ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Çiftçi Erzurum orman varlığını değerlendirdi
Çiftçi Erzurum orman varlığını değerlendirdi
Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı
Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı
Nafiz Kotan’a vefa
Nafiz Kotan’a vefa
Ilıcalı Ailesi yasta
Ilıcalı Ailesi yasta
Bakan Tekin’den Diyarbakır annelerine destek
Bakan Tekin’den Diyarbakır annelerine destek
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
15 Temmuz 2013 Pazartesi - 14:17

Dumlu Baba ilgi odağı

Kutsal kitaplarda cennet ırmaklarından biri olduğuna dair adı geçen Fırat nehrinin başlangıç noktası olarak kabul edilen Dumlu Baba Kaynak Suyu, Ramazan’da iftar için su almaya gidenlerin ziyaretçilerin akınına uğruyor.

Dumlu Baba ilgi odağı

DURSUN MURAT AYDIN
ERZURUM (İHA) - Kutsal kitaplarda cennet ırmaklarından biri olduğuna dair adı geçen Fırat nehrinin başlangıç noktası olarak kabul edilen Dumlu Baba Kaynak Suyu, Ramazan’da iftar için su almaya gidenlerin ziyaretçilerin akınına uğruyor. Ziyaretçiler bir taraftan getirdikleri su bidonlarını soğuk su ile doldururken bir taraftan da içlerinde Dumlu Baba’nın da olduğuna inanılan mezarları ziyaret ediyor.
Dumlu Baba mezarını ziyaret ettikten sonra su bidonlarını dolduran ziyaretçiler kaynak suyun etrafının bakımsızlığından şikâyetçiler.
Dumlu Baba’ya giden yolun bir hayli bozuk olması ziyaretçilerin tepkisini çekerken yetkililerin bu konudaki vurdumduymaz tavrına bir anlam veremediklerini belirttiler.
Dumlu Baba’ya çıkmak isteyenlerin araçlarıyla birçok zorluklar yaşadığını belirten ziyaretçiler, kaynak suyun etrafındaki mezarların eşildiğine değinirken mevcut havuzun kapatılmasına da üzüldüklerini ifade ettiler.
“Dumlu Baba gibi bir zatın mezarının bulunduğu bu alanın bu kadar ilgisizliğe terk edilmesine bir anlam veremiyoruz.” diyen ziyaretçiler yetkililerin gerek mezarlığı gerekse bu kaynak suyun turizme açılması gerektiğini dile getirdiler.
Ana yola 15 kmlik bir mesafede bulunan Dumlu Baba’ya gidebilmek için araçların bozuk yolda hem hasar gördüğünü hem de saatlerce zorlu bir yolculuk yaptıklarını kaydeden ziyaretçiler, “Hiç olmazsa bir iş makinesiyle yüzeyselde olsa yolda bir düzeltme yapılabilir. Yetkililer de duyarsız, bu civarda yaşayan köylülerde. Ellerindeki bu değere sahip çıkamıyorlar. Yazık, çok yazık” şeklinde serzenişte bulundular.
DUMLU BABA KAYNAK SUYU
Erzurum ovasından Fırat ırmağının kökü olan Karasu akar. Bu suyun kaynağı şehrin altı saat şimalinde ve 3000 m. yüksekliğinde Dumlu dağından çıkar. Halk arasında kutsi bir anane halinde yaşayan sözlere bakılırsa Miladın dokuzuncu asrında Maveraünnehir'den Dumlu adında gelen bir Türk evliyası bu kaynak yakınında yerleşmiş, kendi adını bu dağa vermiştir. Suyun çıktığı yer 25 m. Murabbaında bir havuzdur. Su kumlar arasından o kadar durgun bir surette sızar ki görünüşte belli olmaz. Bu su o kadar soğuktur ki bir insan içinden bir avuç kum çıkarıncaya kadar eli kesilir gibi olur. Bu yüzden bu kaynakta hiç hayvan bulunmaz.
Dumlu Baba Erzurum'un kuzeyinde şehir merkezine 35 km. mesafede bulunan Güngörmez köyü ve bu köye 6 km. uzaklıkta Karga Pazarı dağlarının bir parçası olan ve soğuk su kaynağıyla meşhur, deniz seviyesinden 2600-3000 m. yükseklikte bulunan, kendi adıyla anılan Dumlu dağının zirvesinde yatmaktadır. Halkımızca kutsal bir yer olarak bilinip ziyaret edilmektedir. Burası Fırat nehrinin kaynağı olarak dikkate alınmakta ve kutsal kitaplarımızda adı geçmekte, yabancılar tarafından ziyaret edilmektedir. Burada muhafaza duvarları içerisine alınmış bir mezarlık vardır. Dumlu Babanın mezarı da bunların içerisindedir. Köylü dört mezar göstererek, bunlardan biri Dumlu Babadır demekteler.

 
Canım Erzurum’a veda etti
 
Erzurum’da semaver, Muş’ta köz çayı
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
yorumcu 16 Temmuz 2013 Salı 22:57

sayın kurtuluş söyledikleriniz şüphesiz doğru belirttiğiniz bilince halk erişinceye kadar bu değerli bölgemizin bakir kalması daha iyi değil mi?

Yorumu oyla      8      6  
A.KURTULUŞ 16 Temmuz 2013 Salı 19:42

Sn yorumcu rumuzlu piknik alanlarının çirkin görünmemesi ise tamamen vatandaşların bilinçlenmesi ile direkt bağlantılıdır.Peygamber efendimiz(s.a.v) 'Temizlik imanın yarısıdır'diye buyurmuştur İslam dininde çevre temizliğine çok önem verilir yine Peygamber efendimiz (s.a.v) lanete uğramış olmaktan sakının derken' şunu buyurmuştur.'Halkın gelip geçtiği yolu gölgelendikleri yerleri kirletenleri' işaret etmiştir O halde Elhamdülüllah Müslüman olmamızdan dolayı ve bir başka önemli vasıfımız insan olmamızın gereği ortak kullanım alanların temizliğine dikkat etmemiz şart Kısacası temizliğin okulu yok temizlik önce aile terbiyesi ile başlar ve çevremizdeki görgü kurallarına ve yasalara uymakla devam eder. Ne dersiniz?

Yorumu oyla      9      4  
A.KURTULUŞ 16 Temmuz 2013 Salı 10:59

Gazetenizde görevli olan ve bu haberi gündeme taşıyan kişi yada kişilere teşekkür ederim.İnşallah yetkililer bunu duyarlarda gerekli çalışmaları yaparlar,Dumlu Baba'yı ve yöresini çok iyi bilirim bizler küçükken yaz aylarında köyümüzün yaylasından oraya pikniğe gider ve iki üç gece çadırlarımızda kalırdık o zamanlar şimdikinden daha bakımlı ve yöre halkı tarafından daha çok ilgi gören bir ziyaret ve mesire yeri durumunda idi;Başta Kültür ve Turizm il müdürlükleri olmak üzere böylesi yerleri değerlendirilerek Önce Şehrimiz daha sonra Türkiye ve Dünya Turizmine tanıtılmasını rica ediyorum Muhabir'in dediği gibi buranın suyunun soğukluk ve içimi üzerine daha eşi ve benzeri yok en önemlisi ise orada bulunan Dumlu Baba mezarının bir an önce düzenlenerek ziyarete açılması sayın siyasi ve sivil toplum örgüt temsilcilerimiz ve yöneticilerimiz sizlerden ne kadar çevre duyarlığınızı halkımızın görebileceği bir çalışma şimdiden kolay gelsin

Yorumu oyla      9      4  
yorumcu 16 Temmuz 2013 Salı 01:40

bu kaynak suyunun yolu yapılırsa ne olur sizce? ben söyleyeyim; çevremizdeki piknik alanlarının görüntüsüne döner , naylon poşetler çocuk bezleri ve daha birçok çöp yığını bırakalım böyle kalsın.

Yorumu oyla      9      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sıcaklık tavan yapacak
Erzurum’da hafta boyunca sıcak bir hava etkili olacak, hava sıcaklık değerleri ...
Köylerde kene uyarısı
Sağlık ekipleri, sıcak yaz aylarının yaşandığı bugünlerde bağ, bahçe, ...
Bakımevinde şiddet iddiası
Erzurum'un Dadaşkent semtinde bakım evine emanet edilen bir çocuğa şiddet uygulandığı iddia edildi.
 
Canını zor kurtardı
Oltu İlçesi’nde Şehitler Mahallesi Pehlivan Sokak’ta evlerinin önünde ...
Çay kurudu çöpler ortaya çıktı
Oltu Çayı kuruyunca dibindeki çöpler ortaya çıktı
Milli Boksör Uçar hakka yürüdü..
Erzurumlu Milli Boksör Mehmet Ali Uçar, yakalandığı hastalığa yenik düşerek hayatını kaybetti.
 
TDP 50 aileyi sevindirdi
Pasinler İlçe Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polis (TDP) Büro Amirliği ...
Tabyalar’da Ramazan temizliği
Önceki yıl çıkan yangında cayır cayır yanan Aziziye ve Mecidiye Tabyaları’nın ...
Gaziler’de istinat duvarı tepkisi
Erzurum’da Devlet Demiryollarının 1 yıl önce güvenlik önlemi gerekçesiyle ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Güvenin Verilmeyeni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva