ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Sivas Valiliği uyardı: ‘Keneyi hafife almayın’
Sivas Valiliği uyardı: ‘Keneyi hafife almayın’
Göçmen kaçakçısı tutuklandı
Göçmen kaçakçısı tutuklandı
Kût’ül Amâre Zaferi 108’inci yılında
Kût’ül Amâre Zaferi 108’inci yılında
Silah ticareti yapan 4 kişi yakalandı
Silah ticareti yapan 4 kişi yakalandı
Tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı
Tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
9 Ocak 2013 Çarşamba - 13:13

ER-VAK’tan Karasu Hoca’ya vefa

ER-VAK Başkanı Erdal Güzel, ülkemizde, veremle savaşın kazanılmasında en önde gelen isimlerden birisinin de Erzurumlu Prof. Dr. Nusret Karasu olduğunu belirtti.

ER-VAK’tan Karasu Hoca’ya vefa

ERZURUM (İHA) - Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK) Bakanı Erdal Güzel, ülkemizde, veremle savaşın kazanılmasında en önde gelen isimlerden birisinin de Erzurumlu Prof. Dr. Nusret Karasu olduğunu belirterek, “Adana’da ve Ankara’da hocanın ismini taşıyan hastanelerin olması, şehrimiz adına değerlerimize nasıl sahip çıktığımızı gösteren, ibret verici bir tablo olarak göze çarpmaktadır” dedi.
PROF.DR. KARASU KİMDİR?
Her yıl ocak ayının ikinci haftası “Veremle Savaş Haftası’’ olarak kabul edildiğini, bu hafta içerisinde ülkemizde çeşitli etkinlikler düzenlenerek bilgilendirme ve eğitim çalışmalarıyla verem hastalığının önemi kamuoyuna duyurulduğunu dile getiren ER-VAK Başkanı Güzel, “1950’lili yıllara kadar asrın vebası olarak bilinen verem hastalığı, bilindiği üzere milyonlarca insanın ölümüne neden olmuş, bu salgın hastalık zamanında bulaştığı her coğrafyayı kasıp kavurmuştu. Dünün korkulu rüyası verem, bilimin gücüyle alt edilmiş, bugün insanoğlu asrımızın vebası diyebileceğimiz AIDS ve Kanser gibi ortaya çıkan yeni hastalıklarla mücadele içerisine girmiştir. Veremle savaş elbette ki kolay olmamış, kendisini insanlığa adamış fedakâr bilim adamlarının katkılarıyla bu savaş kazanılmıştır. Ülkemizde, veremle savaşın kazanılmasında en önde gelen isimlerden biri de, hemşehrimiz olan Prof. Dr. Nusret Karasu Hoca’dır. 1902 yılında Erzurum’da doğan Sn. Prof. Dr. Nusret Karasu, Türk tıbbına önemli hizmetlerde bulunmuş, Cumhuriyet’e kanat geren müstesna kişilikler içerisinde bilinen çok değerli hemşerimizdi. 1950’de Ankara Verem Savaş Derneği’ni kuran, Türkiye’de ilk defa 1951 yılında göğüs hastalıkları ve tüberküloz kürsüsünü oluşturan hoca, 1961 yılında Sağlık Bakanlığı’na getirilmiş, iki dönem Türkiye Kızılay Derneği Genel Başkanlığı’nda bulunmuş, 1976 - 1984 yılları arasında ise kurucusu olduğu Ulusal Verem Savaş Dernek’leri genel başkanlığı görevini yürütmüştü. Türk tıbbının yakından tanıdığı bu mümtaz insanın, doğduğu ve hekimlik yaptığı kendi şehrinde isminin yaşatılıyor olmaması, ne yazık ki son derece üzüntü verici bir durumdur” diye konuştu.
“Adana’da ve Ankara’da hocanın ismini taşıyan hastanelerin olması ise şehrimiz adına değerlerimize nasıl sahip çıktığımızı gösteren, ibret verici bir tablo olarak göze çarpmaktadır” diyen Güzel daha sonra şunları kaydetti; “Eski sağlık bakanlarından hemşehrimiz Nihat Kitapçı’nın isminin Göğüs Hastalıkları Hastanesi’ne verilmesi, sağlık bakanımız Sn. Prof. Dr Recep Akdağ’ın isminin yeni açılan caddeye verilmesi, yine şehrimizde eski sağlık bakanlarından Dr. Refik Saydam adına bir caddenin bulunması, ahde vefanın güzel örnekleri olarak takdirle karşılanırken, eski sağlık bakanlarından, Türk tıbbına büyük hizmetleri geçmiş, Erzurumlu Prof. Dr. Nusret Karasu Hoca’nın kendi şehrinde isminin olmaması büyük bir çelişki oluşturmaktadır. Çok sayıda kitabı, makaleleri ve ödülleri bulunan hoca, ömrünün büyük bir kısmını geçirdiği Ankara’da bilime hizmet edip, sayısız tıp öğrencisi yetiştirirken, köklerinden asla kopmamış, dadaşlık kültürünün verdiği tüm özellikleri ölünceye dek hakkı ile taşımıştır.
1939 yılında “Erzurum Kaplıca Şehri Olabilir mi?” “İstatistiklerle Erzurum’’ isimli makaleleri ile 1968 yılında yazdığı “Çeşitli Yönleriyle Erzurum” adlı kitabı, hocanın dadaşlık hassasiyetini ve Erzurum’a olan bağlılığını ifade eden en güzel yansımalarıdır.
Verem ile savaşta ilk akla gelen isimlerin başında yer alan hemşehrimiz, hocaların hocası Prof. Dr. Nusret Karasu’yu Verem Haftası münasebetiyle rahmet ve şükranla anıyor, bu münasebetle yetkililerden bir ahde vefa örneği sergileyerek, hocanın isminin Erzurum’da yaşatılması yönünde adımlar atılmasını temenni ediyoruz.”
 

 
24 saatte 28 hasta kurtarıldı
 
Miting ve yürüyüş alanları açıklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
24 saatte 28 hasta kurtarıldı
Erzurum’da 2012-2013 kış mevsiminde bugüne kadar kar ve tipi nedeniyle ...
Onlar yardım bekliyor…
Yoğun kar yağışı ve soğuk havanın etkili olduğu Erzurum’da sokak hayvanları da olumsuz etkilendi.
Tekman kara yoğunlaştı
Tekman İlçesi’nde önceki gün yağmaya başlayan ve akşam saatlerinde tipi ...
 
Gönül Elçileri iş başında
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca hazırlanan “Toplumun kalkınmasında ...
Kar duracak, soğuk artacak
Erzurum’da geçen hafta cumartesi gününden beri aralıksız süren kar yağışının ...
‘Biz Erzurumluyuz, üşümeyiz’
Yaşları 8 ile 13 arası değişen çocuklar yaklaşık 1 kilometrelik yolu yürüyerek ...
 
Kireçli’de ulaşım zorlaştı
Narman İlçesi’nde etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkiliyor. ...
Pataloglar Erzurum'da buluştu
Kamu Hastaneler Birliği Erzurum Genel Sekreterliği ve Erzurum Bölge Eğitim ...
Çirişli’de çığ faciası
Çat ilçesi Çirişli mevkiinde yol açma çalışması yapan Karayolları Bölge ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva