ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik 
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik 
Hainlere ait EYP ve çok sayıda mühimmat ele geçirildi
Hainlere ait EYP ve çok sayıda mühimmat ele geçirildi
Erzurum’un şirketleşme performansı düşüşte
Erzurum’un şirketleşme performansı düşüşte
MEB’den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli
MEB’den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli
Hainler Avrupa’nın başına bela oldu
Hainler Avrupa’nın başına bela oldu
HABERLER>EKONOMİ
2 Şubat 2024 Cuma - 01:15

Bolat dış ticaret değerlerini paylaştı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bazı ülkelerin dampingli ve menşei saptırmalı ihracat yaptıklarını belirterek, “Bizim ürünlerimizi almamak için uğraşanlar, gümrük engelleri, tarife dışı engeller çıkaran ülkeler var. Biz bu noktada uysal koyun konumunda değiliz.' dedi

Bolat dış ticaret değerlerini paylaştı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bazı ülkelerin dampingli ve menşei saptırmalı ihracat yaptıklarını belirterek, “Bizim ürünlerimizi almamak için uğraşanlar, gümrük engelleri, tarife dışı engeller çıkaran ülkeler var. Biz bu noktada uysal koyun konumunda değiliz. Yerli ve milli üretimimize zarar veren, Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı işler yapan ülkeler ve onların ürünleri noktasında biz de aktif bir ticaret politikası uyguluyoruz ve uygulamaya devam edeceğiz” dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret ve Sanayi Odaları ile Ticaret Odaları Müşterek Konsey Toplantısı, TOBB İkiz Kuleler Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştiriliyor. Tüccar ve sanayicilerin durumunun istişare edilerek, sıkıntılarının ve önerilerinin dinleneceği toplantının açılışına Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra çok sayıda TOBB Konsey üyesi katıldı.

“AB ile olan ticaretimizde bir gerileme söz konusu değil”

Bakan Bolat yaptığı konuşmada, Amerika Birleşik Devletleri ile Türkiye’nin ihracat durumunun iyi olduğunu belirterek, “İhracatımızda az bir düşüş var ama pozisyonumuzu koruyoruz. AB ile olan ticaretimizde bir gerileme söz konusu değil. Avrupa ile ticaretimiz 210 milyar dolara yükseldi” ifadelerini kullandı.

255,8 milyar dolarlık ihracat ile son 21 yılda 7 katı artış sağladıklarını belirten Bakan Bolat, “2024 hedefimiz ise 267 milyar dolar. Yani yaklaşık yüzde 4 ila 5 arasında bir artışı başarmamız gerekiyor” dedi.

Dış ticaret açığının mal ticaretinde 106 milyar dolara gerilediği bilgisini paylaşan Bakan Bolat, “4 milyar dolarlık tasarrufumuz oldu. Ama hizmetler ticaretinde 49 milyar dolar bir fazlamız var. Bu sayede cari işlemler dengesinde gerilemeler başladı” diye konuştu.

“İhracatın ithalatı karşılama oranında toparlanma devam ediyor”

İhracatın ithalatı karşılama oranının 2023’ün ilk üç ayında yüzde 60’a gerilediğini hatırlatan Bolat, “Ama son 6 ayda ortalama yüzde 76’ya yükseldi ihracatın ithalatı karşılama oranı. Bazı aylar 80’in üzerine kadar geldik. Orada da toparlanma devam ediyor” dedi.

“Biz, sağlık turizmi, eğitim turizmi, spor turizmi, gastronomi yolcu taşımacılığı alanlarında Ticaret Bakanlığı olarak destekler veriyoruz”

Bakan Bolat, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un dün paylaştığı 12 aylık turizm verilerini ele alarak, konuşmasına şöyle devam etti:

“2023’te ülkemize gelen turist sayısı yüzde 11,1’lik artışla 57 milyon 100 bine yükselirken, dünyada 4. sıraya yükseldik. Turizm geliri bakımından da dünyada 7. sıraya yükseldik. Orada da yaklaşık yüzde 17’lik artışla 54,3 milyar dolar gelirimiz oldu. Daha önemlisi kişi başına turist harcaması da 650 ila 700 milyar dolara yapışmıştı. Orada da 2022’de 902 dolar kişi başı, 2023’te de 952 dolara yükseldik. Bu noktada Türkiye’den giden turist sayısında da artış var. Yurt dışını ziyaret eden vatandaşlarımız 7 milyondu 2022’de, 2023’te 11 milyon 100 bine yükseldi. Orada da turizm giderimiz 7,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Biz, sağlık turizmi, eğitim turizmi, spor turizmi, gastronomi yolcu taşımacılığı alanlarında Ticaret Bakanlığı olarak destekler veriyoruz.”

“Uysal koyun konumunda değiliz”

İthalat rejimine değinen Bakan Bolat, şu ifadeleri kullandı: “Biz, gerekli olan, zorunlu olan ithalat konusunda kapımız açık. Enerji gibi önemli girdi maddelerinde, teknolojik ürünlerde yapılıyor. Bazı ülkelerin dampingli ihracat yaptıklarını, menşei saptırmalı ihracat yaptıklarını görüyoruz. Sübvansiyonlu ürünlerin yapıldığını görüyoruz. Bu noktada yerli ve milli üreticilerimiz şikayet ettiklerinde haklı ise bu taleplere ilişkin soruşturmalar açılıyor. Bu soruşturmaların sonucuna göre bazı tedbirler alınıyor. 64 ürün grubunda 126 adet damping ve sübvansiyona karşı önlemimiz var. 10 ürün grubunda koruma tedbiri var. 17 ürün grubunda önlemlerin etkisiz bırakılması eylemine karşı önlemimiz var. 149 ürün grubunda da gözetim tedbiri aldık. Bu noktada 4 bin 460 üründe ilave gümrük vergileri uygulanmakta. Şunu söyleyebiliriz: İthalata karşı getirilen tedbirlerin söz konusu olduğu ürünlerden 70 milyar dolarlık ithalat halen yapılabilmektedir. Dünya ticaretinde büyük bir savaş var. Kıyasıya bir savaş var. Bizim ürünlerimizi almamak için uğraşanlar, gümrük engelleri, tarife dışı engeller çıkaran ülkeler var. Biz bu noktada uysal koyun konumunda değiliz. Yerli ve milli üretimimize zarar veren, Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı işler yapan ülkeler ve onların ürünleri noktasında biz de aktif bir ticaret politikası uyguluyoruz ve uygulamaya devam edeceğiz.”

“2023’te 12 ton uyuşturucu yakalandı”

7 bin 500 gümrük muhafaza personeli ile yasa dışı ticaret mallarının geçişi ve uyuşturucu giriş-çıkışının engellenmesi faaliyetlerinin devam ettiğine vurgu yapan Bakan Bolat, “Bu noktada 23 milyar liralık kaçak eşya yakalandı 2023’te. 5 buçuk milyar lirası uyuşturucuydu bunun. Geri kalan 17 buçuk milyar lirası da maalesef kaçak ticari eşyaydı. 12 ton uyuşturucu yakalandı. Toplumun zehirlenmesini engelliyoruz” ifadelerini kullandı.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise yaptığı konuşmada, Türkiye-Pakistan İkili Ortak Odası'nın Türk tarafı başkanlığını üstlendiğini hatırlatarak, “Birlikte pek çok verimli çalışma gerçekleştirdik. Kendisinin liderliğinde, dünyadaki durgunluğa rağmen ihracat hacminde rekorlara imza attık. Dünya pazarlarında aldığımız pay ilk defa yüzde 1’in üzerine çıktı” dedi.

Hisarcıklıoğlu, Bakan Bolat’ın iç piyasanın etkin ve sağlıklı işlemesine yönelik düzenlemelerin hazırlanmasına ve hayata geçirilmesine öncülük ettiğini aktararak, “Bu sayede mesela otomotivde sıfır ve 2. el piyasalara düzen ve nizam geldi. Kendisinin diyaloğa ve istişareye verdiği öneme de yıllardır hep şahit olduk. Şimdi bakanlık görevinde de aynı vizyoner ve kararlı yaklaşımı görüyoruz. Sektörlerimizin yaşadığı sıkıntıları çözmek anlamında bakanımızın bu yaklaşımını çok değerli buluyoruz” diye konuştu.

 
Tekin’den tek millet bilinci vurgusu
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘Seyirci kalamayız’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şimşek ekonomideki gelişmeleri değerlendirdi
Şimşek, "Dezenflasyon programının çerçevesi basittir. Tekerleği yeniden ...
Kenger Erzurum tarım vizyonunu paylaştı
Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, İl Tarım ve Orman müdürlüğünde incelemelerde ...
Erzurum’dan 2023’te 86,8 milyon dolarlık dış ticaret
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’da bu yılın Ocak – Aralık ayları ...
 
2024 yılı DAP proje listesi açıklandı
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL - Erzurum’la ilgili projeler, Muhtelif Kültür, Okuma ...
H-ÜFE yıllık yüzde 81,18 arttı
Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) yıllık yüzde 81,18, aylık yüzde 3,59 arttı.
Arslan: HAK-İŞ toplam üye sayısı 845 bin 512 oldu
Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) Genel Başkanı Mahmut Arslan, ...
 
İl ekonomisinde 2. OSB gündemi
Erzurum 2. Organize Sanayi Bölgesi (2. OSB) Yönetim Kurulu toplantısı, ...
2023 FİNTÜRK - 12 Erzurum verileri açıklandı
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’da 2023 yılında, faal yurtiçi ...
Köyler ‘KÖYDES’ ile hayat buluyor
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca "Köylerin Altyapısının ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva