ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Çomaklı’dan 23 Nisan mesajı
Çomaklı’dan 23 Nisan mesajı
Jandarmadan çocuklara 23 Nisan sürprizi
Jandarmadan çocuklara 23 Nisan sürprizi
Öğrencilerin gösterisi beğeni topladı
Öğrencilerin gösterisi beğeni topladı
Erzurum’da 104'üncü yıl gurur ve coşkusu
Erzurum’da 104'üncü yıl gurur ve coşkusu
İspirliler Milli coşkuda buluştu
İspirliler Milli coşkuda buluştu
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
15 Temmuz 2013 Pazartesi - 14:11

Canım Erzurum’a veda etti

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne 1975 yılında öğrenci olarak gelen ve aralıksız 2013 yılının Temmuz ayına kadar tam 38 yıl Erzurum’a hizmet eden Doç.Dr.Rıdvan Canım Erzurum’a veda etti.

Canım Erzurum’a veda etti

ERZURUM (İHA) - Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne 1975 yılında öğrenci olarak gelen ve aralıksız 2013 yılının Temmuz ayına kadar tam 38 yıl Erzurum’a hizmet eden Doç.Dr.Rıdvan Canım Erzurum’a veda etti.
Doç.Dr.Rıdvan Canım Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görev yaparken Türkiyat Enstitüsü Müdürlüğü görevine getirilmişti.
Erzurum’da yaşadığı 38 yıl içerisinde en az Erzurumlular kadar Erzurum’u seven, emek veren Canım Trakya Üniversitesi’ne kendi isteği ile tayin isteyerek Erzurum’dan ayrıldı.
Binlerce lisans öğrencisinin yanı sıra, yüksek lisans ve doktora öğrencileri yetiştiren, Erzurum’da evlenen, çocuklarını Erzurum’da büyüten ve okutan vefat eden eşinin kabri ile iyice Erzurum ile bütünleşen Canım 2003 yılından bu yana da TYB Erzurum Şube başkanı olarak görev yapmıştı.
DOÇ.DR.RIDVAN CANIM KİMDİR?
1955 yılında Edirne'de doğdu. İlk ve Orta öğrenimini Edirne'de tamamladı. l979 senesinde Erzurum/Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü derece ile bitirdi. Fakülte yıllarında Prof. Dr. M. Kaya Bilgegil Prof. Dr. Orhan Okay Prof. Dr. Mustafa İsen Prof. Dr. Şerif Aktaş Prof. Dr. Bilge Seyidoğlu Prof. Dr. Saim Sakaoğlu Prof. Dr. Celal Tarakçı Prof. Dr. Fahrettin Kırzıoğlu Prof .Dr. Turgut Karacan Prof. Dr. Yavuz Akpınar Prof. Dr. Fikret Türkmen Prof. Dr. Kemal Yavuz Prof. Dr. Hüseyin Ayan Prof. Dr. Haluk İpekten Prof. Dr. Recep Toparlı Prof. Dr. Muhan Bali Prof. Dr. Efrasyap Gemalmaz gibi hocalardan dersler aldı. Askerliğini 1980 yılında Erzincan’da kısa dönem olarak yaptı. l980-85 yılları arasında Erzurum /Tortum Lisesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak bulundu. 1985 yılında Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak göreve başladı. l987 yılında 'Türk Edebiyatında Sâkînâmeler' adlı çalışma ile Yüksek Lisans öğrenimini tamamlayan Canım l992 yılında Latîfî'nin Tezkiretü'ş-Şuarâ adlı eseri üzerinde yapmış olduğu inceleme ve tenkidli metin çalışmasını; Prof. Dr. Mustafa İsen Prof. Dr. Orhan Okay ve Prof. Dr. Haluk İpekten’in oluşturduğu jüri önünde savunarak 'Edebiyat Doktoru' unvanını aldı.
Canım 1989 yılında Prof. Dr. Mustafa İsen ile birlikte Hamâmizâde İhsan Bey - Hayatı - Eserleri ve Divanı adlı çalışmayı yayınladı. (Kültür Bakanlığı Yayınları. Ankara 1989). Prof. Dr. R.Yavaş Kıncal ile birlikte hazırladıkları Tâlim ve Terbiyede İnkılâp adlı kitap ise 1995 yılında Milli Eğitim Bakanlığı yayınları arasında çıktı. (Tâlim ve Terbiyede İnkılâp İ. Hakkı Baltacıoğlu. Milli Eğitim Bakanlığı Yay. İstanbul l995). Bunların dışında yaptığı kitap çalışmaları ise şunlardır : 3. Değişen Dünya ve Öğretmen. Erzurum. l993. 4. Bosna Ah Bosna. Yedi İklim Yay. İstanbul l993 (2. Baskı l995). 143 s. 5. Başlangıcından Günümüze Edirne Şâirleri. Akçağ Yay. Ank. l995. 557 s. 6. Edebiyat Dersleri I-II. Denge Yay. İstanbul l996. 7. Mehmed Akif ve İstiklâl Marşı. Yedi İklim Yay. İstanbul l995. 200 s. İkinci Baskı : İst. l997.159 s. 3.Baskı; Aktif Yay. Erz. 2001. 174 s. 8. Şehir ve İnsan. Birey Yay. İstanbul l998. 197 s. 9. Türk Edebiyatında Sâkînâmeler ve İşretnâme. Akçağ Yay. Ankara l998. 279 s. l0. Yağmur Şarkıları. Şiir. Birinci Baskı: Taşmedrese Yay. Erzurum l999. 90 s. 1. Baskı: Ekev Yay. Erzurum 2000. 85 s. 11. Latifi. Tezkiretü'ş-Şu'ara ve Tabsıratü'n-Nuzama. İnceleme-Metin. Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı. Ankara 2000. 903+37 s. 12. Mostar'dan Tiflis'e. Gezi Notları. Birey Yay. İst. 2002 209 s. 13. Çarşamba Yazıları. Aktif Yay. İst. 2002 154 s. 14. Suların Ötesi. Şiirler. 2. Kitap Birinci Baskı : Aktif Yay. İst. 2003. 96 s. 15. Şiirin Kanatlarında İstanbul. İstanbul Bayrampaşa Belediyesi Kültür Yay. İstanbul 2003 103 s. 16. Anneme Mektuplar. Antoloji. Yedi İklim Yay. İst.2004 211 s.
Bu kitap çalışmaları dışında Rıdvan Canım’ın çeşitli gazete ve bilimsel dergilerde yayınlanmış 150’nin üzerinde makalesi bulunmaktadır. Yaptığı çalışmalarla 2003 yılında Atatürk Üniversitesi K.K.Eğitim Fakültesi’nin yayın birincisi oldu.
1999 yılında Prof. Dr. Mustafa İsen‘in başkanlığında TİKA ve Komrat Üniversitesi tarafından Moldova/Komrat’ta gerçekleştirilen IV. Uluslararası Balkanlar Türk Kültür ve Bilgi Şöleni’ne “Rumeli Şairlerinin Dilinden Balkanlar ve Rumeli Coğrafyası” adlı tebliği ile katıldı. 2000 yılında Bosna’nın 700. Kuruluş Yılı kutlamaları vesilesiyle Saraybosna Mostar ve Travnik’te bulundu. 2004 yılında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından Fransa’nın Strasburg kentinde gerçekleştirilen “Türkçe’nin Uluslararası 5. Büyük Şiir Şöleni”ne katıldı. Yine 2004 yılında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de yapılan “Uluslararası Türk Destanları Sempozyumu”na iştirak etti. 2005 yılında Kosova’nın İpek şehrinde düzenlenen Mehmet Akif Ersoy’u anma toplantısına “Balkanlar ve Mehmet Akif” 2006 yılında Ukrayna’nın Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde TİKA tarafından gerçekleştirilen “Uluslararası Aşık Ömer Günleri” sempozyumuna “Osmanlı Şiiri ve Kırımlı Aşık Ömer” adlı bildirileri ile katıldı.
2004 yılında bir grup arkadaşıyla birlikte Türkiye Yazarlar Birliği’nin Erzurum Şubesi’ni kurdu. Halen Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi başkanlığı görevini yürütmekte olan Rıdvan Canım gezi ve inceleme amacıyla bugüne kadar Bulgaristan Makedonya Kosova Romanya Moldova Almanya İsviçre İsveç Fransa İtalya Avusturya Kazakistan Kırgızistan Azerbaycan Bosna-Hersek Gürcistan ve Ukrayna (Kırım) gibi ülkelere gitti. Seyahat izlenimlerini anlattığı Şehir ve İnsan adlı eseri l998 yılında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 'Gezi' dalında ödüle lâyık görüldü.
Boğaziçi Yedi İklim Dolunay Dergah Palandöken Mînâ Milli Eğitim Kardelen Millî Kültür Ayane Kayıtlar Akademik Yorum gibi dergilerde yazıları ve şiirleri yayınlanmış bulunan Rıdvan Canım Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görev yaparken tayin isteyerek Trakya Üniversitesi’ne gitti.

 
Hınıs-Varto yolunda kaza: 1 yaralı
 
Dumlu Baba ilgi odağı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
11 camimizde Sakal-ı Şerif var
Sakalı Şerif bulunan Cami Sayısı bakımından Doğu Anadolu bölgesinde Erzurum ...
Erzurum Maneviyat şehri
ÖZEL-TÜİK ‘Din istatistikleri 2012’ araştırmasını paylaştı. Erzurum cami ...
‘Tabyalar turizme kazandırılmalı’
Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak Aziziye ve Mecidiye Tabyaları’nın ...
 
Kültür otobüsü ilgi gördü
Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Ramazan ayı kültür ve sanat etkinlikleri, ...
Büyükşehir Ramazan etkinlikleri başladı
Büyükşehir Belediyesi’nin Ramazan ayı etkinlikleri mübarek ayın manevi ...
Ramazan gelenekleri yaşatılıyor
Ramazan ayıyla özdeşleşmiş kimi adet ve gelenekler zamanın akışına paralel ...
 
Erzurum KVK son kararını verdi
Köylülerin “ ziyaretgahımız üzerine kuruldu” diye itiraz ettikleri, Tunceli ...
Olurlular gönüllerini birleştirdi
Erzurum’un Olur ilçesinde bu yıl 9’uncusu düzenlenen Akdağ Kültür ve Sanat ...
Yenisi bir senede yapıldı
Erzurum tarihinde önemli bir yere sahip olan, çok sayıda insanın ziyaret ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva