ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Şehit Yaşar törenle memleketine uğurlandı
Şehit Yaşar törenle memleketine uğurlandı
'İsrail ile ihracat ve ithalat tamamen durduruldu'
'İsrail ile ihracat ve ithalat tamamen durduruldu'
542 düzensiz göçmen yakalandı
542 düzensiz göçmen yakalandı
Eğitimci Samancı: 'Aile herşeydir'
Eğitimci Samancı: 'Aile herşeydir'
Erzurum’da son 15 yılda 3 bin 382 şirket kuruldu
Erzurum’da son 15 yılda 3 bin 382 şirket kuruldu
HABERLER>EKONOMİ
16 Ekim 2014 Perşembe - 01:13

Süt Çalıştayı'nda düşündürücü tespit

M.COŞKUN-Erzurum’da süt üretiminin, barındırdığı imkan ve potansiyele rağmen yetersiz olduğu, bunun da verimlilik sorunlarından kaynaklandığı belirtildi.

Süt Çalıştayı nda düşündürücü tespit

Gıda Tarım ve Hayvancılık Erzurum İl Müdürlüğü, Hay-Koop Bölge Birliği ve Alman Kooperatifleri-Raiffeisen Konfederasyonu (DGRV) Türkiye Temsilciliği’nin işbirliğiyle 'Süt Çalıştay'ı düzenlendi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Erzurum İl Müdürü Osman Akar, büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı bakımından Türkiye'nin en önemli hayvan merkezlerinden birisi olmalarına rağmen süt üretiminde potansiyeli iyi kullanamadıklarını açıkladı. Akar, işletmelerin süt ihtiyaçlarını dışarıdan karşıladığını ifade etti.
Çalıştay açılış konuşmasını yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, Erzurum'un çiğ süt üretiminde Türkiye'nin 4. büyük merkezi olduğunu söyledi. İl genelinde yıllık 700 bin ton süt üretildiğini ancak, bu üretimin yetersiz olduğunu ifade eden Akar, Erzurum'un hayvancılık potansiyelinin zengin olmasına rağmen süt üretiminde geri olmalarının üzüntü verici olduğunu kaydetti. Süt üretiminin artırılması için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğine işaret eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü, "670 bin büyükbaş, 800 bin küçükbaş hayvan varlığına ve geniş meralara sahibiz. Bütün bu potansiyele rağmen süt üretimini artırmalıyız. Maalesef endüstriyel işletmelerimiz süt bulamadıkları için dışarıdan süt getiriyor." dedi.
'İKİNCİLİK İÇİN KÜÇÜK BİR GAYRET'
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Zafer Yıldırım ise ülkede üretilen çiğ sütün yüzde 44'ün sanayiye aktarıldığını, kalan kısmının ise il içi tüketim, buzağı beslenmesine gittiğini anlattı. Süt üretiminde Konya'nın yıllık 962 bin tonla birinciliği elinde bulundurduğuna değinen Yıldırım, "Konya süt üretiminde önde. İzmir, Balıkesir ve Erzurum ise yıllık 750 bin ton civarındı üretim yapıyor. Küçük bir gayretle süt üretiminde ikinciliği ele geçirmek mümkün. İl genelinde maalesef o kadar çok süt üreticiler birliği olmasına rağmen örgütlenmede yeterli olmadığımız için süt üretiminde istenilen seviyeye gelemiyoruz." diye konuştu.
Erzurum'un hayvan potansiyeli olarak özellikle büyükbaş hayvancılıkta Türkiye'de liderliğe oynadığını ifade eden Yıldırım, "Çok az bir farkla şu anda Konya lider görünmektedir. Erzurum'da 670 bin büyükbaş hayvan varlığı ile başa oynayan bir ildir. Süt anlamında 300 bin civarında boğa altı inek diye tabir ettiğimiz büyükbaş varlığı mevcuttur. Süt üretimi açısından Türkiye'de Erzurum 4. sırada. Konya bu anlamda yıllık ortalama 962 bin tonla lider görünüyor. İzmir, Balıkesir ve Erzurum ise yıllık 750 bin ton civarındı üretim yapıyor" şeklinde konuştu.

 
1 ayda 4, 8 ayda 26 yatırım
 
Veteriner hekimler Erzurum’a odaklanacak
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ejder tepesi-2 16 Ekim 2014 Perşembe 09:47

Erzurum köylüsü ne yazık ki uzun kış mevsimini bahane edip tembellik yapıp çalışıp üretmiyor.Erzurum'un kışı Kanada, İsveç,Norveç,Alaska,Sibirya gibi çok soğuk ülkelerden daha soğuk değil.Zaten biz doğu halkı olarak tembelliği severiz.Buna bir de ürünüm para etmiyor teraneleri eklenince gel keyfim gel yapılıyor.Köylü,üniversite ve diğer kuruluşlarla işbirliği yapılarak bu ataletten derhal kurtarılmalıdır.Eğer batının köylüsü olmasa biz burada aç kalır çok perişan oluruz.Allah batının köylüsünden razı olsun ki çalışıyor,üretiyor,iç piyasayı doyurup dışarıya ihraç ediyor,biz de burada miskin miskin oturup hazırı tüketiyoruz. Böyle çiftçilik, böyle rençberlik olur mu hiç? Hayır olmaz. Birde Müslümanız deriz. Halbuki Allah ve Peygamber çalışmayı, çalışanı sever,tembeli de şiddetle kınar. Hani Âkif'in dediği gibi" Kim ki kazanmazsa bir ekmek parası/Dostunun yüz karası düşmanının maskarası" bu bizim köylü, köylü değil, yüz karası ve maskara.Selamlar.

Yorumu oyla      6      4  
ejder tepesi-1 16 Ekim 2014 Perşembe 09:35

Sayın Müdür Bey,yanı başınızda bir üniversite var.Onlardan neden faydalanmıyorsunuz? Erzurum'un meralarından yeterli ölçüde faydalanamıyoruz herhalde. Hayvancılık ve tarım yeterli seviyede desteklenmiyor.Batıya göre teşvikler çok yetersiz.Tarım ve hayvancılıkla uğraşan Erzurum köylüsü şehirlere koşuyor.Bunun önüne geçilmesi lazım.Araziler boş yatıyor. Çünkü hükümet köylüye oy için,gıdadan, sağlığa, giyimden,eğitime,yakacaktan hazır paraya varıncaya kadar sözde sosyal yardım yapıyor.Bu ise köylüyü tembelliğe ve hazıra alıştırdığı için kimse köyde durup çalışmak istemiyor.Köylü sütünü mandıraya verip yağ ve peynirini mandıradan alıyor.Artık kimse köyde ekmeğini,bulgurunu,kendimesini, tavuğunu,yumurtasını,hatta patatesini üretmiyor.Hepsini şehirden alıyor.Bunun neticesinde de hayvan beslemiyor, toprağını işleyip ekmiyor.Bu yüzden et, süt ve tarım ürünleri potansiyeli çok düşük olmaktadır. Vakit geçirilmeden çok radikal tedbirler alınmalı ve uygulamaya konulmalıdır.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
1 ayda 4, 8 ayda 26 yatırım
Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerinin yer aldığı KUDAKA istatistik Bölgesinde ...
Erzurum’un yüzde 25’i sigortalı..
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından gerçekleştirilen “Anadolu ...
Kuzeydoğu Teşvik performansı açıklandı
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum ile birlikte 7 ilin bulunduğu, sosyo ekonomik gelişmişlik ...
 
Erzurum’da Teknokent avantajı
MAHMUT AKDAĞ-Organize Sanayi Bölge sayısı birden fazla olan Malatya ve ...
Erzurum 7’inci sırada
Türkiye’de otomobil başına düşen kişi sayısında Ankara ilk sırada, Şırnak ...
ESTP’den 74’üncü madde talebi
Kamuoyunun uzun zamandır merakla beklediği 6552 Sayılı Torba Yasa, yürürlüğe ...
 
Vatandaş ne etsin?...
M.COŞKUN-Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte meyve sebze fiyatları da ...
Göğermiş peynire de zam geldi..!
MUHAMMED COŞKUN-Erzurumlu, bu kış mevsiminde küflü ve Göğermiş peyniri ...
İşte Erzurum’un mükellef profili
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum Türkiye illeri sıralamasında mükellef sayısı bakımından ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Güvenin Verilmeyeni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva