ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Diyanet  vekaletle kurban bedelini açıkladı
Diyanet vekaletle kurban bedelini açıkladı
Tekman’da kar yaşamı olumsuz etkiledi
Tekman’da kar yaşamı olumsuz etkiledi
ATAUNİ Avrupa Üniversiteler Birliğinde
ATAUNİ Avrupa Üniversiteler Birliğinde
Erzurum’da mayıs ayında kar sürprizi
Erzurum’da mayıs ayında kar sürprizi
 ETSO’da EİT 2025 istişaresi
 ETSO’da EİT 2025 istişaresi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
16 Haziran 2009 Salı - 05:11

Bir zamanlar “su şehriydik”

Samet ÖZÜNAL/Sahip olduğu zenginliklerin başında “suları” gelen Erzurum’da, son yıllarda yaşanan sorunlarla birlikte vatandaşların rağbet gösterdiği yerli çeşmeleri dikkat çekmeye başladı. Çeşme sularının çokluğu ve çeşitliliği nedeniyle Erzurum sularının vasıfları, ab-ı hayat ve ab-ı zülal şeklinde tarif ediliyor.

Bir zamanlar “su şehriydik”

ERZURUM SUYUYLA MEŞHURDU
Erzurum bütün tarihi boyunca temmuz sıcağında bile bardakları buğulayan bu soğuk suları ve nemsiz, tertemiz havası ile meşhur. Ünlü seyyah Evliya Çelebi, yazdığı eserinde Erzurum'un bu iki özelliğini şu şekilde vurguluyor: “...havası gayet latiftir ki, adam adeta ebedi bir dirilik bulur. Tatlı ve saf suyu dirilik suyudur. Atlara ve kadınlara çok yarar. Cennet pınarı denilen sudan Temmuzda içen Allah'ın, ‘Her şeyi sudan diri kıldık’ ayetini hatırlar.”
Günümüzde büyük şehirlerde bir bardak su içmenin ekonomik güçle eşdeğer olduğu, hayır maksadıyla yaptırılan çeşmelerin ise artık masallarda anlatılmaya başla­nacağı bir ortamda, mevcut çeşmeler daha bir önem kazanıyor. Çeşmelere bu açıdan bakıldığında ne denli büyük bir hizmet görmüş oldukları anlaşılıyor.
TARİHİ ÇEŞMELER BİLE KURUDU
Erzurum'daki çeşmeler kış şartları da göz önünde bulundurularak tasarlandı. Şehirdeki bazı çeşmelerin künkleri (su boruları) toprak yerine tahtadan yapılmış. Buna sebep Erzurum'un çetin kış şartlarında özellikle toprağın üstünde yer alan kesimdeki toprak ve demir boruların donarak patlaması. Bu durumu ortadan kaldırmak için demir ve toprak künkler yerine bu bölümlerde ahşap künk kullanılmış.
YURTTAŞ’IN ARAŞTIRMASI
Erzurum Çeşmeleri konusunda yaptığı araştırmayı geçtiğimiz yıllarda kitapta toplayan Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Hüseyin Yurttaş, Erzurum çeşmelerinin günümüzde bile 200'e yakın bir sayıda olduğunu ifade ediyor. Bu sayının yakın geç­mişte 200'lerin çok üstünde olduğunu hatırlatan Yurttaş, rakamdaki fazlalığı, her eve su­yun götürülememesinden, teknik ve ekonomik gücün henüz yeterli olmadığından kaynaklandığını bildirdi.
TARİHİ ÇEŞMELERDE ŞEBEKE SUYU MU?
Erzurum şehir merkezinde tespit edilen bütün çeşmelere ulaşıldığını, çeşmelerin büyük bir bölümü sağlam ve yine önemli bir sayıdakinin de suları akmakta olduğunu kaydeden Yurttaş, “Mevcut faal durumda olan çeşmele­rin suları daha da sağlıklaştırılmalı, halkın güvenle içebileceği su yapıları haline getirilmeleri sağlanmalı, Erzurum'a gelen misafirlere çekinmeden her çeşmenin suyu ikram edilebilmelidir.”diye konuştu.
TARİHİ KAYNAKLARDA ERZURUM SULARI
Erzurum, yerleşim alanının içi ve çevresi su kaynağı açısından son derece zengin. Şehrin güneyindeki Palandöken dağlarının eteklerinden çıkan soğuk sular şehrin çeşitli mahallelerindeki çeşmelerde akıtılıyor. Ayrıca Erzurum İç Kalesi'nin bulunduğu tepeden ve şehrin farklı yerlerinden çıkan kaynaklar çeşmelere ulaştırılıyor.
TARİHÇE-İ ERZURUM’DA ERZURUM ÇEŞMELERİ
Erzurum Çeşmelerinden bahseden eserler arasında Tarihçe-i Erzurum önemli bir yere sahip. Bu eserde, Erzurum suları iki kışıma ayrılıyor. Birincisi; kaynak su­ları. Bunlar toprak veya tahta künkler vasıtasıyla sokaklara ulaştırılıyor. İkincisi yer suları. Bunlar temizlik yönünden dağ sularına tercih edilirler. Çeşmele­rin en meşhurları arasında Cennet, Ağa, Yazıcı, Sara (Kırmızı Pınar), Bünhân (Çeteci), Tophaneli, Yeğenağa çeşmeleri. Dünyaca şöhretli olan bu sulardan Sa­ra ve Bünhân çeşmeleri için meşhur şair Hazık Efendi şu beyti söylemiş:
“Erzurum'un âb-u tabın nev-bahâr olsunda gör,
Çeşme Sara, Çeşme Bünhân aşikar olsunda gör.”
Mehmed Nusret Erzurum caddelerinde akan çeşmelerin sayısının 200' e yakın oldu­ğunu belirtiyor. Yine Mehmed Nusret, Yakutiye Medresesi yakınında tarihi Nakışlı Çeşme'nin oldu­ğunu belirtir.
OSMANLI DÖNEMİ ÇEŞMELERİ
Osmanlı döneminde inşa edilen çeşmeler, Döneminin özelliklerini taşır. Erzurum' da günümüze kadar ulaşabilen en eski tarihli çeşme Çifte Minareli Medre­se'nin (XIII. Yüzyıl sonu- XTV. Yüzyıl başları)   cephesinde yer alan çeşme. Diğerleri Osmanlı dönemine aittir. XVI. Yüzyıl'dan günümüze değin süren tarihler içerirler. Bunları bir kısmı duvarlara bitişik, bir kısmı da müstakil olarak inşa edilmişler. Erzurum çeşmelerinden bir başlık altında bahseden araştırmacı ve yazar İbrahim Hakkı Konyalı. Abideleri ve Kitabeleri ile Erzurum Tarihi (İstanbul, 1960) adlı eserinde Erzurum'un önemli çeşmelerini kitabeleri ile tanıtır, bazılarının re­simlerini verir.
DOĞANAY’IN MAKALESİ
Prof. Dr. Hayati Doğanay"Erzurum'un Bugünkü ve Gelecekteki Su Sorunu" isimli makalesinde Erzurum'un su kaynakları hakkında bilgi veriyor. Erzurum Çeşmeleri konusunda yapılan araştırmalardan sonuncusu, Atatürk Üni­versitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü'nde Keziban İsmen tarafından hazırlanan lisans tezidir. Çalışmada önemli çeşmeler fotoğraf­larla tanıtılmış.
CENNET ÇEŞME TAKVİYE EDİLDİ
Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl Menderes Caddesi üzerine yaptırılan Yeraltı Otopark inşaatı nedeniyle kesilen Cennet Çeşmesi, yeniden halkın istifadesine sunulmuştu. Cennet Çeşmesi’nin kesilmesinden sonra Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çalışmada çeşmenin orijinal hali ortaya çıkarılmıştı. Belediye yetkilileri, mevcut çeşmelere yenilerinin eklenmesi için de çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Yetkililer, mevcut çeşmelerden akan su miktarı saniyede 5 litre olduğunu hatırlatarak, otopark inşaatında ortaya çıkaran su rezervinin 30 bin insanın yaşadığı yerleşim birimine yetecek miktarda olduğunu belirttiler. Bu arada Müceldili konağı yanına yapılan 200 ton kapasiteli su deposuna taşınan su , şehir şebekesi ile Gez Mahallesi Gürcükapı ve Kongre Caddesi kesimine verilecek. Bu arada su kaynağı ile şehrin değişik yörelerine yeni çeşmeler yapılması planlanmıştı.
ERZURUM’DA 179 ÇEŞME VAR
Erzurum’daki çeşmeler, bulundukları, semt, sokak, cadde, cami, çeşmenin özellikleri, yada yaptıranların isimleriyle anılıyor. Bazı kişilerin ise birden fazla çeşme yaptırması dikkat çekiyor. Erzurum’da günümüze ulaşan tarihi çeşme sayısı 137 olarak belirtiliyor. Büyükşehir Belediyesi’nce çeşitli semtlerde yaptırılan çeşmelerin sayısı ise 42. Toplam çeşme sayısı ise 179 olarak belirtiliyor.
CAMİ ÇEŞMELERİ
Abdullah Paşa Çeşmesi (Emir Şeyh Camii Çeşmesi), Ali Paşa Camii Çeşmesi, Ayaz Paşa Çeşmesi, Bakırcı Camii Çeşmesi, Boyahane Camii Çeşmesi, Cafer Ağa Çeşmesi, Caferiye Camii Çeşmesi, Derviş Ağa Şadırvam Çeşmesi, Esat Paşa Camii Çeşmesi, Gez Camii Çeşmesi, Hacı Cuma Camii Çeşmesi, Kadana Camii Suları, Ketencizâde Camii Çeşmesi, Kırmacı Camii Çeşmesi, Kurşunlu Camii(Feyiziye Camii) Çeşmesi, Mahmudiye Camii Çeşmesi, Mehmet Ketûda (Gürcü Mehmet Paşa) Çeşmesi, Mollakaya Camii Çeşmesi, Murat Paşa Camii Çeşmesi, Narmanlı Camii Çeşmesi, Pervizoğlu Camii Çeşmesi, Şabahane (Safiler) Camii, Çeşmesi, Şeyhler Camii Çeşmesi, Zeynel Çeşmesi, Çamlık Camii Çeşmesi,
SEMT ÇEŞMELERİ
Ağvan Çeşmesi, Akpınar Çeşmesi, Batpazarı Çeşmesi, Camii Arkası Çeşmesi, Cedid Çeşmesi, Cennet Çeşmesi, Cürübe Çeşmesi, Çamlık Çeşmesi, Çarıkçıoğlu Çeşmesi, Çaykara Caddesi Çeşmesi I, Çaykara Meydan Çeşmesi II, Çaykara Caddesi Çeşmesi III, Çeşme Sokak Çeşmesi, Çifte Minareli Medrese Çeşmesi, Çortan Sokak Çeşmesi I, Çortan Sokak Çeşmesi II, Çukur Çeşme I, -Çukur Çeşme II, Dabakhane Ayağı Çeşmesi, Dabakhane Çeşmesi, Dabakhane Çeşmesi II, Darağaç Çeşmesi, Develer(Gülahmet) Çeşmesi, Çeteci Abdullah Paşa Çeşmesi 1,2,3,4,5, Dede Ağa Çeşmesi I,2,3, Derekenarı Çeşmesi 1,2, Dere Sokak(Kavak) Çeşmesi, Dizdar Hüseyin Ağa Çeşmesi, Dörtgüllü Çeşme, Dörtgüllü Çeşmesi I(KHafız Paşa Çeşmesi) Dursun Bey Sokak Çeşmesi, Eminkurbu Çeşmesi   I,2,3, Esatoğlu Çeşmesi, Etliğin Çeşmesi, Feyzi Bey Çeşmesi, Gümüşgöz Çeşmesi, Gümüşmasat Çeşmesi, Habip Efendi (Sıvırcık) Çeşmesi, Hacı Halil Sokak Çeşmesi,Hacılar Hanı Çeşmesi, Hacı İbrahim Baba Çeşmesi I, Hacı Kurban Çeşmesi 1, 2, Hacı Mehmet (Gürcükapı) Çeşmesi, Hafız Çeşmesi, Hafız Hamza Çeşmesi, Halıcı Çeşmesi, Hanım Hamamı Çeşmesi, Hasan Ağa Çeşmesi, Haşıloğlu Çeşmesi, Hızırın Çeşmesi, Hüseyin Ağa (Hüso Ağa) Çeşmesi, İsmail Ağa Çeşmesi, İstasyon Mahallesi Çeşmesi,Kadıoğlu Çeşmesi, Kale Çeşmesi, Karaköse Mahallesi Çeşmesi, Karanfil Sokak Çeşmesi, Karatazı Çeşmesi, Kavaflar Çeşmesi, Keşonobey Çeşmesi, Kırkçeşme Ayağı(Hacı Ahmet Yurttaş Çeşmesi), Kırkçeşme, Kırmızı Çeşme(Çeşme-i Sara veya Afife Hatun), Korukçu Sokak Çeşmesi.I,2, Kömürcüoğulları Çeşmesi, Kurtuluş Çeşmesi, Kümbet Çeşmesi, Leylak Sokak Çeşmesi, Mahmut Paşa Çeşmesi, Mazi Sokak Çeşmesi, Mehdi Efendi Mahallesi Çeşmesi, Mehmet Bilgili Çeşmesi, Mehmet Emin Ağa (Sansoncubaşı) Çeşmesi, Midilli Çeşmesi, Millet Bahçesi Sokak Çeşmesi,
Morali Sokak Çeşmesi, Muhtar Çeşmesi, Murat Paşa Hamamı Arkasında Bulunan Çeşme, Mustafa Boydaş Çeşmesi,Mutizâde Şerif Bey Çeşmesi, Nene Hatun Çeşmesi, Numan Çeşmesi, 0sman Ağa (Komser) Çeşmesi, Ömer Paşa Çeşmesi, Palu Çeşmesi, Rabia Hatun(Rabia Ana) Çeşmesi, Rauf Paşa Çeşmesi, Rıza Bey Çeşmesi 1,2, Rûhane Çeşmesi, Soğuk Pınar Çeşmesi, Şahbender Sokak Çeşmesi, Tahsin Bey Çeşmesi, Veyis Efendi Çeşmesi 1,2, Yazıcızâde Çeşmesi, Yeğen Ağa Mahallesi Çeşmesi,Yukarı Mumcu Çeşmesi, Zenciye Sokak Çeşmesi, Ali Ağa Sokak Çeşmesi, Arife Sokak Çeşmesi, Ali Ağa Sokak Çeşmesi, Arife Sokak Çeşmesi, Camidar Sokak Çeşmesi,
ERZURUM BELEDİYESİ’NCE YAPTIRILAN VE ŞEHİR ŞEBEKE SULARININ AKTIĞI ÇEŞMELER
Ahmet Arzuman Çeşmesi, Ali Cengiz Çeşmesi, Aşık Emrah Sokak Çeşmesi, Bahadır Caddesi Çeşmesi I, Bahadır Caddesi Çeşmesi II, Bakırcılar Çarşısı Çeşmesi, Bedendibi Çeşmesi, Bican Çeşmesi (Emin Paşa), Ceylanoğlu Sokağı Çeşmesi, Çamurlu Sokak Çeşmesi, Çırçır Çeşmesi, Derekenarı Sokak Çeşmesi, Ergene Çeşmesi, Gazino Sokak Çeşmesi, Gülahmet Camii Sokak Çeşmesi, Gülhanım Çeşmesi, Hacı Ahmet Sokak Çeşmesi, Hacı İbrahim Baba Çeşmesi II, Hakkı Mutlu Yazar Çeşmesi, Harman Sokak Çeşmesi, Hüseyin Efendi Sokak Çeşmesi, Kılkıl Sokak Çeşmesi, Mektep Sokak Çeşmesi, Merdivenli Çeşme, Mıriye Hanım Çeşmesi, Pembe Mustafa Paşa Çeşmesi, Saray Bosna Caddesi Üzerindeki Çeşme 1, Saray Bosna Caddesi Üzerindeki Çeşme II,Seyfullah Çeşmesi, Şerifiye Camii Çeşmesi 1,2
Tahta Camii Çeşmesi, Taşhan Çeşmesi, Tek Mezar Sokak Çeşmesi, Top Dağı Camii Çeşmesi, Toprak Tabya Sokak Çeşmesi, Ulu Camii Çeşmesi, Yakutiye Çeşmeleri, Yamak Sokak Çeşmesi, Yoncalık Çeşmesi, Zincirli Han Çeşmesi
SOKAK ÇEŞMESİ EVİN İÇİNDE KALDI:
CAMİDAR SOKAK ÇEŞMESİ
Köse Ömer Ağa Mahallesi, Camidar Sokak'ta bulunan çeşme 18.yüzyılda yapıldı.
Çeşme, bir evin duvarına bitişik. Çeşmenin alt kısmı toprağa gömülü. Dikdörtgen blok şeklinde inşa edilen çeşmede sivri kemerli bir iniş yer alır. Kemer; yan dayanaklarda büyük dikdörtgen blok taşlara oturur. Kaş kemerli tas yuvası oldukça basıktır. Küçük yassı bir tasın sığabileceği bir yüksekliğe sahip. Lüle madeni bir aynalıkla taşa tutturuldu. Çeşme üzerinde kitabe ve süsleme yok. Suyu akmayan çeşme, düzgün kesme taş malzemeden inşa edilmiş.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
hasan 16 Haziran 2009 Salı 14:55

suları kurutan ve temizliyiğle oynayan tek sorumlu ahmet küçükler ve onun gibi beceriksiz kadrosudur.

Yorumu oyla      6      4  
Gürhan Özorhan 16 Haziran 2009 Salı 11:44

Yapmayın dostlar bu kadar karalama yapmayın,inanç abidesi kentimin insanlarının elbetteki suları yeşil akar.Karnı tok,yüzü ak inançlı,milliyetçi,muhafazakar AKPli kentin,Genelevden atılan dört kadının verdiği mücadeleden haberiniz yokmu.Bakınız yine ilkleri yaşıyor,dünya basınında ilk yerinizi almanın,yüz akıyla hep ak sınız,paksınız çünkü siz AKP destekçisi kör ve sağırsınız.Ben ise AKP diyen edepsizlerden biriyim.Edepsizlerin çoğalması dileklerimle.ÜLKÜ İLE KALINIZ.

Yorumu oyla      6      4  
16 Haziran 2009 Salı 10:07

AKP KURUTMADIĞI YERMİ VAR SONUÇ ORTADA , BELEDİYE NE İŞ YAPIYOR NEDEN SORMUYORSUNUZ ERZURUMLU HEMŞERİLERİM TAKIM TUTAR GİBİ PARTİ TUTMAYIN ÇALIŞANI SİZ SEÇİN NOTER OLMAYIN .

Yorumu oyla      6      4  
mökkemdadaş 16 Haziran 2009 Salı 09:42

akpliler ne yaptız bu çeşmeleri sular niçin yeşil akıyor

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Oltu Havzası, Mizah Edebiyatı’na girdi
GHA/ Edebiyat Öğretmeni ve araştırmacı Temel Vural’ın “Oltu Havzası Kültür ...
Tiyatro Şenliği’nin en iyilerine ödül
Erzurum'da düzenlenen Liselerarası Tiyatro Şenliği'nde en iyiler seçildi. ...
Tarihimizde “Vani Efendi” damgası
GHA/Erzurum, “Hünkar Şeyhi” olarak ün yapmış olan Vani Mehmed Efendi’nin, ...
 
Erzincan’a geçildik
Erzurum Basın Müzesi konusunda olduğu gibi Çocuk Müzesi atılımında da ...
Karnelerini şölenle aldılar
Aşkale İbrahim Polat İlköğretim Okulu öğrencileri tarafından hazırlanan ...
ERVAK’tan 90’ıncı yıl atılımı
Erzurum Valiliği tarafından Erzurum kongresi için kurulan komisyonda ...
 
“Oyuncaklaşan Kitaplar” sergisi
Erzurum’un Pasinler ilçesinde bulunan Meslek Eğitim Teknik Merkezi (METEM) ...
Hatıra pulunda tarihi hata..
GHA/PTT tarafından ‘Ulusal Kongrelerin 90. Yıldönümü Anısına’ bastırılan ...
Doğu Anadolu operayla tanışıyor
Doğu Anadolu Bölgesinde opera şöleni devam ediyor. Mersin Devlet Opera ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva