İNCE AYAR !
Ramazan öncesinde beyaz et fiyatlarına ince ayar yapıldı. Erzurum’da şarküteri işleten Muhammet Kangı isimli esnaf, tavuk ve tavuk ürünlerine çeşitli oranlarda zam yapıldığını bildirdi. Fiyat artışının, Ramazan ayıyla herhangi bir ilgisinin bulunmadığına dikkati çeken Kangı, geçen yıla oranla bu yıl beyaz et ihracatının arttığını dile getirerek, “Artan ihracatla birlikte piyasada da talep patlaması olunca, fiyatlar tırmanışa geçti. Yapılan fiyat artışlarının Ramazan ayıyla uzaktan yakından ilgisi yok. Biz yaz ortasında zam bekliyorduk, fakat artışlar bu döneme denk geldi.” dedi. Türkiye’nin, beyaz et üretiminde dünyanın sayılı ülkeleri arasında bulunduğunu vurgulayan Muhammet Kangı, ihracatın, genellikle tüm piliç üzerinde yoğunlaştığını kaydederek, iç ve dış piyasalardan gelen taleplerin, üretim hızının çok üzerinde olduğunu belirtti.
YÜZDE 15 İLE 20 ORANINDA FİYAT ARTIŞI
Beyaz et ve ürünlerinin fiyatlarında yüzde 15 ile 20 oranında artışlara gidildiğini açıklayan Muhammet Kangı, geçtiğimiz haftaya kadar kilosu 4,00 TL’den satılan tüm pilicin, bu haftadan itibaren 4,65 TL’den satışa sunulmaya başlandığını söyledi. Şarküteri esnafı Kangı, “Kanat, 6,00 TL’den 6,50 TL’ye, ızgaralık bonfile 5 TL’den 5,50 TL’ye, göğüs 4,00 TL’den 4,65 TL’ye, baget 5,00 TL’den 5,50 TL’ye ve kalçalı but 4,25 TL’den 5,00 TL’ye yükseldi.” diye konuştu.
RAMAZAN ZAMMI MI?
Fiyatlardaki artışa rağmen satışlarda henüz bir düşmenin söz konusu olmadığına vurgu yapan Muhammet Kangı, sadece vatandaşın tepkisiyle karşılaştıklarını anlatarak, “Fiyatlarda artış yapıldığını öğrenen vatandaş, topu anında bize atıyor ve bizi suçluyor. Ramazan ayını fırsat bilerek, fiyatlarda artış yaptığımızı ileri sürüyorlar. Halbuki bu artışla biz bayilerin uzaktan yakından ilgisi yok. Bize gelen ürün zamlı geliyor, sebebi de, ihracat artışından doğan talep patlaması olarak açıklanıyor. Ucuza satıp daha çok kazanmak varken, fiyatları artırıp, işlerimize durduk yerde niye darbe vuralım? Bunu hiçbir esnaf istemez.” şeklinde konuştu.