu, işletmelerin neredeyse tamamına yakınının ağır bir maliyet yükü altında ezildiğini dile getiren Güvenli, “İlimizde ve bölgemizdeki manzara bu kadar vahim bir durumda iken, vergi oranlarını her bölge ve her il için eşit oranda tutmak, bize göre başlı başına bir hatadır. Günümüzde madem teşvikler bölgesel olarak uygulanıyor, o halde bu teşvikleri güçlü kılmak adına vergi oranlarında da bölgesel anlamda indirime gidilmelidir. Yani birbiriyle aynı sektörde faaliyet gösteren Erzurum’daki küçük ölçekli bir işletmeyle, Kocaeli’nde, İstanbul ya da İzmir’deki küçük ölçekli bir işletme aynı kefeye konulmamalı, aynı oranda vergi ödememelidir” şeklinde konuştu.
 GÜVENLİ OSMANLI İNDİRİM UYGULAMIŞTI
 Vergi oranlarıyla ilgili olarak yüzlerce yıl öncesinden örnekler veren ESTP Başkanı A. Mustafa Güvenli, özellikle Osmanlı döneminin, Erzurum özelinde yaşanan dikkate değer bir süreç olduğunu söyledi. Güvenli, “Osmanlı döneminde Erzurum’da uygulanan vergi muafiyetleri ve çeşitli indirimler herkesin malumudur. Önümüzde işte böylesine somut bir örnek dururken, çözümü uzaklarda aramamak gerekir” dedi.
 Güvenli, Erzurum ve bölgenin diğer illerinde geçerli olacak şekilde yapılacak bir vergi düzenlemesinin, ülke ekonomisine yük olmayacağına da dikkati çekerek, “Zaten Doğu Anadolu Bölgesi ekonomisi Ülkemizin ekonomisinin yüzde birine denk geliyor yıllık olarak toplanan verginin Türkiye ekonomisindeki payı yüzde 1’e tekabül ediyor. Kaldı ki; bizler vergi muafiyeti talebinde bulunmuyoruz. ESTP olarak çağrımız, bazı vergi kalemlerinde ilimize ve bölgemize has oransal düzenlemeler yapılması yönündedir” diye konuştu.
 CENGİZ YAVİLİOĞLU’NA TEŞEKKÜR
 Öte yandan bu yöndeki taleplerinin ilgili makamlara ulaştırılması noktasında AK Parti Erzurum Milletvekili Dr. Cengiz Yavilioğlu’ndan büyük destek gördüklerini hatırlatan Mustafa Güvenli, “Sayın Yavilioğlu, bir süre önce Sayın Başbakan’a sunduğu raporu hazırladığı süreç içerisinde ESTP olarak bizlerden de görüş aldı. Biz de söz konusu rapora eklenmesini özellikle talep ederek, vergi indirimi hususunu ve diğer konulardaki tespitlerimizi gündeme getirdik. Sayın Vekil, raporunda öteki konularla birlikte bu konuya da yer verdi ve talebimizi Sayın Başbakan’a iletti. Kendisine ESTP ve Erzurum adına teşekkür ediyoruz” dedi.
 Güvenli, vergi indirimi konusunun Erzurum ve bütün bölgenin ortak bir meselesi olduğuna dikkati çekerek, “Ulusal kalkınmanın en önemli çıkış noktası bölgesel kalkınmalardır diyerek, Bu konuda diğer milletvekillerimizin de hassasiyetini ve desteğini bekliyoruz” dedi.

 
AİH Lisesi öğrencileri sandığa gitti
 
Futbol’da altyapı sorgulaması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’da 76 yatırım tamamlandı
İnşaat mevsiminin hızlandığı Temmuz, Eylül aylarının bir önceki döneme ...
Teşvikte Erzurum gerçeği
MAHMUTAKDAĞ-Ekonomi Bakanlığı Ağustos 2014 dönemi yatırım teşvik verilerini ...
Erzurum’un payı yüzde 0.17
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’da 9 aylık dilimde 691,0 milyon TL olarak tahakkuk ...
 
Süt Çalıştayı'nda düşündürücü tespit
M.COŞKUN-Erzurum’da süt üretiminin, barındırdığı imkan ve potansiyele ...
1 ayda 4, 8 ayda 26 yatırım
Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerinin yer aldığı KUDAKA istatistik Bölgesinde ...
Erzurum’un yüzde 25’i sigortalı..
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından gerçekleştirilen “Anadolu ...
 
Kuzeydoğu Teşvik performansı açıklandı
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum ile birlikte 7 ilin bulunduğu, sosyo ekonomik gelişmişlik ...
Erzurum’da Teknokent avantajı
MAHMUT AKDAĞ-Organize Sanayi Bölge sayısı birden fazla olan Malatya ve ...
Erzurum 7’inci sırada
Türkiye’de otomobil başına düşen kişi sayısında Ankara ilk sırada, Şırnak ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva