ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
HABERLER>EKONOMİ
28 Ağustos 2015 Cuma - 17:36

DAP için proje istişaresi

DAP İdaresi’nin düzenlediği “Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Yetiştiriciliğinin Artırılması” ve “Meyveciliği Geliştirme” Projelerine yönelik istişare toplantısı Erzurum’da yapıldı.

DAP için proje istişaresi

DAP İdaresi’nin düzenlediği “Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Yetiştiriciliğinin Artırılması” ve “Meyveciliği Geliştirme” Projelerine yönelik istişare toplantısı Erzurum’da yapıldı.

26-27 Ağustos tarihlerinde yapılan toplantıda, ilk gün, tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiriciliğinin geliştirilmesi, demonstrasyon çalışmaları, ıslahı, üretimi, ve pazarlama imkanlarının artırılması konuları istişare edilerek, bunun ekonomiye ve istihdama katkıları görüşüldü.

ÖZDOĞAN: “BÖLGEMİZDEKİ BU VARLIĞI FIRSATA DÖNÜŞTÜRMELİYİZ”

Toplantının açılış konuşmasını yapan, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Mehmet Özdoğan, toplantıyı düzenlemekteki amaçlarının bölgedeki tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak ve ekonomiye kazandırmak olduğunu söyledi.

Tıbbi-aromatik bitkiler üretilmesi yoluyla bunlardan yüksek katma değerli ürünler elde edilmesi için idare olarak, 2016 yılında, söz konusu projelere destek sağlamak istediklerini dile getiren Özdoğan, şunları kaydetti: “DAP İdaresi olarak geniş bir coğrafyada faaliyet gösteriyoruz. Ülkemizin en geniş yüzölçümüne sahip bu bölgesinde bitkisel üretim açısından da çok önemli çalışmalar yürütülebilir. Bu sebeple, bölgemizin en önemli sorunu olan az gelişmişliğin ve göçün de önlenmesine katkı sağlayacağına inandığımız katma değeri yüksek tıbbi aromatik bitkilerin yetiştirilmesi büyük önem arz ediyor. Sizlerin de görüşleri ve katkıları doğrultusunda bu konuyla ilgili bir yol haritası belirleyip, önümüzdeki süreçte yıllara sari olmak üzere bu konuda bir proje yürütmeyi düşünüyoruz. Detaylı çalışmalardan sonra iyi örnekler ortaya koymayı ve bunların yaygınlaştırılmasını amaçlamaktayız.”

Özdoğan, konuşmasının son bölümünde, bulunduğu bölgenin ekolojik şartlarından dolayı yalnızca belirli bölgede yetişebilen, dünyanın başka yerinde yetişme ihtimali olmayan, yöreye özgü endemik bitkiler bakımından Doğu Anadolu Bölgesi’nin önemine işaret etti. Özdoğan, “Ülkemiz ve bölge illerimiz bu tür bitkilerin cenneti. Bunu mutlaka fırsata dönüştürmeliyiz” dedi.

Katılımcıların karşılıklı görüşlerinin istişare edildiği toplantıda, kuşburnu, çörek otu, kantaron, kekik, nane, reyhan, ısırgan, papatya, kişniş, lavanta, kapari gibi bölgede öne çıkan bitkiler için bitki analiz laboratuvarı kurulmasının gerekliliğine vurgu yapılarak mevcut durum analizi yapıldı.

MEYVECİLİĞİN GELİŞİMİNE, DAP DESTEĞİ

DAP İdaresi, Tarım ve Kırsal Kalkınma Koordinatörü Ömer Faruk Karyağdı’nın moderatörlüğünü yaptığı toplantının son günü ise, “Meyveciliğin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında yapılması gereken konular görüşüldü. Toplantıda, öncelikle bölgede meyvecilik faaliyetlerindeki mevcut durum ele alınarak, bölgenin sahip olduğu meyvecilik kapasitesini daha etkin ve verimli kullanmak amacıyla uygun havzalarda kapama meyve bahçeleri oluşturmak için atılacak adımlar üzerinde duruldu.

Toplantıda, bölge illerinde öne çıkan ceviz, badem gibi sert kabuklu ve dayanıklı, bunun yanı sıra kayısı ve vişne gibi sanayi kollarının oluşmasına neden olacak meyvelere destek sağlanması yönünde görüş belirdi. Yatırım programına sunulması planlanan projede kapama meyve bahçelerinin en az kaç dekar arazide yapılması yönünde görüş alış verişinde bulunuldu. Ayrıca, pazar boşluklarından yararlanılması, muhafaza, taşıma ve pazarlamada modernizasyona gidilmesi ve sektörün ulaştığı ekonomik değer bakımından irdelenmesi gerektiği üzerinde de duruldu.

Bu proje ile kapama meyve bahçeleri kurup meyvecilik kültürü oluşturmak, alternatif geçim kaynaklarıyla mevcut iş gücünü en iyi şekilde değerlendirmek ve meyveciliği teşvik ederek, bölge çiftçisinin gelir ve refah düzeyinin artırılmasını sağlamak, hayata geçirilen benzer projelerde olduğu gibi bu projede de ulaşılmak istenen nihai hedef olarak görülüyor.

Toplantıya, Ağrı, Ardahan, Bingöl, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars ve Van illerinden Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl/İlçe Müdürlüğü mühendisleri katıldı.

 
30 Ağustos resepsiyonu iptal edildi
 
ASP Müdürlüğü’nden alkışlanacak faaliyet
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
En az artış Erzurum Bölgesi’nde
TKFE’deki en yüksek yıllık değişimin gerçekleştiği düzeyler yüzde 29,85 ...
Dolar arttı, kömür fiyatları tavan yaptı
Kömür fiyatları dolar bazında geçen seneye göre aynı fiyattan satışa sunulsa ...
Ejder et fiyatlarını değerlendirdi
M.COŞKUN-Kasaplar Odası Başkanı Kenan Ejder, Kurban Bayramı’ndan sonra ...
 
ZB Oltu Şubesi’ne yeni vizyon
Ziraat Bankası Oltu Şubesi, 6 aylık bir aradan sonra yenilerek bölge halkının hizmetine açıldı.
Karataş: ‘Tarihi bir sözleşme imzaladık’
Eğitim Bir Sen Erzurum 2 Nolu Şube Başkanı Mustafa Karataş, 2016-2017 ...
Erzurum, Yapı İzin İstatistikleri açıklandı
M.AKDAĞ-Yapı İzin İstatistikleri, Ocak-Haziran 2015 sonuçlarını paylaştı. ...
 
ATA Teknokent’ten önemli işbirliği
2.3 Milyar Avroluk bir bütçe ile yürütülen İşletmelerin ve KOBİ`lerin ...
İŞ Bankası 91’inci yılında
İş Bankası’nın 91. kuruluş yıldönümü nedeniyle Havuzbaşı Meydanı’nda bulunan ...
KUDAKA Tanıtıma yoğunlaştı
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) 68.Yönetim Kurulu Toplantısı ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva