ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Yücelik ailesi yasta
Yücelik ailesi yasta
Erzurum’da DEAŞ operasyonu
Erzurum’da DEAŞ operasyonu
Erzurum’da Narkoçelik-15 operasyonu
Erzurum’da Narkoçelik-15 operasyonu
Erzurum trafiğinde 78 bin 444 araç denetlendi
Erzurum trafiğinde 78 bin 444 araç denetlendi
Büyükşehir’den barınak açıklaması
Büyükşehir’den barınak açıklaması
HABERLER>GUNCEL
2 Ekim 2012 Salı - 01:05

Camiler müezzin bekliyor..

Erzurum Camiler Haftasına buruk giriyor. 2011 yılı verilerine göre bin 514 camisi bulunan, Türkiye iller cami sayısı sıralamasında 15’inci olan ildeki camilerin çoğunda müezzin bulunmuyor. 28 Şubattan kalan bir kararla icra edilen merkezi ezan sistemi müezzinsizlik sebebiyle kaldırılamıyor, merkezi sisteme bağlı olmayan camilerde ise ezanlar ehil olmayan kişiler ya da çocuklar tarafından okunuyor.

Camiler müezzin bekliyor..

Erzurum Camiler Haftasına buruk giriyor. 2011 yılı verilerine göre bin 514 camisi bulunan, Türkiye iller cami sayısı sıralamasında 15’inci olan ildeki camilerin çoğunda müezzin bulunmuyor. 28 Şubattan kalan bir kararla icra edilen merkezi ezan sistemi müezzinsizlik sebebiyle kaldırılamıyor, merkezi sisteme bağlı olmayan camilerde ise ezanlar ehil olmayan kişiler ya da çocuklar tarafından okunuyor.
CUMA GÜNÜ ÇOCUK MÜEZZİN
Kent merkezindeki bazı camilerde müezzinsizlik sebebiyle camilerde çocuklar müezzinlik görevini icra ediyor. Özellikle Cuma günlerinde yaşanan bu durum cami cemaatlerinin tepkisini toplasa da müezzin kadrosu bulunmayan cami cemaatinin başka çaresi de bulunmuyor. Cami başına 515 kişinin düştüğü Erzurum’da camiler de, minareler de müezzin bekliyor.
2011 YILI VERİLERİ
2011 yılında yeni 709 cami hizmete açıldı. Erzurum’un ülkede yeni yapılan camiler toplamındaki payı yüzde 2,1 olurken, Doğu Anadolu Bölgesinin payı yüzde 16.9, Kuzeydoğu Anadolu’nun payı yüzde 3.9, KUDAKA’nın payı 2.6, 5’inci teşvik bölgesinin payı ise yüzde 17.7 olarak hesaplandı. Yeni yapılan cami sayısında İstanbul’un payı yüzde 3,6, Ankara’nın payı yüzde 4, Bursa’nın payı yüzde 5,2, Antalya’nın payı yüzde 5,2, Diyarbakır’ın payı yüzde 3,6, İzmir’in payı yüzde 2,1, Konya’nın payı yüzde 2,9, Samsun’un payı yüzde 1,2 olarak kaydedildi. 
BİR YILLIK ARTIŞ ORANI 
Türkiye’deki cami sayısı 2010 yılına göre 2011 yılında yüzde 0.86’lık artış göstererek 81 bin 984’ten 82 bin 693’e yükseldi. 20111 yılında bir önceki yıla göre cami sayısı Erzurum’da yüzde 1, KUDAKA Bölgesinde yüzde 0.82, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde yüzde 0.68, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 1.29, Erzurum’un yer aldığı 5’inci Teşvik Bölgesinde yüzde 0.95 oranında artış gösterdi. Cami sayısı Erzurum’da bin 499’dan bin 514’e, KUDAKA Bölgesinde 2 bin 293’ten 2 bin 312’ye, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde 4 bin 102’den 4 bin 130, Doğu Anadolu Bölgesinde 9 bin 285’ten 9 bin 405’e, 5’inci Teşvik Bölgesinde ise 13 bin 186’dan 13 bin 312’ye yükseldi.
CAMİ BAŞINA NÜFUS
2011 Cami sayısı verileri bazında Türkiye’de cami başına 903 kişi düşerken, cami başına düşen kişi sayısı 2011 ADNKS’ye göre 780 bin 847 nüfuslu Erzurum’da 515 kişi, bir milyon 72 bin 848 nüfuslu KUDAKA’da 464 kişi, 2 milyon 230 bin 394 kişiyi barındıran Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde 540 kişi, 5 milyon 863 bin 508 kişilik nüfusa sahip Doğu Anadolu Bölgesinde 623 kişi, 6 milyon 632 bin 454 kişilik nüfusu içeren 5’inci Teşvik Bölgesinde 498 kişi, 42 bin 875 bin 259 kişilik nüfusu barındıran 16 Büyükşehir’de bin 520 kişi olarak hesaplandı. 
ERZURUM15’İNCİ
Cami sayısı iller sıralamasında İstanbul 3 bin 113 camisiyle ilk sırada yer alırken, Erzurum 15’inci sırada bulunuyor. İstanbul’u 3 bin 46 camiyle Konya, 2 bin 817 camiyle Ankara, 2 bin 621 camiyle Samsun, 2 bin 547 camiyle Kastamonu, 2 bin 97 camiyle Antalya, 2 bin 3 camiyle Ordu, bin 917 camiyle Trabzon, bin 782 camiyle İzmir, bin 761 camiyle Diyarbakır, bin 652 camiyle Manisa, bin 646 camiyle Bursa, bin 643 camiyle Balıkesir, bin 614 camiyle Şanlıurfa, bin 514 camiyle Erzurum, bin 447 camiyle Mersin ve Zonguldak,bin 425 camiyle Giresun,bin 317 camiyle Sivas ve bin 294 camiyle Van ili izliyor. 

 
Aziziye Camilerine yerel destek
 
Camiler Haftası başladı
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Dadaş 10 Ekim 2012 Çarşamba 17:26

Korkarım ki dinimizi de bozuyoruz. Bizdeki din admaları ve dini yöneticiler ortaçağdakilerle yarışır hale geldiler. Yazıklar olsun.

Yorumu oyla      6      4  
Müezzini nerde bulacağız? 2 Ekim 2012 Salı 12:28

Hem imamı, hemde müezzini olan camiilere bir gidiniz.Çoğu vakitlerde ya imam efendi yoktur,ya da müezzin efendi.Eee gerek var mı müezzine.Nasıl olsa cemaatten müezzinliğe hevesli onlarca cemaat var....!

Yorumu oyla      6      4  
ibrahim 2 Ekim 2012 Salı 09:05

Bazı kuruluşlar ‘idare-i maslahat’la yetinir, öyle fazla etliye sütlüye karışmadan günlerini gün ederler. Amaçları ‘başarı hazinesine erişmek’ değildir, o yüzden derine dalmaz, selametle kıyılarda yürür dururlar. Rutin hizmetleri yerine getirmekle yetinen; büyük hedefleri olmayan böyle vasat kuruluşlara ‘kararınca’ kuruluşlar diyorum aslında müftülük en güzel kuruluşlarımızdan bir tanesi fakat yönetenler vasatlaştırıyorlar....

Yorumu oyla      6      4  
ismet 2 Ekim 2012 Salı 09:00

bu şehrin bütün camileri güzel ama dışardan görünüm ve dışardan gelen insanlar için merkez camilerin tarihi itibariyle başka bir yeri vardır. görünüş itibariyle güzel olduğu gibi yönetim itibariylede güzel olması gerekir... buralar erzurumun aynasıdır.. ama üzülerek söylemek isterimki sayın müftümde makamından kalkıp buraları gördüğü yoktur.diğer arkadaşım yorumunda müftü beyin ilçelere gitmesine serzenişte bulunmuş.. haklıda erzurumda bu kadar çok sorun varken neden ilçeler tabiki ilçelerede gidilecek ama önce merkeze çözüm bul sayın müftüm yada çözüm bulamıyorsansa memleketine giiit... bunun mebalı çok ağırdır....

Yorumu oyla      6      4  
irfan 2 Ekim 2012 Salı 08:55

belirtmiş olduğun camilerde işler düzgün değilki mezarda emeklilik yasasıyla birlikte yaşları 65 bekleyen bir sürü hoca var secdeye gittiği zaman hiç kalkmak istemeyen hocalar var...onları suçumu hayır emeklilik yasasındaki eksiklikler.. ama çözüm müftüden geçer... nasılmı? merkez camilerde bulunan yaşı ilerlemiş hocaları mahalle camilerine veya vaizi becere bilen hocaları kürsüye yönlendirmesi bunların yerinede genç dinamik kıraatı güzel insanları merkez camilere yönlendirmesi kaçınılmaz olmuştur...

Yorumu oyla      6      4  
ALVARLI EFE CAMİSİNDEN 1 Ekim 2012 Pazartesi 16:00

Müftü bey ilçelere gideceğine şu şehrin camilerinde gelsin namaz kılsın, alvarlı Efe hazretlerinin adını taşıyan caminin cemaatiyiz, bu büyük camide cuma namazlarında çoluk çocuk müezzinlik ediyor, cuma huşusu kalmıyor. Müftü beyin haberi varmı acaba, erzurum camileri sadece lalapaşa ulu cami caferiye değil, müftü efendi gelsin bu camilerde bir namaz kılsında grsün içler acısı durumu

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ASİMED’ten Nor Asala uyarısı
Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMED) Başkanı Yrd. Doç. ...
Yasağı dinleyen yok
Erzurum’da ana arterde ters şeritten giden at arabası trafikte tehlike ...
BEAH’ta sosyal açılım
Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi AR-GE biriminin “Sosyal İletişim ...
 
Bingöl Gazisine destek
Geçtiğimiz günlerde Bingöl'de askeri konvoya yapılan hain saldırıda yaralanan ...
Emekliler sandığa gitti
Türkiye Emekliler Deneği Erzurum Şube Başkanlığı seçiminde izdiham yaşandı. ...
Mertoğlu 20. Sanat Yılında
Aşık Mevlüt Mertoğlu’nun 20. sanat yılı İpek Yolu Ozanları Tarafından ...
 
Göçük olayı soruşturuluyor
Erzurum'da 1 işçinin hayatını kaybettiği, 3 kişinin yaralandığı göçük ...
Büyükşehir açıklama yaptı
Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nce Cuma günü gece saatlerinde Çaykara Caddesi’nde ...
Valilikten göçük açıklaması
Erzurum Valiliğince yapılan yazılı açıklamada, Çaykara Caddesi’nde meydana ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva