ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
 AFAD imdada yetişti
 AFAD imdada yetişti
Ağrı yolunda feci kaza: 3 ölü, 4 yaralı
Ağrı yolunda feci kaza: 3 ölü, 4 yaralı
Uzundere’de heyelan
Uzundere’de heyelan
Güdücü, Sağlıkta Engelsiz Bir Dünya’yı paylaştı
Güdücü, Sağlıkta Engelsiz Bir Dünya’yı paylaştı
Kevenlik’te yoğun yağış hasara yol açtı
Kevenlik’te yoğun yağış hasara yol açtı
HABERLER>EKONOMİ
6 Ağustos 2009 Perşembe - 05:35

“Esnaf yok oluyor”

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Önceden bıçak kemiğe dayandı diyorduk. Artık ne kemik kaldı ne de bıçak. Bıçak kemiği artık parçaladı. Esnaf yok oluyor" dedi.

“Esnaf yok oluyor”

SİGARA YASAĞININ SONUÇLARI
Esnaf ve sanatkarların sorunlarını yerinde tespit etmek amacıyla illeri ziyaret eden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Kastamonu'ya geldi. Kastamonu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nde (KESOB) oda başkanları ve esnaf temsilcileriyle biraraya gelen Palandöken, daha sonra esnaf turuna çıktı. Çarşamba Pazarı'nda bir kahvehanede masaların boş olduğunu gören Palandöken, sigara yasağının kahvehaneci esnafını olumsuz yönde etkilediğini söyledi.
EKONOMİK MODELLERİN SOSYAL BOYUTU OLMALI
KESOB'ta esnafa seslenen Palandöken, cumhuriyet tarihinde enflasyonun tek haneye indiği, faizlerin düştüğü bir dönemde tabanda halen daha mutluluğun olmadığını belirterek, sosyal boyutu olmayan ekonomik modellerin işe yaramayacağını savundu. Hükümetin birçok yasayı acele ile Meclis'ten geçirirken Perakende Yasası'nı göz ardı ettiğini söyleyen Palandöken, esnaf ve sanatkarın haksız rekabetin önlenerek çalışma hayatına yön verilmesini istediğini dile getirdi. Palandöken, "Bir mahallede lokanta, kasap,manav, pastacı, bakkal varken diğeri de açmaya çalışıyor. Biz buna Perakende Yasası diyoruz. Hükümet ise esnaf kavgası olarak adlandırdığı için Perakende Yasası'nı bir türlü çıkaramıyor. Helal kazancımıza, mütevazı sermayemize ve alın terimize, ülkeye sokulan kalitesiz, ömrünü doldurmuş Çin malları gölge düşürüyor. Kaliteli sağlam ürünler üreten sanatkar böylelikle piyasadan yok oluyor. 2 milyonun üzerinde işyerimiz var. Aileleriyle birlikte ülke nüfusunun dörtte biri. Bu nüfusu yok sayarsanız ülkenindirlik ve beraberliğini tehlikeye sokarsınız. Biz koalisyon hükümetlerini de gördük, tek başına iktidarlar da gördük. 5 tane teşvik paketi çıkarıldı, 6'ıncısı çıkarılsın dedik, Can Suyu verilsin dedik. Ama bir arpa boyu yol alınmadı. Esnaf ve sanatkarın suçu ne? Esnaf sos veriyor" dedi.
"VERİLEN TEŞVİĞİN YÜZDE 1'İ ESNAFA VERİLSİN, ÜLKE ŞAHA KALKAR"
Kastamonu'nun en büyük sorununun global kriz ve işsizlik olduğunu dile getiren Palandöken, ülkenin en büyük sorunu haline gelen sıcak paranın piyasada dolaşmamasından dolayı esnaf ve sanatkarların siftah yapmadan işyeri kapatacak duruma geldiğini söyledi. Kastamonu'nun tarihi ve kültürü ile turizme açık bir bölge olduğunu ayrıca teşvik uygulandığını anlatan Palandöken, "Ancak Kastamonu'da sanayiciye yapılan desteğin yüzde 1'i esnafa verilseydi, esnaf sanatkarın çabasıyla Türkiye şaha kalkardı. Nasıl olsa
bunların sesi çıkmıyor dediler, nasılsa bunlar ne dersek tamam diyor dediler. Biz öyle uysal görünürüz ama kafayı uzattığımız zaman kestirmeyiz. Bizi sokaklara dökmeyin. Her sıkıldığında bir şey çıkaracaksın. 'Esnaf vergi vermiyor' diyeceksin. 'Büyük sanayici vergi veriyor' diyeceksin. Buna da kayıtlı ekonomi diyeceksin. Ama o vergi değil, Kastamonululardan alınan katma değerdir. Onu bir iki ay kullanacak, sonra İstanbul'a götürecek. Çünkü gelenlerin merkezi burada değil. Vergide vermeyecek Kastamonu'ya.
Gidin bakın vergi levhalarına" diye konuştu.
"SİGARA YASAĞINI UYGULUYORSAN KAHVECİ ESNAFINA YA AŞ YA İŞ VERECEKSİN"
Sigara yasağına da değinen Palandöken, 196 ülkenin 6'sında sigara yasağı uygulandığını, en katı kuralların ise Türkiye'de uygulandığını savundu. Yaklaşan Ramazan ayı nedeniyle sigara yasağına bir çözüm bulunmasını isteyen Palandöken, "Sonu cinayetle biten, kimsenin istemeyeceği olayların önü alınamaz. Yasaktan önce eğitime önem vermeli ve orta yol bulunmalıdır. Uyarılarımızı önceden yaptık. Ama kimse dikkate almadı. Sigara yasağı ile ilgili protestolar ülke genelinde yayılıyor. Bize ya aş vereceksin ya iş
vereceksin. Kahveci esnafını o zaman işsizlik sigortasından yararlandıracaksın. İlköğretimden başlayarak eğitim verelim, içilen içilmeyen bölümleri yapalım. Bu sorunu bir an önce çözelim. Ayrıca kahvehaneci bir esnafın çocuğu polis olamayacak dediler. Neden? Kahvehaneci kötü bir iş mi yapıyor. Çocuğunun suçu ne? Böyle bir karar olmaz" ifadelerini kullandı. Palandöken, 10 Ağustos tarihinde Ankara'da Kahveciler Odası Genel Başkanlığı'nın bir toplantı düzenleyeceğini, bu toplantıda sigara yasağı ile ilgili daha yumuşatıcı kararların aldırılması için çalışma yapılacağını da söyledi.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Takı Fuarı ekim’de açılacak
‘Gold Expo Karadeniz’ 2-4 Ekim tarihleri arasında Trabzon Dünya Ticaret ...
Patosluk ekinleri kalmadı
BEDİR ALTINOK/Doğu Anadolu Bölgesinde güneşli günler başlamasına rağmen, ...
Ticarete 2011 damgası
GHA/2011 yılında 25’incisi düzenlenecek olan Üniversitelerarası Kış Oyunları, ...
 
Çıraklık tarihe karışıyor
Erzurum’daki Sanayi Siteleri’nde çırak sıkıntısı çekiliyor. Motorlu araç ...
Pazarcılıkta yeni süreç
Erzurum Seyyar Satıcıları Odası, Palandöken Belediyesi ile ‘numaralandırma’ ...
“Vatandaşa ramazan'ı zehir ettirmeyin"
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi ...
 
Taksiciler kriz mağduru
GHA/Erzurum Şoförler ve Otomobilciler Odası’nın üye sayısının yıllar önce ...
Yasak geldi, işleri durdu
GHA/Sigara yasaklarının kapsamını genişleten yasal düzenlemeyi olumlu ...
Tarımda ‘katma değer’ tartışması
AYHAN TÜRKEZ/Erzurum’a geçmiş dönemlerde önemli oranda katma değer sağlayan ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva